Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under maj 2009

Av Kvasthilda - 29 maj 2009 20:50


Här är min gamla telåda. Den ska INTE gå i pension. Har bara fått sällskap av den nya med elefanterna. Fick den här av svärmor nån gång i evigheten.


Den har rymt mången påse i sin levnads da'r.

Den är sliten och nött men ack så underbar :-)


(redigerat - pigan tyckte jag skulle skriva da'r i stället - åsså rimmar det ju med raden under. OKÄJRÅ)


Har också lock med gångjärn. Har konstaterat att jag "måste" köpa en burk till. Har några i skåpet med te i lösvikt. men jag vill ha en rolig burk till alla tetrapåsarna! Ibland köper vi te i trekantspåsar och de tycker jag behöver en annan typ av burk. En mer traditionell pulverteburk. Dvs en hög. Det får bli nästa projekt. Finns ju några butiker att välja bland :-)


Åsså "sockerskålen". Maken har varit på väg att slänga ut den här, vet inte hur många gånger. Bara för att kottarna inte ids ställa tillbaks den i skåpet igen. Ta dej i brasan säger jag då. MIN burk. Låt bli. Locket är trasigt men den fyller sin funktion och är i mina ögon vacker som en dag. Gör ju inget om den blir kvar på bänken nån gång ibland. Eller bordet för den delen.


Av Kvasthilda - 29 maj 2009 20:16


Jag såg på nåns blogg (- har redan glömt vilken!!! ett anfall av Halfheimerz) att man kan anmäla sitt namn för att resa till Mars 2011. Dvs ditt namn kan resa till Mars på ett mikrochips tillsammans med en massa andra(s). Också ett sätt att ta med sig en massa resenärer ut i rymden :-)

 

En tjej jag känner (vi har jobbat på samma arbetsplats) har skrivit en bok om Mars. Framåt Mars heter den och har förordet skrivet av Christer Fuglesang.

Ella är enda svensk som varit med i ett projekt för att ta reda på om man faktiskt kan leva på Mars. De turades om att tillbringa en period var under fyra månader i en liten konservburk i bl.a Kanadas polaröknar. Ella är gullego och fd FN-soldat. :-)


Bilden lånad från Mars Society

Girlpower!                 

Av Kvasthilda - 29 maj 2009 18:47


Vilken tur.... Detta är som plåster på själen. Och ett ont huvud. Pigan undrade var jag varit.

"Vaddå? Köpte dem igår ju!"

"IGÅR?!? Och de är oöppnade....??"

"Mamma har karaktäääär vet'u."


Mowahahhaaaaa.


 


Av Kvasthilda - 29 maj 2009 18:10


Jag har nu ändrat min svit med bilder från gårdagen flera gånger. Saken är den att fjället Noulja kan stavas på en massa olika sätt. Exempelvis Njulla. Inte vackert i mina öron. Njuolla som jag skrev först är en variant av detta. Till sist bestämde jag mig för att skriva det som jag tycker att det är vackrast, Nuolja. Alla stavningar är accepterade. Det största orsaken till alla konstiga stavningar är försvenskningen av de lapska namnen. Många av namnen är helt enkelt vackrare på lapska än svenska. Detta förekommer överallt i landet. Inte minst i Dalarna. Ja, inte från lapska till svenska. Men från byadialekter till blaskig rikssvenska. Runt Borlänge finns det en massa namn som är försvenskningar av ortsnamnen på tunhukmål. Nåja, Borlängemål då. En tunhuk är inte specifikt en Borlängebo. Jo, förresten så är det, men en Borlängebo är inte automatiskt en tunhuk.


Smaka på det här:

Spraxkya.



Uttalas "sprascha". Det står Spraxkya på bussarna.


Eller Idkerberget varifrån min tax kom.

"itjebä" heter det på urmålet.


Vad jag däremot inte gillar med de lapska namnen är att det inte går att få tag i en fjällkarta med svenska namn. Jag menar... En lapp förvirrar sig väl inte bort på "sina" fjäll, medan däremot en "svensk" kan trampa ur kartbilden och försöka hitta tillbaks. Detta hände min lillebror när han var till Sarek o fjällvandrade med min dåvarande pojkvän, för sådär trehundra år sen. De hittade dock in på kartbilden igen och tog sig så småningom hem igen, via postbussen till järnvägsstationen i Murjek.

Men häruppe där du har lapska namn på varenda fjäll o varenda jokk (fjällsjö). Om du mot förmodan får tag i fjällräddningen och ska meddela var du befinner dig och försöker läsa de tungvrickande namnen på lapska som kartan är strösslad med... Inte är det lätt inte. Jag tycker det borde finnas TVÅ kartor. Vill man köpa en med lapska namn ska det finnas - att ha i bokhyllan hemma, men för oss vanliga dödliga ursvenskar som inte kan vrida tungan borde det också finnas en karta med svensk stavning som du verkligen kan läsa ute på fjället. Som det var förr. FörrFörr fanns det väl inte kartor alls, men då var inte svenskar ute i fjällen o trallade runt heller.


Och för att vända på det hela. I Piteå finns en relativt nybyggd väg som heter Skihagestigen. Uttalas Skihåggesteig'n - eller nåt liknande. Gissa vad det betyder?


Gärdesgårdsstigen.


Av Kvasthilda - 29 maj 2009 17:22

Vinden tar i även idag och träden svajar oroväckande utanför fönstret. Solen skiner och det hade kunnat se varmt o skönt ut, om det inte vore för trädens stormdans. Om inte om vore.

Här är några foton från Härjedalen och ett av mina favoritmotiv. Båthuset och bastun som pappa byggt med min äldste bror av en gammal lada från ägorna för sådär 30 år sedan. Båthuset närmast är äldre än så och ladorna de är byggda av givetvis mycket, mycket äldre. Denna vy tillhör just den som mitt kusinbarn nu vill köpa....

Fotat under ett par dagar för att par somrar sen, i juli 2006. Åskmolnen är som inga andra åskmoln i världen. O regnmolnen likaså. Är jättemysigt att sitta på balkongen och höra på regnets skvalande utanför. Förutsatt att man har en tjock tröja på sig. Det blir fort kallt när åskan går! Och det KAN regna där! 

Eftermiddagsregnmoln

15.36 visar tiden

 

 Kvällssol.

Klockan är 21.47

Rosa kvällshimmel.

 Fotat sent på kvällen. 22.38 är klockan.

Av Kvasthilda - 29 maj 2009 17:16


Nu skriker min dotter högt snart.... moaahahahaaaaa.... Evil Grin >:-)

Fotade den här lille krabaten för ett par somrar sen när vi var i Härjedalen. Han knatade runt på ett fiskespö och glänste med alla sina vackra färger i solskenet. Som tur var hade jag zoomobjektivet på kameran och kunde komma ganska nära utan att skrämma iväg "honom". Tog några bilder, men de flesta blev lite suddiga eller i knasig vinkel så det får bli den här jag visar upp.


 Varför pigan skriker? Hon gillar inte kryp.


Av Kvasthilda - 29 maj 2009 13:01


Det blåser idag med. Jag har huvudvärk och hela livet är pest o plåga. Kommer nog inte iväg till stan idag. Måste köpa biljetter till festivalen före den sista, sen höjer de priset till oridinarie. Får väl bita i det sura äpplet o beställa dem via Internet då. De tar tjugo spänn per biljett i avgift, PLUS en extra avgift för att skicka hem biljetterna. Jojo, porto o sån't förstås. Kan välja att få hem dem i PDF-format o skriva ut dem - fortfarande med de tjugo kronorna i avgift, men man slipper ju brevhanteringskostnaden. De har en EAN-kod så fusk undanbedes vänligen men bestämt. Du kan bara komma in en gång genom grindarna med samma kod så det gäller att hålla i grejerna - och stava rätt i mailadressen så PDFen kommer till rätt ställe.

Bara ett problem. Har ingen fungerande skrivare! Syster Yster erbjöd sig att hjälpa med den saken - är ju smidigt när de kan skickas via e-post. Så får det bli. Jag tar mig INTE iväg till stan idag.

Pigan o junior gjorde en runda på stan o letade avslutningkläder till gossen. (JÄKLAR, det var ju en annan anledning till att jag skulle dit - nåja, får ta det nästa vecka!). Han hade hjälp av pigan o två av hennes vänner att välja kläder. Blev en svart tröja med V-ringning och en skjorta som såg ut som om de sytt den av mammas köksgardiner... Hon har nämligen gardiner i exakt den grönrutiga färgen som skjortan var! Den är skitsnygg under tröjan, men det blir kanske lite mycket köksrutor utan. Nä, jag vänjer mig och sonen är glad. Och en svart slips. Fanns inga roliga tyckte han. "Skulle ha köpt en förra året sa jag ju!" Jaja.... Jag vet.

De la undan ett par byxor, för slanten räckte inte och det var ju dem jag skulle in o hämta upp.... Får ta pojken med mig en annan dag i veckan o fixa det. Eller i morgon kanske. Om huvudvärken släpper.

Mina ljuvliga kottar köpte också en Mors Dagspresent (även om det är med pengar de fick av mig) och frågade om jag ville öppna den direkt. Nej, jag väntar. Så nu har jag ett fint paket väntandes på Söndagen :-)



Av Kvasthilda - 28 maj 2009 22:45


... nej BEdarrar :-) Tittade just ut och träden står still. Alldeles stilla. Vindkraftverken snurrar runt, men träden är så stilla de bara kan. Skönt. Kanske blir en bra dag. Måste in till stan i morgon och köpa biljetter till festivalen åt två av kottarna och moi. Vill helst att det det är lugnt o stilla då! Vinden klarar vi oss utan!

Just nu är det knappt en grad. UNDER noll....

Men solen är gul o go' bakom grannens hus.


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Skapa flashcards