Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under juni 2009

Av Kvasthilda - 27 juni 2009 12:30


Vi fick skjuts med grannen till stan, Lillklimpen, Storpigan o jag. Sköt av några kameraskott mot scenen, men hade stora objektivet på, så det blev mest närbilder på Eldemannen. Vi tog oss en varsin kryssplan och bänkade oss bland publiken. Vädret är sådär idag. Molnigt. Antagligen Ulf Lundells förtjänst. Himmelens portar har stått öppna förr för honom...


Anders Eldeman drar lite vitsar innan programmet börjar.

"Jag ringde Kungen häromdagen"

"Kungen" svarade det i andra änden.

"Jag ville gratulera Ers Majestät på namnsdagen"

"Jaha, tack, tack..... Men vänta nu..., det är inte Karl idag"

"Nää"

"...och inte Gustav...."

"Nääää"....

"??"

"Men det är den sextonde!"


Kirunapubliken är som vanligt svårflörtad. Tar ett tag innan saker o ting tinar i den här stan! När det väl händer exploderar det och ju längre programmet går, desto öppnare blir publiken också.


Sitter bredvid föräldrar till 'Benke', en av E-pigans kompisar. Det har varit lite livat inatt. Hmmm.... såg det.... Sover än!


Nåja, till krysset då.


Eldeman hälsar alla välkomna till Kiruna och festivalområdet. 10-årsjubileet. Han ser gruvans slagghögar och midnattssol - och faktiskt den vanliga solen. 124 mil från Radiohuset. Tivoli snurrar, sockervadd säljs, karateshow. Bugg-provning, dansen o inte tuggummit antar jag.


Kryssplanen ja. Börjar med den långa vågrätt ett, en högaktuell refräng av en känd grupp, vilken? Bindestrecket säger att det är ett tvådelat namn. Juni, juli, augusti. Gyllene Tider spelar lärarnas favoritsång!


Sen fortsätter han med en trippel. Vem har skrivit melodin och fyll dessutom i fjärde ordet i titel och refräng. Jag vill ha en egen måne av Ted Gärdestad.


Eldeman pratar med ett gäng damer han tagit upp på scenen. Långväga gäster. De kommer från Töreboda. Har bland annat badat i Torneälven!! Yiiikesssss... 12 grader var det enligt uppgift... Han pratar om Jerry Williams och vilket ös han har på scenen... "När han gjorde 'I can Jive' trodde jag gruvan skulle flytta på sig!" Otroligt.


Mats Rådberg & Rankarna fortsätter med en melodi av en svensk histoireberättare... Evert hade vi redan gissat, men det visade sig ju givetvis vara Jämtlands president som åsyftades, med 13 år i TV. Ewert Ljusberg. En sällsynt mansgrisaktig text.... Eldeman flyttar sig från de åtta damerna.... Givetvis igen då. Peta in en pinne i brasan. Min lillebror har träffat Ewert under Storsjöyran i Östersund för några år sedan och fick ett foto taget på dem två tillsammans. Lite kul.


Ha se där. Eldeman trillar ut i publiken och pratar med dottern till en av våra numer pensionerade handledare. Han dök också upp lite senare med frun :-)


Nästa uppgift är filmmusik. Vi söker ett djur i flertal. Elefanter i massor.... Elefanterna i sig var inga problem men jag hittade inte vare sig filmen eller titeln i min hjärnas vindlingar. Herr Kokk säger Hatari och Elephant Baby Pink. Tack för den!


Nästa är en dubbel. Vem sjunger? Årets svenska Melodifestivalvinnare, La Voix med underbara Malena Ernman. Vilken VOIX den kvinnan har :-)


Mellan låtarna skojar Eldeman med ännu en långväga gäst. Från Söderköping kom mannen som brukar köra skoter i Kiruna. Hans fru har en syster i Kiruna.... Eller utanför som det visar sig. Det handlade lite om att köra för fort o annat.... Jaja. 160 i nerförsbacke.... Hmmmm....


Sen kommer en melodi vi hjälptes åt med, mina grannar o jag. Eller snarare Benkes pappa hjälpte mig. Första ordet ur sångtexten... Som en sträng på min gitarr eller nåt sa han. O det är ju rätt (på gitarren). En melodi, Kärleksvals ur filmen Vaxdockan, som enligt Eldeman nyligen visats på TV. Inget jag sett.... Per Oscarsson... Fast han är kul! Helt galen, men kul.


I nyhetspausen skojar Anders Eldeman vidare... Frågar om krysset är svårt idag. "NEEEEEEJ" kommer det unisont från den nu, lite mer tinade publiken.

"Ja, vi måste ju göra det lite enkelt, annars hänger inte Stockholmarna med".

Hmmmmm....



Efter pausen berättar han om norra Europas enda civila rymdstation, Esrange och att den finns här. Det gör den. Många blandar ihop min förra arbetsplats med Esrange. Eller vår "broder", EISCAT. Det är en stor antenn (eller ett antennsystem) och finns på flera ställen runt Nordkalotten; Tromsø och Sodankylä och på Svalbard. EISCAT headquarters ligger i Kiruna. De triangulerar antennerna för att hämta ner information från skyarna. Grundforskning. European Incoherent SCATter scientific association. Från Esrange sänder de däremot upp raketer och luftballonger för att samla ihop annan information. Ibland lyckas ballongerna landa i norra USA, om vindarna ligger rätt eller där det är tänkt. Sån't kollas ju noggrannt upp innan de skickas iväg!


Nästa uppgift då. Världens starkaste björn, Bamse sjunger om hunden Lille Lurvas. Vad är originaltiteln? En av mina favoriter från Melodifestivalen 2005, och också en vinnare. I Sverige. Utomlands gick det sämre. Martin Stenmarcks Las Vegas.


Vad heter melodin för nästa uppgift? En i publiken säger att det är sport att fylla i uppgifterna innan frågan ställts. Han hade rätt... Arne Qvicks Rosen blev det här. En dansk inspelning i något raskare tempo än Arnes original!


Ut mot högerkanten kör vi nästa fråga. Vilket material gäller det? Gissade lin. Publiken längre fram brast ut i allsång... "Nu ska vi skörda linet idag"


Mer svensk musik, nu med engelsk text. Skrevs till en TV-serie och skulle användas som signatur. Så blev det. Vilken TV-serie? Kriminalmiljö. Det tog nästan hela låten innan serien satte sig "baki" pannbenet. Ärliga blå ögon. Hade hjälp av ett par rutor sen innan och det klickade till slut. Visste att det var den serien, men namnet försvann med vinden. Nu var det jag som hjälpte kryssgrannarna :-) Kommer svagt ihåg serien från min barn/ungdomstid. Visades 1977. Signaturen minns jag! Sångerskan Doris.... AHAAA! Först nu reagerade jag (lyssnar om igen för att komma ihåg allt som sas). Hon sjöng You'll never come closer, skriven av Bernt Egerblad. Jag har henne som klippdocka! Kul att få veta vem dockan Doris är. Tror inte texten på klipparken säger nåt om det!


"Nu tittar solen fram i en glipa". Tja, knappt säger jag då! Liten glipa....


Och nu fick jag spatt o fnatt. Redan innan Eldeman börjar prata om nästa uppgift, en trippel visste jag var det var och viskade i pigans öra att hålla för öronen. Hon, som jag - och sonen gillar ju IIIIIINTE Du är min man....! *hurrrrrvv*. Publiken tycks gilla den - enligt applåderna. *rys*


Nästa uppgift är ett Eurovison Song Contest-bidrag. My Number One. Vinnaren från 2005 års schlagerfinal. Med svenskgrekiska Helena Paparizou. Då vi hade Malena sen tidigare på samma rutor var det ju inte svårt att lista ut namnet redan innan. Finns inte så många namn på "_ _ e l e n a"....


Sista uppgiften är en söt liten engelsk melodi. Vincent Youmans skrev den en gång.

"Nå'nting gott", säger Eldeman skrattande "men det är väl inte det jag sett mest av på festivalen här......."


Picture you upon my knee

Just tea for two

And two for tea

Just me for you

And you for me alone


Var ju enkelt idag. Brukar ju vara så när det är livesändningar. Oftast :-)


Efter programmet hade han prisutdelning bland oss som varit med o kryssat. Det var klockor o mobil/nyckelsnoddar och kepsar på löpande band. Eldeman vitsar vidare. Han berättade att när klockan kom, med en del av en kryssplan på ena sidan och hans vackra nuna på andra kanten av boetten, gav han den första till sin mamma, som sa:

"Ja, jag har alltid sagt att du är lite snurrig runt huvudet"


Fick Eldemans autograf. Snöt åt mig en tom kryssruta som jag bad honom signera. "Ska jag fylla i den åt dig?" Hahhahaaa.



Av Kvasthilda - 27 juni 2009 12:04


Arrgghhh. Nåt är helt hysteriskt fel med vårt modem. Är det den markant ökade smstrafiken som kraschar internet eller är det bara vårt modem?? Här betalar man för åtta megabit men det är bra om det kommer igenom NÅT. Alls.


Har just återkommit från stan. Varit o melodikryssat live :-) Rapport kommer sen - och så även från gårdagen med Jerry, Takida o Thåström mm. Mycket rock är det!


Idag står EMB, Måns Zelmerlöw, Shanes o Timbuktu på scenen. Bland annat.


Av Kvasthilda - 26 juni 2009 18:37


Snart är det dags. Även för mig. E-pigan var på festivalen igår. Sonen o modern har premiär idag.


Ikväll spelar bland annat:

  • Johan Palm (not interested)
  • Jerry Williams, still going strong
  • Arvingarna (i den utökade delan av festivalområdet. Det har vuxit i år, inför 10-årsjubileet)
  • Takida (yaaaaaahhhhhh!)
  • Thåström...

O lite annat här o där. I öltälten brukar lokala förmågor föra liv en gång i timmen.

Solen gassar och det lovar en kanonkväll!

Kameran är laddad.


Av Kvasthilda - 26 juni 2009 15:30


fyyyy vad sur jag blir!

Arbetsledaren ringde och drog in två av mina ins-turer nästa vecka. :pppppppppppppppp

Hade ju fyra turer inskrivna till Björkliden med min (hittills) bästa handledare. Må vara att han asgarvar o småler åt alla mina misstag men han är å andra sidan jättebra o pedagogisk även om han anser sig vara nåt annat. (ok, mest svammel där). Han ska ha examination med en annan förare - och de snor två av MINA turer! *hmmmpppfffttttt*

Jag får åka med en Gällivarekille och får en sväng FRÅN Koskullskulle eller Vitåfors. Pass med persontåg ner. Och en björkissväng mé densamme. Nåja, ska inte klaga över det, men jag tappar ett tåg - OCH min handledare. *suck*

Nåja, får väl glädja mig åt killen som blir klar i stället då.


Nu hägrar Kirunafestivalen, så allt jobb åt sidan!


Av Kvasthilda - 26 juni 2009 02:39


När jag öppnar bloggen här inatt, ser jag att Michael Jackson gått ur tiden. Det är många MJ RIP-rubriker! Popvärlden har tappat en ikon. Vad resten av världen förlorat vete gudarna. Men jag har alltid älskat hans musik. Albumen Thriller och Bad kommer för alltid att vara stora favoriter för mig.


 


Han är inte ensam om att ha lämnat denna världen denna sommardag. En annan ängel har blivit ängel på riktigt nu. Farah Fawcett, en av Charlie's första änglar har gått bort i cancer, bara 62 år gammal. Farah är dessutom förlaga till Barbie som hon kom att se ut från 70-talet och framåt. SuperStar Barbie med den långa blonda håret och stora leendet, precis som Farah hade.



Av Kvasthilda - 25 juni 2009 07:26


HA! Ett inlägg till :)

Dampkatten är i farten igen. Springer som ett jehu genom lägenheten. Hallmattan ligger hopknölad mot ytterväggen efter hans framfart. Brukar få fnattil när han har käkat. Eller sovit en hel natt (JOJO, SURE!) och får sällskap på morgonen.


Av Kvasthilda - 25 juni 2009 07:17


Dagens antagligen enda inlägg. Väntar på att höra från insen. Tror tåget är i rätt tid idag. Samma mastodontlika Narvikssväng som förra veckan. Får se om vi ska bromsprova innan vi går. Antagligen. Minst en gång per dygn.


Får se om dagen erbjuder regn. Det ser hotande ut. Kirunafestivalen öppnar ju portarna ikväll. Då får inte himlens portar konkurrera! Inte bra, inte bra.


 

Vik hädan, regn!


Nåja, egentligen är det ur Saturday Night Fever från Kebnescenen och Kiruna-festivalen 2006.


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards