Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under juli 2009

Av Kvasthilda - 20 juli 2009 08:40


vilket jäkla namn. Vad är en kruidnagel? Druidnaglar? Nåt för trollkarlar? Trollpackans vackra naglar kanske? Eller Mofsans?




 

Faktum är att det är holländska. Min mor har fått en presentkartong av Störstebror. Denna innehåller diverse kryddor.



Kruidnagel är kryddnejlika.



Av Kvasthilda - 20 juli 2009 08:07


...kyrka är "min" kyrka. Här är jag konfirmerad. Samlat familje/syskonfoto togs utanför kyrkan för hundra år sedan. Finns säkert nånstans i pappas fotoarkiv. Får väl leta fram det o fota av. Har en förstoring hemma!! *jisses*


Kristine kyrka ja. Också byggd i omgångar. Första byggandet började redan 1641 och kyrkan stod klar 1655. Överallt i kyrkan finns siffrorna/årtalet inskrivet. Bland annat som marmorintarsia i golvet mot altaret. Mycket vacker inredning i blått och guld. Betydligt mer utsmyckad än Stora Kopparberg. Från början var det vitt och predikstolen exempelvis, var helt vitmålad. 

De gamla bänkarna som tidigare var stängda med dörrar, är nu öppna. Bänkdörrarna sattes i stället upp runt väggarna, som panel.

Koppartaket är relativt nyrenoverat och utbytt så det är fortfarande brunt. Har under hela min uppväxt och säkerligen många år före det, varit grönärgat.

 


 



 


Redigerat: Ser att jag missat ljuskronan. Den gamla originalkronan från 1600-talet. Det finns en kvar i kyrkan och den hänger i den del av kyrkan som är en "minikyrka" within så att säga. Ett litet altare och där det hålls söndagsskola eller liknande. En kyrkvärd/guide berättade att de gamla kronorna vittrade sönder. Metallen åts upp av roströken från gruvan. Hur hälsosamt var det för människorna? Å andra sidan bevarades trähusen runt gruvområdet.... Fotona ligger på pigans externa hårddisk o den har jag inte här så det får bli en senare fråga, om jag ids.


Av Kvasthilda - 20 juli 2009 07:38


E-pigan har farit ifrån oss... *snyft*

Nä, så illa är det väl inte. Hon sitter nu på tåget. Eller inte. Kanske står på en perrong i Borlänge o väntar på nästa tåg. Om inte annat borde hon snart göra det. Är på väg till Västerås för en dags shoppande med en av bästa polarna, aka Benke. Så länge pengarna nu räcker...


Råttan? Jo, det är ett av mammas smeknamn på skitungen. Kommer sig av den här lille rackaren hon fick av sin reservmoster Li som liiiitet musbarn.


Vädergudarna ser ut att vara lika ledsna som jag. Regnet öser ner.


Äh, inte är mamma ledsen men det är pigans första ensamma tågtur med byten. Vi tittade på busstider men det innebar tre byten, så då är tåg bättre, byten inkluderat. Oftast håller de sig på samma perrong i alla fall! Hon lär nog ringa x antal gånger innan hon hittat rätt o klivit av i Västerås med Benke väntandes.


Av Kvasthilda - 19 juli 2009 22:40


Mamma har några rosa dammvippor bredvid altanen. Tog en stund innan jag fattade vad det var. Hon hade glömt namnet o försökte få mig att fatta vad det var genom att beskriva det såsom:

"såna du plockade för att koka te på"....

"eeeehhh????" frågetecknen seglade runt huvudet på mig som blå disneyfåglar. Enda te-växten jag plockat och som ploppade upp i min osållade hjärna var kamomill och det vet jag med bestämdhet att detta inte var ens i närheten av.

"Ja, men sån't där som växer... ehhh... ja men du vet...."

Hjälpte inte min förvirring. Nej, jag vet INTE....

Hon letade fram en bok om vilda växter o hittade så namnet.

"Älggräs..."

"VA?? Är DET älggräs???"

"Ja, men rosa."

Där ser man. Ser jag ju givetvis att det är, nu när jag vet, färgen till trots!

(ett vanligt talesätt bland mina syskon, btw, Där ser man, används till höger o vänster o varda' som häl'da')


 


 

 ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Mamma har en massa olika sorters blomster runt trädgårdslanden och här kommer ett axplock till, av rosa blomster.


En suckulentliknande blomma. En fetblading. Mor säger att det är en taklök och jag hittade en skylt intill, där det stod Spindelvävstaklök och det är förmodligen exakt vad det är. Dock har den ingen "spindelväv" runt bas och stam som jag sett bilder av andra ha, men blommorna är desamma.


 


 ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Sista två bilderna ser också ut som lök, gräslök vid en snabb blick. Det är strandtrift. En klase av små, små, små, rosa blommor bildar blombollen i toppen på stråna.


 


 


Av Kvasthilda - 19 juli 2009 17:06


Min lille beundrare kom tillbaks. Vi skulle fara till stan o hämta biljett åt E-pigan som ska fara o hälsa på benke (en kompis) som befinner sig i Västerås, men jag fick en liten känsla av att jag skulle titta ut på altanen igen innan vi åkte. Tog med mig kameran och lika bäst var det. Där var han tillbaks igen. Kikade in genom fönstret, där han senast såg mig försvinna in. Sedan hoppade han ner från räcket där han satt och sprang fram till trappen vid altandörren, innanför vilken jag väntade med kameran. Han satte sig ner på rumpan o sträckte sig upp för att kika genom rutan. Så lätt det då är för en liten ekorre med nästan en meter upp till fönsterkanten.... 


Fick ett par kassa genom-fönstret-shots innan jag öppnade dörren för att fota den lille rackaren. Då hade han rusat iväg till räcket igen och satt sig för att spana....


 Men var kan hon vara nu då?? Inte däråt...

 

 O inte ett spår åt det hållet.....

(killen har lite damm i mustaschen efter sitt krypande på altanen)

 

 Hmmm..... Jag anar nåt....!

O det är inte ugglor i mossen...

Isch för ugglor!

 


Av Kvasthilda - 19 juli 2009 15:28


Stog på altanen o pratade med SysterYster när en liten filur kom skuttande över gården. Stannade till i fågelbadet o drack lite vatten. Han skuttade vidare till pappas lilla vedskjul, men kom sen upp mot altanen. Stannade till och satte sig o tittade runt. Tittade rakt på mig o jag pratade vidare med syrran. Han skuttade lite närmare. Satte sig igen. Kom ända fram till trappen bredvid mig (jag hängde över räcket som går runt hela altanen, trappen har en grind. Han kikade in under kanten på grinden. Vände o skuttade ut igen. Tillbaks till vedskjulet. Kom ut igen och satte sig att titta på mig. Kom närmare. Upp i rabatten. Närmare. Krukan intill räcket där jag hängde. Kom UPP på altan-kanten nedanför min räckdel. Kikade in under kanten. Sprang ut igen. Upp under delen bredvid min och tog en runda runt altanen. Sprang ut igen. Ner för rabatten. Kom tillbaks och klätrade upp för räckdelen precis intill den jag hängde över - sådär en fyrtio cm från mig. Gick efter räcket mot stolpen mellan oss. Han hängde ut över kanten o kikade fram runt stolpen. Sprang ner o in under sofforna igen. Upp på soffan, vidare upp mot räcket. Kom efter kanten emot mig igen. Vände, hoppade ner och gick efter golvet, och kom sådär en dm från mina tår... Hmmm.... Sprang ut igen. Kom upp ännu en gång - under MIN räckdel den här gången. Satte sig att titta på mig och såg ut som om han tänkte klättra upp efter benet. Jag fnittrade till o han skvätte ut genom räcket o ner till vedskjulet. Då hade syrran o jag pratat färdigt så jag gick in efter kameran. Han hade kommit tillbaks o satt på räcket, närmast dörren och jag smög ut så lugnt jag kunde. Han satt kvar tills jag lyfte kameran. Då försvann han ner bakom vedskjulet för att inte synas till mer de senaste timmarna. URGULLIG!


Av Kvasthilda - 18 juli 2009 23:51


Arrrrgghhhh.... Kommer aldrig i säng. Det är så varmt. Som om det hjälper att sitta vid en kokvarm lapptopp då.


Bladade igenom bilder jag tagit och kopplade några bilder till en av kvällens filmer. Once Upon a Time in Mexico med hunkisarna Johnny Depp o Antonio Banderas.... Finns INGEN som gör en mexikan i svarta kläder med silverspännen o jox, så översexig som Señor Banderas. Mums.


 

Har varit på blixtvisit i Mexiko! Cross my Heart!

 

 Skitsnygga!

Lite av Turning Torso över dem, eller hur? Varje bladlager/par vrids en liten bit så hela växten snurrar runt sin egen axel, so to speak.

 

 Ulligt o gulligt?

Visst ser de mysiga ut? Ulligt som bara den. Fast jag skulle inte vilja ligga o krama de här i sängen....

 

Åsså några urfuuuuula kaktusar, eller fetbladingar. Men de växer frääänt. Delar sig en gång, sen en gång till, åsså en gång till... Celldelning på hög nivå.


Fotograferade på Plantagen....


Av Kvasthilda - 18 juli 2009 23:46


... måste ta ett till....! Bara. Sen ska jag gå o knyta mig. Eller se vad Phoebe sysslar med. Om jag orkar.


Flädern stod i blom förra veckan och jag tog ett par bilder av några blomklasar. Idag finns bara två klasar kvar på hela trädet. Min svägerska (se där, en av dem alla!) brukade komma o plocka av dem för att koka saft, men har inte tagit en blomma i år. Sonen gillar flädersaft. Jag vet inte vad jag tycker. Kan vara läskande en varm dag, men jag är lite osäker på hur mina smaklökar förhåller sig till den ibland beska saften.

Hur som haver är blommorna jättesöta!

 

 


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards