Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 8 augusti 2009

Melodikrysset v32, 2009

Av Kvasthilda - 8 augusti 2009 10:00


Ha! Jag hade rätt. Peterson Berger. Så var det. Eldeman gick igenom förra veckans kryss och min gissning gick hem.


Första uppgiften idag är en dubbel. Vi söker en instrumentalgrupp. Underbara Kalle Moraeus gäng. Orsa kompani lovar ingenting bestämt. Nej, musik sa vi. Orsa Spelmän. Hette väl Orsa Spelmanslag som alla andra sådana en gång, men har dragit ihop det till spelmän. Födelsedagsvals till Mona. Jag gillar de här gubbarna :-)


The Rembrandts spelar I'll be there for you.  En TV-signatur och långkörare i TV.   Jag följde aldrig serien från början men har sett nästan alla avsnitt i reprisomgångarna. Kidsens kusin har hela serien på DVD och har sett den flera gånger. En av mellantjejens favoritserier.

På svenska heter serien förstås Vänner.


Nästa uppgift vet jag inte vad det är, men Fredagsbandet spelar om en geografisk plats, Någonstans i Sverige. V o N ger mig Ven. Hoppas det är rätt. Får söka info senare.


Ven är ju en ö och nästa uppgift handlar om vatten, just såna vatten där Ven ligger. En svensk sommarklassiker.

"Mannen med silvertrumpeten", Magnus Johansson  spelar Peter Lundmarks ljuvliga Ta mig till havet.


Vi tar vägen mot stranden

Vi som aldrig setts förr

Att du vågar gå med mig

ifrån trängsel och vin

Det var enkelt för båda

Bara öppna en dörr

Sommarnatten är från -

och med nu din och min

Med en suck rullar vågorna in


Ta mej till havet, och gör mej till kung!

Kung över sommar'n och natten

Sanden är fuktig och kvinnan är ung

Galen av längtan är jag

Dofterna samlas, och luften blir tung

Ta mig till havet och stanna

tills natten blir dag 


Kanske något berusad

Fastän glasklar ändå

när ett sinne i taget

fylls av allt jag kan få

Om jag lever imorgon

spelar ingen roll alls

Vi har hört havet spela

våran sommarnattsvals

Jag vill ha dej

när natten ser på


Nästa tjej tillhör inte mina personliga favoriter bland svenska sångerskor. Hon har en säregen röst, fröken Ekdahl. Lisa Ekdahl. Här sjunger hon Evert Taubes Solola. "Vem vet" är en stadig kommentar bland barnen, o mitt lika stadiga svar blir "Inte jag... vem vet, inte du..."


Nästa uppgift är filmmusik. Vi söker namnet på huvudrollsfiguren till filmerna musiken hör. Raider's March från "Jakten på"-filmerna. Harrison Ford spelar även-tyraren och arkeologen Indiana Jones.


Sista uppgiften före lokalnyheterna... Fenomenale M.A Numminen framför (kan ju inte säga sjunger....!) en finsk låt och vi vill ha ett ord som upprepas i den engelska titeln och refrängen. Ahaaaaa. ABBA.

I do I do I do I do I do..... Fast titeln har bara tre I do.


Första uppgiften efter nyheterna är ett ord ur svenska originaltiteln av en låt som herr Numminen också tagit livet av. Förlåt. Jag gillar M.A Numminen :-) Trots att han inte kan sjunga en stavelse. Fast idag var det inte Numminens version utan engelska versionen av hennes eget original, Lena Ph sjunger It Hurts, dvs Det gör ont.


Tänk hur han knyter ihop det herr Eldeman!


O knyta då ja.... Lite krystat leder det till nästa uppgift. Vi söker ett redskap som var vanligt i hemmen förr. Skulle säga på vischan då. Mamma har en, i pappas gamla barndomshem i Härjedalen. Hon fick den av farmor innan hon gick bort. Mestadels för att inte min farbror skulle lägga rabarber på den. Skitgubbe. Törnrosa gjorde sig illa på en del till en. "En apparat för framställning av nåt i tillverkningsprocessen" sa Eldeman något invecklat. Spinnrock. Ljudet den framkallar är lugnande på nåt sätt :-) Vad melodin heter har jag inte en susning om i nuläget.


Nästa visa framförs (nåja, sjungs i det här fallet) av en av våra stora artister, "med massor av gjorda album" säger Eldeman. Roffe Wikström sjunger Bellmans Fredmans epsitel nr 21, Så lunka vi. Svaret blir förstås Rolf.


Så lunka vi så småningom från Bacchi buller och tumult

När döden ropar "Granne kom ditt, timglas är nu fullt"

Du gubbe, fäll din krycka ner och du, du yngling, lyd min lag

Den skönsta nymf som mot dig ler inunder armen tag


Tycker du att graven är för djup

Nå, välan så tag dig då en sup

Tag dig sen dito en, dito två, dito tre

Så dör du nöjdare


Roland Cedermark tar över och spelar den underbara Visa i midsommartid av Rune Lindström och Håkan Norlén.


Du lindar av olvon en midsommarkrans

och hänger den om ditt hår.

Du skrattar åt mångubbens benvita glans

som högt över tallen står

I natt ska du dansa vid Svartrama tjärn

i långdans, i språngdans på glödande järn

I natt är du bjuden av dimman till dans

Där Ull-Stina Gull-Lina bor.


Nu tager du månen från Blåbergets kam

att ge dig en glorias sken.

Och ynglet som avlas i gölarnas slam

blir fålar på flygande ben.

Nu far du till Mosslinda, Mosslunda mor,

där Ull-Stina, Kull-Lina, Gull-Fina bor.

I natt skall du somna vid Svartrama damm

där natten och mossan är len


Nästa låt heter Den döda vinkeln och vi söker gruppnamnet. Detta är förstås Kent.


Sista uppgiften är Opera. Mamma mia, vad gör man nu? Nej inga större problem. Just den här operan är inte en opera som jag ser dem. Mer en musikal, men med operatoner kanske. Porgy och Bess. Operan om det svarta södern. Eldeman valde Summertime som illustration.


Började med kryssinlägget när krysset började, men har sprungit fram o tillbaks o förberett middagen (ska grilla kotlettrad i em) o gubben har knyckt burken framför näsan på mig. Har läst lite i N Roberts Begravt i glömska, lyssnat på Iore som passerar vid stallet, (hör en just nu, 12.53), stimmat med katten o mycket annat.


Apropå Lena Ph... Jag har alltid gillat henne, men hennes uppträdande på Kirunafestivalen för ett par somrar sen gav mig lite fadd smak i munnen. Hon gav autografer efter sitt uppträdande och jag tänkte ta åt kottarna. De är ju TRE stycken. Hon signerade och delade ut foton till höger och vänster och de små fansen försvann en efter en. En något onykter tonårstjej försökte få ett par kort genom att byta sida av staketet, men Lena såg givetvis detta o framhöll surt, "EN autograf per person". Hmmm...  Tittade sig runt för att se om fler skulle ha. FÖRBI mig kändes det. "Är det inte fler som ska ha?" Eeehhh. Jag. Jo, en man dök upp o hon smilade upp sig. En liten flicka kom fram och fick sin autograf. Mig tittade hon fortfarande förbi. Jag har tre barn, varav en låg hemma sjuk den kvällen. Kottarnas autografblock blev oskrivna och vi fick alltså ETT kort att ta hem. Hon var så anti så jag iddes inte ens fråga henne om fler än en autograf/ett kort. HELT OK att hon prioriterar ungar, men att helt ignorera mig kändes inte OK. Har inte jag, en något överrund o nykter kvinna i fyrtioplus samma rätt att tycka hon är bra, som medelålders (o fulla) gubbar? Knepigt. Dröjde länge innan det där släppte.

Nåja, skit i dé nu.


Nu ska jag lyssna på Sommarprataren, Bodil Malmsten. Jag gillar henne!


 

Bilderna lånade från sr.se.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Tisdag 23 april 09:00


  Tema nr 103 Havsutsikt 114/366   ... fast vi brukar säga "vår kontorsutsikt". Vårt rullande kontor har en fantastisk utsikt över Rombaksfjorden.      Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan in...

Av Kvasthilda - Måndag 22 april 09:00


  Tema nr 205 Norrsken 113/366   Ett oerhört suddigt iPhonefoto under devisen "de bästa bilderna - är de som tas".      Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om in...

Av Kvasthilda - Söndag 21 april 09:00


  Tema nr 273 Skymning 112/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Lördag 20 april 10:55

Jamen, då var det kryssat och klart och webbradion höll hela vägen och så här löste jag mitt idag...  Vi lever det ljuva livet, eller snarare galna, Livin' La Vida Loca. Upside, inside outShe's livin' la vida locaShe'll push and pull you downLivi...

Av Kvasthilda - Lördag 20 april 09:41

Jahapps. Får se om det blir att lösa krysset idag. De har stora tekniska problem på Sveriges Radio idag och inget laddar som det ska. Just nu lyssnar jag på P4 men jag har inte laddat om just den sidan. Rätt vad det är kraschar det väl och jag hör in...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards