Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under augusti 2009

Av Kvasthilda - 11 augusti 2009 20:43


Valbo kyrka är ju en annan medeltida kyrka. Äldsta delarna härstammar från 1200-talet. Som sagt, många kyrkor verkar göra det! Valbo kyrka ligger alldeles intill omdragningen av riksväg 80 mot Gävle. När jag klev ur bilen och vandrade omkring på kyrkogården undrade jag hur i fridens tider de döda kan ligga kvar i sina kistor. Tänkte att de måste snurra o snurra o snurra i sina gravar pga buller och annat. Vilket liv!

Dessutom satt det en skylt precis vid ingången från parkeringen "Varning. Detta är ett område med högt inbrottstal" Eller nåt liknande. Minns inte exakta ordalydelsen. Såg en del avbrutna kors vid gamla gravar. Trist!

Men strunt' i det nu. Kyrkan i sig är vacker med sitt grönärgade koppartak. Den vita färgen går mer i vaniljgult.

Kyrkan har som jag nämnt tidigare en runsten stående mot en av långskeppets sidor, eller vid kortgaveln mot tornet. Den var lite svårfotograferad för det låg en massa blommor och kransar framför som jag inte ville kliva på.

Det pågick en begravning som jag helt missade. Såg folk efteråt, men inte själva begravningen. Kyrkan stod öppen en stund efteråt så jag passade på att besöka insidan medan vaktmästaren ställde i ordning framme vid altarringen igen. Han la ut en matta som de haft undanstoppad när kistan stod där. (antar jag). Jag bad om ursäkt och frågade om jag störde honom i arbetet men fick ett lugnande nej till svar och jag kunde fotografera i lugn och ro. Nästan i alla fall. Han ville låsa och gå hem så fort han var klar så jag tog lite snabba bilder och köpte en broschyr o några vykort innan jag gick.




 

 Korvalvet är målat himmelsblått med kringströdda stjärnor.



Fönstret vid altaret är målat av Harald Lindberg. Mäster Magnus Granlunds predikstol är från 1766 och har återställts till de ursprungliga färgerna. Fönstermålningen till höger är en "skiva" som satts framför fönstret. Hittar ingen information om den för tillfället. Ska vara den gamla altartavlen.


 

 Dopstället är från 1688


 

 Träskulpturer av Ivar Lindekrantz, Två apostlar, Maria med barnet

De trearmade ljushållarna härstammar från 1600-talet.


 


Gamla kalkstensmålningar i taket och på väggar har dykt upp under renovering och lämnats synliga. Asmund Karesons runsten.


Av Kvasthilda - 11 augusti 2009 20:31


Just ja. Vi åkte bil till Björkis idag. Pass norrut o tåg hem. På vägen dit spottade jag en kille bland rallarrosorna. Skrattade till o min kompis undrade vad han sysslade med.

"Tja, från där jag sitter ser det ut som om han fotograferar rallarrosor. På nära håll."

Han formligen kröp emot blomstren med kameran i högsta hugg. Tror han fotade likadana bilder som jag gjorde förra veckan! Typ. Kul att se att det finns fler idioter på denna jord ;)


O min handledare berättade målande om kyrkan han varit i under helgen. For ju till Stockholm på begravning av hans (?) moster. Hmmm... var det Bålsta..?? Hjärnan.... Hallå. Wakie wakie....!!! Kyrkan var i alla fall från 1200-talet. Många så'na i vårt land! En gammal fin stenkyrka. Tror jag. Sa:

"Ja, du vet ju vem du pratar med"

"Ja, det är därför jag berättar det"

:-))

Ett par gamla vänner till mamma o pappa bor i Bålsta. Bara som en parentes.


På radion körde Norrbottensradion en tävling. De har sökt olika turistmål i sommar och idag stod turen till en plats nånstans i vårt avlånga land. Hörde rösten på Lena Calme och anade att det måste vara nånstans i Norrbotten. Hon pratade om en fors och dess brus o min första tanke var Kukkolaforsen. En senare ledtråd var att det handlade om en fors i en av landets fortfarande outbyggda älvar. "Eller landets.. en sanning med modifikation"

Kukkolaforsen. (Ligger i en gränsälv.)

De fortsatte att prata om ett speciellt fiskesätt byn delar med vissa nordamerikanska indianer och en speciell fisk de bereder meddelst sotning. Eller rökning? Nä, sotning. Hmmm. Sik. Kukkolaforsen.

Ledtrådarna blev "lättare o lättare" för varje avsnitt. Fisket sker med håv. Tja, kanske Kukkolaforsen? Vet inte. Vid ett tillfälle nämnde Lena i ett samtal med en kille med finskt namn ("hmmm, Kukkolaforsen") att svenskt uttal av namnet kan ge en del huvudbry (o träningsvärk i fnitternerverna). Kuk-Kolaforsen....

"Den ligger i en gränsälv."

Ja men, hur många gränsälvar FINNS det i detta landet??


O vad VAR rätt svar då? Ja men givetvis... Kukkolaforsen!


Av Kvasthilda - 11 augusti 2009 18:00


Sicken tur att storasyster äntligen fått förlova sig. Det betydde ju även att söta lillasyster får chansen på sin pojkvän efter alla dessa år. Antar att det är därför deras förlovning kommit just nu, och inte förr. Att han sen föll på knä på Capri. Tja det var väl planerat in till sista sandkornet under knät? Familjen visste ju om det innan så...

Och inget illa om det. Tycker bara att monarkins kvarnar mal långsammare än alla regeringskvarnar i världen.


Av Kvasthilda - 10 augusti 2009 19:52


Note-to-self....:


För att jag ska komma ihåg detta framledes gör jag sonika ett inlägg, så kanske jag kommer ihåg att leta här nästa gång, innan jag får hybris för att min länk är borta.

  

Ø = alt + 0216

ø = alt + 0248


Æ = alt + 0198

æ = alt + 0230 


Skulle någon annan också ha användning av detta, vassego :-)


Av Kvasthilda - 10 augusti 2009 19:19


 

 Frihetsmonumentet

1940-1945


 ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~



*-- SÅ VIL VI OG ALLE I FARENS

STUND TROLIGEN STÅ HINANNEN BI

OG OFRE LIV OG BLOD"


I KAMPEN PÅ NARVIK HAVN 9-4-1940 GIKK


NORGE OG ELDSVOLD


NED MED 277 OFFISERER OG MANNSKAP

SOM FALT I HELTEMODIG OG SELVOPP-

OFRENDE KAMP MOT INNTRENGENDE

OVERLEGNE TYSKE SJØSTRIDSKREFTER


 

Livskraft!


En liten ormbunke i miniatyr har rotat sig på kanten av skulpturen/krigsminnes-monumentet ovan. Tog några försök innan kameran fick den bild jag ville ha. Min kamera har ingen display på baksidan och kanten var lite för högt uppe för att mina ögon skulle nå att kika igenom titthålet. Höll upp kameran o chansade. Den ser nästan konstgjord ut, den lilla ormbunken. Frön har spridit sig från bunkarna runt omkring skulpturen, som står mitt emot Svenska Sjömanskyrkan, längst ner på Kongens gate i Narvik.


Av Kvasthilda - 10 augusti 2009 19:13


Eller en hel rabatt av dem! De här rosorna kantar den lilla parken runt Frihetsmonumentet i Narvik. Det tycks alltid ha varit rosor planterade i ringen runt fontänen med kvinnan och hennes barn. Har sett ett vykort från 60-talet där 'samma' rosor fanns runtom.


 

Något bitmappiga rosor.... Mina bilder/fotoprogram är inte riktigt kompatibla och hade olika upplösning. Samma bilder nedan, fast ensamma.


 


 


 



Av Kvasthilda - 10 augusti 2009 19:09


Tar de senaste kyrkorna först. Eller kapellen. Nja, en sanning med modifikation. Har ju fotat i Narvik igår så de här är inte riktigt färskast.

De två kapellen vid Poikkijärvi kyrkogård. Endast det bruna kapellet används till gudstjänster. Det röda ute på udden var fullt av bråte och stolar o lampor o annat jox, men det ligger vackert med älven i bakgrunden!


 


 



Av Kvasthilda - 10 augusti 2009 13:42


.... modell större :-) Den här lilla minikyrkan står efter Poikkijärvivägen och är egentligen en stor ljuslykta. Den kanske är 70 cm lång... Eller en meter. Vet inte så noga. Fotade den i princip i förbifarten och fick inget riktigt storleksbegrepp om den.

Hur som helst måste den vara jättefin när den lyser sena höst- och vinterkvällar (o dagar för den delen, med tanke på att solen går ner i mitten av december för att återkomma först i januari!).


 


Å andra sidan. Står den kvar där i skogskanten vintertid, är den väl översnöad o syns inte alls! (som vildvittrorna sa)


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards