Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under november 2009

Av Kvasthilda - 29 november 2009 11:00


Jag har en förhoppning att kanske lyckas visa ett foto om dagen under december och idag är det den 1a advent. Inte december, men dock första söndagen i advent.


 


Av Kvasthilda - 28 november 2009 23:07


Lite kul.... Först ser man dem pippa (eller inte) i en garderob, sen gör dom det i nån av deras sängar.... Tomten är far till alla barnen kontra Beck o Vita nätter i första Haber-säsongen, där han förlorar sin son.


Av Kvasthilda - 28 november 2009 21:15


Jag har inte tålamodet att gå ut i vår vinternatt och fotografera - även om det kanske skulle bli fantastiska foton om man hittade rätt motiv. Bristen på körkort ställer till en del... Nej, då jag bor norr om Polcirkeln tänkte jag mig ett annat tidsperpektiv i denna av årets mörkaste månader. Vi har ju också väldigt ljusa nätter sommartid så jag kikade igenom arkiven o hittade dessa bilder, fotade en natt när Sonen och jag promenerade hem från Kirunafestivalen - faktiskt exakt fem månader sen, med skillnad på ungefär en timme (skrev och sparade det här igår, fredag strax efter midnatt). Den 27 juni vid halvett-tiden. Hoppsan, det blir ju fem månader minus ett dygn :-)


 

Sonen i närapå-dagsljus. En söt karnevalsvinst under armen. 

Loussavaara till höger.


 

Vände kameran norrut och ändrade ljusinställningen för att kunna visa den fantastiska himlen...

Loussavaara visas mer som en svart silouett mot himlen.


 

Södervy - Kirunavaara i midnattssol. Berget blir rostrött, trots att det mer är malmgrått :-)


Andra tolkningar på temat NATT finns här.

Av Kvasthilda - 28 november 2009 20:03


...."tomtejävel!!!!"

Hur klassisk är inte DEN repliken? Hahahahahhaaaa. Peter Haber och Katarina Ewerlöf ramlar just ut ur garderoben i sitt fantastiska hus. Eller snarare Janne och Sara.


"Säg inte att ni har knullat nu igen? ..... Får ni inte nog av att göra ungar?"

...............

"Vet ni vad det är för dag idag?"

"JULAFTON!!!"

"Ja och vem kommer då?"

"ALLAS PAPPOR!!"


Sveriges skönaste film. Helt underbar.

 

Av Kvasthilda - 28 november 2009 18:28


Har varit lite upptagen idag med början av mitt julbak. Tar några dagar. Nu har jag satt mig ner med ett glas vitt vin för att lösa krysset i lugn och ro.

Skriver som vanligt ledtrådarna i mitt lilla textdokument innan jag författar blogginlägget så det kommer att ta en stund :-)

November månads sista melodikryss börjar.... NU, som de säger i IDOL.  

Det börjar med en dubbel - högst upp i vänstra hörnet. Har kompisar som löser korsord på det viset. De börjar längst upp till vänster och löser sig igenom kryssplanen nedåt mot högra hörnet. O lyckas dessutom.... Oftast. Vi hör en samba med sjungen text på portugisiska, Quem Te Viu, Quem Te Vê. Cornelis Wreesvijk skrev den svenska texten till Deidres samba och i denna förflyttar man sig till Copacabana.

Lennart Palm i Lerum återkommer sedan med en liten melodi ur vilken vi söker ett mansnamn... Namnet är Evert och jag nynnar glatt med i låten men jag hittar inte texten till den i mitt virrvarr till hjärna.

Tack Gunnar för tipset!

Vi går på stigen som går till Evert

och vi ska dit å, ta oss en dramm

det klirrar muntert uti vår väska

när vi i solen går stigen fram

I nästa uppgift söker vi "en svensk rappmästare". Jag är inte så hemma på rappare men ställde en snabb fråga om en "rappare på P" till Storpigan och hon kom blixtsnabbt med svaret Petter. Så är det ju! Det går bra nu heter ... ehhh.... låten...?

Pengar rullar in som det ska, det går bra nu.

Hennesy moet i mitt glas nu, det går bra nu.

Rysk kaviar på mitt fat, det går bra nu

det går bra nu, kompis det går bra nu.

OK, ska inte håna dragspel. Jag lovar, Gunnar :-) Roland Cedermark spelade sin version av Gamle Svarten. Vilken sorts person sjungs det om i den sången? Då Svarten är en cowboyhäst (visst?) är det förstås en ryttare.

Sen kommer en av vår tids största artister. Eric Clapton spelar och sjunger Nobody knows you when you're down and out, en låt skriven för en massa år sen... Sådär en tio år innan mina föräldrar föddes 1933.

Nästa melodi är svensk, spelad av Ulrik och Mikael Neumann och skrevs av Evert Taube. Oxdragarsång och i texten hörs Allt bakom oxar tio från stadens sus och dus......


Nästa uppgift kan jag inte. Alltså inte melodin. Det är en svensk marsch och vi söker ett "västsvenskt" flicknamn. Det finns inte så många kända sådana och det borde vara Ada.


Efter pausen kommer ett av vårt lands största exporter och vi vill ha hela gruppnamnet. Ulf Ekberg är en av medlemmarna i Ace of Base. Ulf vickade för Anders Bagge i IDOL-juryn första veckan han låg däckad i svininfluensan. De andra två medlemmarna är syskonen Jenny och Jonas Berggren. Låten heter Wheel of fortune 2009.


I nästa uppgift vill vi veta vad personen kallar sig. Ingen aning men min vilda gissning är Bob. Om nån har namnet på låten - meddela gärna :-) Nåt westernlikt igen.... OK, ändrar mig, min tanke var mer "sydstatskt"... Jolly Bob från Aberdeen säger Gunnar. Skottland alltså. Tack!


Nästa artist är en av operavärldens största. En rysk sopran, snygg som en fotomodell. Hon heter Anna Netrebko och sjöng idag Meine Lippen se Küssen so Heiß. Den finns på YouTube :-)


För nästa uppgift söker vi första ordet ur titel o refräng. Arne Domnaerus och Rune Gustafsson spelar Povel Ramels Ta av dig skorna.


Veckans melodifestivalbidrag kommer från Tommy Nilsson. Han sjunger här sin engelska version Some day och svenska originalet heter förstås En dag.


Sista uppgiften för novembers sista kryss är en utländsk låt där vi vill ha en del av svenska titeln. Susanne Alfvengren är en av dem som gjort den svenska versionen skriven av Ingela "Pling" Forsman. Den heter När vi rör varann. Jag har Susanne som klippdocka också! En av de sista som trycktes i Året Runt.


Puh, det tog sin tid, med diverse avbrott i skrivandet. Nu är det klart och overwith.


Tillbaks till Tomten är far till alla barnen..... En klassiker. Störtskön.


Av Kvasthilda - 28 november 2009 12:18


Min svärmors underbara mjuka pepparkakor!

Fluffar till inlägget senare. Nu blir det receptet rätt upp-o-ner med ett fult snapshot.... :-)

Har dubblat hennes recept - och detta räcker till tre långa sockerkaksformar. Vill du ha stora kakor får du fördela det i två stora formar men kakan viker sig gärna i mitten av formen.


  • 4 ägg
  • 4½ dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl gräddfil
  • 100 g smält smör
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk nejlikor
  • 3 msk syltat apelsinskal (eller marmelad)
  • 1 msk lingonsylt

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i ägg-smeten. Tillsätt gräddfil, smör, apelsinskalet och lingonsylten. Häll upp i tre väl-smorda och bröade formar. Gräddas i 180-200 grader i 20-30 minuter.

 

Av Kvasthilda - 28 november 2009 11:32


Sitter o tittar på mitt adminfönster - reagerade häromdagen att min text var så ljus mot hur den brukar se ut. Storpigan påpekade att de ändrat bakgrunden till den man har i bloggen. Jag ser ju inte det då min är vit by default :-) Hennes är mörkgrå så där syntes det ju direkt. Min text är ljusare grå och plötsligt var den det även här, där jag skriver. Kan ju vara smart, för man får en ungefärlig blick hur det kommer att se ut i bloggen, direkt. Dock är "Bloggens bredd" smalare än just bloggens bredd. Åtminstone känns det så.


Har stoppat in tre långa kakformar i ugnen och väntar på att trenne goda pepparkakor ska bli klara. Jag vill ha en stereo/dvdspelare, alternativt MP3-spelare, men hörlurar vore bara i vägen. Vill ha min julbakarmusik i bakgrunden. Mwahahahahahaaaa.... HUUUMOR. Har sett att Absolute Christmas är ute med vilken version i ordningen.....?? Jämförde låtlistan och ser att de byter ut en o annan låt från ett år till ett annat. Många är desamma år från år - och jag har en känsla av att just de tillhör de som alltid snurrar i mina musikspelare veckorna före jul. Ungefär som Körsbärspralinen eller Gräddnougaten i Aladdin-asken eller Ferdinand bland Kalle Anka och hans vänner på julafton. De ska bara finnas där. Ferdinand får jag inte se i år. Har nog inte sett honom på flera år när jag tänker efter. Mor i huset står för matlagningen medan Maken o kottarna hänger i soffan o bara väntar. Rättovist.


En kaka klar. Two to go. En form är mindre än de andra två och blir klar snabbare. Svärmors recept på mjukpepparkaka. Som sig ska innehåller den gräddfil, lingonsylt o syltat apelsinskal, oftast i form av marmelad. O givetvis peppekakekryddorna, kanel, ingefära o nejlika.

O där var även de andra två färdiga. Sonen har vaknat o käkar pepparkakor för fulla muggar. Vanliga köpepeppisar. Får se om vi ids baka pepparkakor i år. Blir väl Farmors då. Eller snarare Svärmors. Farmors peppisar är "riktiga" pepparkakor. Det är alltså MIN farmors. Hahahahaha. Farmor gjorde klassiska pepparkakor o Svärmor kryddiga bruna pepparkakor med bland annat kryddpeppar.


Kryssinlägg kommer senare under dagen. Nu ska jag gå o kika i min julbakreceptsamling för att se vad som pockar på uppmärksamheten. En nöttosca kanske? Eller kardemummakakan? Vår älskade kusin kommer på besök i morgon. "Vår" betyder barnens kusin o Makens systerson. Han har med sig voffsingen, Tea. Hon börjar vara gammal nu.


Av Kvasthilda - 28 november 2009 00:52


En norsk blogg håller ABC-teman varje torsdag. De är inne på andra vändan nu och lagom till J och eventuellt Jultema hänger jag på. Köpte trenne små tomtar idag (det är ju trots allt första advent på söndag) och dessa är nu "förevigade" digitalt. Varje år köper jag nån ny liten tomte som platsar på min fläkthylla. Jag har massor med miniatyrtomtar som brukar samsas om utrymmet där och ett år var de över åttio stycken! Ingen av dem är större än fem centimeter. I denna lilla trio är den stående tomten (nissen) cirkus två cm över marken.

En gång samlare, alltid samlare :-)




Andra tolkningar av J finns hos Norska versionen av ABC-tema.


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards