Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under december 2009

Av Kvasthilda - 25 december 2009 12:32


Jaha, så är då julstöket avklarat. Jag var ju tvungen att jobba igår trots allt. Tog kameran med mig för att få LKABs julhälsning på bild. Lite snöigt o inte världens bästa fotoväder men jag försökte o fick till ett par bilder i alla fall :-)


Hade anmält kort vila och kunde börja en dryg timme senare än normalt men å andra sidan kunde jag gå direkt till stall o klargöra mitt lok. Ringde fjärren o kollade om det var OK, för det var fullt på KMBs spår och bara huvudtågspåret var ledigt för ett snabbstopp. Ringde innan jag gick till stall för att kolla och jag fick OK. Skönt. Tjänade några extra minuter där :-)

Vi hade en I-ore som skulle gå JoJo till o från Svappavaara så det var mest troligt att den funkade som den skulle. Dock hör det till jobbet att fixa en riktig klargöring ändå. Nåt problem med hastighetsmätningen på en boogie men den var avstängd och loket har gått flera gånger så det skulle väl funka för mig med. Stannade till på kumla o tog ut körorder, träffade en kollega som just kommit hem och väntade på skjuts. Käkade en pralin, fyllde termosen medan datorn loggade in. Plockade nån frukt o ett par praliner i en påse, fick ut ordern o drog igen :-)

Kom ner till svappis en stund före "min" ankomst - så den tidiga klargöringen gjorde rätt för sig :-)

Hade med mig en mjukpepparkaka till personalen i svappis. De stod o väntade på mig när jag kom ner o jag behövde inte ens kliva ur loket. Såg ett set fanoo-vagnar och började le. Visste att det var tomtåg hem.... YAY! Körde mot vagnarna o de kopplade slangar o luft. Mitt jobb att kolla in koppelhöjd o det såg OK ut. Så småningom var det klart för avgång o jag kom iväg långt innan min avgångstid... Ibland har man inte tid att stanna o fika så de fick hela kakan för sig själva :-) Jobbar till efter midnatt så de kunde väl få nåt gott. "Tomten kommer med malmtåg i år" Tomma Fo50-vagnar o Iore innebär för oss snabbtåg, dvs hela 70 km/h.... Hahahhhaaa! Bara att koppla upp o köra!

Kom hem tidigt fast det var problem med en växel in på Kiruna. Dock påverkade den inte MIN tågföring för det var till spår ett. For in på Kiruna o parkerade. Lok till stall o HEM. Hemma mycket tidigt :-) Ibland är livet riktigt sweet.


Fick julmat när jag kom hem även om det la lite sorti på glädjen då de inte plockat undan nåt efter måltiden, som ägde rum flera timmar tidigare.... *grrrr* Men min NISSE Julöl gjorde gott.

Och julklapparna gjorde också gott. Tur att kottarna är stora för de fick vänta på mammas hemkomst innan de fick sina klappar.


Jag fick ett underbart servettställ av Sonen som han gjort i skolan. Han smög med detta paket förra veckan. Tänkte göra sig en kartong men jag grävde fram en i ungefär de mått han ville ha. Fanns nån kvar i gömmorna. Maken kastade bort alla tomkartonger vi haft i källaren, redan förra vintern så alla små o smidiga paket-kartonger var borta. Trodde pojken skulle slå in en present till nån hemlig flickvän. Jag började skratta när jag såg paketet som han så omsorgsfullt slagit in vid köksbordet, med mig mitt emot. Hann aldrig se vad det var han stoppade ner. Visserligen hade han slagit in den i silkespapper, men jag anade att det var nåt hemgjort och kände ett sting i hjärteroten för att han skulle ge det till en tjej o inte sin mamma :-) Åsså var det mitt :-)) Gullevän. Han blev lika glad över min reaktion :-)


Inser just att gårdagen är första dagen jag inte hade ett inlägg sen jag började blogga. Ett färskskrivet sådant vill säga. Lite julledigt från bloggen i alla fall :-)

Ahh, OK, skrev ett när jag kom hem efter jobbet på morgonen så det finns ju ett där, på "rätt" sida dygnsgränsen! För mig var det fortfarande "dagen innan".


Hoppas ni har det bra därute!


Av Kvasthilda - 25 december 2009 09:30



Veckans fönstertema är JUL. Och jag har ju på självaste julafton fått LKABs kontors-skrapa på bild, och med den julhälsningen de ger hela stan under julhelgen. Inte ETT fönster, utan en hel massa som hålls tända för att hälsa oss alla GOD JUL.


 


Veckans fönster hos Susanne 



Av Kvasthilda - 25 december 2009 01:03


Jaha.... Vad tar man på N månntro? Det som vandrat förbi bakom ögonlocken är tomtenissar, nötter av olika slag, vår katt som heter Neo och en massa annat. Vad jag till slut fastnade för är en supergod julöl vi beställer och dricker till julbordet varje år. Den finns inte i systembolagshyllorna, utan måste specialbeställas, men den är väl värd det! Det finns en annan, mörkare öl som heter Tomte, men det här är alltså Nisse. Nisse är snällare än Tomte! Tänka sig :-)



Fler N-foton finns hos ABC i ord og bilder.


Av Kvasthilda - 24 december 2009 12:00


Så har vi då tagit oss ända fram till jul :-) När detta publiceras och förutsatt att jag inte fått inställt, håller jag antagligen på att göra mig redo för arbete vilket gör att jag inte har så mycket tid att blogga, men ville ändå skicka en julhälsning till alla mina bloggvänner och andra som hälsar på läser här ibland, inklusive syskon och andra släktingar :-) Ingen av dem gör sig till känna, men jag vet att några av dem är troget återkommande.

Hoppas ni alla har en underbar julafton. Att ni får ha det lugnt och skönt och tillbringa den i värme och ljusdoft. Äta god mat och bara njuta! Att ni som vill, får se Kalle Ankas jul - och så småningom Karl Bertil Jonsson och hans glöggdrickande fader. Tills dess kanske jag hinner hem!

I morgon är jag ledig så lite jul hinner jag förhoppningsvis få själv också.


Tomteljuset har jag inte stöpt själv, men köpt hos Falu Ljusstöperi där vi har varit och stöpt egna ljus vid ett par tillfällen. Att göra sådana här tjocka ljus kräver sin Qvinna - och mycket tid och tålamod. Det är inte lätt att få dem jämna och fina, men tjejerna på stöperiet fixar det med glans. Många timmars brinntid i den tomteluvan :-) De ljus som trots allt inte lyckas bli bra får man aldrig se, ty de smälts snart ner till ny ljusmassa och lämnar inte ett spår efter sig.

Den rosa hyacinten står och doftar så ljuvligt. För alla som inte är allergiska då. Jag älskar doften av hyacint och hamnar omgående i min barndoms jular med knäck och chokladpraliner och längtan efter mammas Ris ā la Malta.


GOD JUL alla mina vänner - och andra jag känner ;)


Av Kvasthilda - 24 december 2009 11:00


För kalenderns sista bild öppnar vi lucka 24. I den finns just tjugofyra små röda tomtar. Hittade en ask metallconfetti i en av stans inredningsbutiker. Kanske man kommer igång att scrappa snart och de blir bra som dekorationer på eventuella julkort i så fall! De varierar lite i storlek men de största är ungefär tre centimeter höga till luvtofsen.


Ät gott, må bra och ha nu en riktigt


 

God Jul!



 


Av Kvasthilda - 24 december 2009 02:15


Jaha, då är man hemma då efter dagens skift. Var tvungen att jobba. Mer övertid. O alldeles för kort mellan skiften. Skit. O Svågern skramlade in o väckte oss före tio i morse. Skit var det värt också. Gammal lokförare o fattar ändå inte det där med vilotid. *suck*

Det snöar än. Fortfarande fjunigt o dunigt. Igår var det svinkallt (minus 29 på sina håll), idag var det varmare.... Sådär runt 13 kalla grader...

LKAB har slängt upp sin julhälsning i fönstren. Får se om jag får med mig kamera i morgon (senare idag) - om det nu blir nån tur. Blir försenat hur som helst då jag måste få mina ELVA timmar. Om det blir tågföring för kvastis kanske jag kommer åt att fotografera LKAB-skrapan.

Mycket inställt fortfarande.

Nåja, natti natt alla bloggarvänner!

Av Kvasthilda - 23 december 2009 12:35


Fick inställt igår. Inställt tåg norrut. Okääääjjjj.... Passåkning med nästa tåg o *hoppas* på att mitt tåg hem var något sent... Blev inställt.... O föraren före mig hade inställt. Sen kom nästa förare. Och nästa, med passåkande förare. Har aldrig sett så många förare samtidigt - i Björkliden. Ingen bil. Det blev till att passåka med kompisen hem. Blev iomed det x antal timmar sen och har antagligen ingen tur idag. Trött Trött Trött. Sovit fyra TIMMAR. Ungefär. 

Maken är hemma i alla fall. Klev just in genom dörren med sistaminutenshoppingen. Potatis o annat.

Nä, måste fixa datorn så jag får in de program jag vill ha. Ingen rast, ingen ro.


Av Kvasthilda - 23 december 2009 11:00


Da'n före doppareda'n. I kalenderns näst sista lucka finns ett litet änglaspel. Eller om man ska vara petig, ett snöflingespel. Änglaspelet står på köksbordet och du kan tro att katten har problem att hålla reda på alla solkatterna den här kastar i taket!

Spelet är silverfärgat. Ljuset gör att det ser ut som mässing :-)




Busungarnas julsång:


Snön ligger tjock på gator och torg
Julaftons morgon jag ska köpa mig en gran
Människor springer om varandra
Åh, det är jul i sta'n

 

Istappar hänger ned från taket
Det knastrar så skönt under mina skor
Jag tror på tomten att han kommer hem
Dit där jag bor

 

Tomten, jag vill ha en riktig jul
En så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Jag vet att du inte gör mig besviken

 

Tissel och tassel, pyssel och prassel
Det pirrar i magen bakom stängda dörrar
Goda lukter i hela huset
Åh, och änglaspelet snurrar

 

Stämsång och fackeltåg som lyser upp mörkret
Bjällerklang och slädfärd under månens ljus
Det är en riktig jul för mig
Åh, och julefrid i alla hus

 

Tomten, jag vill ha en riktig jul
En så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Jag vet att du inte gör mig besviken

 

Istappar hänger ned från taket
Det knastrar så skönt under mina skor
Jag tror på tomten att han kommer hem
Dit där jag bor

 

Tomten, jag vill ha en riktig jul
En så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Jag vet att du inte gör mig besviken

 

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Skapa flashcards