Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under januari 2010

Av Kvasthilda - 29 januari 2010 08:34


Denna fredag ska vi titta på "handverk". Nåt skapat med hjälp av någons händer. Inte nödvändigtvis hantverk.

Min svärfar arbetade mycket med sina händer. Han gjorde näverarbeten och vi har lampor, ljuslyktor, klockor, speglar, burkar av olika storlek, en kaffeburk, en brickhållare, en väder-"station" med barometer, hygrometer och termometer och säkert en massa andra saker. Några av hans alster kan ses här.


I stället valde jag nåt mer handgripligen tillverkat ;)



Färgen gör den inte rättvisa. Blev för gult. Den här lilla skapelsen är gjord av vår äldsta dotter. Minns inte om det var på dagis, men min magkänsla säger mig att det var i förskolan ("lekis"). De fick en klump gips som de skulle forma med sina händer. Man kan se hennes handavtryck i skårorna efter fingarna :-) Sen målade de sina skulpturer eller blobbor i vattenfärger och lackade till slut alltihop. Den här har fått sig en del törnar genom åren, fast den legat på en hylla och en del hörn och utstickande delar har fallit bort. På den här sidan är den mest rosa-röd-orange-gul, och på den andra är den målad i mer grön-blå-lila färger. Måste ha varit kul att göra den. Lägg klumpen i handen, tryck ihop fingarna och känn massan komma ut genom fingrarna :-) Finns ett par tumhål på andra sidan också. Kul liten grej och verkligen HANDVERK :-)



Dessutom har jag fotograferat den på ett annat hantverk. En av de otaliga dukar Svärmor har virkat.


Andras hantverk kan beskådas hos Sinneskatten




Av Kvasthilda - 28 januari 2010 23:24


Alfabetet har denna veckan nått bokstaven S. Jag har valt ett collage av SysterYster o Sambons 1956 års Pontiac StarChief. Läckert nougatfärgad är den och bullig som en amerikanare från mitten av förra seklet ska vara.



ABC i ord og bild


Av Kvasthilda - 28 januari 2010 22:50


Veckan som gått...


Det har blåst.

Det har blåst.

Det har blåst.

Jag har jobbat.

Jag har sovit.

Jag har ätit penicillin.

Det har blåst.

Tandvärken är borta.

Vinden är kvar.

Jag har jobbat.

Det har blåst.

Bjöd en kompis på fiskgryta en dag.

Och nougaten är slut!





Torsdagsreflektion

Av Kvasthilda - 28 januari 2010 22:13


.... som Sune Mangs sjöng en gång i tiden....

Jag grävde lite i arkiven för veckans Torsdagsfoto (också). Har så ont om tid att leta något skojsigt och med dagens tågfärd i kroppen ids jag helt enkelt inte komma upp med nåt bättre. Kirunafestivalen i somras. Från Piteå kommer ett gäng ungdomar (vet inte vilken restaurang) och sätter upp sitt woktält där de serverar wokad älg. Det går ett och annat Pitebröd (jaja, pita då) fyllt med skavd o wokad älg och orientdressing. Till det kan man köpa en dricka av valfri sort (endast alkoholfritt här) eller välja en av "varannan vatten" som finns här och där runt festivalområdet. Ett bord med fyllda vattenmuggar.


Här förbereds kvällens servering.


  


  



Torsdagsfoto


Av Kvasthilda - 28 januari 2010 20:03


Idag var en sån dag när man gärna hade legat kvar under täcket. Mer luft. På tvären. Kallt som fan. Isvindar. Det stod faktiskt still i träden en stund igår kväll men idag har det vajats vilt igen.

Passåkte med en kompis för att ta hem det tåg jag blev tilldelad igår. Vi blev sena redan från start. En-o-en-halv timme från avgångsstationen (eller heter det driftplatsen även i det läget?? Knepigt det där med JTF).

Jag lyckades jinxa kompisen lok. "Fan vad hon går bra, Sigrid" klapp på bänken. "Mycket bättre än det skitlok jag körde häromdagen". Kompisen hann inte ens svara innan nåt hände. "Du skulle inte sagt sådär". Fick fel på mellanhalvan.. Trodde vi skulle klara av att rulla ner till nästa driftplats, men tåget ville annorlunda. Mitt på en platå blev det stopp. Jaha... Det var bara att ställa skiten i transport o fortsätta ner till nästa ställe för att byta lok med mötande tåg. För erfarna förare är det en enkel operation på sådär en tio-trettio minuter... Tog betydligt mycket mer tid i anspråk än så. Pratade med favvoinsen o han konstaterade att det var rookies på banan. Jajamen. O en växel gick sönder. Inte vårt fel. När vi växlade ner vårt lok mot de andra vagnarna fungerade växeln klockrent. Var på sidospår det krånglade. SBiS. Punkt.

Sent omsider kom vi så iväg o min avgångstid från björkis var passerad med råge. Hoppade av vid mitt lok, slängde upp ryggan o ringde fjärren. "Måste bara uppsöka det röda huset på andra sidan här, sen återkommer jag. Tar ett par minuter."

"Ingen brådska!"

Nä, det var ju skönt. Även besöket på röda huset. Kompisen skulle gå o pudra näsan. Tror hon gick upp till överliggningen innan hon gick tillbaks ner till stationen igen för att kliva på sitt tåg.

O givetvis var det ingen brådska. Jag kom iväg två stationshåll. Driftplatser.

Kompisen ett.

Sen stod tågen som ett pärlband på rad o väntade. O väntade. O väntade lite till. Plockade upp en bok, men iddes inte läsa. Löste korsord i stället. O pratade med gubben. En av hans växlar som pajjat.

Stod ju i Stordalen och där påstås det spöka. Träffade dock inget av Stormens spöken. Ingen som klev på loket o kokade kaffe i bakhytten. Ingen piprökare som puffade rökringar. Alldeles ensam. Tyst o stilla. Njae, stilla var det väl inte med vinden som ven så det skrek i fönstren.

Det blev en-o-en-halv timmes väntetid innan nåt hände. Då kom persontåget söderifrån. Som sagt. Rakspår funkar. Sen kom ett lastat malmtåg. O ett till lasttåg. SEN fick jag grönt. Två timmar efter stopp. Tur nog hade jag en Iore. Radio o mycket utrymme för armar o ben :-)  

Kom hem, sådär en fyra timmar sen. Tack vare det får jag ett annat skift i morgon. Egentligen hade det väl varit allra mest rättvist om jag blivit HELT ledig, men den där rackarn i Lule lyckades övertala mig igen att ta ett tåg på eftermiddagen. *suck*

Jaja. Hade tänkt hinna på systemet idag men Svågern hade redan hunnit dit idag och med det tagit sig en rackabajsare. Får ta bussen i morron bitti då! Har ju långhelg nu. Ska bli SÅÅÅÅ skönt. O arbetstelefonen DÖR.



Av Kvasthilda - 28 januari 2010 09:00


Tema nr 95 Grön

29/365


Det finns många motiv för grönt men grönt kan också stå för hälsa. Idag promeneras det Hälsans Stig i Kiruna och kartskylten är grön så det får bli dagens temabild. Kirunaslingan är 6 km och man kan själv räkna ihop sina promenerade kilometer. Kirunaborna uppmanas att använda sin friskvårdstimme till promenaden.

"Människokroppen är byggd för rörelse. Kropp och själ mår bra av fysisk aktivitet. Bli en mästare på vardagsmotion, minst 30 min per dag och Du håller Dig friskare."


Temalista

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2010 hos akson

Av Kvasthilda - 28 januari 2010 07:14


Igår ringde så turfördelningen igen och bytte min tur. Skulle ha varit till svappis idag men fick en björkistur istället. Eller snarare ett tåg från björkis. Ska passa med en kompis. I nuläget står hennes tåg och det kanske blir inställt. Tjorv tjorv tjorv. Får se om hennes tåg går hem så vi kan ta bilen upp tillsammans. Mitt ska i nuläget gå hem i alla fall. De kan stuva om i tågnumren men killen som sitter på op idag vill inte ställa tåg om han slipper. Han lät lite stressad. Å andra sidan förstår jag honom. Det är ingen liten operation att ställa ett tåg. Många pengar som försvinner.

Ska ju upp inatt igen så det är lite petigt med arbetstiderna. Måste få mina MINST elva timmar till det skiftet. *kräk*

Nåja, det är bara att avvakta. Bida tiden.


Av Kvasthilda - 27 januari 2010 21:57


Storpigan o jag har just sett färdigt Flickan som lekte med elden. Nu vill jag se nästa film. NU! Direkt. På stubberten. Var är den??? Jäklar i snuset vad bra de är. O Noomi är ... ja bara BÄST.




Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards