Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 1 februari 2010

Veckans hus 4 - Landmärken

Av Kvasthilda - 1 februari 2010 10:41


Jag hade gärna velat visa bilder från Falun, för något som gör att jag känner att "Aahhh, nu är jag hemma" är när staden breder ut sig framför mig, endera från Galgbacken när man kommer från Borlängehållet, eller när man närmar sig stan från Gävlehållet. Vad som kännetecknar grytan i Falun är framför allt kyrktornen. Från östra stadsdelarna ser man mest Kristine Kyrka och från södra änden av stan ser man förutom Kristine kyrka, även tornen på Stora Kopparberg och Västra skolan, men även lasarettet och de två hopptornen vid Lugnet.


När man närmar sig Kiruna söderifrån anar man stan redan en dryg mil innan man når den. Det som syns, både från öster (väg E10) och söder (järnvägen) är tornet på Kirunavaaras topp. I juletid är den flankerad av granen. Tornet är, tror jag, ett gammalt pumphus. Jag kallar den "Ettan" då den ser ut som just en jättestor etta. Det har pratats om att riva tornet, men då tappar verkligen Kiruna en av dess landmärken! Annars är det väl gruvbergen man mest lägger märke till, Loussavaara och Kirunavaara. De syns på långt, långt håll.

När man närmar sig stan eller ser den på närmare håll är det andra saker som utmärker sig. Stadshuset med sitt klocktorn och kyrkan, båda nominerade och utsedda till Sveriges vackraste byggnad 1964 respektive 2001.

Kvarteret Ortdrivaren är också typiska Kirunaprofiler och alla dessa byggnader finns ofta med på motiv för saker tillverkade för att fira Kiruna, som jultallrikar och nu senast en klocka.


Närmare information om alla dessa byggnader finns bland annat på wikipedia.


       

Loussavaara sett från södra linjen (genom en regnig frontruta),
Kirunavaara från stationen med pumphuset på toppen.



      

Kyrkan, Ortdrivaren och Stadshuset. Tre typiska Kirunaprofiler.


Kiruna kyrka i sommarskrud. Älskar den faluröda färgen!


En helt annan byggnad är transformatorstationen i Torne Träsk. Man kan bara ana den från E10an, men från järnvägen har man mer utsikt mot stationshuset med det stora och typiska transformatortornet. Det finns några sådana här efter Malmbanan, både norr om Kiruna och söder om staden.

På det här fotot ser den ut som en modell bland vitmossa!



 Veckans Hus hos Hedwig


 
 
Hedwig

Hedwig

1 februari 2010 20:09

Vilket jobb du har lagt ner, tusen tack ! Jag har ju aldrig varit där uppe, men tack vare dig lär jag mig massor och får en glimt av hur det ser ut. Jag vet ju att det är mäktigt i verkligen.

http://veckanshus.stjernvall.se

 
Lasseivomma

Lasseivomma

2 februari 2010 14:28

Härlig berättelse, jag reagerar på att du skriver att du ser så mycket från järnvägen, men sedan kom jag på att du är en av de få som ser framåt från ett tåg. Kyrkan i Kiruna är fantastiskt fin och din bild på den är verkligen bra.

http://vomma.se

 
Anni

Anni

2 februari 2010 20:50

Oj, så många landmärken du bjuder på! Kiruna kyrka är verkligen en fantastisk byggnad! Mycket vacker!

http://vardagsnjutning.blogspot.com

 
Margareta

Margareta

3 februari 2010 12:03

Vilken vacker kyrka och bra information ger du också. Du kan säkert visa något från Falun en annan gång. Jag besökte koppargruvan för två år sedan och där finns flera spännande saker att visa. Margareta

http://margaretasfotomix.wordpress.com/2010/02/01

 
Mona

Mona

3 februari 2010 23:30

Kul att se eftersom jag varit i Kiruna en gång för ca 30 år sedan. Kyrkan glömmer man inte i första taget. Minns inte om jag var inne i den. Stadshuset var jag däremot inne i och vi var också nere i gruvan. Vi bodde på hotell Ferrum. Vi sov där en natt på väg upp mot Nordkap och en natt på väg hem. Fin bild på transformatorstationen. Den ser onekligen ut som en modell.

http://fotoentusiastenfotoblogg.blogg.se

 
Ingen bild

Kristina

22 augusti 2010 15:08

Jag har besökt Kiruna för första gången. Roligt att du skriver om alla byggnader! Jag undrade mycket över de bruna höghusen och de gula lägre husen som gav en rymdkänsla över staden. Härliga namn som Kirunaborna döpt husen till!

Kyrkan är mycket vacker, både exteriör och interiör.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Onsdag 24 april 09:00


  Tema nr 97 Guldvatten 115/366   Nå. Det som kallas guldvatten skulle försvinna i de här vattenmassorna.Samma utsikt som igår o jag tänkte lägga två bilder i samma inlägg, tills jag kom ihåg temat guldvatten. Det fick då bli denna bild med s...

Av Kvasthilda - Tisdag 23 april 09:00


  Tema nr 103 Havsutsikt 114/366   ... fast vi brukar säga "vår kontorsutsikt". Vårt rullande kontor har en fantastisk utsikt över Rombaksfjorden.      Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan in...

Av Kvasthilda - Måndag 22 april 09:00


  Tema nr 205 Norrsken 113/366   Ett oerhört suddigt iPhonefoto under devisen "de bästa bilderna - är de som tas".      Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om in...

Av Kvasthilda - Söndag 21 april 09:00


  Tema nr 273 Skymning 112/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Lördag 20 april 10:55

Jamen, då var det kryssat och klart och webbradion höll hela vägen och så här löste jag mitt idag...  Vi lever det ljuva livet, eller snarare galna, Livin' La Vida Loca. Upside, inside outShe's livin' la vida locaShe'll push and pull you downLivi...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards