Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under april 2010

Av Kvasthilda - 26 april 2010 09:00


Tema nr 265 Smörgås

120/365


Vi käkade räkmackor till lunch igår och jag kom ihåg att föreviga en av dem till dagens trehundrasextiofemma. Lite keso, en skiva brie o räkor förstås.






Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2010 hos akson



Av Kvasthilda - 25 april 2010 21:28


 24 april, 20.43 


 ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Bildligt Talat

 


Av Kvasthilda - 25 april 2010 16:47


... är det idag. Veckans triss visar Sveriges alla sidor denna sista aprilhelg, då fotona ska illustrera var fotobloggarna befinner sig just idag. Det varierar enormt. Här håller vintern sig kvar med näbbar och klor och vägrar släppa taget. Jag har inte hunnit kika runt pga datorbrist, men har en känsla av att en viss depression skulle följa på fototittarrundan Landet Runt. Just nu sitter jag på Lapptoppen då Sonen ockuperat min stationära. Den här följer med Maken till Lule' i morrn. Han slapp Vitåfors o far till Boden i stället. Big F har fixat en stuga åt honom. Han vet hur Gubben vill ha det. Stuga med eget hushåll. Inget jävla hotellrum. Punkt o slut.


Idag ska vi äta pölsa. Undrar hur många som gillar det av fotobloggarna? ;) Sonen säger att han tänker matvägra idag. Tänk vad gott. Kokt mandelpotatis till välstekt pölsa, och skivade rödbetor till det. Mumma. Att smeten/färsen är grå o kanske ser oaptitlig ut säger inget om hur det smakar. Fan, inte en norrlänning skulle ju äta surströmming om man gick på doften allena. Eller kräftor? Mycket jobb för lite mat.


O apropå kräftor. Har fyndat i filmhyllan idag.

Hittade en av lördagens kryssmelodier på film idag. Att angöra en brygga.

"Hur gammal är den där?!?" frågade sonen.

"Tja, från 1965"....

Ett asgarv hördes från skrivbordshörnan....

Det är ju en klassiker för jesse namn. O en annan klassiker följde med hem. BBC-serien av Jane Austen, Stolthet och fördom. E-pigan öppnade just förpackningen. Hmm... Tror hon tänker adoptera den.


Jaja, kanske ska förbereda maten då. Krävs inget större engagemang. En kniv att öppna plastkorvarna med, en kastrull att koka potten i och en stekpanna till pölsan.


Av Kvasthilda - 25 april 2010 11:23



Så ser det ut hos mig idag. Ett återkommande tema i FotoTrissen. Här naglar sig snön fortfarande kvar vid backen och vägrar släppa taget. Så sakteliga smälter det bort, men det är kallt så det tar tid. Lång tid. I skrivandes stund visar min skärmtermometer plus/minus noll grader. När jag gick ut o fotade för en timme sen var det två grader under nollstrecket. Blåser lite kalla isvindar men det har lugnat sig rejält från gårdagen.

Tre foton tagna runt gården. Var inte klädd för längre promenader så det fick blir "runt-husknuten-foton". Faktum är att på bilden med kojan syns inte hur "lite" snö det faktiskt är runt omkring den. Vi har ett stråk med "gräs" som bara kan anas bakom snöplogkanten. Den går igenom hela kvarteret för under ligger fjärr-värmerören. Undrar just hur mycket spillvärme de släpper ifrån sig? Ett är säkert, allt går inte dit det ska. Det här stråket grönskar snabbast och snön lägger sig sist, respektive tinar fortast just här.



Vår redskapsboda. Grannen har tagit ut trädgårdsmöblerna ser jag.


Luossavaarabacken anas bakom de knotiga björkarna. Knappast åkbar längre.


Kirunavaaras närmaste granne, slaggberget i fonden, bakom den gamla kojan.


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

 Kika in här för andra trissbidrag:



Av Kvasthilda - 25 april 2010 09:00


Tema nr 253 Sex

119/365


Sex stycken är de vindsnurror/vindkraftverk som syns på andra sidan Luossasjön från stan. De snurrar sällan samtidigt allihop. Oftast är den en som står som Tjalle Tvärvigg och inte vill vara med. De här sex stolparna med sina tre vingar är målade i en ljusblå färg för att bättre smälta in mot himlen. Vita eller ljusgrå sticker ut mer än andra. Har aldrig varit nog nära för att se hur långa de verkligen ter sig på nära håll, men man är nog ganska liten bredvid dem även om de här inte är de största landet har.  








Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2010 hos akson



Av Kvasthilda - 24 april 2010 20:38


Vi var till Gällivare häromdagen. Jag följde med bland annat för att fotografera kyrkan i Malmberget, Allhelgonakyrkan. Den kallas så för att den invigdes allhelgona-helgen 1944. Kyrkan flyttades trettio år senare till sin nuvarande plats.

Kyrkan ritades av Hakon Ahlberg. Hoppas på att kunna kika in i kyrkan en annan gång då den var stängd när vi var förbi. Slängde kameran mot ett fönster o tog ett snett foto därigenom. Nån gång kanske tiden finns att stanna till när det är öppet.

(bilderna är klickbara till en något större version)





   



En glutt genom ett fönster.


Lite blandade väggstrukturer och fönster runt kyrkan.


Jag associerar av någon anledning den här bilden till en skånsk stallänga :-)





 

Klocktornet i trä, också klätt i spån.



Av Kvasthilda - 24 april 2010 17:37


Eller kanske inte det sista. Solen skiner och det blåser lite - än. Ikväll grillar vi. Och inget exotiskt i form av älg eller ren utan bara vanliga fläskkotletter. Har köpt en ny krydda och hoppas den är bra till. Cajun. En av de där fyra vackra metallburkarna :-)

Har öppnat en flaska rödvin. Jag dricker ALDRIG rödvin men fick en flaska av kompisen som vinner alla vinlotterier hon tar i :-) Messias. Halleluja. Det smakar faktiskt gott.


Av Kvasthilda - 24 april 2010 11:04


Det blåser i Kiruna idag och i krysset har det blåst en del också under förmiddagen. Idel trumpeter, munspel och andra vinande instrument.


Krysset började med en resa. Vi drömmer om Wien och söker dess land. Österrike alltså. Wien, mina drömmars stad i en ovanligare version är man är van att höra den kanske. Pukor o trumpeter.... Tivolistuk på det hela. Jaadu, det finns det mesta på skiva.


Apropå tivoli, eller cirkus.... Andra uppgiften är mer min stil. Filmmusik. Men vilken film har den varit med i? Björn Skifs sjunger sitt öppningsnummer just från Cirkus I'm here to stay. Inledningen låter som Robbie Williams' Let me entertain you....


Blommor brukar vara brukligt att få när man står på scenen men om denna blombukett innehåller vita syrener...? Njae, tror jag inte. Vita syrener de blomma om våren... Fast här dröjer det länge än innan vi får se några syrener i blom! Arnold Johansson spelade trumpet. Ett av många blåsinstrument han behärskade.


Många tycker att våren är bästa tiden på året, allt spirar och knoppar och värmen kommer. I musikalen La cage aux folles hittar vi nästa melodi som förvisso handlar om tiden efter sommaren med vissnande rosor... Jan Malmsjö gjorde den svenska versionen som då heter Vår bästa tid är nu.


I nästa uppgift blåser det hejvilt igen. En av världens största trumpetare, Miles Davis spelar My funny Valentine i en avkortad version. Eldeman säger att skivan är femton minuter lång. Debut i krysset? Är det möjligt?


En artist som definitivt inte debuterar i kryssammanhang är nästa kille. Mannen som inte kan räkna. 500 dagar om året. Tomas Ledin sjunger om tjejen vars leende han bär med sig jämnt.


Sista uppgiften för halvslaget är en instrumental version av Let it be. Originalet gjordes ju förstås av en av Eldemans favoritgrupper, The Beatles. Blåsinstrument igen men ett munspel den här gången.... Toots Tielemans stod bakom det.


Åsså till Eldemans andra källa till inspiration, Melodifestivalen. Det blåste även här. En korallfärgad klänning fladdrade i stormarna från Carolas vindmaskin. Den här tjejen såg jag i Kiruna och Andra Chansen med hennes That's where I'll go. Hon gick ju till final tillsammans med Nordman. Sibel. Tur att de inte stod på scenen samtidigt. Klänningen hade väl tagit eld i Lågornas sken....


Från ett teveevenemang till en teveserie. En svensk sådan. Lars Molins Tre kärlekar. Undrar om jag är en av få människor i detta landet som inte sett serien? Den har gått två gånger men jag har inte sett nåt av dem annat än enstaka scener här och där. Ingmar Nordströms spelade Ted Ströms musik. Mer blås - saxofon förstås.


Nästa uppgift framförs av en av våra stora vissångare och skådespelare. Han var med i första Millennium-filmen, Sven-Bertil Taube. Idag var den en låt som inte pappa Evert gjorde, utan en annan nationalskald, Bellman. Fredmans Epistel nr 2, Till Fader Berg, rörande fiolen (Skruva fiolen). Eldeman hann få in lite reklam om Gröna Lund också. De öppnar portarna ikväll. Himmel. Här har det snöat och i Stockholm öppnar Grönan för sommaren. *suck* Ibland vill man vara nån annanstans!


Mer teve. En käck visa illustrerar nästa uppgift. En amerikansk serie som jag följde när den var ny. Ibland kan jag sätta mig o se ett avsnitt om deckarförfattarinnan Jessica Fletcher, spelad av Angela Landsbury som likt Agatha Christie's Miss Marple snubblar över mord till höger och vänster. Murder she wrote heter originalet och på svenska kallas serien Mord och inga visor.


En kompis till mig andas och lever genom nästa artist. Han älskar Neil Young. Light a candle heter dagens låt från albumet Fork in the road. Vad gör en gaffel i gatan??


I sista uppgiften blåser det igen, klarinett? Flöjt? O en saxofon? Tja, nåt brassigt i alla fall o jag lär få reda på det... ;) Nu flyger vi till månen på vindarna. Fly me to the moon.


Här skiner solen men vinden håller i sig även om det går lite upp o ner i styrkan.

Ha en bra lördag!


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards