Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 18 juni 2010

ABC Norge 3 - J

Av Kvasthilda - 18 juni 2010 16:33


Veckans bokstav i alfabetet är J. J som i Jakob eller J som i Juliet.


Filmer på J....? Jaaadu. De är inte många. En av mina absoluta favoritfilmer finns här i alla fall. Med en av mina favvoskådisar. Mr Jones. Tommy Lee Jones.



Jagad / The Fugitive (1993)

På omslagsbilden syns förstås Harrison Ford som har huvudrollen som den förrymde fången, doktor Richard Kimble som är jagad av skjutglada Chicagopoliser såväl som FBI med Chief Deputy Marshal Samuel Gerard i spetsen. Doctor Kimble är åtalad och dömd för mordet på sin älskade hustru. Under en fångtransport till deras blivande "bostad" kommer några fångar loss och busschauffören lyckas bli skjuten och kör i diket, ner på en järnväg - precis när tåget kommer. Ett lastat timmertåg. Vagnarna far huller om päron, bussen kraschas till molekyler och fångarna sprids för vinden. Kimble tillhör en av de två som lyckas komma undan. Han försöker ta tillfället i akt att ta reda på vad som verkligen hände hans fru den där olycksaliga kvällen när han kom hem och fann henne dödligt sårad.

Min favoritreplik finns här:

"Alright, listen up, people. Our fugitive has been on the run for ninety minutes. Average foot speed over uneven ground barring injuries is 4 miles-per-hour. That gives us a radius of six miles. What I want from each and every one of you is a hard-target search of every gas station, residence, warehouse, farmhouse, henhouse, outhouse and doghouse in that area. Checkpoints go up at fifteen miles. Your fugitive's name is Dr. Richard Kimble. Go get him."

Mums. Me like!

 

Jack och bönstjälken / Jim Henson's Jack and the Beanstalk, the Real Story (2000)

Har inte mycket att säga om den här filmen då jag inte sett den men vad jag KAN säga är att det i många, många filmer är en kille i en av huvudrollerna som heter just Jack. Vad jag kan säga om just den här Jack-filmen är att det är många skådisar man känner igen från olika håll. Matthew Modine som Jonathan William Von Hapsburg Robinson, aka Jack. Sen ser man Darryl Hannah, Vanessa Redgrave, Jon Voight, Richard Attenborough (!) mfl i roller runt omkring.

Jack hittar ett stort skelett, vi snackar ENORMT på ägorna då en mystisk kvinna dyker upp som påstår sig veta varifrån det kommer, och varför. För att ta reda på mer måste Jack resa genom tid och rum, till en plats där hönor värper guldägg och en speciell bönstjälk når till himlen.


Jägarna (1996)

Erik (Rolf Lassgård) återvänder till sitt norrbottniska hem när föräldrarna dör. Hans bror Leif (Lennart Jähkel) bor på gården och fördriver sin tid med lite dubiöst jagande. De tjyvjägar renar bland annat... Vissa scener är otäcka och man blir skitförbannad på "byagrabbarnas" totala brist på respekt för andra människor.

En spännande thriller i regi av Kjell Sundvall. En del av filmen utspelar sig i centrala Älvsbyn där syns bland annat fönstret till en av våra vänners fd optikerbutik.




~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


En annan sak, som i högsta grad påverkar mitt liv och min vardag är JÄRN. Vårt stadshotell heter Ferrum. Kiruna lever för järnmalmen. Det är vad jag fraktar i vagnarna till Björkliden. Många, många ton järnmalm i olika form. Det är oftast kulor i olika storlekar och kvalitet. Åt andra håll fraktar vi råmalm som ska bli kulor. Kulorna fraktas sedan ut i världen via stora båtar, från hamnarna i Narvik och Luleå.


Ett skepp kommer lastat. Eeehh..... Ett tåg kommer lastat. Med malmkulor. Kulor av järnmalm. Loktypen heter Iore vilket står för Iron Ore med åsnan Ior som förebild i envishet och styrka. Bilden är fotad i Björkliden, med Torne Träsk och Lapports-fjällen i fonden. Själva Lapporten befinner sig i det här fallet mitt bakom loket och syns inte i den här vinkeln.


Järnet kan sedan användas till en mängd olika saker. Här en skulptur som hör till Ice Hotel i Jukkasjärvi, skapad av en för mig okänd konstnär. Järnskulpturen står vid Torneälvens strand, där Ice Hotel normalt ligger. Normalt i det fallet är förstås vintertid.


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

ABC i ord og bilder Runde 3



 
 
Petunia

Petunia

18 juni 2010 21:55

Filmen "Jaget" har jeg sett en del ganger. Den går vel egentlig om og om igjen på tv. Helt ok underholdning.
"Gi jernet" sier vi her i Norge! Det betyr å yte sitt beste + litt til! Sier dere det i Sverige også?

http://petuniablogg.blogspot.com

 
Ingen bild

Kvasthilda

18 juni 2010 22:23

Jajamän! Ge Järnet. Precis samma sak här :-)

 
Henny

Henny

18 juni 2010 23:17

Jeg husker tv-serien "The fugitive" fra min barndom. Det var ellers mange fine j'er, du har fundet frem til denne gang.

http://aargang54.dk

 
Maria G

Maria G

19 juni 2010 10:46

Ännu ett fint inlägg med filmtips och härliga bilder på järnvägen som är din arbetsplats!
Trevlig helg!

http://minaordminabilder.wordpress.com

 
Ingen bild

f

21 juni 2010 00:52

ush jegerne var en ufyslig men spennende film, jaget var ogå neglbitene ..ha en fin uke

 
Halina

Halina

21 juni 2010 16:38

Mycket intressant inlägg :)
Mvh Halina

http://medtiden.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Tisdag 23 april 09:00


  Tema nr 103 Havsutsikt 114/366   ... fast vi brukar säga "vår kontorsutsikt". Vårt rullande kontor har en fantastisk utsikt över Rombaksfjorden.      Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan in...

Av Kvasthilda - Måndag 22 april 09:00


  Tema nr 205 Norrsken 113/366   Ett oerhört suddigt iPhonefoto under devisen "de bästa bilderna - är de som tas".      Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om in...

Av Kvasthilda - Söndag 21 april 09:00


  Tema nr 273 Skymning 112/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Lördag 20 april 10:55

Jamen, då var det kryssat och klart och webbradion höll hela vägen och så här löste jag mitt idag...  Vi lever det ljuva livet, eller snarare galna, Livin' La Vida Loca. Upside, inside outShe's livin' la vida locaShe'll push and pull you downLivi...

Av Kvasthilda - Lördag 20 april 09:41

Jahapps. Får se om det blir att lösa krysset idag. De har stora tekniska problem på Sveriges Radio idag och inget laddar som det ska. Just nu lyssnar jag på P4 men jag har inte laddat om just den sidan. Rätt vad det är kraschar det väl och jag hör in...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards