Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under juni 2010

Av Kvasthilda - 19 juni 2010 12:56


Vår äldsta dotter är ute på vägarna ensam för första gången. Hon ska till Gällivare för att möte upp en kompis o titta på en valp. Kompisen ska köpa bli fodervärd åt en amstaffbebis. Jättesöta små tjocka korvar. Blir stora o maffiga hundar så småningom. Kommer hem ikväll igen.

O apropå hundar. Halts lilla jycke är sjuk.... Kråkan såg nåt i munnen på henne under tiden de var här. Halt for till veterinären det första han gjorde dagen efter han kom hem o det blev ögonblicklig operation. Shit. Cancer! och Halt säger att 92% av cancer i munnen på hundar är elakartad. Shit fan. Hoppas det går bra. Han var så olycklig.


Fly on the Wings of Love. Olsen Brothers spelade några fraser i bakgrunden.

Hoppas de klarar regnet idag. Får Pia Hultgren som hon vill - eller siar, så blir det snudd på regnfritt.


Av Kvasthilda - 19 juni 2010 11:15


Direkt från Vi Trädgårdar i Ockelbo. Solen skiner över Ockelbo. Det gör den inte här. Vaknade av regnsmatter - eller ett mer stillsamt småregnande mot sovrumsfönstret.

Järnhantering vid Vi Stångjärnsbruk sedan 1600-talet, apropå veckans ABC-tema :-)

"Det ska bli bubbelbar här idag efter krysset. Jag tog med mig både champagneglas o badbyxor...."

En kunglig fanfar avslutar genomgången av förra veckans kryss.


Krysset börjar med en singelbaksida med "en hyggligt känd kvartett" och vi vill ha efternamnet på en av grabbarna som varit med o skrivit och sjunger. Dagen till ära blir det Bröllopsyra igen. ABBA är det som spelar o sjunger o namnet är Bennys. Andersson alltså. Det ska ställas till med bröllop. Melodin heter helt enkelt På bröllop och det låter mycket folkmusik med orgel, dragspel och akustisk gitarr.


Sen pratar Eldeman med en man "i publiken", Mårten Düner som är hovmästare på den lilla Ockelboexpressen, för dagen kallad Radioexpressen. Ett elektriskt museitåg som går mellan Gävle och Ockelbo. I Gävle finns Järnvägsmuseet. "Vad har ni kört i för hastighet idag?" "Sextio-sjuttio kilometer." (som oss då). Med tanke på det drar Eldemannen en av sina historier.

"Har du hört den om damen som åkte tåg men tyckte att det gick så sakta? Hon frågade konduktören om det var OK att gå av och plocka lite blommor. "Det växer inga blommor här." "Nej, men jag har frön med mig." "

Det växer visst blommor efter järnvägarna. Idag i alla fall. Efter alla DDT-ers tid. Vallmon blommar så vackert just nu. Snart är det mjölkörterna som tar över med sin rosa matta.

Nåja, tillbaks till krysset. Blev ett litet sidospår där.


Ett efternamn till söks i nästa uppgift. Vilken härlig dag sjungs av Ewa Roos. Man blir härligt glad. O hon kan göra vem som helst glad :-)


Sen söker vi något festligt som "präglar dagen för många". Plopp. Champagnegaloppen drar ut i etern. Champagnen flödar nog både här och där idag. Den skrevs redan 1845.


Oj, fastnade i tevesändningarna. Slupen rors fram och tillbaks. Eller en väg. Ett sista genrep. Fantastiskt väder i Stockholm. Charlotte af Ugglas dök upp i morronsoffan.


Prat med publiken igen. En debutant i kryssammanhang. Eldeman fjäskar lite o försöker muta honom att fortsätta nästa vecka också. Sändningen försvann mitt i en av gästen Lennart Janssons meningar, slutade med "Nä vi skiter i det här"... SNIP. Finns inte i reprisen heller. Vi får i ställlet höra några rader ur Björn Skifs låt Krama dej. Mer kärlek :-)


När sändningen återkommer har vi Christer Sjögren i radion. Det var visst svaret också. Hej du glada sommar. Den är så söt - o funkar med Christer också. Faktiskt. (Va, sa hon det? Kvastis??)


Ut i publiken igen. Pratar med en kvinna från Bredvik strax utan för Övik. Jaja, Örnsköldsvik. 35 mil bort. "Vi ska se till att du får ett glas champagne i alla fall.... Skriv inte än!


Vad var det damen inte fick skriva innan Eldeman avgav ledtråden då? En barnvisa. "Vad ska man inte vara enligt titel o refräng?" Sudda Sudda Sudda Sudda bort din sura min. Man ska inte vara sur, en sån här dag.


För några veckor sedan var krysset i Lund och nästa uppgift är en spexlåt, omskriven från nåt helt annat. Gjorde en googling och om det är rätt, är det Ronny Eriksson som skrivit om Trädgårdsfascisterna. Inte helt otroligt. Låter som något han kunde skriva om :-) I original vad det Di sma undar jordi med Göran Ringbom i spetsen och melodin handlade då om Snabbköpskassörskan så det han gillade att göra var att a. Kvinnen hette gruppen som sjöng om sommarmarodörerna. Trädgårdsfascister finns det gott om kan ni tro.


Så blev det nyheter.


Daniel är nog absolut rätt karl för Victoria. Väluppfostrad. Jag gillar honom bättre när han har håret fritt hängande o inte vattenkammat. En sån karl sjöng Lill Lindfors men idag var det Anne-Lie Rydé vi hörde.


Ikväll kommer nog många att bära frack. Vilken teaterlegend sjunger om just det? Lite gammaldags språk som man också hör i gamla svartvita filmer. Alla bokstäver uttalas. Gösta Ekman d.ä Farfar Ekman. En herre i frack. Han ackompanjerades av Arne Hülphers Fenixorkester.


Sen kommer en ny artist med stor röst. Hon är inbjuden till Storkyrkan i eftermiddag. Malena Ernman med La Voix. "Can you keep a secret? I'm in love with you". Dagens stora kärlek i fokus är ingen hemlighet. Längre :-)


Malena har gjort en del musikaler (operetter) och nästa uppgift kommer hämtad just ur en musikal. Vi hör (inte) Marias låt ur Sound of Music. Hon är nanna till Kapten Trapps alla barn och sjunger mycket med dem. Do Re Mi är det idag och vi vill ju nästa ord för krysset. Fa. Do Re Mi Fa So La Si. Eller nåt. Sedan söker vi också "personens yrke"... Är nunna ett yrke?? Kan väl inte vara nanna? Nunna är väl mer ett kall än ett yrke..?


En helt annan artist kommer sen. Magnus Uggla. Inte alltid helt rumsren. Igår spelade han dock i festigheterna och idag gör han en melodi av en välrenommerad revyartist. En kuplett om jazzgossar, Karl Gerhard sjöng just Jazzgossen en gång i tiden.

Han på höga klackar trippar,
Som jazzexpert,
Och I små synkoper vippar,
Hans lilla stjärt.

Jonas Gardell brukar också göra den här....


Eldeman pratar med en kvinna i publiken "som han träffat tidigare under sändningen"... Nähädutack. Det måste ha varit under pausen. Damen i fråga fyller sextio idag. Fint namn, Gungerd heter hon. Grattis till henne!


Sista uppgiften knyter ihop det kungliga idag. Vi vill ha fjärde ordet ur texten. Merit Hemmingson och Dana Dragomir spelar "Fjäriln vingad" - och den syns ju Haga, dit brudparet flyttar när de gift sig. Det är en av de få melodier jag lärde mig spela på min blockflöjt en gång i tiden. Skulle nog inte klara det idag :-)


Av Kvasthilda - 19 juni 2010 09:52



Go'Morron som sagt. Det är första morgonen på evigheter jag faktiskt är uppe före krysset - utan att vara på väg till jobb.


Dagen är antagligen fylld av kärlek. De gifter sig ju idag :-)


Lycka Till!


O jag ska kryssa, kaffet puttrar.



Av Kvasthilda - 19 juni 2010 09:00


Tema nr 145 Kunglig

176/365


Idag händer det. Största händelsen i svensk media på en massa många långa år. Vår Kronprinsessa gifter sig med sin Daniel, blivande Hertig Daniel, Prins Daniel. Det har ju tagits fram en stor serie av porslin och en massa saker inför Bröllopet med stort B. Den Officiella Bröllopsserien. Några av alla de artiklar som finns är dessa godsaker. En ny sorts mazarin, med blåbär- och hallonsmak (sylten av samma bär kallas ju drottningsylt - så det är väl uträknat för en blivande drottning). Chokladbitar med smak av blåbär och lingon. Ett nytt kaffe, kallat Svea. Alla delar är prydda med ett kronemblem och stjärnor. För vissa av artiklarna i serien bidrar man med en HEL KRONA till "Kronprinsessparets Bröllopsstiftelse" vars syfte är att "motverka utanförskap och främja god hälsa bland barn och ungdomar i Sverige". Så gott skäl som något. Om det leder till något.

 

  

Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2010 hos akson



Av Kvasthilda - 19 juni 2010 00:42


Denna veckan väljer vi vad vi vill. Har inget nytt o kul så jag tar ett foto ur arkiven. Envikens kyrka förra sommaren. Tre invändiga fönster.




~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Veckans fönster



Av Kvasthilda - 19 juni 2010 00:31


Lila o gult. Det var ett Fredagsfärger-tema för ett tag sen.... Hade dock en annan bild. Blommorna var en gång knallcerise men när de torkade bort blev de som alltid lite mörkare o drar mer i lila. En vissnande ros.



Show me Yours @ WTFdotCom


Av Kvasthilda - 18 juni 2010 23:41


Jag kikade igenom mina fotomappar från i fjol o hittade diverse godis. Juni är ju skönaste fotomånaden här. Allting spirar och ljuset. Ljuset.... Förra året var jag fortfarande lokförarelev och gjorde en del resor till Narvik med handledare. Måste ju välja nåt därifrån. Valde mellan en bild på en gammal järnbro som inte är i bruk i dag men som kanske ska restaureras och börja användas igen, en stadsbild från Narvik med fjäll i fonden...


Men dock får det blir en bild över fjorden. Fotat från järnvägen. Ofotfjorden. Man ser var järnvägen går efter kanten - om man vet var man ska titta. Den fortsätter långt bort i fjärran och försvinner bakom bergskanten ner mot Narvik. (den mörka randen som börjar i vänstra kanten något under mitten).

I december ska tågen börja köras hela vägen till Narvik av svenska förare - eller norska för den delen. Samma förare kanske man ska säga. Nu byter vi ju av i Björkliden.


For my English visitors: This is a photo of the Norwegian Ofot fjord, shot from the railroad some 500 meters above. Narvik is way out there, along the left fjord beach line, just beyond what can be seen here. Far out there is the most southern parts of the Lofoten islands and peninsula with the gorgeous arctic mountains.



Shannara's Saturday Mix


Av Kvasthilda - 18 juni 2010 21:59


Aftonljus. Morgonljus. Gryningsljus. Nattljus. Hos oss är det samma sak just nu. Solen skiner från lite olika håll bara :-)  Nattljuset är magiskt emellanåt och häromnatten var det så. Helt magiskt.



 

Fotat 16/6, kl 02.35


 

Fotat nån halvtimme tidigare, ca 01.40


Tema Fredag 


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards