Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 19 augusti 2010

ABC Norge 3 - S

Av Kvasthilda - 19 augusti 2010 09:06


Så har Stegen Stannat vid S. Alfabetets vanligaste bokstav. En av dem. A och S är väl de mest förekommande. Samma gäller i dagens filmhylla. En massa filmer på S finns det. Jag har fotat en bråkdel av alla filmer vi har o alla filmer vi sett på S. Ändå hade jag svårt att välja ut vilka som ska representera just S. Risken finns att ni blir övermättade idag. Har sjutton olika filmer. Väljer väl bort en del recensioner....


S alltså. S som i Sigurd. S for Sierra. Eller som de sa i nån gammal engelsk tevedeckare, "Have you seen my new Granada?" Vilket var en Sierra... Egentligen. På den tiden de var nya. Sådär en hundra år sen. Eller så.


Sagan om ringen-trilogin / Lord of the rings

 Härskarringen (2001), De två tornen (2002), Kungens återkomst (2003)

Detta fantastiska epos om de sju kungaringarna varav en, som är bunden till den onde Sauron ska föras till en evig eld för att förgöras för gott. Det är hobber och alver. Trollkarlar och drakar. Dvärgar o orcher. Kungar och deras riken. Riddare och krigare. Stora scener. Episka scener. Vackra scener.

Vi har en av de förlängda filmerna och ett par av de "vanliga". Även om filmerna är långa känns de avhuggna när man ser de vanliga efter att en gång ha sett de långa versionerna som innehåller diverse scener som i de färdiga filmerna blivit bortklippta. Jag har inte läst Sagan om ringen. Den finns nu i en ny översättning, Ringens härskare, där Bilbo och Frodo heter Säck, snarare än Bagger..... Jag såg inte första filmen heller, förrän det var dags för den andra!


Star Wars

 Måste ju bara nämna de här filmerna... Stjärnornas krig. Första filmen är en klassiker. Första som egentligen är den fjärde... Det tog flera herrans år för första trippen filmer att bli färdiga men bara några få för de tre sista, som är de första... Förvirrat? Det är bara förnamnet. De godas kamp mot de onda. Luke Skywalker's liv i kampen mot Darth Wader - som visar sig vara hans far. Hur gick det till nu då? Det har man ingen aning om i första (eeeh fjärde, fast första) filmen. Den som heter Star Wars, eller Stjärnornas krig. Sen kom en uppföljare. Och en till. Och tre till, som alltså far ehhh.... förlagor? Kan väl inte kalla dem uppföljare när de kommer före.

Episode IV: Stjärnornas krig / Star Wars, A new hope (1977)

Episode V: Rymdimperiet slår tillbaks / The Empire strikes back (1980)

Episode VI: Jedins återkomst / Return of the Jedi (1983)

Episode I: The Phantom Menace (1999)

Episode II: Klonerna attackerar / Attack of the Clones (2002)

Episode III: Revenge of the Sith (2005) - bilden

Det var väl i de här filmerna som Natalie Portman slog igenom på allvar. Hon är ju med i en av våra favoritfilmer, Léon där hon spelar mot Jean Reno.


Sound of Music (1965)

 Ännu en härlig film/musikal från sextiotalet. Julie Andrews spelar Maria, den unga flickan som tänkt sig bli nunna i Europas krigstider. Under sin novistid tar hon tjänst som barnflicka hos Kapten Von Trapp och hans sju barn i Österrikiska alperna. Kaptenens fru har gått bort och han fostrar nu barnen i militär anda. Disciplin och raka led. Kaptenen är förlovad med en baronessa men både han och alla barnen förälskar sig i den levnadsglada Maria, trots att hon river ner gardiner och syr kläder åt barnen. Kriget drar allt närmare Österrike och det är en orolig tid.

Jag har hela familjen som klippdockor ur en gammal veckotidning, Hemmets Journal från sextiotalet.


Ett par filmer som representerar John Travolta och starten på hans långa karriär. Den ena i alla fall. Den andra har väl aldrig slagit igenom på samma sätt.


Saturday Night Fever (1977)

 John spelar pizzabagarens son Tony, som inget hellre vill än att dansa - disco! Det kan man ju inte livnära sig på. Han jobbar i en färgaffär i Brooklyn men drömmer om dansgolven på andra sidan sundet och en dag får han se Stephanie på dansgolvet. Tillsammans tränar de för en stor tävling. Bee Gees klassiska musik pulserar i bakgrunden med brödernas lika klassiska falsettsång. Vem minns inte Stayin' Alive, Disco Inferno, If I can't have you....? För att inte prata om tryckaren How deep is your love?.

Staying Alive (1983)

En sämre uppföljare till SNF. Tony Manero har blivit äldre men dansar ännu. Försöker nu göra sig ett namn på Broadway's scener. Den här filmen slog väl aldrig igenom. Sylvester Stallone har regisserat...


Solstorm (2007)

 Första filmen om Rebecca Martinsson, från Åsa Larssons bok med samma namn. Rebecca är advokat på en byrå i Stockholm men kommer ursprungligen från Kiruna. En dag får hon ett samtal från barndomsvännen Sanna där hon osammanhängande förklarar att hon mördat någon. Eller? Rebecca tar första bästa flyg till Kiruna och ser vad hon kan göra. Den mördade är Sannas bror, en frikyrkopräst och Rebecca dras in i en härva av gamla svek och kyrkans makt. Jag var med som statist i en scen som senare blev bortklippt.... Som Rebecca ser vi Izabella Scorupco och i en del andra roller finns Jacob Eklund som hennes chef Måns Wenngren och som prästerna bland annat Mikael Persbrandt och Krister Henriksson.


Så måste vi givetvis ta en trippel med Johnny Depp:

Secret Window (2004)

 Mort Rainey (Johnny Depp) är författare och skriver mysterier. Han ligger i skilsmässa från sin fru och far till en avlägsen stuga för att skriva. En dag blir han kontaktad av en man som anklagar honom för plagiat. Plötsligt börjar det hända otäcka saker runt omkring Mort, hans hund dör och människor i hans närhet blir mördade...

Sleepy Hollow (1999)

Depp spelar polisen Ichabod Crane som reser till den lilla byn Sleepy Hollow för att följa upp en historia om Den huvudlösa ryttaren som i sin tur hugger huvudet av folk. Han är ilsken för att hans huvud blivit stulet och han tänker hämnas på byborna tills huvudet återlämnas till hans grav. Disney har gjort en tecknad variant av den här filmen, säkert en mycket snällare variant.... Tillhör Disney's Klassiker med nummer 11 för den som är intresserad.

Sweeney Todd, the Demon of Barber Street (2007)

En klassisk musikal i filmform av Tim Burton. Benjamin Barker är barberare i 1700-talets London. Han är gift med den vackra Lucy och har en söt dotter vid namn Johanna. En dag får advokaten och domaren Judge Turpin (min mumsige Alan Rickman) ögonen på Lucy och blir besatt. Turpin anklagar Benjamin för ett brott han inte begått och som den domare han är lyckas han givetvis få Barker deporterad till fängelse (i Australien) för att sedan ta över hans fru. Femton år passerar och Benjamin återvänder till England och London under namnet Sweeney Todd. Han hyr ett rum hos Mrs. Lovett som berättar att Judge Turpin's "fru" tagit livet av sig med arsenik och livet för domaren är inte som det en gång varit. Nu har han gett sig den på att gifta sig med den unga Johanna.... Dottern lever alltså än. Barker vill hämnas på alla de som en gång fått honom att skiljas från sin älskade Lucy och dottern Johanna. Han öppnar en barberarsalong i en vindsvåning ovanför Mrs Lovett's bageri och pajcafé. Där börjar de så småningom sälja köttpajer med dubiöst innehåll. Kött är inte så lätt att få tag i...

Än en gång spelar Johnny Depp mot Helena Bonham Carter i en av Burton's filmer. Fast det är klart, Helena är ju förlovad med herr Burton :-) Depp sjunger!


Sen bara en kort radda presentationer med bild och titel....


    

   


S.W.A.T (2003)

Med Samuel L. Jackson och älsklingen Colin Farrell och den skjutglada Michelle Rodriguez (från LOST)

Superman Returns (2006)

Med den "nye" Brandon Routh som en hunkig stålman, Kate Bosworth som Lois och Kevin Spacey som ärkefienden Lex Luthor.

Shooter (2007)

Mark Wahlberg med skjutjärn, Blir lurad att skjuta presidenten...

Stekta gröna tomater / Fried Green Tomatoes (1991)

Längesen jag såg den här och har inte hunnit se om den sen jag köpte den strax före semestern. En härlig film om livet i en småstad.

Seven Years in Tibet (1997)

En underbar film med Bad Pitt som klättraren som blir vän med Dalai Lama...

Stolthet och fördom / Pride and Prejudice

ett par versioner av Jane Austen's klassiker. Historien om systrarna Bennet och Mr Darcy. Teveserien med Jennifer Ehle och Colin Firth är från 1995, filmen med Keira Knightley och Matthew Macfadyen från 2005.

Spiderman-trilogin (2002, 2004, 2007)

Behöver den nån presentation alls? Tobey Maguire och Kirsten Dunst.


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

 

Siksjön. Mitt paradis på jorden. I morgon åker vi dit, SysterYster och jag.

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

ABC i ord og bilder Runde 3 
 
Ingen bild

Mona

20 augusti 2010 05:15

Oj, så många filmer du har med denna gång. Jag har faktiskt sett ganska många av dom. Sound of music var en av de första filmerna jag såg på bio. Har sett den massor av gånger. När det gäller Star Wars så vet jag fortfarande inte om jag sett alla delarna. Dom har ju gått många gånger på tv. Senaste gången dom gick tror jag att jag lyckades spela in alla delarna. Har sparat dom på DVD, men inte kollat igenom dom.

 
Maria G

Maria G

20 augusti 2010 07:55

Ännu ett härligt filminslag från dig.
Underbara bilder från Siksjön. Hoppas ni får det riktigt mysigt när ni är där.
Trevlig helg!

http://minaordminabilder.wordpress.com

 
annette\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

annette\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

20 augusti 2010 09:51

To kommentarer om dine film idag :D
Solstorm må jeg straks finde, leje og se. Den lyder helt utroligt spændende.
Om Stegte grønne tomater, er jeg nødt til at bede dig se den mindst een gang mere (det er min absolut favoritfilm), for det er en film om stærke kvinder, dybe venskaber og generationers møde på tværs af tid og rum. Selvom jeg har set den de første 20 gange, griner og græder jeg lige lystigt hver gang jeg ser den :-)

http://annetteestrin.blogspot.com

 
Petunia

Petunia

20 augusti 2010 20:56

Jeg har en 11 år gammel star wars fan i huset.Det han ikke vet om de filmene, er ikke verdt å vite!
Og jeg har sett dem noen ganger jeg også!
Ringenes herre, vet du!! Jeg har enda ikke sett nummer 3. da den kom som dvd boks, så min mann og jeg nr 1 og nr 2 etter hverandre en lørdagskveld. Begge to hadde mareitt den natten!! Hehe!
i har ikke orket å se den siste enda;)
Super S!
Snurr film!!

http://petuniablogg.blogspot.com

 
Henny

Henny

20 augusti 2010 21:18

Ringenes Herre er vist noget, man skal have været udsat for som ung for at kunne lide det. Jeg dukker mig, idet jeg siger: De siger mig intet!

Stegte, grønne tomater er derimod en fantastisk film, som jeg med glæde har set flere gange. :-)

http://aargang54.dk

 
Inge

Inge

21 augusti 2010 14:11

Mange S-film, få jeg har set, flere jeg kender og flest jeg ikke har set Fint S bidrag.

http://bymarken68.blogspot.com

 
Ingen bild

f

22 augusti 2010 19:26

Stekte grønne tomater er en av mine favoritter

 
Linsky

Linsky

23 augusti 2010 23:08

Fine S-filmer det der! :)

http://loffens.blogspot.com

 
Halina

Halina

24 augusti 2010 07:13

Många fina filmer... blev lite nostalgisk när jag tänkte på några...
Mycket vackra bilder från ditt paradiset :))
Mvh Halina

http://medtiden.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Lördag 12 juni 22:05

Lördag. Är i stugan och löste krysset i direktsändning på förmiddagen, men har inte hunnit blogga alls idag. O detta trots att det regnat ordentligt större delen av dagen. Först nu visar sig solen, bland höga moln. Mina liljekonvaljer blommar.    ...

Av Kvasthilda - Söndag 6 juni 18:44

Man har inte många minuter till övers när man jobbar vissa helger. Krysset läste jag i realtid men har inte haft en chans att sitta ner med kryssblogg förrän idag, söndag. O så fick jag ihop krysset denna vecka:    Oh Mama var först ut. De som ro...

Av Kvasthilda - Lördag 29 maj 11:01

Så fick jag till slut lite tid över denna helg för krysset. Så  här fick jag ihop detta (igår):    Först ut var Dolly Parton med sin Apple Jack. För mig är Apple Jack en ponny eller en docka jag vill ha, men det är även en dryck och en man Dolly ...

Av Kvasthilda - Lördag 22 maj 11:07

Det blev en underlig lördag såhär långt. Klev upp före ottan för att min mobil inte har notiser på låst skärm. Missade ett samtal och ett mail igårkväll. Ett av tågen inställda och bil i stället. Hade kunnat sova minst en timme extra, nästan två! Och...

Av Kvasthilda - Lördag 15 maj 11:22

Fullknökad helg har inte gett mycket tid till att kryssblogga. Nu har jag precis kommit hem efter en vecka i stugan och tänke varva ner med detta. Utkastet är knappt värt namnet ens, men så här fick jag ihop det den här veckan...    Vi började re...

Kvasthilda

Hörru... Va' ä' klockan?

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se