Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under januari 2011

Av Kvasthilda - 29 januari 2011 12:18


Katten ligger i vardagsrumsfönstret o spanar ut över nejderna. Det lilla man nu ser. Det snöar. O snöar. O snöar.

Jag har inte ätit frukost än. Har varit vaken sen nio men inte idats. Maken har kokat kaffe sen han klev upp så jag ska väl ta mig en kopp o nån macka eller så.

Musflickorna har flyttat upp ur källaren igen. De har bott därnere över jul men Pip ser lite konstig ut så Kråkan vill hålla lite närmare kol på henne. Neo tycker det är jättekul. Nu har han ju nåt mer att spana på när inte fåglarna finns därute.

Jag har läst ut boken om Rose Hathaway. *suck* Aldrig kul när en serie tar slut. Vampire Academy. Richelle Mead har lovat skriva mer om folk i serien men kapitlet om Rose är avslutat. Dock kommer hon att dyka upp fortsättningsvis då hon finns kvar runt omkring de andra personerna. Jag vill veta vad som hände med en av de andra killarna i gänget men jag har mina aningar.

Ska väl ta itu med sista boken i House of Night-serien också. Få se hur det går med Zoey och Stevie Rae och deras killbekymmer. I kanske mer än en bemärkelse..... Kill or be killed. Nah.

Nä. Kaffe. Maaaat!


Av Kvasthilda - 29 januari 2011 11:07


En väldigt blåsig lördagsmorgon. Snön yr omkring i luften - mest på tvären. Inte lika hårt väder som när vi körde över fjället med tåget häromnatten för då for snön vågrätt framför vindrutorna.

Krysset var inte jättesvårt idag. Hade ett enda problem men det är för att jag inte är riktigt hemma i dansbandssvängen, tänka sig.... :-)

Då kör vi:


Första kryssbidraget idag framfördes av en finsk tjej vi hört förr. Eldeman plockade fram en skiva med Karoliina Kovanen och vi skulle ha svenska titeln. Det är långt dit, speciellt då man ser ut genom fönstret. Men jag tror att den återkommer för Jag tror, jag tror på sommaren, Jag tror, jag tror på sol igen.... Faktiskt.


I andra uppgiften söker vi ett speciellt stränginstrument. Strängarna sitter på en cittra och det skulle ju vara flera cittror. Jag har ett foto på vår äldsta dotter som vi skickade in till Vi Föräldrar en gång i tiden för ett tema, "Gammal och ung" tror jag det var. Vi hälsade på hos svärmors syster Anna och hon spelade cittra. Storpigan, som då var en liten piga, klappade tillsammans med Annas spel o sjöng med för glatta livet. Att texten inte var densamma som Anna sjöng spelade inte så stor roll. Jag tog en bild av dem där de delade glädjen över cittran. Fotot kom med i tidningen :-)

Melodin som spelades för krysset var ur slutscenen av filmen Den tredje mannen som Eldeman rekommenderade alla att se. Jag har inte sett den.


Sen för vi tankarna till en dränkt katt. Nästan. Urcharmige unge manspojken Eric Saade med ett av fjolårets Melodifestivalbidrag, Manboy. Han tog sig ju en dusch under numret. Om en vecka är det dags för årets upplaga och Eric tävlar i år igen, fast i en senare deltävling.
Hoppas inte LS går vidare från första..... *rys* Må vara att de kanske har en bra melodi, låtskrivarna lovar guld o gröna skogar, men Lasse Stefanz???


Mer sommar. Usch, Det känns långt borta att ta av sig strumpor o skor o vandra barfota i gräset. Gräset är långt borta. Mats Paulsons melodi hördes utan text idag men den heter ju Barfotavisan och texten säger "barfota utan strumpor och skor, ska jag vandra med dig"...


Går du barfota kan du få stickor i foten. Inte kul. I nästa melodi har en kille en tagg i sidan - till nån. The boy with the thorn in his side är den långa titeln av gruppen utan namn.... The Smiths. Det är ju det man döper nåt namnlöst till. Smith. Mr and Mrs Smith. Jane Doe. *bah* De är från Manchester i England i alla fall.


Nästa lilla minitruddelutt, inte ens en halv klunk lång sa han nån gång under programmet om det nu var här.... Monica Dominique har gjort den, Rapport-signaturen. Det berättade hon under Fångarna på fortet... ehhh Stjärnorna på slottet ska det vara. Vi förväntar oss väl nyheter efter den lilla signaturen.


O inte vann jag skivan med 25årsjubilerande Östen mé Resten heller.


Sista uppgiften före nyheterna (inte Rapport då) var en barnvisa - än en gång på finska, men man tar inte miste på Astrids lille busfrö - eller pigan Lina som sjunger om honom. "Hujedamej sån't barn han var, ej värre tänkas kan. O Emil var det namn han bar, ja Emil hette han". Har alltid undrat över det där. Är Emil död? Undrar hur hon tänkte när hon skrev det där, tant Astrid.


Efter nyheterna tar vi en svängom. Eller inte. Ser aldrig Dansbandskampen men lite googling tog mig ju fram till att det var Rockabillybandet The Playtones som ville få sista dansen, Save the last dance for me. De vann 2009. Det måste betyda att Larz-Kristerz vann året därförinnan? Just det, stämmer nog. Jag var ju i Dalarna för lokförarutbildningen och stannade vissa helger hos mor o far när det avbrutet ringdes fel till dem. De delade telefonnummer med tävlingsbidragen - men fel riktnummer förstås. De glömde väl slå rikten o hamnade mer än en gång hos mina föräldrar. Jag kände mig sugen att svara "Tack, din röst är mottagen".


Cornelis är klassisk i min bok. Eller kanske musikhylla? Idag sjöng han en melodi han inte skrivit själv även om den är som klippt o skuren för honom. Jag är en fattig trubadur. Den skrevs en gång för Edvard Persson av Alvar Kraft och Arne Person.  


En annan textförfattare är Björn Ulvaeus. Det är faktiskt han som skrivit texten till melodin som Tommy Körberg och Helene Sjöholm sjöng i den klämkäcka Det är vi ändå


Om maskrosor och tjärdoft sjöng Carl-Anton som skrev texten om ogräs och brygg-impregneringar.

Jag lät alla mina maskrosor finnas
fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut.
Men det är så skönt att sitta och minnas
små solar i gräset när sommarn är slut,
för hela året drömde jag
om vår korta sommar drömde jag
och äntligen kom den
och jag fick rå om den.
Då gömde jag
små sommarminnen gömde jag.
Maskros som tändes
i solen som brändes gömde jag.

 

Jag målade våran brygga med tjära
fast det finns impregnering av modernare sort.
Men det luktar så gott när man kommer nära
och den doften behövs när sommarn är kort -
för hela året drömde jag
om vår korta sommar drömde jag
och äntligen kom den
och jag fick rå om den.
Då gömde jag
små sommarminnen gömde jag.
Tjärdoft som kändes
i solen som brändes gömde jag.


I nästa bidrag letar vi efter Madonnas karaktär. Hon sjunger själv låten ur filmen som gick på teve för nån vecka sen, Susan, where are you, eller då på svenska som vi ska ha idag, Susan, var är du? Susan har en leopard i släptåg om jag minns rätt. Åttiotal när det är som bäst... eller värst?


Tommy Körberg och Helen Sjöholm har båda varit med i Lés Miserables men kanske vid olika tillfällen? Vet inte. Hur som helst hörde vi ingen av dem, utan engelska versionen av Än en dag (One more day). 'Än' hängde med på ett hörn (bokstavligen) men borde redan ha varit inskrivet...


O med teaterapplåderna stänger vi dagens kryssplan.

Ha en skön lördag. Här är det bara att krypa in under fleecefilten med en bok o kura.

Vinterfestival i stan. Tja, får se om jag ids fara in o se renracet i eftermiddag.


Av Kvasthilda - 29 januari 2011 09:00

Tema nr 52 Fabrik
31/365


Det här är ingen fabrik. Idag. En gång i tiden var det ett bryggeri. Idag är det en restaurang som heter just Bryggeriet. Urläckert. Ligger alldeles intill ena brofästet av Bergnäsbron över Lule älv. Ja, i Luleå förstås.




Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 28 januari 2011 09:00

 Tema nr 1 Accessoar

30/365


Hon ser lite kall ut där hon står, flickan med bollen. Skultpuren heter just så, Flicka med boll. Kan vi tro att hon är en prinsessa med sin accessoar? Dvs kronan på huvudet? Hon står i en av Luleås parker, Flora kulle som man passerar när man går från centrum ner mot järnvägsstationen och har så gjort sedan tidigt femtiotal. Arthur Johansson heter konstnären. Hon har ännu en accessoar. Vem som smyckat ut henne ännu mer, med ett lila pärlhalsband vet jag inte. Hon verkar dock inte hitta någon att leka med så bollen hålls fast, år ut och år in.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 28 januari 2011 03:42


Så är man precis hemkommen från Narviksturen. Home Sweet Home. Resan gick bra men jag blev övertrött. Tur att vi var fler som delade på turen idag. Hur ska det här gå när man börjar köra ensam? Å andra sidan kan man studsa runt i hytten o sjunga till radion (om man får igång den - o en vettig kanal till det) när man är ensam. Lite fånigt att studsa runt o sjunga barnsånger, eller diLeva, eller varför inte Berghagen ā la diLeva med kollegor i hytten... Men ensam... Då kan man göra knasiga saker för att hålla sig vaken.


Av Kvasthilda - 28 januari 2011 00:45


Mora kyrka


Mora kyrkas äldsta delar byggdes under medeltiden och har renoverats och byggts om många gånger under århundradena efter det. Efter en brand 1671 som förstörde invändiga trätak och valv byggdes det höga tornet i väster men det drog ut på tiden och man byggde det fristående klocktornet öster om kyrkan.


Det fristående klocktornet


Den store konstnären som målade de yppiga kullorna, Anders Zorn ligger bregravd här, med sin fru Emma



~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Veckans ABC



Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

 

Av Kvasthilda - 27 januari 2011 15:46


Har ont. I min fot. Den ena. Har ju två. ;p Lång o snorhal promenad med kameran runt halsen o lefsor i sikte. Typ. Lite shopping i dyrdyra Narvik. Men finfina fynd! Kan ju bara hoppas det faller ärdet på läppen oxå. Inte varje dag man köper tre grejer o betalar för en o knappt det.


sms

Xnk

Av Kvasthilda - 27 januari 2011 11:23


Befinner mig i Narvik o har lite svårt att bestämma mig vad jag ska göra. Sova eller fota? Klockorna ringde nyss i Narviks kirke så den är kanske öppen. Just nu.

Ute blåser det utav håvete. Dock är tempen precis över frysstecket. Fan vad besvärligt. Måste väl köpa hem lite lefsor oxå.

Grått o trist. Som resten av den här stan vintertid. Snön är täckt av salt o sand. O malmdamm. Grått.

Nä, en liten lutare kanske.


sms

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Skapa flashcards