Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 26 februari 2011

Melodikrysset v8, 2011

Av Kvasthilda - 26 februari 2011 11:36


Lördag. Strålande sol. Dock blåsigt. Min brorson har hittat msn och kameran så han chattar och leker med kameran så fort han hinner :-) Har den på i bakgrunden här medan jag skriver.

Nåja, krysset.

Det har varit lite gott o blandat idag. Svårt o lätt om vartannat. Lite googling tar mig rätt långt o krysset är avklarat - var klart redan före snabben men som sagt, brorsonen har distraherat mig lite :-)


Februarilördag och festivaldito. Vi börjar i Melodifestivalens tecken och söker en ung man som "i veckan varit inblandad i tidningsrubriker" gällande ett sommarnöje. Ja, han tar ju över manteln efter Anders Lundin på Skansen i sommar. Kanske programledarrollen i förra årets mello gav honom blodad tand? Eller gav tvfolket detsamma? Måns Zelmerlöw ska leda Allsången i sommar. Idag sjöng han sin medryckande Cara Mia. Den kommer med garanti att höras på Skansenscenen i sommar!


Sen fick vi en brassorkester i högtalarna, om jag hörde rätt var det Arnold Johanssons Boxholm Brass? Låten är jag osäker på men tror att det var Två små fåglar på en gren? Rätta mig gärna om jag har fel. Hittade inte en textsnutt någonstans i huvudet idag men 4e o 5e orden passar in.


En annan fågel som man inte så ofta hittar på grenar är en anka. Som dessutom sjunger om flickor - eller EN flicka vid namn Diana. Di-Anna kanske? Nä. Usch. Varför ska man alltid assocciera till henne när man nu hör Paul Anka o hans härliga Diana från 1957? Det var ju liksom långt, låååångt innan hon ens var påtänkt. *sudda*


Exotiska fåglar finns det där var nästa illustration tar oss. Fast det handlade inte mycket om djurlivet. Danska Karen Blixens bok om sitt liv i Afrika blev filmatiserad av Sidney Pollack 1991 o vann en massa priser. Jag har inte sett hela filmen nån gång utan mest ramlat in i den när man bytt kanal men det är en vacker film. Meryl Streep och Robert Redford har huvudrollerna som godsägarinnan Karen och hennes älskade storviltjägare Denys i Mitt Afrika.


Sen kommer en rysansvärd melodi. Av helt andra orsaker än de känslor Mitt Afrika framkallar. Nic and the Familys svenska landsplåga Hej Hej Monika gavs även ut på japanska och det var den versionen vi hörde idag. Nee Nee Momoko. De hotade översätta den till fler språk och den finns bland annat på holländska. Ja, men varför då??


Granne till Holland ligger Tyskland och vi tar oss dit nu för nästa bidrag. En militär marsch av Carl Teike. En googling på hans namn gav mig Alte Kameraden så i krysset skriver jag in kamrater.


Så över till nåt heeeelt annat! Signaturen till Familjen Addams, denna störda o helt underbara gotiska familj med förkärlek för spindlar, krokodiler och skelett. Nu handlade kryssfrågan om något annat. Den fanns nämligen med en barntext och vi ville ha titeln till den. Ni har melodin redan o fingerknäppen:

Det var en gång en apa
Som bara satt och gapa
Och när han inte gapa
Så skala han banan
Skala banan ...

Skala banan ...

Skala banan, Skala banan, Skala banan ...

Melodin kallades för Skala banan. Tja, det gör ju frukten något mindre som Eldeman gav som en ledtråd.


Han längtar bort från snö och is och för att bekräfta det, fick vi efter nyheterna en liten sommarvisa, Söderjäntans söndag. Carl Anton har skrivit den och nu kan vi säga Hej Hej Monika på riktigt för det var just en Monika som sjöng den. Nielsen i efternamn.

Molnen går fritt som lakan på nyspända väderstreck.
Solen går varm mot kinder och glassar och sommardäck.
Jag har en ledig dag, Monika heter jag,
jag står i Åsögatans Tobak.
Jag går mot Eriksdal, där är bassängen sval,
med handduk, bikini och Hemmets Journal.


Två andra tjejer handlar det om sen. Susan Sarandon och Geena Davies spelade två kvinnor på rymmen. De for land och rike runt i sin cabbade Thunderbird från 1966. Under sin resa träffar de bland annat på unge J.D., spelad av Brad Pitt. Vi såg honom blixtra förbi i ett helt annat sammanhang igår då jag bläddrade förbi Guld-kanalen o såg ett avsnitt av Thirty Something (Livet runt trettio), en av de första serierna jag såg på kanalteve när det begav sig i slutet av 80- början av 90talet. Hur som haver.
Thelma & Louise hette de två damerna på rymmen i filmen från  1991. Melodin heter Part of me, part of you och framförs av Glenn Frey, som bland annat gjorde The Heat is on för Snuten i Hollywood och en massa annan film- o tevemusik.


Hollywood ja. Stjärnor. Många stjärnor är det. Nästa bidrag handlar om det. Eller en speciell stjärna. I Sverige har vi kopplat den här melodin från Disney's gamla (andra) tecknade långfilm Pinocchio, till Betlehemsstjärnan och den är förknippad med jul hos oss, något Eldeman framhöll att det inte handlade om idag. Som sagt, melodin skrevs av Ned Washington och Leigh Harline 1940 och sjöngs förstås av Benjamin Syrsa (Cliff Edwards) i Pinocchio och vann för den en Oscar. På svenska heter den Ser du stjärnan i det blå och vi förknippar den väl också för tid och evighet med Bengt Feldreich.


Under stjärnorna dröms det och nästa vals handlar om en sådan. Drömmen om Elin.


Två killar med viss stjärnglans är bröderna Rongedal. De gav oss en minut av deras liv under Melodifestivalen 2008. Eller tre minuter. Faktiskt. Fast låten heter Just a minute.


De kan mycket, tvillingarna och även det som efterfrågas i sista kryssbidraget idag. Också en "julmelodi" då filmen med mannen som delar namn med det stora filmpriset, underbare Per Oscarsson visas på teve på julafton sedan 1994. Kan du vissla Johanna? Berra söker en morfar man kan älska och som kan lära honom att vissla och kompisen Ulf kommer på att man kan hitta en "morfar" på ålderdoms-hemmet. Gamle Nils blir så Berras låtsasmorfar.


Ikväll är det festival igen. Härligt. Fast Lasse Stefanz är med ikväll..... *rys*


 
 
Ingen bild

Mats

26 februari 2011 19:56

Bröderna Rongedal ja, deras låt är en exakt kopia av Stevie Wonders låt Signed, Sealed, Delivered I'm Yours från 1970. De borde stämmas för låtstöld eller den som nu skrev låten. Rätta mig om jag har fel.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Onsdag 24 april 09:00


  Tema nr 97 Guldvatten 115/366   Nå. Det som kallas guldvatten skulle försvinna i de här vattenmassorna.Samma utsikt som igår o jag tänkte lägga två bilder i samma inlägg, tills jag kom ihåg temat guldvatten. Det fick då bli denna bild med s...

Av Kvasthilda - Tisdag 23 april 09:00


  Tema nr 103 Havsutsikt 114/366   ... fast vi brukar säga "vår kontorsutsikt". Vårt rullande kontor har en fantastisk utsikt över Rombaksfjorden.      Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan in...

Av Kvasthilda - Måndag 22 april 09:00


  Tema nr 205 Norrsken 113/366   Ett oerhört suddigt iPhonefoto under devisen "de bästa bilderna - är de som tas".      Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om in...

Av Kvasthilda - Söndag 21 april 09:00


  Tema nr 273 Skymning 112/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Lördag 20 april 10:55

Jamen, då var det kryssat och klart och webbradion höll hela vägen och så här löste jag mitt idag...  Vi lever det ljuva livet, eller snarare galna, Livin' La Vida Loca. Upside, inside outShe's livin' la vida locaShe'll push and pull you downLivi...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards