Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under februari 2011

Av Kvasthilda - 25 februari 2011 09:00



Tema nr 107 I fokus

58/365


Till skillnad från gårdagens foto ser man idag en annan bild. Exakt samma motiv men med olika fokus ger det en helt ny bild av världen. Bakom staketet fanns det malmvagnar på väg till lossningen i Narvik! Detta är också i fokus i mitt arbete. När jag inte kör gods.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 25 februari 2011 04:39


Vaknade efter några få timmars orolig sömn. Det blåser småspik. Snöar o blåser kalla vindar. Sitter just i orderrummet o har precis pratat med föraren. Å så skönt. Han fixar växlingen själv! Bara avhängning.

Jag hade alltså kunnat sova, eller ja.... ligga kvar under täcket en timme till. Nu blev det inte så. Fyrtio minuter till taxin kommer.

O det snöar.


Undrar om lillgumman sovit nåt inatt? Det ligger också som ett täcke över mig. Ett täcke likt ett sandpapper. Rivigt och ont. Det tillhör livet att bli vuxen men gör fan inte mindre ont för det. O man kan inte skona dem från allt, hur mycket man än vill. Men man kan ju finnas där när de behöver den där axeln.

Förlåt igen Gumman att jag påminner dig!

Till Lillpigan, Det går över. Mamma älskar dig.


Av Kvasthilda - 24 februari 2011 21:07


Har beställt en taxi som ska ta mig till Gällivare så småningom. Mitt tåg är ju inställt men jag har ett annat att hämta upp. Om jag åker lite tidigare får jag ju sova nån timme extra. Skönt. Sen får vi se hur det blir med växlingen i morron bitti. *blech*

På teve går en gammal Indiana Jones. Spännande verkar det vara - enligt musiken.

Har precis sett färdigt Antikrundan från Kiruna med Junior. Förra veckan såg jag ingen jag känner, den här veckan hann flera "kändisar" passera revy. Kändisar? frågade sonen. Ja, folk jag känner. O en del kul grejer.

Nä, ska packa ryggan nu så jag är klar när taxin anländer.


Av Kvasthilda - 24 februari 2011 14:35


Det har utlovats värme till helgen. Jo tjena, säger jag då. Solen skiner förvisso men det blåser isvindar. Kallt Kallt Kallt Kallt. När jag kom hem från svappis inatt hämtade Maken från LKs område o bara det att gå över sjöbangår'n var iiiiiisande kallt. Drog på mig pannbandet under mössan för att slippa drag kring pannan. *avskyr*. Benen gick det inte att göra mycket åt. Långkallingar o ett par mjukisbyxor. Båda mina uniformsbrallor har spruckit. Sömmarna är skitdåligt sydda på senaste paret och det tidigare paret är slitna. Skulle ha tagit på mig skoterbrallorna. De är varma o sköna. Eller växlingsbyxorna.

Ska till gällivare inatt igen. Växlingsturen. Ingen vill ha den. Jo. Att köra malmtågen. Nema problema. Det är det där med växlingen. Fast mitt tåg ner var inställt hörde jag så det blir att ta sig ner till lägenheten på nåt sätt (taxi), sova några timmar, eventuellt växla lite (eller hålla alla tummar att oljetåget är sent som vanligt) o sen ta sig till Vitå för att köra hem tåg.

Tar väl Bumsan med mig om hon vill. Tror hon behöver det. Lite distraktion från livet som ratad äldre tonåring. Livet är inte lätt. O kärleken är inte enkel att hantera. O jag gråter. O nu börjar hon gråta igen om hon läser det här. Förlåt. När det äntligen lugnat sig lite i svallvågorna. Älskar dig.


Av Kvasthilda - 24 februari 2011 09:00



Tema nr 25 Bokeh

57/365


Inte mycket mer behöver sägas idag. Titta in i morrn för en annan fokus.


(inte världens mest upphetsande bokeh, men jag fotar så mycket bokeh-bakgrunder
ändå och fick ihop ett tema i temat här med mina två bilder
)


Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 23 februari 2011 20:03


Ja, jisses. Intet är som väntans tider... Ska köra hem tomvagnar o de är klara men jag måste vänta in avgångstiden. Det är tvåoenhalv timme till. Tur att man har sällskap av Bella, Jake o snart Edward.


Redigerat:

Hann se en o en halv film.... Bara synd att jag inte fick med mig eclipse.


iPhön · sms
Av Kvasthilda - 23 februari 2011 09:00



Tema nr 233 Resetips (?)

56/365


Eller vad? Åtminstone räknas diverse resmål upp här. Trodde ni Kiruna låg långt norrut? Kirkenes ligger rätt långt norr om oss.... Ser ni avstånden till Kiruna? Ett per väg o ett per järnväg - lite närmare. Järnvägen och väg E10 går på olika sidor om Bjørnfjell vilket påverkar avståndet till Narvik.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 22 februari 2011 21:15


Ahhhh... Denna vecka tittar vi på ett av mina favoritämnen. Tegel. Tegel, Tegel och åter Tegel! Mumma. Jag älskar gamla industriväggar med deras fantasifulla tegelsättningar. Har sett massor av tegelväggar genom åren och lagt dem i hjärnans vindlingar av arkiv men inte så många har fångats på bild, då man befunnit sig på resande fot eller av en eller annan anledning inte kunnat fotografera dem. Kanske inte ens haft kameran med! En hel del har jag dock fångat med kameralinsen och jag tog en tripp genom fotoarkiven och plockade ur "några" tegelväggar och detaljer... Jag har alltid svårt att begränsa mig! Hade plockat ut ytterligare tre byggnader i sådär en fem-sex bilder till, men struntar i dem... Tror det räcker ändå ;)

Det som först slår mig är alla kyrkor jag har på bild. Nu har jag bara valt två tre av dem - annars hade ni fått sitta här hela dagen o laddat bilder o tittat... Tegel är ju ett relativt hållbart byggnadsmaterial men även det påverkas ju av väder och vind. Otaliga är de skorstenar man sett som tappat liv pga vädrets makter och brist på underhåll. Men jämfört med alla känsliga gamla träkyrkor är de i tegel att föredra. Å andra sidan finns det ju träkyrkor kvar från medeltiden! Det fattas dock bara en liten klåfingrig pyroman in vardande för att för evigt förstöra dem. Den gamla vackra träkyrkan i Aspeboda brann under femtiotalets sista år av orsaker ingen vet och bygden och församlingen bestämde sig för att bygga en ny kyrka i tegel i stället. Den återfinns en bit ner på sidan. En del av den :)

En kyrka jag har svårt att se mig mätt på är inte kyrka alls idag. Sjömanskyrkan i Gävle med sitt gula grundtegel och alla detaljer i rött tegel. Den skippar jag idag men finns på bild i bloggen sen tidigare. Bland annat med rosettfönstret i Veckans Hus.


En av alla kyrkorna på Uppsalaslätten får dock vara med. Det här är Österlövsta kyrka med sina vitmålade mönster i gaveln. En liten distansbild sådär för att öka aptiten lite ;)



~*~*~


När det byggdes ny kyrka i Jörn för att komplettera den gamla träkyrkan valde man tegel för fasaden av St Mikaels kyrka. Det är satt i ett brokigt mönster, olika för gavlarna och sidoväggarna. 

En närmare titt:


~*~*~

Tre interiörbilder från Kiruna stadshus.






~*~*~


Sen är det alla industribyggnader och lagerlokaler...


Magasinet i Falun, byggt 1898. En gång i tiden ett godsmagasin för järnvägen, nu ett kulturcenter. Min mamma gick tillbaks ut i arbetslivet efter att ha tillbringat många år hemma med oss barn och ett av de första jobben var att städa här, då det fortfarande tillhörde järnvägen så jag har varit här en och annan gång. Idag ser det helt annorlunda ut invändigt.



~*~*~


Ett stort hus som väl idag bara inhyser företag av olika slag. Johanssonska huset på Tullkammaregatan 1 i Falun. Huset ligger olyckligt inklämt på andra sidan av vallgraven som bildar Korsnäsvägen mot Gävle. Än har den fått stå kvar efter alla ombyggnationer av södra centrum sedan sin storhetstid i början av 1900-talet.



~*~*~


Ett annat hus med anor. Vet inte riktigt vad huset inhyser idag men när det byggdes 1896, var det som Falu arbets- och försörjningsinrättning. Här bodde 80 fattiga och 27 sjuka människor, "samt ett antal dårar som låstes in i celler". Arkitekt var Hedin i Gävle.



~*~*~


Nästa byggnad sattes upp 1904 efter en småskolereform från 1858. Här utbildades lärarinnor tills ett annat hus byggdes för ändamålet. Byggnaden går under namnet Landstingsseminariet (i Falun igen) men här har bland annat inhysts mejeri sedan lärarinnorna flyttade ut tio år efter byggandet.


Lite fler detaljer av Landstingsseminariet.


   


~*~*~



En del av Scanias fabrik i Falun. Här byggdes lasbilsdelar, kardanaxlar till 2008.


 




~*~*~


Det här lilla huset står vid Vitriolverket i Falun. Det är en liten kraftstation som står placerad över en del av Faluån de dragit om till en kanal förbi fabriken.

En närmare titt på ett par av fabrikshusen man kan ana i bilden ovan, med det röda teglet blandat med slaggsten. Ljuvligt ursnyggt!
Den vänstra bilden visar själva vitriolverket och den högra skall enligt uppgift vara den gamla koppar- o zinkhyttan.  


  


Vet inte vad de har i den här byggnaden (som också syns i första bilden). Står precis innanför grindarna till Vitriolverket. Mer slaggsten med tegeldetaljer.
Urläckert.


~*~*~

Entrén till Dalarnas Museum.




En närmare titt.


~*~*~

O här är som utlovat, en del av väggen till Aspeboda kyrka.



~*~*~

Ett hus under renovering. Egnellska huset i Falun. Det brann 2007 och 2008 och som jag fattat det ytterligare en gång till efter att ombyggnaden satts igång. Fasaden är putsad men jag ville visa baksidan/insidan av väggarna som är helt i naket tegel. Huset byggdes 1903 och ritades av Klas Boman. Då huset har stort kulturhistoriskt värde ville man spara fasaden som klarade sig rätt bra efter bränderna och bygga om huset igen. Det ska stå klart till kommande höst och det sägs att kommunen ska flytta in.


En kille i byggnadslaget tar sig en paus i ett dolt hörn :-)



~*~*~

O en sista bild, bara-för-att :-)

Rullande reklam för ett ölkafé i Gävle :)





~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Veckans Husutmaning


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards