Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 2 april 2011

Melodikrysset v13, 2011

Av Kvasthilda - 2 april 2011 10:52


Eldeman går just igenom snabben o jag har löst krysset. Sitter på hotellet o bråkar med Lapptoppen som inte riktigt vill arbeta med mig.


Vi börjar i Mellon. Ett par år tillbaks vann han, det rysknorska charmtrollet Alexander Rybak med sin Fairytale. Vem klarar av att sitta helt still till den?


O vem sjöng inte med i nästa bidrag? Texten hörde vi ju inte men texten - eller åtminstone namnet kan väl alla? Jolene, Jolene, Jolene Joleeeene... Eh ja. Dolly Parton är det förstås som står bakom den. Tjecken Felix Slováček spelade för oss på sin klarinett.


Från ett exotiskt namn till ett annat. Barry Manilow sjöng en gång i tiden om tjejen på Copacabana. Hon jobbade inte nio till fem men väl åtta till fyra. Her name was Lola, she was a showgirl... Letar förtvivlat efter en svenskt text, men jag får bara fram Hon hette Lola..... i huvudet. Hör Sten Nilssons röst. Tror jag... Jaja.


På svenska biografer 1988 visades P.S Sista sommaren och i den filmen spelades en låt med Tommy Nilsson och Tone Norum som blev en jättehit och låg på Svensk-toppen under större delen av 1988. Som illustration fick vi den engelska versionen, My summer with you men på svenska heter den Allt som jag känner.


Den sista sommaren med kärleksproblem ovan, utspelar sig till stor del på Gotland och i nästa uppgick fick ta del av en gotländsk sommarnatt..... Eehhh... Thorleifs gav oss en annan kärlekssång som vi hört sjungas på gotländska... Så var det. Älska mig för den jag é. Ainbusk Singers gjorde den med musik av Benny Andersson.


Sen blev det väldigt klassiskt. Eldeman blev nästan lyrisk i etern. Vi fick en strof av en radioröst som inte passar med kroppen den kommer från. Lilla Leif Andersson presenterade med sin rökiga whiskyröst Glen Gray and the Casa Loma Orchestra och deras Smoke Rings - som också var signatur till hans radioprogram med samma namn. För krysset fick vi en typisk eldemansk uppgift. "Vad blir slutprodukten? Vad blir kvar?" Förutom en hiskelig odör i kläderna lämnas väl lite aska kvar då....


En helt annan röst man inte tar miste på är finnen som "sjöng... emm eeehhh ja", som han sa Eldeman, Povel Ramels låt om kokosnöten som inte gick att knäcka. Fast på finska. M.A Numminen.


Plockar lite bokstäver därifrån för att snickra till nästa artist. Vi tar ett M o ett A o ett N o ett till, åsså lägger vi till lite annat. Fjolårets IDOL-tvåa Minnah Karlsson sjöng Janis Joplins Piece of my Heart från sitt debutalbum som bär hennes namn.


Nästa melodi fanns visst inte utan text så Lennart Palm i Lerum snickrade lite han också. Nu söker vi ett djur (eller en massa) och deras boplats. Stefan Demerts Balladen om den kaxiga myran. Förhoppningsvis håller de sig till sin myrstack. En kompis mamma hade en gång bakat en smaskig gräddtårta och ställt in den i skafferiet (ett sån't stort man går in i) och när de skulle äta tårta trodde alla att den var spritsad med mörk chokladströssel. Men det var ett jävla strössel att röra på sig.... Den tårtan for ut - med svartmyror o allt.

Sorgligt slutar denna sången
Myran stretade och drog
Men kolossen höll en fången
Till han svalt ihjäl och dog
Undvik alkoholens yra
du blir stursk men kroppen loj
Och om du är född till myra
brottas aldrig med ett Toy
Brottas aldrig med ett Toy


En annan textförfattare med mycket på sin myra, eh lyra var Peter Himmelstrand. Hans illustration till dagens kryss var en underlig en. Ljuva Dixiland. Hur många ord kan man rimma på det? Eldeman påstår att herr Himmelstrand plockat fram ett rimlexikon för att skriva den här men jag undrar jag. Gicks iland? Flicks iland? Dricks iland? Vi hade för oss tusen trix iland. Jaaha.... Har du en portmonix? Jag kom då ihåg att ta min med mig idag o ska gå ut o tömma den strix, eh strax.


Nästa melodi fick vi på flöjt och dragspel av Tomas Blank (nästan lika vanlig i krysset som Lennart Palm... jodå). Calle Schewens vals. Vi söker en ingrediens... Må vara Familjelördag men det är "inget för barn"...  Farfar blandade vodka i sitt kaffe.

Själv blandar jag fredligt mitt kaffe med kron
till angenäm styrka och smak
och lyssnar till dragspelets lockande ton,
som hörs från mitt stugogemak.
Jag är som en pojke, fast farfar jag är,
ja rospiggen spritter i mig!

Vodkan är kron.


En tjej med musikgener fick ge oss nästa uppgift. Vi hörde Let it fall med Li Lykke Timotej Zachrisson. Eller Lykke Li som hon kallar sig. Hon har slagit ordentligt och medverkat i diverse teveprogram på andra sidan de stora vattnen. Mamma var med i Tant Strul o pappa är en av Dag Vagarna.


Dagens andra Mello, fast från 1968. Mona Wessman (som finns i min klippdocks-samling från Året Runt) tävlade med Åke Tråk men idag var det Mats Olssons orkester som spelade.

Gå och göm dig Åke Tråk
Ta ditt sura gäng och åk
Håll er undan
Ända tills ni lärt er le
Och ser ni med
Vad skönt allt är


Vi slutar som vi började, i en saga. Vi går på bio. En svensk film. Arn. Filmen om den unga killen som blev utskickad i ett krig han inte hade nåt med att göra. Det mellan kristna och saracener i Jerusalem. Härlig musik. Bra film. Bra böcker. Han kan ibland, Jan Guillou.


And That's All Folks!


 
 
Ingen bild

Philip

1 maj 2018 18:51

Så här sju år senare kommer ett svar från en random person på internet. Sten och Stanley hade en svensk cover på Copacabana. Det är den versionen jag tror du letade efter! Finns en inspelning på Spotify.

Texten kommer här:

Hon hette Lola.
Hon dansa' solo.
Med gula fjädrar i sitt hår, slitsad kjol och nakna tår.

Hon kunde rumba, samba och chatcha.
Och Tony såg ifrån sin bar, hur hon slet för att ni stal.
Hon jobba' på en krog.
Det var ett slitsamt knog.
Dom var unga och hade varandra hela livet log.

Där på Copa.
Copacabana.
Topstället norr om Havanna.
Det är Copa, Copacabaaana.
Rytmer och toner och heta passioner, finns på Copa.
Dom älskade.

Han hette Rico.
Bar diamantring.
När han såg Lola dansa där greps han plötsligt av begär.
Så när hon slutat.
Ville han bjuda.
Men Rico visste inte att, Tony var svartsjuk som ett katt.
Lola såg inte väl.
Sen börja' fajten, men.
Någon blödde, men hörde ett skott, men vem skjöt vem?

Där på Copa.
Copacabana.
Topstället norr om Havanna.
Det är Copa, Copacabaaana.
Rytmer och toner och heta passioner, finns på Copa.
Kärleken dog.

Hon heter Lola.
Hon dansa' solo.
Det var en show med rytm och fart, men det är 30 år sen snart.
Nu är det disco.
Men ej för Lola.
Visst han hon gula fjädrar kvar.
Men dom har sett bättre dar'.
Hon sitter ensam kvar.
I Tonys gamla bar.
Hon förlorade sin ungdom åt Tony, nu finns inget kvar.

Där på Copa.
Copacabana.
Ja, topstället norr om Havanna.
Det är Copa, Copacabaaana
Rytmer och toner och heta passioner, finns på Copa.
Dom älskade.
Dom älskade.

Kvasthilda

1 maj 2018 19:09

Härligt! Tack :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Tisdag 16 april 09:00


  Tema nr 274 Skålformad 107/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Måndag 15 april 09:00

  Tema nr 279 Solen lyser även på liten stuga 106/366   Vincents gulliga stuga i norrbottenslademodell får lite varmt ljus av vårsolens sena strålar.     Några dagar har gått och snön har gått ihop sig lite:    Temalista    ...

Av Kvasthilda - Söndag 14 april 09:00


  Tema nr 350 Vårvinterljus 105/366   Och ett jaktplan passerade på realtivt låg höjd. Lite svårt att se det mot vårsolens sken, men det är där, lite nedanför solens vita ljus.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ ...

Av Kvasthilda - Lördag 13 april 11:14

Måste gå ut medan det är väder så jag slänger bara ihop mina svar lite snabbt o tar lullullet senare. Gubben har åkt hem, men jag stannar en eller ett par dagar till, då jag fick inställt på måndag och slängde in en ledighetsansökan. Men krysset då'r...

Av Kvasthilda - Lördag 13 april 09:00


  Tema nr 349 Vårvinter 104/366   Tillome vattenpölarna har vårkänslor...      Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards