Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under september 2011

Av Kvasthilda - 25 september 2011 09:24


Det tog sin tid. Vi frostade av frysen i köket igår. Kan ju säga att det var ett tag sen det blev gjort senast. Alldeles för länge sedan. Har inte haft en chans med mina arbetstider. Eller fan. Har helt enkelt inte idats göra det. Det är väl den enklaste o absolut nakna sanningen. Ja. Men nu är det gjort. Vi tömde en högfrys för att göra plats för årets älgjaktsbyte, vilket samtidigt gav oss möjligheten att tillfälligt flytta allt i köksfrysen o få bort de tjocka lager av is o frost som bosatt sig där. Kunde inte få ut vissa förpackningar för de fått ett tjockt lager runt om sig.... Hacka hacka skrapa. Akta väggarna. Hacka hacka skrapa. Det sista i toppen på frysen fick smältas med hjälp av en hårfön. Av nån anledning smälter alltid det sist. Värme stiger uppåt. Jo tjena. Nån annan naturlag bestämmer över frysen. Åtminstone när den ska tinas. Topplagret smälter sist. Det där som ligger ovanpå översta elementet - eller frysaggregaten. Det där som man inte kommer åt. Det måste smälta på egen hand o kan inte skrapas bort för man kommer inte åt. Men nu är det gjort o frysen är kall igen. Ska flytta upp allt under dagen, innan Maken kommer hem med färskt älgkött. Kanske vi passar på att göra köttsoppa idag? Tog fram en burk buljong. Kokt med nån skinka eller fläsklägg. Tänkte beställa pizza men jag tror det får vänta. Dumt att förspilla god buljong! 


O Kråkan tog tillfället i akt att begrava sina möss o lille Lupin som väntat i frysarna. Passade bra på septembers enda soliga dag :) Nästan enda. Har totalt glömt när solen lyste senast. Anar lite blå himmel idag med. 

Av Kvasthilda - 25 september 2011 09:00


Tema nr 119 Jordgubbar
270/365

-.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson


Av Kvasthilda - 24 september 2011 13:32


Det har visst kommit ett nytt förstapris till Melodikrysset, en Sveriges Radio-väska. Jaha. 


Dagens kryss då. 


Vi börjar med en tjej. På finska fick vi höra om Marja-Leena av dansbandet Charlies. Sten o Stanley sjöng den svenska versionen - som jag en gång hade på en mjuk gratissingel från nån musikklubb mamma var medlem i. Om jag minns rätt var den gul, eller möjligtvis röd. Men Margareta var det hur som helst det handlade om och jag lyssnade mycket på den :) 

Jag vill vara din, Margareta
Bara vara din, ska Du veta.
Stå där vid din dörr, kär som aldrig förr
Men vågar inte ringa.
Pulsarna dom bränner så heta,
känner Du som jag, Margareta.
Blickarna Du gav, gav Du dom som svar eller ej?


Nästa artists förnamn kunde mycket väl vara ett smeknamn för tjejen ovan. Ella Fitzgerald's Can anyone explain sjöngs av Meta Roos.


"På tal om Disney" sa han sen, Eldeman. Tja, Disney var ju med förra veckan - inte denna melodi eller film dock. Hur många fick inte kli i fingrarna att tända ett ljus? Eldeman sökte pepparkakor sa han. På julafton hör vi Bengt Feldreich med sin spruckna stämma framföra Ser du stjärnan i det blå?. I original är det Benjamin Syrsa (nåja - med någons röst) som sjunger denna i Pinocchio, When You Wish Upon a Star. Vikingarna spelade den idag.


Jag hörde introt i nästa sång o vi sökte efternamnet på en kille. Oskar Linnros var min kommentar till sonen.... Hahaahaa. Nä. Lyssnade lite till o en halv ton in i texten sa att det var Martin Stenmarck med en ny låt. Senare bannade jag mig själv lite för det där gitarrljudet är så typiskt för hans låtar.

Som en vän
Så det är så vi två ska va'
Som en vän
Är det det enda jag gör bra
När det blir mörkt om natten
Då kommer allt ifatt mig
Hon sa, som-om-om, som-om-om-om en vän
Som-om-om, som-om-om-om en vän


Harriet Andersson tar sedan över micken o sjunger en låt av Povel Ramel. Det bästa och det sämsta. Underlig skapelse säger jag då.


Men vi skiter i det o tar det bästa från fåren i stället. Bä Bä vita lamm. Vi stickar lite sockar o syr oss en rock o en kjol. Dvs kläder :)


Vi fortsätter bland farmdjuren o hör Hedvig Eleonoras orgel i händerna på Ulf Norberg där han spelar en av sångerna ur Emil i Lönneberga som handlar om en del andra djur. Får hade de inte på Katthult. Lille katt. Fast nu söker vi ett annat av djuren lilla Ida sjöng om. 

"Ett djur på två bokstäver" som gubben sa. "Hä kan int' va koa o hä kan int va soa, hä måst va enna ap".

Lille ko,
lille ko,
lille söte koa.
Det var ho,
det var ho,
ho som sket på broa.

Ja, denna Astrid :)


Ida fick även representera nästa kryssadress. Hon sjöng sin melodi om sommaren. Eller inte.

Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart
på sommarn och gör lite somrigt, då kommer blommorna snart.
Jag gör så att blommorna blommar, jag gör hela kohagen grön,
och nu så har sommaren kommit för jag har just tagit bort snön.

Nähädu. Eller jo. Det har snöat här men inget ligger kvar. Tackolov. Eller kanske. Jag vill nog ha ett tunt lager vitt på backen för att det ska bli lite ljusare. Sommaren är långt borta.


Men nästa röst fick vi höra. La Voix. Malena Ernman. Hon är ju duktig på alt. Eeehh....


Vi ljuder vidare i musiken o får ett stycke ur en musikal. Sound of Music. Titelmelodin, fast utan text även här.


Sen kom han ju, unge herr Linnros. Oskar Linnros. Där han vandrade Genom eld.


Vi fortsätter väl på det temat då o tar oss med Anders Erikssons hjälp ut på perrongen o lyssnar på den tågtokige Stinsen som brinner. Galenskaparnas show :)

Jag brinner som ett Valborgsbål
och häver upp förtjusta vrål
när konduktören klipper hål
för jag är lite tågtokig


Vi slutar med en tjej jag hörde senast på radion igårkväll, i Karlavagnen. Melissa Horn. Hon sjöng titelmelodin från sitt album, Långa nätter.


O nu har jag även hunnit blogga om det. Tog sin tid.

Av Kvasthilda - 24 september 2011 09:00


Tema nr 138 Kontrast
269/365

-.


Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson


Av Kvasthilda - 24 september 2011 01:30


Ibland blir man bara jätteglad åt fjärren - o folk man möter efter järnvägen. Ibland är de i vägen o bara jobbiga men idag ger jag fjärrisen o tillsynsmannen i Lappberg ett par stora stjärnor på himlavalvet. De syns inte men de är där, numer ditmålade - ovanför regnmolnen. 

Mitt tåg var genomgående från Lule - o tidigt som fan. Själv kom jag ner i lagom tid o hann in till stan o köpa lite mat. Lite för ont om tid att beställa en pizza, vilket jag var dösugen på. Det fick blir Sibylla i stället. Men vad tjejen vid stekbordet pysslade med idag vete gudarna. Hampisen var vidrig. Knappt stekt o brödet alldeles för mjukt. Jaja, det ska väl vara så men hela intrycket blev en supersog o inte ett supermeal. Stripsen var mjuka o soggiga de med. Ostdippen smakade skit. OK, det var inte deras fel men det var mer än vanlig fotsvettssmak på Cheddarn idag. Allt-i-allt ett dåligt val av mat. Trist. De brukar ha bra mat där. Snabbdito till trots. 

O sen blev det som sagt hemresa. Kollegan var nästan två timmar tidig med sitt tåg. Jag hade stopp in på en driftplats o ringde fjärren o frågade vad som stod på.

Tja, du är tidig. Det är bara att luta sig tillbaka o vänta in tolvslaget.

~ Näää... du skämtar???

~ Nej. De har arbete till tolv.

~ Men fan.... Jag jobbar extra idag o såg verkligen fram emot att få komma hem tidigt. Det regnar o är skittrist. TOLV?? Jag är ju hemma då för sjutton.... (men njaaae, inte riktigt så många fula svordomar o surkartsnack)

~ Jag ska ringa o se vad jag kan göra. Lovar inget, sa fjärrisen. 

Det gick ett par minuter så gick signalen om till grönt :))) Tackade killarna när jag passerade o tackade fjärrisen senare när jag skrev min 21a som jag också visste skulle komma. Så jag var hemma före tolv. Har avgångstid från Vitå 00.09 så man ska väl inte klaga... :) En dryg timme kvar än till ankomst KMB. Sådeså. Men nu ska jag ta en surmagetablett o krypa i säng. I morrn - eller ja, senare idag om man ska vara petig - måste frysarna rensas ur så vi rymmer älgköttet. Maken kommer hem på söndag. 

Av Kvasthilda - 23 september 2011 15:31


...fast inget snusk. En Norrbottenshistoria. 


Så här går det till i Norrland....

En polisbil rullade sakta fram utanför O´Learys i Gällivare precis efter stängnings-dags. Precis då vinglade Pekka ut genom dörren, praktfullt på lyset och med bilnyckeln i högsta hugg. Polisbilen stannade och konstaplarna betraktade med häpnad hur Pekka beslutsamt kämpade sig fram mot parkeringen, där han provade nyckeln på inte mindre än fem bilar innan han hittade sin egen och mödosamt tog sig in bakom ratten. Där satt han sedan alldeles stilla i tio minuter, varpå han startade vindrutetorkarna trots att det var en vacker sommarkväll och inte ett moln på himlen. Därefter tände och släckte han strålkastarna några gånger, tutade och slog på och av varningsblinkern. Sen startade han motorn och la med ett skrapande i en växel. Bilen tog ett kort skutt framåt och motorn dog. Han försökte några gånger till, alltmedan parkeringen tömdes på bilar... Till sist, när han var ensam kvar, lyckades han få bilen att börja rulla framåt, tog sig ryckigt ut på gatan och satte kurs norrut.

Poliserna, som väntat tålmodigt, slog nu på sirener och blåljus samt körde fram och stoppade Pekka och bad honom blåsa. De trodde knappt sina ögon när apparaten inte gav något utslag!

- Du får lov att följa med oss och ta ett blodprov, det måste vara fel på apparaten, sa en av poliserna.

- Tvivlar jag på, flinade Pekka. Det är jag som är lockfågel ikväll..! 

Av Kvasthilda - 23 september 2011 12:15


En väg har rasat pga underminering i vägbanken. En långtradare passerade vägen mellan Älvsbyn och Sikfors o tog sig över med dragbilen. Släpet däremot rasade i skredet när vägen försvann. 

Vi fick order igår om att kolla efter höga fattenflöden och meddela detta till fjärren. Inte så jäkla enkelt när man kör i becksvart mörker o det är en massa buskar efter kanten av järnvägen. Det lilla ljus lyktorna ger äts upp av vegetationen. På sina håll anade man väl mörka fält på marken, vilket borde ha indikerat vatten. Tog mig hem i alla fall. Får hoppas bankerna håller för våra malmtåg.... Ska strax ut o köra igen. En gälkasväng i eftermiddag/kväll/natt. Hoppas det är genomgående från Lule idag. 

Den underliga texten i bilden beror på en felaktig skrivardrivrutin. Vanligt fel på våra skrivare...


Av Kvasthilda - 23 september 2011 09:00


Tema nr 253 September
268/365

Höstdagjämningen infaller idag. Natt o dag är lika långa. Min huvudbild idag är fotad den 12e och som ni ser, har löven fallit. De rasade första veckan i september efter några kalla nätter och enormt blåsiga dagar. Löven hade inte en chans att sitta kvar. September har också varit väldigt dimmig o regnig - förutom några fina dagar förra veckan. 



15 sept 18.52

Temalista



~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards