Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 25 februari 2012

Melodikrysset v8, 2012

Av Kvasthilda - 25 februari 2012 10:52


En fantastisk lördagmorgon har vi haft här. Jag har själv inte sett så mycket av den med min sena fredagskväll. Svårt att komma i säng tidigt när man jobbat natt tidigare. Solen skiner från klarblå himmel och snön i sin tur lyser vit. Klev i alla fall upp i tid för krysset och har nu löst det :) 


Vi börjar stort. På Oscarsteatern med en uppsättning av Fantomen på Operan. Mannen som hade mask för halva ansiktet för att dölja sin "missbildning". Huvudrollen spelades under flera år av Mikael Samuelson. Som illustration till krysset hörde vi Nattens musik


Annan stor musik hörde vi i en film om tävlande ungdomar på tjugotalet. De ska springa 200 meter i Olympiaden i Paris. Chariots of Fire heter den underbara titelmelodin och alltså även filmen i original. På svenska blev det Triumfens ögonblick. Vangelis skrev musiken som var hans mest kända verk. Den var även signaturmelodi till Mitt i Naturen när Bisse Wallin och Gunnar Arvidsson ledde programmet från Sundsvall. 


Vi valsar vidare. Stig Olin skrev musiken som framfördes av Torbjörn Eklund, En gång jag seglar i hamn


Nästa sångerska påstår sig vara förgiftad, se bara:  

ll I wanted from you
Was a night maybe two
You beat me at my own game
No, it's not okay
I'm the one that's missing out
All I needed to do
Was get just a taste of you
And now I'm sick all in my head
You poisoned me instead
Trust me, trust me, I think I got heartbreak down

Heartbreak Down med P!NK


Efter det hjärtskärande dramat fick vi ett annat drama. En teveserie som bygger på en roman som i sin tur bygger på amerikansk sydstatshistoria och författarens egen släkthistoria. Alex Haley skrev boken Roots, eller Rötter som handlade om hans anfäder och började med Kunta Kinte som på 1700-talet blev bortrövad från Afrika för att tjäna en vit familj i Amerikas sydstater. Serien blev en lång resa genom historien med slaveriet i södern som fokus. 


Vi stannar i södern o lyssnar till Georgia on my mind. Nu handlar den väl inte direkt om delstaten Georgia men melodin har blivit "signatur" för staten Georgia. Den skrevs av Hoagy Carmichael. Ray Charles version är väl mest känd. Fast idag fick vi den på dragspel med Lennart Wärmell. 


Melodifestivallördag ja. Nästa bidrag hämtades från ESC och sjöngs av en man som "verkligen är en vinnare". Ja, han har ju vunnit tre gånger. Idag hörde vi Hold me now. Irländske Johnny Logan förstås. 


Vi tar en tur till Logans grannland. Eller skulle ha gjort om nu inte Eldeman grävt upp en gitarrversion av melodin med Spotnicks.... Annars ska det spelas på säckpipa. Sådeså. Scotland the Brave. I Spotnicks version kanske det är Härliga Härjedalen i stället ;) Se här


Ulrik och Mikael Neumann forsätter med strängspelet och drar en Ramel i Gräsänklingsblues. Frun till gräsänklingen kan vara lite svartsjuk. 

Ni förstår, min fru är lite sotis så om hon får veta att
det var fyra scandale beauties hemma här hos mej i natt,
oh, hå, hå, hå, hå, hå, då skulle jag bli både gul och blue.
Så här gäller det att städa fort och gardera sej,
ty hon tror mera på en hårnål än hon tror på mej. Hysch, hysch!

I krysset skriver vi alltså sotis


Efter det plockar Eldeman fram en skiva ur sin finska skivsamling och Jiri Nikkinen sjunger Beatles på finska. Here comes the Sun. Vi tar himlakroppen ur det o skriver sol i krysset. 


Sen drar vi ut på en långresa runt jorden. Bokstavligen. Jorden runt på 80 dagar. Under den resan får man förmoda att en o annan tull passeras. Victor Young skrev musiken till filmen. Den första filmen, från 1958. 


Vet inte om andra filmen blev bättre men den har jag sett några gånger. Nåt annat som var Så mycket bättre var när de klämde ihop ett gäng artister på ett gotländskt pensionat där de fick göra om varandras låtar. Eva Dahlgrens Vem vänder vindarna togs itu med av Tomas Ledin och han gjorde sin egen version av den.
Folk trodde inte att en uppföljare kunde bli bättre än första säsongen men jag såg aldrig första omgången o tyckte att den andra var bra! Kanske för att jag gillar Tomas Ledin, Timbuktu, E-Type och Laleh. Var och en på sitt sätt. 


Men nu är det bara att ladda om och se om kvällens deltävling i Mellon blir så mycket bättre än de varit hittills. Förra veckan var ju en katastrof. Ett mirakel var det inte. Jaja, smaken är som baken. 

Ha en härlig lördag! 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Torsdag 28 mars 09:00


  Tema nr 22 Blank-is 88/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Onsdag 27 mars 09:00


  Tema nr 183 Ledande linjer 87/366   Skönt att trafiken är igång igen. De två malmbolag som trafikerar Malmbanan/Ofotbanen. LKAB tv, Kaunis th.      Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte...

Av Kvasthilda - Tisdag 26 mars 09:00


  Tema nr 258 Samlingsplats 86/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Måndag 25 mars 09:00


  Tema nr 135 Ihopkopplade 85/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Söndag 24 mars 09:00


  Tema nr 124 I hatten 84/366   PoP Day to Night Barbie.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Skapa flashcards