Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under februari 2012

Av Kvasthilda - 23 februari 2012 13:12


Tillbringar en dag i Narvik. Har kört godståg tidigt i morse. I Kiruna var det vackert väder och vi hade solen i nacken in på norsk sida. När vi närmade oss Narvik började det snöa. O det snöar. Massor. 

Vi kom såpass tidigt att vi hann få oss lite frukost på hotellet. Efter det tog jag en prommis - ner mot hamnen. Hittade Hamnparken med Sjömannen. Plötsligt var han bara där. O givetvis måste det vara intill den hamnen - stora båthamnen med Hurtigrutens stora kontor över gatan. Lilla båthamnen trodde vi först men "under vägen mot hamnen" betydde gamla E6an ner mot stora hamnen och fjorden där alla malmbåtar ligger. Inte hamnen där malmbåtarna ligger för det är på andra sidan fjorden. Vid "hamnkajerna" lägger andra båtar till. Turistbåtar och annat. Kystbevokninga. Malmbåtarna ligger ute i viken. I fjorden. En var nästan färdiglastad och ett par andra väntade på att få lägga till vid malmbanden. 

Fick in ett besök i Svenska kyrkan också. Dvs fd Sjömanskyrkan. Kyrksalen ser ut som den antagligen alltid gjort. Skönt. 

Nu väntar fortfarande några timmars "rekreation" i denna kalla o snöiga kystby innan färden vänder hemåt igen framåt natten. 

Kanske jag tar en prommis till o köper hem lite lefsor. Har några sjuklingar hemma som antagligen skulle uppskatta det. Fast kanske hellre glass. Men DET får inhandlas på hemmaplan. Sådeså. 


Av Kvasthilda - 23 februari 2012 09:00


Tema nr 258 Siluett

54/365


=^..^=



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2012


Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 22 februari 2012 13:40


Just wanted to say HI to you British Australians I just met :) (and Italians and whatnot?) It was all my pleasure! Hope your stay in Kiruna/Jukkasjärvi - and wherever you will be going next - will be all you hoped for and that you will get to see the Northern Light. I keep my fingers crossed. At least you got a halo! 

/ K

Av Kvasthilda - 22 februari 2012 09:00


Tema nr 248 Rutigt

53/365


Många rutor är det. 


Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2012


Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 21 februari 2012 19:20


Väntar på tåg. Kråkan o jag snorar ikapp men hon är jättemycket mer förkyld än jag. Synd då det är hennes nattvecka. Förlorar så mycket pengar när OB o annat ryker. Ska man vara sjuk ska man vara det under förmiddagsveckorna. Inte kväll o absolut inte nattveckorna. Dock är det lite svårt att styra det då bacilluskerna slår till när man minst anar det. 

Vårt tåg är drygt 80 minuter sent ikväll. I lördags var det visst sex timmar sent! T hann upp till Narvik till frukosten på hotellet innan han vände hem med persontåget igen. Förhoppningsvis blir det inte så illa för oss. 


Ooooh fan Sheldon had sex!! Missade det avsnittet. Eller inte. Amy o han är helt galna. 

Av Kvasthilda - 21 februari 2012 12:45


Vilka diskussioner det förs om grindvalsjakten på Färöarna. Reaktionerna från omvärlden på de blodiga bilderna är samstämmig. Fy fan, säger de. Barbarer! Slakt, inte jakt. Diskussionerna blossar upp nu och då när gamla bilder dyker upp. Skrämmande bilder. Otäcka bilder. 


På Färöarna har det jagats grindval sedan urminnes tider och det har gått till på ungefär samma sätt genom århundradena. En, två, tre gånger per år simmar valarna (eller delfinunderarten som det egentligen är) nära land och färingarna jagar. För att få tag i dem kör man båtar runt havsviken och föser in dem mot land där jägarna tar emot dem med rep och halar in dem. Sedan dödas de med kniv eller annat verktyg. Jag ser inget konstigt i det. Kan bero på att jag är jägarhustru. Jagar inte själv men har umgåtts med jägare hela mitt liv. Och olika typer av jägare. I mina ögon är denna jakt inte mer konstig än klappjakt på fasan eller vildsvin. Visserligen möts de av en kula snarare än en knivsegg men jakten går till på ungefär samma sätt. Eller sarvslakten i lappskogen. Renarna springer runt, runt i en inhängnad, slakthage och tar sig inte ut. De fångas in med lasso och dödas snabbt med en kniv i pannan. Det har aldrig kommenterats av världen därute. Det som gör omvärlden så upprörd vid grindvalsjakten är bilder tagna ur sitt sammanhang. Sensationsjournalistik kan göras av vad som helst men blodiga vatten skriver själv sin. Människan har alltid haft problem att se blod. Eller, många människor. Jag gillar inte heller blod. Och rött vatten är inte trevligt att se på. Man kanske kan kalla det slakt men det är en form av jakt.

Det påstås så mycket underligt. De slaktar mammorna o drar ut fostren och låter dem självdö o ruttna på stranden. De slaktar djuren utan att ta reda på köttet. Det är slakt när man dödar fler djur än tre samtidigt. O är det femton, tjugo, femtio... Oj. Ring polisen. Djurrättsaktivister. 

I mångt och mycket håller jag med aktivister av olika slag men ofta går det överstyr. De handlar utan fakta. Eller deras följeslagare. Aktivister hoppas jag har mer på fötterna och vet vad de talar om. Annars är det skrämmande. Som religiösa ledare. Galningar. 

Nej, saken är den att på Färöarna jagar man grindvalen för att äta den. Självklart blir det slaktbilder då grindvalarna faktiskt slaktas på stranden. Djuren styckas direkt och tas om hand. Och det blir blodbad då färingarna gör detta på strandkanten. Havet tar reda på resterna. Och fåglar. Sköljer bort. Äter upp. Köttet från grindvalarna delas upp på öns befolkning. Ger dem mat över vintern. 

Min man skjuter nånstans mellan fem och sju älgar. En bra jakhöst. Köttet delas upp i jaktlaget. Där var och en betalar en avgift varje år för att vara med o jaga och ha tillgång till jaktmarker och hundar. På Färöarna betalar invånarna ingen jaktavgift till nån jaktledare (vad jag vet). Där delas köttet upp. Lika för alla. 

Har ni sett ett slakthus nån gång? Produktionen av påläggsskinka? Hamburgerkött som består till största delen av hästkött? Falukorv? Eller kalvfilé? Sillfångst? Det är också blodigt men blir inte lika påtagligt då det är små firrar, kontra stora delfinvalar - som är ett däggdjur liksom älgen och vildsvinet. Och det färgar inte havs-viken röd. Men de är många fler. 


Jag läste nånstans att det finns cirka 200 000 grindvalar i våra hav. På Färöarna jagas nånstans mellan 500 och 1000 individer på ett år. I Sverige finns det nånstans mellan 300 000-400 000 älgar och av dessa skjuts cirka 100 000, dvs en fjärdedel varje höst, mest tjurar och kalvar/ungdjur.   


Omvärlden kallar valjakten för folkfest. I negativ mening. Det är det väl, till en viss del. Folkfest alltså. Men kanske inte så negativt som det vill påskinas. Det ger färingarna mat och man går man ur huse för att vara med - på ett eller annat sätt. Det är en del av deras kultur och vuxna o barn är med. Men de är med på ett sånt sätt som en älgjägare tar med sig sina barn. Det är bara det att vid älgjakt skjuter man älgarna en i taget - två ibland. Det har hänt men tillhör ovanligheterna. Barnen kanske inte är med under själva urtagningen i skogen men runt slakteriet springer de omkring och är med. Älgen måste tas ur (öppnas o tömmas på inälvor) rätt omgående. Det är inte vackert. Jag har aldrig varit med och skulle säkert inte tycka det är jättemysigt men det är en del av proceduren i att får äta en god älgstek eller tjälknöl. Älgköttbullar. Älgköttsoppa. Vi äter upp allt kött vi får och ger till våra respektive familjemedlemmar som inte jagar. Dessutom äter vi ripa, tjäder, röding och sik, jagade och fiskade på egen hand. O nån gång hare. "Valarna skriker som människobarn". Det gör haren också. Svärmor vägrade flå och dela hare då hon tyckte den såg ut som ett spädbarn. Däremot kunde hon steka hare om den var färdigstyckad. O det blev jättegott! 


Som lokförare fick vi förr ta hand om det vi körde på. En kniv eller yxa i fickan, ut ur loket o försöka slå ihjäl renen eller älgen - o hoppas att den inte sparkade - eller slog upp med huvudet när "man" försökte knacka dem i huvudet. Idag har vi det enklare än så. Vi ringer ett samtal och spårunderhållet far ut med jägare och  - förhoppningsvis skjuter de skadade djuren. Vi slipper den blodiga - och för många skrämmande - hanteringen. Det är utbildade jägare som har hand om den biten nu. Maken var en av dem när hans firma hade underhållet. Vi får ofta frågan "Är den död?" Hur fan ska jag kunna veta det?? Jag körde på den. Stötte ut den i skogen. Kanske den dog, kanske inte. Det är inte mitt jobb att ta reda på. Har jag kört på nåt meddelar jag och en jägare far ut o kontrollerar. Med lite tur går det fort. Har renen otur, vilket händer, får den ligga o plågas länge innan nån kommer och hittar den. Det är betydligt mycket mindre "humant" än grindvalsjakten på Färöarna. 


And that's my opinion. 

Av Kvasthilda - 21 februari 2012 12:44



Vilken månad på året blåser det minst i Kiruna? 
















...... Februari. 



???



Den har minst dagar.... 

Av Kvasthilda - 21 februari 2012 11:04


För mindre än en timme sen sken solen från helt klarblå himmel. Fantastiskt vackert. Så vackert att det nästan skar i ögonen mot den vita snön.

Nu är det grått. Alldeles grått. Snön faller. Ser lite blå himmel på sina håll men det blå motas så sakteliga bort av snömolnen. Snart är hela himlen som ett hav av grå tussar. 

O tussar... Vi måste få hem rondeller. Nu kör vi med gammeldags bomullstussar o det är hoppplöst. Fattar inte hur an kunde använda de där förr? O bomull btw... FInns inte tillstymmelse till bomull i de där tussarna. Som små glassbomber ligger de i sin påse. Rosa, gula, blå. O skapta i nåt syntetmaterial. Bomull är det definitivt inte. 

Väntar hem Maken. Kanske måste gå ut o ta bort lite drivsnö framför bron innan han landar. Bokstavligen. Kommer med lunchflyget. 

Ska bara sätta på en panna kaffe innan jag går ut. 

Go'Mo..ehhhhh Middag'. 

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards