Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under mars 2012

o.o

Av Kvasthilda - 10 mars 2012 09:33


Jag längtar efter mina nya glasögon! Har legat o läst en stund på morgonen - med läsglasögonen jag köpte och när jag nu satte på mig mina vanliga ser jag inte ett skit. Sudd. Är förvisso trött o ögonen har en kletig extrahinna som förvrider allt man tittar på men ändå. Mitt närseende ligger en meter bort. Ungefär. Allting inom det är suddigt i kanterna o allmänt blurrigt. *bah*

Kaffepannan är klar och Melodikrysset väntar. 

O idag smäller de stora raketerna av - Melodifestivalen. Vem vinner? Jag hoppas på Danny eller David. Fast Loreen är förstås också topptippad. Hennes låt är som vanligt jäkligt bra men jag är inte riktigt hundra på hennes scenframträdande i den här låten. Fast det är snyggt. Kanske det minimala går hem. Kanske inte. Kanske det funkar i Europa. Kanske inte. Eric Saade gick ju verkligen hem i Europa. Äh. Det går nog bra. Får hoppas svenska folket fungerar i år o inte får hjärnsläpp som vanligt. 


Av Kvasthilda - 10 mars 2012 09:00


Tema nr 10 Avfärd

70/365


Så såg det ut för nån vecka sen, när Maken tog nya skotern på första turen. Han for för att hälsa på kompisen - bara för att få lite "mileage" i motorn inför Rautaspremiären - som gick av stapeln i helgen. 



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2012


Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 9 mars 2012 14:45


Eller så. Tror det. Äh, jag VET att det är fredag. Har sovit bort halva dagen. Rätt skönt att vila de gröna lite extra idag. Trött efter den überlånga gårdagen. Vi blev ju lite sena upp/ner till Narvik igår efter det där långa stoppet i Björkliden. For ju tidigt från Kiruna o blev till slut enoenhalv timme sena till Narvik. Tappade alltså två timmar på färden upp. Give or take några minutter. Tidsförskjutningstillägg o övertid. Men missade förstås frukosten. Tur att jag bestämde mig för att ladda mina TW-burkar med musli o mjölk då. Är inte riktigt inne i det där med att gå ut o äta lunsj i Narvik. Kvikklunsj kanske. Norrmännen lever ju på sin tursjokolade. Lite som vår Kexchoklad. Tror jag. Äh. 

Åt min müsli o satte mig sen att läsa medhavd pocketbok. Lite tantsnusk av Nora Roberts. Andra boken i en trilogi. Lite annorlunda mot vad hon brukar skriva. Fläckvis. Den här gången kretsar en del av handlingen kring två gudar förvisade till ett lååååångt liv bland dödliga på jorden då de misslyckats med ett uppdrag att "vakta" tre systrar o tillika halvgudinnor. Dessa tre ligger nu i en evig sömn utan själar som stulits av en elak trollpackegud. För att återfå själarna måste tre dödliga kvinnor hitta tre nycklar till det glasskrin där själarna ligger inlåsta. Eller så. Vilket betyder att elake Kane inte snott själarna men de är utom räckhåll i alla fall. 

Blev trött o sov bort en timme. Cirkus. Tog sen en prommis på By1 med kameran o gick på jakt efter lefser. Kun 1 dag igjen til Vinterfestuka. Sen blir det party i Narvik i dagarna nio. Kollegorna funderar hur man bäst tar sig till hotellet. Ringa taxi? Hur lätt är det en sån vecka? 

Promenerade i flera timmar. Snö o trökväder. Kom mig aldrig ner till hamnen vilket jag hade mina funderingar på - ännu en turistbåt låg där igår. Inte blev det ett besök på Misjonskirken heller. Eller Katolske kirken. Får bli så småningom. 

Sov nån timme till efter soppbuffén på hotellet. O sen var det bara att traska ner till Tomta o klargöra loket o fara ner till hamnen för hopväxling med vagnar o färd hemöver. 

Men fan glömde ju.... Gick på museet. Krigsmuseet i Narvik. För 75 pix får man sig en promenad längs kanoner och pansarbåtar och den tråkiga men jävligt intressanta historia som utgör Narviks krigsår. 1940. 

De allierade (England o Frankrike, ty Norge har ju alltid varit ett NATO-land) hade i slutet av året bland annat fått till uppdrag att förstöra malmhamnen för att tyskarna inte skulle kunna lägga rabarber på malmtrafiken. Typ. Tyskarna var redan mer eller mindre besegrade och lämnade båtar o skepp övergivna överallt i fjordarna. Det visade sig dock att malmhamnen redan var sönderbombad. Tyskarna hade sprängt allt. Gamla ellok stod som skelett med förvridna plåtskrov. Varenda växel på bangården var sprängd i bitar. Malmvagnar var tippade nerför kanten av den höga pelarbanan o låg som ett raserat korthus huller om bulller på varann. Eller som ett urspårat malmtåg för den delen där vagnarna kliver upp på varann... Lokstallen på Tomta hade bara en gavelvägg kvar. Hur som haver. Jäkligt spännande. Såg framför mig att jag inte "hade tid" att knata runt därinne men det slutade med en dryg timmes strosande o läsandes historien. 

När jag sedan for med tåget o såg fjordarna (Ofot- o Rombak-) kändes det lite vemodigt att veta att där hade tyskarna bombat o terroriserat bland annat mina gamla o fd kollegor vid järnvägen o skotten hade haglat mellan fjällsidorna. Båtar hade gått under med man o allt. Norge o Eidsvold. Georg Thiele som ligger kvar - fast den var tysk förstås. Fullmånen lyste över fjällsidan på andra sidan Rombaksfjorden o gav ett lugn o tanken på vad som hände där för snart sjuttio år sedan... Overkligt. Men besöket på museet gjorde det hela mer verkligt! 

Tog mig hem så småningom. Trött som fan innan man var hemma igen. Lillkullen hämtade upp mig. Min hjälte! 

Av Kvasthilda - 9 mars 2012 09:00


Tema nr 291 Storm

69/365


Ett stopp med persontåg i Riksgränsen. En bild på det som vädergubbarna kallar "hårt väder i fjällen". Det snöar o blåser. Inte allra värsta stormvindarna kanske, men särskilt varmt o mysigt är det inte i snålvinden med det ymniga snöfallet - som mest kom på tvären. 

Vad som inte syns i mina foton här - tagna med iPhone - är att huset i bilden (ett hotell) heter Meteorologen. Men vad som syns är den norska vimpeln som står rakt ut. 




 


Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2012


Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 8 mars 2012 09:00


Tema nr 36 Diagonal

68/365


%



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2012


Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 8 mars 2012 07:38



Morgonmöte i Björkliden. 

Som Ålen sa: Porten står øppen.



Av Kvasthilda - 7 mars 2012 17:54


Ska en sväng till Narvik i morrn. Får med mig en ins/handledare även om det egentligen inte behövs. Känns skönt att få med ett par extra händer om det just händer - nåt. Men han vänder hem med första bästa persontåg. Själv ska jag ta hem ett godståg i morrn kväll. Wooopppiiee..... Not. Nåja, Ska väl gå bra det med. Får man hoppas. Bara man slipper tjut i detektorerna. VILL INTE. 

Kanske jag slipper den där medåkningsturen senare i mars då. Hade ju önskat ett malmtåg förstås. Hellre malm än gods. 

Börjar vara lite mör i knoppen så förhoppningsvis får man sova inför skiftet i morrn. Avgång i ottan. Får försöka komma ihåg det där med istappar i tunnlar o gallerier. Första godståget ner mot hamnen... Sen en heldag i Narvik innan det bär av hemåt igen i morrn kväll/natt. En lååååång dag! 

Måste nog packa datorn till morrondagen. O extradisken. O en fräsch kamera. MED trasigt objektiv. Skramlar i det. Vet inte hur jag ska göra med det där. *suck* 

Har varit till optikern idag o den kostnaden blir den första att ta. Tretusen pix för ett par nya glajjer - inkl synkontroll. Med progressiv slipning. Lika bäst att ta det på plats så kan man beställa billobriller från onlinebutiker sen. Behöver ett par extra för säkerhets skull. De känns lite tunna men ska väl hålla... Smånervöst. 

Av Kvasthilda - 7 mars 2012 17:07

Eller ja. Ofotenbanan. 

Fast än är vi i Sverige...


Nordalsbrua

Rombaksfjorden


Rombakstøtta - bilderna tagna med fyrtio minuters mellanrum. 

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards