Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under januari 2014

Av Kvasthilda - 14 januari 2014 14:33


Det är svinkallt här. Har tänt SJU värmeljus men än känns inget av dem. Visserligen sittar jag i kortärmat men ändå. Det är kalllltttttttttt. Måste nog tända några ljus till - o dra på en kofta - o stickade sockar. 

Stod i Bergfors hur länge som helst o hade solen i ögat. O kallt som fan. Ringde fjärren som inte svarade o inte svarade o inte svarade. Blev irriterad på fläkten som stod o gick o stängde av den. Efter en stund insåg jag att det blev kallt. Tittade till tempen. Hoppsan. Tre grader i hytten. Drog igång extravärmaren o slog på full värme i fläkten. *burr* Loket hann bli så kallt att så fort jag drog av värmaren kallnade det. Nå, det var bara att dra på jackan o mössan då. -24 i BFS. Tog en instaWeather-bild o den visade -32 som "riktig" temp. Lite kylfaktor då. Kom så småningom till Rensjön. Där VAR det -32 så undrar vad kylfaktorn var där? O hade tur att växeln fungerade. Blev hotad med en B21a men slapp fylla i den! O alltså än mer, slapp kliva ur loket o kolla nämnda växel. 

Nu är det mörkt. 

O nästan fullmåne. 

Av Kvasthilda - 14 januari 2014 09:00


Tema nr 252 Salt

14/365


Apropå gårdagens snabbmat. Den maten man kräver efter en natt som föregick den bilden, är oftast salt. Eller kanske mer saltet och flottet man är ute efter. 

För det här temat plockade jag fram mitt favoritsalt - mest för att jag gillar färgen. Det är bara vanligt havssalt, om än rosa. Salt kan man ju få i en uppsjö smaker idag - om man inte smaksätter själv. Jag har en förpackning med fyra olika saltsorter. Det är vanligt flingsalt med JOD men även med vitlök, jalapeño och lime. Allt beroende på vad man ska ha det till.  

Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2014

Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

 

Av Kvasthilda - 14 januari 2014 07:12


FIDO. Han är här nu. Vovven. (o taskiga jag bytte tangentbord, från Norsk bokmål till svenskt.... får försöka komma ihåg att ändra tillbaks sen innan jag lämnar den här gamla härken). Vilket osökt tar mig till dagens klagomur. FIDO o den här gamla härken... De är inte riktigt kompatibla. Eller jodå. Men datorn är så jävla trög o seg o sirapstuggummitrampande så det är helt sjukt. Åsså installeras det en ny funktion. Eller installeras? Det är ju bara en hemsida man besöker. Jag menar... Herre Gud, tillome VI har fått ny dator på jobbet!!!! Vilket gjorde att jag höll på att få sen avgång igår. Hann precis men det var på det berömda håret.

Första inloggningen innebär en massa konfigurationer och installationer. Windows7. VA?!????? Hos OSS????? Får försöka hitta lite mer tid nästa gång o konfigurera färdigt det hela. Man måste ju ha utbildning på den där burken! Ska vi använda programmen inom citrix eller ska vi inte? Behöver vi alls citrix? Är det för administrationen? Produktionen? Kan vi använda vilken browser vi vill? (Kunde jag) Var är mailprogrammet? Ligger det lokalt? Kan vi ha det lokalt? Ska man använda webmailen i första hand? Varför skickar ME-agenten ut en massa mail "Din brevlåda är snart full" - EN GÅNG I KVARTEN??? Hjälper DET mot full mailbox??

Hur funkar FIDO? Vad innebär det för OSS rent praktiskt? Inte ett förbannade jota. Eller jo. Man får mer papper att släpa på. O en besvärligare kvittering. En kråka på ett papper när ett nytt sirkulär dyker upp. Nu kvitterar man varenda order direkt i FIDO, meddelst ibockning av ruta. Varenda tur. FIDO har tagits fram för att det ska vara smidigare att få nya order. Man får dem direkt i en läsplatta. Kvitterar dem när de dyker upp. Jamenjustja. 'Haaa... Jaa. Läsplatta. 3G. 4G. Ofotenbanen. Malmbanan. Ehhhh.... Hmmmm... Läsplatta?!?!?? GreenCargo? Hmmmmm...... ppppffffftttt... Mera papper. O nya order ska skrivas under vejs. Eller nä. När man står i ro. Inte under vejs.

VOV.

Verkar som om strömmen kommit tillbaks nu. Natten hann inte klart. Tåget är inte helt tömt. Det förklarar varför jag inte såg skymten av mitt tåg på bangår'n när jag gick över Brua. Kanske det blir sent. Kanske inte.

Ska väl ringa Togleder i alla fall. En rutin som är nästan sig lik. Nästan.

Äh. GoMorr!

Av Kvasthilda - 13 januari 2014 13:52


Så var det gjort. Granen är plundrad och nerstoppad i sin kartong. Nisse var nog lite snopen att han inte hann med innan granen åkte ner i den stora lådan. Den är en av hans (båda katternas iofs) roligaste leksak o han nyttjar varenda sekund före jul, när granen ska upp, att bosätta sig i lådan innan den tom, åker ner i källaren i väntan på Tjugondag Knut igen. Nu kom Neo o nosade på den, men då låg halva granen redan i kartongen o han fick klättra på stickiga grenar. 

Har inte plockat undan allt än, men tagit ner det mesta o pluggat ur ljusstakar o stjärnor. En kartong har fösvunnit. Ska se om den av någon kosmisk anledning hamnade i Juniors rum. Själv är han ju aldrig hemma så han har liksom inte märkt vare sig den ena eller det andra. Det är underligt om den försvunnit. Alla ljusstakar står i sina gamla originalkartonger under den julfria perioden av året. Dvs största delen. Jag gillar fortfarande inte att ta bort granar o ljus för det är ännu mörkt i Kiruna. Förvisso har solen återvänt men den syns så kort stund av dygnet o det är alltså mörkt åtminstone 70 procent av dygnets timmar. 25 till är skymningsljus o den sista 5an är nåt som kan liknas vid dagsljus. Klockan är två o skymningen har slagit till. Ordentligt. Nä. Det är nog mer än fem procent men det är mörkt ännu ett tag. Framåt februari/mars kan man börja ana att en vår kanske är på väg. Fast den dröjer som vanligt till maj eller kanske juni innan de där riktiga vår- o försommarkänslorna kommer. Takdropp i slutet av april. Kanske. Då får man vittring om sommaren som komma skall. Långt därborta i fjärran.

Nåja, det är långt dit än. 

Jaha. En tur till Narvik väntar. En av de bättre turerna. Såg att jobbmobben blinkade till o kikade på den. Hoppsan. Soppatorsk. O X antal missade samtal. Ett var ju det där från igår, när Maken undrade om jag skulle ta det. Kom ett sms också. RING! Ha! Nä, nog vill jag ha mina malmtåg hellre än gods den här årstiden. TaxiMyxi. 

Nä, lite kaffe på 're här. Snart tabberas på julkaffet. (har en förpackning kvar men funderar starkt på att frysa ner den). 

Av Kvasthilda - 13 januari 2014 09:00


Tema nr 270 Snabbmat

13/365


De är så jäkla snabba norskarna att tippa i sig sin mat att de inte hinner ta med sig skräpet efteråt.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2014

Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

 

Av Kvasthilda - 12 januari 2014 12:21


Söndag. En blå söndag är det. Solen lyser med sin frånvaro igen. Himlen är jämngrå. Det är snö i luften. Vi har gått från kalla -24 igår till mer moderata temperaturer om -13 idag. Tror Knirre lyckades locka till sig solen. Han ville låna den av oss men illvilliga jag ville inte villigt låna ut den. Har vi en gång fått hit den kan jag ju inte släppa iväg den på en gång? Men nu tycks den vara försvunnen igen. Jaja, blir väl nån ro med det, vad tiden lider. 


Klurar på 365an. Den här årstiden är ju inte den bästa att fundera på temafoton. Kallt o mörkt. Blir mest inomhusfotografering. Blixtar o elände. 


Ska ta ner granen idag. Tjugondag Knut i morrn, men jag jobbar. Jaja, på eftermiddagen om jag minns mitt schema rätt. Måste checka det där så jag inte är ute o cyklar. Vilket knappt går med all snö vi har. Om jag börjar på kvällen i morrn hinner jag ta resten då - när det SKA ut. Många plockade ner granen o juleljus på Juldagen. En kompis skrev på facebook, "Konstigt, de som ledsnat på julen redan nu, är de som satte upp den i november". Njae. Jo. Kanske. För mig hade det gärna fått vara jul halva november också. Lindblommans mor sätter upp sina julgrejer nån gång i mitten av november. Kan behövas däruppe i smällkalla byn. Lite julvärme. Om även fiktiv sådan, i formen av varma röda färger. Efter nyår blir det så kallt när allt ska tillbaks till tråkigt vitt. Eller vad man nu har. Ett nyår i silver o vitt. 

Vår gran är ju röd o vit i år. Lite varmare o goare än det silver o vita den haft tidigare. Nån tidigare jul. När avkommorna fick bestämma. Jag vill ha rött i granen. Mycket rött. O vitt. O guld. O silver. O för mig får det gärna hänga en o annan halmfigur där också. Inga såna i år. Det är bara rött o vitt. O silverglitter. 


OK, börjar halvfem. Skönt. 


Det ringde visst i mobilen för en stund sen. -Det står "Vännäs" - ska du ta det? Å inte. Kris o panik igen. 


Nä, fundera på lite 365or kanske då? 

Av Kvasthilda - 12 januari 2014 09:00


Tema nr 134 Klättra

12/365


Kan bli lite problematiskt. Syns inte i den här bilden men backen är täckt med en massa snö så att ta sig upp i stegen för att klättra upp på taket kan bli lite motigt. 



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2014

Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

 

Av Kvasthilda - 11 januari 2014 11:31


Tar tillbaks vad jag sa. Har visst sett solen. Idag. Var upp på vinden en sväng o såg den! 



Wooohoooooooo! 


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Skapa flashcards