Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under oktober 2019

Av Kvasthilda - 14 oktober 2019 09:00


Tema nr 226 På skuggsidan

287/365


Krångfors vattensåg.



Temalista 


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2019

Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 13 oktober 2019 21:15

Intressant dag idag. Väckt på jouren för att köra ut ett hjälptåg till en urspårning. Att ta sig över en klätterväxel är inte alltid en dans på rosor. Åsså ska det göras mitt i natten. O det är kallt. O nåt går fel trots att man gör allt för att undvika det. Pratade med Maken om det senare och de har också varit nära att kliva snett vid såna här jobb. Men det har varit kul att få vara med. Inte bara att man träffat en fd kollega man inte sett på åratal. Vanisnnigt kul, bara det. O sen att se jobbet med en klätterväxel. Har aldrig vetat exakt hur en sån fungerar innan, men visste vad det är. Typ. En temporär växel som häruppe lagts i vid omformarstationer när nåt fordon ska in, o det handlar alltid om ett astungt fordon. De här väger 140 ton stycket. Med sex stela hjulaxlar. Inga mjuka fjädrande boogies på dem. Man kan jämföra det med att svetsa hjul på ett kylskåp. Fast tusen gånger värre. De går rakt fram. En boogievagn följer fint med i kurvorna. De här? Nä. Det är som att köra en vinge till ett vindkraftverk ungefär. Fast inte lika långt. Stelt. Steeeelt. Sth20... De gamla hade Sth10.... Fy fan att dra sån't skit mil efter mil efter mil i tjugo kilometer i timmen. Man är mest i vägen. O hur i hela håvete man kan placera en omformarstation längs ett huvudtågspår där ALL trafik går. En flaskhals. ETT spår. När det finns hundra andra platser runt omkring man kan placera det. Vid en bangård. O bara störa ett o annat tåg, skulle nåt hända. Inte hela trafiken. Nu gick det att leda om trafiken via Aptas. Spännande att få fara ner dit o går runt på sig själv o dra upp till Kiruna igen... Nåja. 


Vi drog efter visst mankemang att få isär kopplen, undan vagnen som hade tagit sig över brottet och klurade hur de skulle få upp vagnen. Visade sig vara endast en axel som klivit ur och kollegorna gjorde som de brukar göra i stall när nån IORE lyckats kliva på fel sida rälen. De la helt enkelt tjocka stålskivor intill hjulet som låg fel. Föraren körde sakta framåt o BAM så stod hela vagnen på rälen igen. Fantastiskt vad bra det gick! Ett försök o det var klart. Så långt. Sen backade resten av ekipaget över växeln, men det missade givetvis jag som till slut var tillbaks i värmen på loket o åt min medhavda frukost. Fick dock se när loket kom tillbaks igen o åkte över växeln åt andra hållet. 


En klätterväxel... Ja. Man tar en bit räl och lägger ovanpå befintligt rakspår. Denna (eller dessa, en per räl förstås) leder från huvudtågspåret till ett annat spår som ligger på plats, men utan kontakt med resten av järnvägen. Man "klättrar" över spåret för att komma ut till det sällan använda sidospåret via en temporär växel. Vi funderade ju varför man helt enkelt inte bygger en fast växel på plats, men fick ju svaret att "denna måste också underhållas". Sant. O ska vi köra våra tunga malmtåg över växelkorset flera gånger om dagen... Ja, då blir det slitage. O sen är det snöröjning o annat.  

Av Kvasthilda - 13 oktober 2019 09:00


Tema nr 315 Uddar

286/365


Krångfors vattensåg.



Temalista 


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2019

Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 12 oktober 2019 18:06

Löste krysset i direktsändning men har inte riktigt haft tid att skriva nåt förrän ikväll - o nu har det gått fyra timmar sen jag gjorde utkastet... Min lösning idag... 


Vi började med Anna Ternheim, eller egentligen inte. Vi började med Jerry Williams som sjöng ledmotivet ur True Detective tillsammans med Anna, Far From Any Road

When the last light warms the rocks and the rattlesnakes unfold
The mountain cats will come to drag away your bones
And rise with me forever across the silent sand
And the stars will be your eyes and the wind will be my hands


Har suttit med dottern och sett en del YouTube-klipp ikväll och ett av dem var ur ett X Factor-avsnitt där Simon helt tappar ansiktet, och rösten, och allt. Han blev så tagen av killen med den fina sången, Josh Daniel som sjöng Jealous av Labyrinth att han inte ens kunde säga nåt efteråt. O den känslan är vad vi sökte i den här uppgiften, fast genom en tango, Tango Jalousie. Avund alltså, inte den totala härdsmältan av sorg Simon drabbades av. 


Så kan det gå. Det som sker, det sker. Qué Será. Doris Day. 


Så kan det gå, kan man säga om nästa par ut också. Fimpen och Tändstickan av Ruben Nilson som Fred Åkerström sjöng om. 

Uti en rännsten på ett torg, bland sopor skräp och spån
Där låg en liten fimp och grät och inte långt ifrån
Det låg en liten sticka ifrån Kreugers tändsticksstad
Två vilsekommna själar ur nattens maskerad

.....

Men på en tipp vid Riddersvik där möttes hon och han
Där lågo de bland lump och skräp, tätt tryckta mot varann
Och solen sken och tände eld på stickans huvudknopp
Och fimpen den gick upp i rök och tändstickan brann opp

Asch då. 


Vi tar oss ut i havsbandet efter det och dansar vals med Evert Taube. Havsörnsvals


Okej, nu tar vi dem, nu tar vi dem!
Okej, nu har vi dem, nu har vi dem,
så koppla grepp och släpp ej tag,
du Moder Sveas bästa lag

Ja, det var Tre Kronors kampsång för en massa år sen med Håkan Södergren som lead singer. 


Droppen Dripp och Droppen Drapp
satt på var sin isetapp
ovanför vår förstutrapp
Droppen Dripp och Droppen Drapp

... Inte med Alice Babs utan Sharon Dyall. 


Så Dagens Dubbel. Två melodier med det enda gemensamma att de hade engelsk text i original. Dessa fick vi förstås inte höra då vi skulle ha ord ur titlarna. Först hade vi Everly Brothers låt Let it Be Me, tätt följt av Singing in the Rain


Nån som brukar sjunga om sommarregn är nästa kille. Han från Sandviken ni vet. Med just sand mellan tårna. Idag sjöng han Livs Levande. Tomas Ledin. M-m-mmmm. 


Stig Grybe gjorde en av sina gubbar i Hambo med Ante. Ante hette Nordlund o kom från Mobacken. Sägs det. Då har vi haft en tango, en vals o en hambo idag. 


På det tar vi en pop-låt och känner rytmen i blodet. En Icona Pop-låt som heter just Rhythm in My Blood.  


De dansar på nåt club-golv nånstans, bland kända och främlingar. Frank Sinatra av slutade dagens kryss med en melodi som skrevs av Bert Kaempfert, Strangers in the Night

Strangers in the night
Exchanging glances
Wondering in the night
What were the chances
We'd be sharing love
Before the night was through?
Something in your eyes
Was so inviting
Something in your smile
Was so exciting
Something in my heart told me I must have you


När jag löste klart krysset drog vi ut på Pokémonjakt, döttrarna o jag. Global Community Day. O kvällen har tillbringats med äldsta dotra och YouTube och hennes projekt. 



Av Kvasthilda - 12 oktober 2019 09:00


Tema nr 316 Under bron

285/365


... pågår febril aktivitet. Det grävs och grävs, sten och massor flyttas. 

Hålogalandsbrua. 



Temalista 


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2019

Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 11 oktober 2019 22:54

Är så trött! Vaknade vid tvåtiden i morse. Givetvis var det meningen att göra så. Jobb i ottan. Exakt samma jobb jag hade den dagen gossebarnet som är vårt barnbarn, föddes. Det är sex år sen. Idag. 

Trodde inte jag skulle få vara med på hans födelsedag alls idag, men hans mor hämtade honom från skolan så jag åkte till henne efter jobbet för att bara få se honom. Sötnöten. Med sin lilla tandglugg. Första tanden är tappad. 



Ikväll har jag umgåtts med äldsta dotra. Vi har letat grejer till ett projekt hon har. Ville låna symaskinen, så vi drog igång den o försökte klura vad som var fel. Har inte kommit så långt än. Den beter sig lite konstigt och syr inte som den borde eller ska. Efter två vändor för butiksbesök satte vi oss o sågt DoobiDoo. Kul. Lasse Kronér tillbaks på scengolvet igen. Projektet får vi ta itu med i morgon kväll eller på söndag - om jag nu inte åker på jobb. Inte helt lätt när vi går om varann i tid o jobb.


Ska kopiera in bilderna från barnbarnets dag o sen krypa i säng. Ottan i morgon igen, om än inte lika jäkligt som i morse. O knät spökar igen. Hoppas det får vila inatt så det inte gör ont när jag vaknar. 

Av Kvasthilda - 11 oktober 2019 09:00


Tema nr 68 Framtiden

284/365


Gossen fyller sex år idag. Tiden går. 







Temalista 


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2019

Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 10 oktober 2019 17:31

Har funderat lite på det där med X Factor o liknande o undrade hur det gick före Jamie Archer. Killen som gjorde en galen audition med Kings of Leon's Your Sex is on Fire. Vet att han blev lite bränd efter hela den där cirkusen. Inte lätt för en rockare att vara med i popsvängen. Lite som för Jay i IDOL som gjorde coolaste covern på Madonna's Like a Prayer. Nu går inte de två att jämföra på nåt sätt då de spelar helt olika typer av rock. Han, som i Jamie, har varit borta i sex år men gjorde förra året en radda YouTube-klipp där han berättade sin historia fram tills då, 2018. Han har gjort en del låtar han blev nöjd med och till slut spelade in. Han vill ta rocken till en annan nivå. Ett nytt sound. Inte pudelrock a la 90, eller 70-talspunk eller hardcore, utan nåt nytt. Jag har noll koll på vad alla olika rock- o musikstilar kan tänkas kallas o vilket fack de hamnar i, men jag gillar hans låtar. Bra beat. Lite rock meeting disco. 

Jag har lagt honom i min Spotifylista. I like! 


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards