Direktlänk till inlägg 4 maj 2011
Vi har just tittat på en repris av Per Morbergs program, Vad blir det för mat?, där han är på Gotland o lagar lammbringa i sin stora wokpanna (eller muurikka), laxtartar och saffranspannkaka - med sambasylt.... :) Dotra gjorde en google-sökning - o hittade min blogg (HAHAHA) från 2009 där jag ställer frågan Vad fan är sambasylt?? Nu gjorde jag en check på recept.nu o hittade vad det handlar om. Blåhallon - eller salmbär. SALMBÄRSsylt. På gotländska låter det som sambasylt :) Så kan det gå.
Jag måste göra saffranspannkaka nån gång. Risgrynsgröt med ägg socker o saffran hälls i långpanna o gräddas i 200 grader. Serveras med vispad grädde o SALMBÄRSsylt. Fast sambasylt låter roligare :)
I brist på blåhallon kan man ta björnbär eller i värsta fall drottningsylt. Ja, varför inte?
Hur fan får man tag i blåhallon om man inte bor i våra sydliga landskap? Dvs allt söder om VÄRMLAND för jesse namn.
4 portioner enligt Per:
2 dl grötris
4 dl vatten
0.5 tsk salt
1 l mjölk
Ja, men vanlig jävla risgrynsgröt då!!!
2 st ägg (eller ett halvt per portion...)
1 dl hackad mandel (hmmm, såg jag inget av i programmet men det är säkert skitagott!)
1 dl strösocker (på en höft)
1 pkt saffran
Salmbärssylt
Grädde - vispad
1. Koka riset i saltat vatten ca 10 minuter.
2. Tillsätt mjölk och koka ytterligare i 45 minuter under omrörning på svag värme. Låt gröten svalna något.
3. Blanda i ägg, saffran, socker och mandel.
4. Blanda runt och häll upp i en cirka 20 cm stor ugnsfast form.
5. Grädda i 200 gr i 20-30 minuter.
6. Servera med vispad grädde och salmbärsylt.
Per lagade mat åt en tio-tolv personer o hällde i långpanna.
Bara lite snabbt. MelloX-inlägg kommer. Är väldigt upptagen. Har inte ens hunnit lösa det själv än. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|