Direktlänk till inlägg 4 maj 2011
Vi har just tittat på en repris av Per Morbergs program, Vad blir det för mat?, där han är på Gotland o lagar lammbringa i sin stora wokpanna (eller muurikka), laxtartar och saffranspannkaka - med sambasylt.... :) Dotra gjorde en google-sökning - o hittade min blogg (HAHAHA) från 2009 där jag ställer frågan Vad fan är sambasylt?? Nu gjorde jag en check på recept.nu o hittade vad det handlar om. Blåhallon - eller salmbär. SALMBÄRSsylt. På gotländska låter det som sambasylt :) Så kan det gå.
Jag måste göra saffranspannkaka nån gång. Risgrynsgröt med ägg socker o saffran hälls i långpanna o gräddas i 200 grader. Serveras med vispad grädde o SALMBÄRSsylt. Fast sambasylt låter roligare :)
I brist på blåhallon kan man ta björnbär eller i värsta fall drottningsylt. Ja, varför inte?
Hur fan får man tag i blåhallon om man inte bor i våra sydliga landskap? Dvs allt söder om VÄRMLAND för jesse namn.
4 portioner enligt Per:
2 dl grötris
4 dl vatten
0.5 tsk salt
1 l mjölk
Ja, men vanlig jävla risgrynsgröt då!!!
2 st ägg (eller ett halvt per portion...)
1 dl hackad mandel (hmmm, såg jag inget av i programmet men det är säkert skitagott!)
1 dl strösocker (på en höft)
1 pkt saffran
Salmbärssylt
Grädde - vispad
1. Koka riset i saltat vatten ca 10 minuter.
2. Tillsätt mjölk och koka ytterligare i 45 minuter under omrörning på svag värme. Låt gröten svalna något.
3. Blanda i ägg, saffran, socker och mandel.
4. Blanda runt och häll upp i en cirka 20 cm stor ugnsfast form.
5. Grädda i 200 gr i 20-30 minuter.
6. Servera med vispad grädde och salmbärsylt.
Per lagade mat åt en tio-tolv personer o hällde i långpanna.
Lördag morgon, sista dagen för ESC-veckan. Galenskaperna avlöser varann. Petra Mede gör ett kanonjobb. Superproffs. Men, det blir sen, nu är det kryss på agendan. Vi började dagen med en melodi till ett barn, inspelad för sjuttio år sen, O Mio...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|