Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 30 juni 2024

festival

Av Kvasthilda - Söndag 30 juni 16:16

Har läst ett par NSD-artiklar som bekräftar mina egna tankar om "den nya" Kirunafestivalen. Jag var anti i fjol. Jag är en jäkla bakåtsträvare och gillar inte förändring men att jämföra Kirunafestivalen i gamla centrum mot NKC är som natt och dag. En skillnad av astronomiska mått. 

För att behålla artiklarna länkar jag dem nedan - och jag gissar att de inte är öppna för alla att läsa, då de flesta tidningsartiklar online endast kan läsas av prenumeranter/betalande. 


Melanies krönika

"Samtidigt som den nya staden växer fram krymper Kirunafestivalen, både bokstavligt och bildligt. Den är numera bara en av Sveriges alla stadsfester och årets stora festhelg på hemmaplan för ortsborna och hemvändarna."


Ja. Till allt. Festivalen kändes liten, även i år. I fjol var det mycket folk, av två anledningar. Folk var nog nyfikna på det nya i det nya. O sen hade vi Hooja. O då var genomfartsgatan fylld till bristningsgränsen, med Scandics vägg på ena sidan och ett grusdike på andra sidan. Några fjuttiga, nedtrampade grässtråk kring gatan. 

I år var det lite folk - även om bilder kan visa på många besökare kring stora scenen. Även om Norlie & KKV drog rätt mycket folk precis framför scenen, gapade det tomt i publikhavet längre bak. Kändes lite som Trumps inauguration "Det har ALDRIG varit så mycket folk som då" som han sa. Ehh. Nä. Hooja fyllde gatan långt bakom teknikertältet, men vi kan ju inte ha Hooja som dragplåster varenda år? 


Alex egna ord om andra festivalen i NKC

"Ska det här fortsätta i 24 år till, måste vi få in lite gräsmattor." 


Ja, saknar VERKLIGEN Ferrumparken med gräsmattor, träd, backen ner mot scenen och fonden av fjällen och gruvan (faktiskt även det senare). Men förutom det, saknar jag midnattssolen och dess värmande strålar. Stora scenen i nya centrum skuggas av Scandic Hotel och när det blåser är det svinkallt i den skuggan.

Glömmer aldrig DiLevas konsert. Det regnade och var molnigt o lite småkyligt hela dagen. DiLeva var sista nummer på stora scenen en kväll och solens strålar bröt igenom molnen och lyste upp hela Ferrumparken - och scenen och DiLevas vita kaftan och Thomas själv var helt lyrisk. 


Pratade om detta med folk i fjol - om flytten och hur mycket sämre det var i NKC. "Ja, men det måste ju ta slut nån gång.", "Hotellet är ju där. I nya centrum. Var ska folk bo?". Ja, herre gud. Var?? Det finns vägar från centrum - och även om kommunledningen önskar att vi ska cykla är Kiruna fortfarande inte en cykelvänlig stad, men det finns bussbolag. Kör skytteltrafik mellan NKC och valfri, vettig plats med gröna ytor och utsikt! - och gärna lite naturlig backe/amfiteater.... aka Luossaområdet. Fixa upp det där området så blir det perfekt. Just nu är även det en jävla byggarbetsplats. O fixa vägen till toppen igen för utsikten!! 

Bygg läktare i backen. Använd asfaltsplanen nedanför till mat och ta tillbaks tivolit. Herre gud. Inte bara ett barntivoli öppet under dagtid. Fixa tillbaks nasarvagnarna. T-shirt o keps-försäljaren. De ryms där. Allihop. O hängna in liften - i stället för dörrarna till hotellet. 

Hörde sägas i fjol att öltältet skulle spolas i år. Det stod då där. Jag vet inte vad som serverades därinne, om nåt alls men folk köade då - åtnimstone under fredagen o tror inte de bara förväntade sig Kiruna Kickers. Kanske det var kortare köer under lördagen för att det inte fanns nån ölbar där? Har ingen aning. Faktiskt. Ljudnivån var då lika hög som alltid. 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Tisdag 2 juli 09:00


  Tema nr 355 Vända baken till 184/366   Vanligaste änden (ändan) man får av katten. Det, eller en galen närbild när hon kryper upp i linsen, när man försöker ta nån fin bild på henne.      Temalista   ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~...

Av Kvasthilda - Måndag 1 juli 09:00


  Tema nr 354 Väldoftande 183/366   Den är en av mina absoluta favoritblommor, liljekonvaljen, VI har en stubbe vid stugan där dessa växer, men det är bara tre av dem som nånsin får blommor och här är de på utgång, fotat kring midsommar. Doft...

Av Kvasthilda - Söndag 30 juni 15:06

Så har ett halvår passerat av detta 2024. Helt galet. Jag avskyr vinter, men tiden måste ändå ha gått fort. Har tagit ner julgardinerna för nån vecka sen bara. Bokstavligen. Det är inget som säger jul, annat än den röda färgen (tja, spetsgardinerna h...

Av Kvasthilda - Söndag 30 juni 09:00

  Tema nr 338 Vajar för vinden 182/366   -.       Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Lördag 29 juni 15:14

Jamen. Då är jag hemma och kanske hittar lite tid till kryssblogg. Har jobbat idag och blev sen hem. Huvudet mår inte så där jättebra. Blixtrar i skallen - och kanske ute snart.... Löste det mesta av krysset på loket, före avgång, pga det som försena...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2024 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards