Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 8 maj 2010

Melodikrysset v18, 2010

Av Kvasthilda - 8 maj 2010 10:09


Klockan är strax elva när jag börjar skriva och krysset är avklarat. Vi är just i Hackebackeskogen i snabbgenomgången. Då börjar vi väl från början igen då :-)


Vi börjar i djurens värld. Eller i människornas värld tillsammans med djur för vi söker nåt som detta djur "alltsom oftast är utrustat med o de kommer i par".... Eeehhh.... Tyglar? Stigbyglar? Njaeee... Inget passade. Tog en stund att fatta att det var hästskor som söktes. Eller snarare en hästsko. Fick bokstäver senare så det löste sig :-) Gamle Svarten var melodin.


Claes Malmberg och Bea Järås fick illustrera nästa uppgift och vi söker en musikal-titel. De sjöng Herre i sitt hus ur Lés Miserables.


Vi vandrar vidare i musikalen och teaterns värld o hamnar i Hackebackeskogen tillsammans med Klas Klättermus. För krysset vill vi veta vad de samlar. Tja, möss måste ha nåt att äta. Nötter låter väl bra?


Sen fortsätter Eldeman såhär "en sällan återkommande höjdpunkt, Lennart Palm i Lerum..." En melodi som inte finns textfri i arkiven? Då fixar Palmen en. En sak Eldeman också sa var att det är en tävlingsmelodi.... Tja, i Svensktoppen kanske. Den tävlade aldrig i Melodifestivalen. Den var visserligen ett bidrag till att tävla men kom aldrig med. Så är det. Men kul är den. Oj, kanske ska skriva vad det var också. Värsta schlagern.


Från en nödkompositör till en annan. Inte nöd då, utan kompositör. *eeehh...* Lasse Dahlqvist skrev texten till Min lilla hatt som Edvard Persson sjöng o jag ser alltid honom framför mig med en liten hatt på huv'et. Alvar Kraft var det som skrev musiken.


Sen kommer "en pigg och glad ringleksvisa"... dock var den inte så käck o glad idag utan gick i moll. Skulle karusellerna gå sådär sakta ville ingen åka i dem!
Jungfru, jungfru, jungfru, jungfru skär, här är karusellen som ska gå till kvällen....


Han slutar första halvlek med en orden "från en stor musiktävling". Ja, den här gången var det rätt. Mångas favorit i år, Salem al Fakir med sin Keep on Walking.


Sen kom norske Finnen... eehhh Finn Kalvik och sjöng om Lille Vackre Anna. Det var Alf Prøysen som skrev texten. Lilla vackra Anna om du vill.... sträcka ut din hand, kanske?


Lilla vackra Anna kanske var en Madam, vad vet jag? I nästa uppgift söker vi en kroppsdel som får sin uppskattning och i sångtexten sjungs det Jag kysser Eder hand, Madam.


Från ett gammalt örhänge till en skiva som är "så ny så det ryker inte ens om den". Robyns nyaste album Body Talk Pt.1 har inte kommit ut i butik än och idag hörde vi singeln Fembot. Lite bot-liknande musik. Ro(byn)bot...


Tillbaks i tiden igen. Nu söker vi ett slangord för något som näste "sångare" brukade pyssla med. Nacka Skoglund var ju fotbollsspelare och på hans vis blir det lira. För krysset är det fotbollspel eller alltså lir. Vi kommer tillbaka.


"Vi skuttar bort till vänsteryttern"... Ännu en liten Eldemansk ledtråd. Nästa melodi var mest förknippad med Elvis Presley, Can't help falling in love. På svenska gjordes den bland annat av Anita Lindblom och hette då Tro på mig.


Vi slutar dagens kryss med en ännu en musikalmelodi. Med en kille som Eldeman är väldigt förtjust i. O jag. Tommy Körberg gör Anthem ur Chess. Denna fantastiska No man no madness som bara Tommy kan göra rättvisa. Man får ståpäls för mindre! Tim Rice skrev texten som till de flesta andra låtar i musikalen.


 
 
Ingen bild

Gunnar

8 maj 2010 23:46

"Lille Vackre Anna. Det var Alf Prøysen som skrev texten"
Nej, nej. Letar man på Google hittar man mängder av varianter och kombinationer på textförfattare och kompositör!
Så här är det (sannolikt):
Texten är skriven av Bengt Henrik Alstermark. Han var präst i Värmland i början av 1800-talet. Troligen skrev han också en melodi till texten. Visan blev snabbt populär och spreds anonymt genom avskrifter (Kopieringsapparater, bildläsare, Google och YouTube hade dom inte kommit på då. Inte elektricitet heller.) och senare genom skillingtryck. Först flera decennier senare trycktes visan i en visbok med noter, varvid textförfattaren namngavs. Sedan vandrade visan vidare ur mun i mun, så att säga, och först långt in på 1900-talet tecknade Alf Prøysen ner melodin igen, och spelade in den på skiva. Så småningom spelade även Finn Kalvik (utan 'r') in den.
Det förekommer många varianter på texten, och vem som skrivit vad är ju hopplöst att säga. Ävenså melodin, som vi känner den. Information ö.h.t förändras ju lätt när den förmedlas via muntlig tradition.

/Gunnar

 
Ingen bild

Kvasthilda

8 maj 2010 23:53

En outsinlig källa till information :-) Jag iddes inte ens googla på den då jag tillhör den del av världen som "vet" att det är Prøysen som gjort den. Hahahahaaaa.
Kalvik ja. Så är det säkert också :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Söndag 28 april 09:00


  Eget tema nr 21 Borst 119/366   Försökte komma på något fiffigt tema till den här gula mockajunken. Det är en spårsnöröjare som tappat ett av sina borst intill ett spår på en bangård och jag kunde inte låta bli att ta en bild. Solgult o gra...

Av Kvasthilda - Lördag 27 april 10:53


Mmm. I väntan på?rå:

Av Kvasthilda - Lördag 27 april 10:35


Ahh. Bloggen är tillbaks. Den låg nere igår och så även idag på morgonen. Jag befinner mig på en plats där kryssblogg inte låter sig göras. H A D E kunnat ta med mig Lapptoppen men det blev så hastigt och lustigt och den var inte det enda jag ?kunde...

Av Kvasthilda - Lördag 27 april 09:00


  Eget tema nr 20 Tussilago 118/366         Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Fredag 26 april 09:00


  Tema nr 3 Alldeles nyss 117/366   ... klev jag ur mitt lok och lämnade det för lossning av det jag för dagen hade med mig i vagnarna.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommenter...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards