Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 2 juli 2022

Melodikrysset v 26, 2022

Av Kvasthilda - 2 juli 2022 11:38

Första lördagen i juli och Micke Cederberg sommarvikarierar i kryssradion, samtidigt som han "musik-producentar". Kändes lite rörigt idag, när man är van med Eldemans mer metodiska förflyttningar över kryssplanen. Börja gärna med kryssadressen, blir lättare att hitta en siffra innan ögonen ska irra runt för att hitta nåt som börjar till vänster, ungefär mitt i spelplanen, eller med uppgiften innan platsen avges. Blir lätt att man missar adressen, känner jag.

Var tvungen att kolla på annan plats för ett par uppgifter, men kände, "självklart" när jag läste vad som där skrivits. Så här blev då min lösning idag: 


Guldhjärta till första låten, Heart of Gold med Neil Young. 

That keeps me searchin' for a heart of gold
And I'm getting old
Keeps me searchin' for a heart of gold
And I'm getting old


Skål till det då. Jo, det är ju svenska namnet på Cheers, teveserien som utspelar sig på en bar med samma namn i Boston. Signaturmelodin heter Where Everybody Knows Your Name.


Så Mycket Bättre. Programmet fortsätter ge oss låtar och ledtrådar. Vi hörde Lili & Susies Bara du o jag i Tove Styrkes tolkning. 


Nils Ferlin, en av mina favoritskalder och den jag valde (fick mig tilldelat?) att göra ett arbete om i gymnasiet. En av hans texter tonsattes av Lillebror Söderlundh, Får jag lämna några blommor. Vi hörde Ulla Sallert sjunga. 


En annan av mina absoluta favoritlåtar hörde vi sen i ett medley. Israel Kamakawiwoʻole är bara bäst på Over the Rainbow och tillsammans med What a Wonderful World ger melodin mig underbara rysningar.

Somewhere over the rainbow
Bluebirds fly
And the dream that you dare to
Oh why, oh why can't I? I?

Israels instrument är en ukulele


Blev ingen festival för mig i år. De har kanonväder i Kiruna och artisterna tog sig dit. Ikväll står The Ark på scenen - de jag såååååå sett fram emot att få se igen. Blir sådär när man inte kan planera resandet bättre. Åker norrut först efter helgen och då har Kirunafestivalen saluterat ut gamla centrum för sista gången och scenerna är nerplockade för länge sen. Har tjatat om The Ark i tre år. Så kan det gå. It Takes a Fool to Remain Sane. Ja. 


OK, Micke avade programmet efter sista låten före nyhetsavbrottet. Det gjorde alltid Eldeman innan sista låten gick ut. Inte för att det spelar någon egentlig roll. 


Nåja... Jag ska försöka vara snäll och stå på hans sida.

So darlin', darlin', stand by me
Oh, stand by me
Oh, stand
Stand by me, stand by me

Stand By Me är en låt med Ben E. King. 


Melodifestivalen sa han. Det var många år sen. 1972. Lena Andersson tävlade mot de svårslagna Family Four, men hon slutade på en tredje plats med sin Säg det med en sång.

Säg det med en sång
Ty en melodi
Känner inga gränser
Orättvisor, tvång
Listan kan bli lång
Säg det med en sång

För att illustrera detta spelade Micke hennes engelska version av låten, Better to Have Loved


Little Tot tävlade i Mellon många år senare. Hon hade inte stor chans mot Tusses många röster, men Dotter hamnade i alla fall på en fjärde plats. 


John Leyton på det med Beautiful Dreamer. På svenska blev det något annat med Drömmar av silver, drömmar av guld. Fortfarande drömmar, men svenskar ska krångla till det så väldigt. Valfritt av till krysset. 


En krånglig uppgift. Tillkrånglad. Med en ljuvlig sommarmelodi som illustration, Idas sommarvisa. Den var med i Emil och griseknoen


Vi åker till Irland och deras okrönta musikdrottning, Enya. Hon sjöng en av sina många vackra melodier, Book of Days

One day, one night, one moment
My dreams could be tomorrow
One step, one fall, one falter
East or west, over earth or by ocean
One way to be my journey
This way could be my book of days


Vi åker hem till Sverige igen och hörde en signaturmelodi. Titeln är ju något av det svenskaste vi har, men i det här fallet är det inte vårt hockeylag, utan en restaurang och sporthall i en teveserie, Tre Kronor


O med det avslutar jag veckans kryssblogg. Tittar ut genom sonens köksfönster och ser mörkgrå moln segla förbi i snabb takt över de fina grannhusen och oklippta gräsmattor täckta av vita klöver. Det är regn i luften. 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Lördag 11 maj 10:55

Lördag morgon, sista dagen för ESC-veckan. Galenskaperna avlöser varann. Petra Mede gör ett kanonjobb. Superproffs. Men, det blir sen, nu är det kryss på agendan.    Vi började dagen med en melodi till ett barn, inspelad för sjuttio år sen, O Mio...

Av Kvasthilda - Fredag 10 maj 09:00


  Eget tema nr 25 Rivningskåk 131/366   Fotat bara för ett par dagar sen. Maskinerna äter sig in i husen och orsaken till detta syns i fonden. Kvar blir bara brädhögar av hundraåriga byggnader som varit hem åt många familjer genom åren. Med f...

Av Kvasthilda - Torsdag 9 maj 09:00


  Tema nr 366 Övervakar 130/366   Mjo. Måste hålla koll på mitt tåg, även om jag inte sitter på det rent fysiskt. Bromsarna ligger till och det finns spänning, så det står säkert. Det vi ser genom fönstren här är inte ens ena lokhalvan. Fatta...

Av Kvasthilda - Onsdag 8 maj 09:00


  Tema nr 117 Här väntar vi på... 129/366   ..en tom stol kanske vill ha nån som sitter på den. Jag, i min tur väntar här på att en växel ska fixas så jag kan komma mig ner till Narvik. Visade sig inte vara helt enkelt.  Men framför allt vä...

Av Kvasthilda - Tisdag 7 maj 09:00


  Tema nr 159 Knolling 128/366   Knolling är ett ord jag inte kommit i kontakt med tidigare och googlade lite för inspiration och insåg att det ju är precis det jag gör när jag fotograferar mina dockor för arkiven. Jag lägger ut docka, kläder...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2022 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards