Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 11 augusti 2009

Valbo kyrka

Av Kvasthilda - 11 augusti 2009 20:43


Valbo kyrka är ju en annan medeltida kyrka. Äldsta delarna härstammar från 1200-talet. Som sagt, många kyrkor verkar göra det! Valbo kyrka ligger alldeles intill omdragningen av riksväg 80 mot Gävle. När jag klev ur bilen och vandrade omkring på kyrkogården undrade jag hur i fridens tider de döda kan ligga kvar i sina kistor. Tänkte att de måste snurra o snurra o snurra i sina gravar pga buller och annat. Vilket liv!

Dessutom satt det en skylt precis vid ingången från parkeringen "Varning. Detta är ett område med högt inbrottstal" Eller nåt liknande. Minns inte exakta ordalydelsen. Såg en del avbrutna kors vid gamla gravar. Trist!

Men strunt' i det nu. Kyrkan i sig är vacker med sitt grönärgade koppartak. Den vita färgen går mer i vaniljgult.

Kyrkan har som jag nämnt tidigare en runsten stående mot en av långskeppets sidor, eller vid kortgaveln mot tornet. Den var lite svårfotograferad för det låg en massa blommor och kransar framför som jag inte ville kliva på.

Det pågick en begravning som jag helt missade. Såg folk efteråt, men inte själva begravningen. Kyrkan stod öppen en stund efteråt så jag passade på att besöka insidan medan vaktmästaren ställde i ordning framme vid altarringen igen. Han la ut en matta som de haft undanstoppad när kistan stod där. (antar jag). Jag bad om ursäkt och frågade om jag störde honom i arbetet men fick ett lugnande nej till svar och jag kunde fotografera i lugn och ro. Nästan i alla fall. Han ville låsa och gå hem så fort han var klar så jag tog lite snabba bilder och köpte en broschyr o några vykort innan jag gick.




 

 Korvalvet är målat himmelsblått med kringströdda stjärnor.



Fönstret vid altaret är målat av Harald Lindberg. Mäster Magnus Granlunds predikstol är från 1766 och har återställts till de ursprungliga färgerna. Fönstermålningen till höger är en "skiva" som satts framför fönstret. Hittar ingen information om den för tillfället. Ska vara den gamla altartavlen.


 

 Dopstället är från 1688


 

 Träskulpturer av Ivar Lindekrantz, Två apostlar, Maria med barnet

De trearmade ljushållarna härstammar från 1600-talet.


 


Gamla kalkstensmålningar i taket och på väggar har dykt upp under renovering och lämnats synliga. Asmund Karesons runsten.


 
 
Elisabeth

Elisabeth

11 augusti 2009 22:01

Vacker kyrka och vackra bilder./Inbrott är ALLTID hemskt men i och vid en kyrka och att förstöra gravar. En sorts brott mot griftefriden kan man tycka!!!

http://elisannw.bloggagratis.se

 
lastbilstanten

lastbilstanten

11 augusti 2009 22:52

Kyrkor är faktiskt riktigt intressanta. Dessvärre alldeles för ofta förbisedda. Det är oftast bara dom riktigt riktigt stora åbäkena som man pratar om. Svenska domkyrkor och utländska dito, typ Kölnerdomen. Var inne i ett litet nytillskott på kyrkofronten i somras. Ett litet träkapell utan isolering och uppvärmning som är uppbyggt vid ett gammalt kvarnstensbrott som cisterciensmunkarna startade upp på 1100-talet. Rent furutimmer, grus istf golv och träbänkar. Även det enkla kan vara vackert...

http://www.lastbilstanten.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Kvasthilda

11 augusti 2009 23:03

Elisabeth,
visst är det hemskt? Verkligen brott mot griftefriden. Å andra sidan är den där vägen ett griftefridsbrott också! Inte mycket till frid på den kyrkogården!

lastbilstanten,
det var intressant :-) Kul att det byggs nya kyrkor/kapell i riktigt "gammalt" stuk.
Det enkla är ofta minst lika vackert och ibland mycket vackrare än det överdådiga (tyska).

 
Mofs..helt enkelt

Mofs..helt enkelt

12 augusti 2009 08:13

I Valbo åt jag min första strips i livet(pommes)
*intresseklubben antecknar*

http://mofs.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Kvasthilda

12 augusti 2009 10:37

tack intresseklubben för en matnyttig kommentar. Vilket påminner min mage om att den är HUNGRIG, men pommes av något som helst slag blir det INTE.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Lördag 11 maj 10:55

Lördag morgon, sista dagen för ESC-veckan. Galenskaperna avlöser varann. Petra Mede gör ett kanonjobb. Superproffs. Men, det blir sen, nu är det kryss på agendan.    Vi började dagen med en melodi till ett barn, inspelad för sjuttio år sen, O Mio...

Av Kvasthilda - Fredag 10 maj 09:00


  Eget tema nr 25 Rivningskåk 131/366   Fotat bara för ett par dagar sen. Maskinerna äter sig in i husen och orsaken till detta syns i fonden. Kvar blir bara brädhögar av hundraåriga byggnader som varit hem åt många familjer genom åren. Med f...

Av Kvasthilda - Torsdag 9 maj 09:00


  Tema nr 366 Övervakar 130/366   Mjo. Måste hålla koll på mitt tåg, även om jag inte sitter på det rent fysiskt. Bromsarna ligger till och det finns spänning, så det står säkert. Det vi ser genom fönstren här är inte ens ena lokhalvan. Fatta...

Av Kvasthilda - Onsdag 8 maj 09:00


  Tema nr 117 Här väntar vi på... 129/366   ..en tom stol kanske vill ha nån som sitter på den. Jag, i min tur väntar här på att en växel ska fixas så jag kan komma mig ner till Narvik. Visade sig inte vara helt enkelt.  Men framför allt vä...

Av Kvasthilda - Tisdag 7 maj 09:00


  Tema nr 159 Knolling 128/366   Knolling är ett ord jag inte kommit i kontakt med tidigare och googlade lite för inspiration och insåg att det ju är precis det jag gör när jag fotograferar mina dockor för arkiven. Jag lägger ut docka, kläder...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards