Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 14 mars 2011

Veckans Hus 56 - Betong

Av Kvasthilda - 14 mars 2011 13:40



Hahahaha! Jag anade att jag skulle få användning för den här byggnaden, förr eller senare....


Betong. Jag vet inte hur många hus det finns som faktiskt är byggda i betong. Oftast har de putsat över fasaden och målat den. I Narvik finns en hel del hus med den råa betongen framme och sist jag var där fotade jag några av dem. Oftast är det detaljer som entréer eller balkonger som är gjutna i betong. Givetvis även hus-grunder och -kärnor men de ser man sällan så jag har satsat på några husdelar i och över ögonhöjd.

(bilderna öppnar i ett popupfönster, men om du vill se dem ännu något större, högerklicka o öppna i nytt fönster)





Har inte en aning vad som finns i detta hus. Kan vara lägenheter - eller nåt helt annat. Huset står dock i Narvik. Balkongerna är betonggjutna.



En favorit i repris - igen. Stadshuset i Kiruna.



Utvändigt helt byggt i tegel men som ni kanske såg redan i vårt tegeltema är insidan också betonggjuten på sina håll. Pelare och "rutindelningarna" är betong. Tegel, glastegel, trä o betong.


Den fantastiska trappen från entréplanet upp till första våningen. Enkel o skitsnygg. Trä, metall, granit (antar jag) - och betong.


Bilden nedan visar en detalj i källaren. Om ni har sett filmen Solstorm (från Åsa Larssons bok) kan jag meddela att den här gluggen finns med i filmen. Izabella Scorupco i rollen som Rebecca Martinsson är på väg för att hälsa på sin väninna Sanna i fängelset och de filmar henne genom hålet här. Stadshuset florerar till viss del som polisstation och Kristallkyrkan i filmen.


(de bygger antagligen ett helt nytt stadshus när det är dags för flytt... apropå tidigare funderingar)

 




Vika kyrka igen. Tidigare har vi tittat på tegelvägg här men inne i kyrkan finns det rå betong. Hörn"pelarna" är gjutna i betong - o likaså bottenplattan till predikstolen. Taket innanför entrén är också rå betong, men den har jag ingen bild på här. Som ett extra innertak har man satt upp det trätak som räddades från den gamla kyrkan på femtiotalet. Det var under renovering när gamla kyrkan brann.


 

Predikstol och dophörnan på var sida om altaret.


Återgår till bilden jag hade överst då, fast i något större format.

Det är en skola i Narvik, vars entré är byggd i funkisbetong.

Jag tyckte den var kul, så jag stannade till o knäppte ett par bilder.



~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Veckans Husutmaning


 
 
Hedwig

Hedwig

14 mars 2011 15:20

Många bra exempel på hur användbar betongen faktiskt är. På fotot från predikstolen ser man spåren efter bräderna som utgjorde gjutformen.
Tack !

http://veckanshus.stjernvall.se

 
jenny

jenny

15 mars 2011 10:57

Häftig utbyggnad på skolbyggnaden, har aldrig sett något liknande förr.

http://bruniusart.wordpress.com

 
Hasse A.

Hasse A.

15 mars 2011 15:04

Morrn.

Det mesta av Narvik bombades och det mesta blev förstört i början på juni 1940 av tyskarna. De militära motståndet upphörde klockan 24.00 den 9 juni 1940.
Det mesta är "lika gammalt" i den staden.
Kul att se olika sätt att använda betong.
Förmodligen så var det dåligt med stål efter kriget och man fick använda det som fanns.
Ha de bra.
Hasse A

http://08-i-exil.blogspot.com

 
Birgitta

Birgitta

16 mars 2011 21:05

På den andra bilden syns det vackra ljusa huset som troligen är i betong och vid sidan om det urtrista råa betonghuset - verkligen kontraster :)

http://fotochip.blogspot.com

Kvasthilda

16 mars 2011 21:40

Visst är det! Jag tycker att huset är vackert med mixen av det råa grå mot det målade. Och de helt "råa" betonghusen intill ser extra trista ut då det hade regnat hela dagen. Ger ett ännu råare intryck.

 
Anni

Anni

17 mars 2011 08:56

Vilka suveräna exempel på att betong kan vara snyggt - här finns ju oändliga möjligheter för den som har fantasi och kunnande!
Balkongerna är ursnygga - insidan av stadshuset också - och vad gäller skolan är det ju de vackra fönstren och den häftiga blå färgen som lyfter hela byggnaden, extra roligt då med den spejsade entrén!

http://vardagsnjutning.blogspot.com

 
Mona

Mona

19 mars 2011 21:35

Vilka läckra bilder! När man ser det så här och när olika material blandas, då kan jag också tycka att det kan vara snyggt med betong.

http://fotoentusiastenfotoblogg.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Lördag 20 april 10:55

Jamen, då var det kryssat och klart och webbradion höll hela vägen och så här löste jag mitt idag...  Vi lever det ljuva livet, eller snarare galna, Livin' La Vida Loca. Upside, inside outShe's livin' la vida locaShe'll push and pull you downLivi...

Av Kvasthilda - Lördag 20 april 09:41

Jahapps. Får se om det blir att lösa krysset idag. De har stora tekniska problem på Sveriges Radio idag och inget laddar som det ska. Just nu lyssnar jag på P4 men jag har inte laddat om just den sidan. Rätt vad det är kraschar det väl och jag hör in...

Av Kvasthilda - Lördag 20 april 09:00


  Tema nr 297 Stubbe 111/366   "Visst är man lite fånig" sa grannen när hon la en hatt på en stubbe i höstas och dekorerade den med lite rönnkvistar. "Fånig får man visst vara", svarade jag då. Den är jättegullig med den lite trötta hatten ov...

Av Kvasthilda - Fredag 19 april 09:00


  Tema nr 208 Nästan borta 110/366   ... eller kanske tvärtom. Den är väldigt ny och på väg fram igen.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adres...

Av Kvasthilda - Torsdag 18 april 09:00


  Tema nr 240 På väg 109/366   373 för att vara exakt.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards