Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 6 maj 2009

Aftonbladet år nittonhundratio

Av Kvasthilda - 6 maj 2009 14:05


Jag har precis fått hem en av de dyraste tidningar jag köpt. Mina vänner Persilja o Lycke skulle väl få fnatt o tycka att man kan lägga de pengarna på annat, men å andra sidan vet P om mina samlarvurmer. O nu är det ju så att maken la ett litet strå till stacken och ville ge mig den här. Händer inte ofta och det är bäst att passa på medan järnet är varmt så att säga... Anledningen till att den blev dyr är en annons på baksidan av tidningen.

Nej, tänker inte säga vad den kostade mig o maken, men som en tidig Mors Dagspresent får det väl vara värt varenda öre. Många roliga annonser i fyrfärg!

Nu har jag dessutom med denna tidning, i min hand en av de första klippdockorna som tryckts i en svensk veckotidning (lite knepigt med kommateringen där, men det är dockan jag ville ha i min hand).

Ja, rubriken till trots är det en veckotidning. Nu är ju julnumret formellt sett en års-tidning, men det här formatet och fyrfärgstrycket hade Aftonbladet normalt på söndagar i en extrabilaga.



Gamla tidningar hade ofta "dubbla" framsidesomslag på det här viset. Yttre omslaget tv och inre omslaget th. "Fint folk" tittar i julfönster.

Min svärmor berättade en gång om när hennes far skulle köpa en docka till henne i julklapp eller födelsedagspresent. Han hade sett en fin docka i ett skyltfönster och gick in i butiken. Berättade för biträdet vad han ville ha och hon svarade lite förnämt. "Kanske den här dockan skulle passa herrn lite bättre" och visade en trasdocka av nåt slag. Dockan som satt i fönstret hade fin klänning i en aprikos/korallfärg och biskvihuvud... Pappa var klädd i arbetaroverall... Han gick ut med den dockan han bestämt och vad expediten sa förtäljer inte historien. Men till historien hör att svärmors far under en tid jobbade på sågverk och senare var butiksägare. Antagligen var detta under den senare perioden, men varför han hade overall på sig vet jag inte.

Lite av innehållet:



Fr v:

Årets mäst intressanta tävlan!

Löpningen om avsända postpaket i Sverige år 1909.

Huru länge skall "Stockholm" hålla ledningen?

"Göteborg" betydligt distanserad!

"Insjön" går upp som god tvåa.

Helsidesannons från Åhlén & Holm i Insjön. (bakom de tre ledande löparna kan man se Malmö, Norrköping, Finspång och Gäfle.)

Man kan även beställa en katalog och i kupongen står följande:

Var god genast pr postpaket tillsänd mig Eder stora huvudkatalog för 1910-1911 jämte agentvillkor. Portot 40 öre får Ni uttaga genom postförskott.

Fascinerande! Idag är postförskottsavgiften i sig 70 spänn eller nåt!

Andra sidan:

Innehåller en massa småannonser om allt möjligt som vilket tidning som helst idag, men här är det fyrfärgen som fascinerar mig.

Liptons te

AXA Havregryn

Egyptiska cigaretter

flera separatorer

Omega-ur

julböcker och mycket annat.

Tredje bilden/uppslaget:

Kan ni gissa?

- en gissningstävlan om vem personen är som gömmer sig under masken. Jag ser bland andra Hjalmar Lundbohm (eller nån snarlik), Charles Lindberg, Selma Lagerlöf. Förste pristagaren vinner den enorma summan av 50 riksdaler, tvåan och trean får 25 och resterande fem vinnare får en tia var. Anordnat av Arboga Växt-Margarin No 1.

Höger sida av uppslaget har så MIN anledning till köpet, en klippdocka.

Kan ni kläda denna dam?

Julnumrets pristäflan.

1:sta pris en velociped värd 225 kr.

Lite om vinsterna i tävlingen:

1:a      Pris    En velociped värd                225 kr 

2:a       "        En Globeseparator                125 "

3:e       "        En kaffeservis av nysilfver      60 "

4:e       "        En svensk flagga av ylleduk     30  "

5:e       "        En fin etsning i ram                15  "

6-15:e  "        Böcker och kartor till

                               ett värde af                   10  "  

16-20:e "        Parfymvaror till ett vär-

                               de af                              10  "

Ja, himmelska tider. Det måste ha varit högsta mode med en egen separator! Kostar mer än en flagga exempelvis...!

O bilden/sidan längst till höger

I hvarje hem ett husapotek

Lazarol säljes i flaskor ā Kr. 1:- och ā Kr. 3:- 

              Lazarin säljes i burkar ā Kr. 1:- och ā Kr. 2.25

från Lazarol-fabriken, Stockholm 5.

Det finns annonser om symaskiner (Singer redan då), Cloetta Guldcacao, fler separatorer, dynamit (!) från Nitroglycerin Aktiebol. Stockholm, nån som botar Engelska Sjukan (35 års erfarenhet i England) och mycket mycket annat.

Och anledningen till det hutlösa priset



En annons från Hvita Stjernlinien med bild på ett av systerfartygen Olympic och Titanic. Detta var ju ett par år innan jungfruresan och man kunde beställa biljetter redan här.

Världens största ångare

OLYMPIC och TITANIC

hvardera 45,000 tons, 900 fot långa, bredd 92 fot.

Olympic börjar sina turer i Juli 1911 och Titanic ett par månader senare

Det blev något senare och hur den turen slutade, vet ju alla.


 
 
Elisabeth

Elisabeth

6 maj 2009 18:52

Det är oerhört fascinerande att läsa i och om gamla tidningar och vad saker och ting kostade då. Intressant med stavningen också! Den var ju inte SÅ gammal, men hos mina föräldrar hade vi rätt så länge ett Gefle Dagblad, eller i alla fall delar av den och åtminstone TV-program från 1956 bland julsaker, men vet inte vart den tog vägen sedan.

http://elisannw.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Måndag 29 april 09:00

  Tema nr 352 Vägg 120/366   En är en äkta skiffervägg, en är en tapet.       Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Söndag 28 april 19:33

Så är jag då hemma igen och har datorn för mig själv en stund. Min krysslösning med Anna Charlotta den här helgen såg ut som följer:    Vi började i Så Mycket Bättre där Amanda Jenssen tolkade Carolas Fångad av en stormvind.    Barbro Skinnar...

Av Kvasthilda - Söndag 28 april 09:00


  Eget tema nr 21 Borst 119/366   Försökte komma på något fiffigt tema till den här gula mockajunken. Det är en spårsnöröjare som tappat ett av sina borst intill ett spår på en bangård och jag kunde inte låta bli att ta en bild. Solgult o gra...

Av Kvasthilda - Lördag 27 april 10:35


Ahh. Bloggen är tillbaks. Den låg nere igår och så även idag på morgonen. Jag befinner mig på en plats där kryssblogg inte låter sig göras. H A D E kunnat ta med mig Lapptoppen men det blev så hastigt och lustigt och den var inte det enda jag 'kunde ...

Av Kvasthilda - Lördag 27 april 09:00


  Eget tema nr 20 Tussilago 118/366         Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards