Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg den 11 april 2009

Av Kvasthilda - 11 april 2009 23:33

En liten (med betoning på liten) klippdocka med påskanknytning. Påskharen Långöra. En kille som vi klippdockssamlare inte hade namn på under lång tid. Jag hittade den här till slut och hittade även platsen i listan där han borde vara, Allers nr 13 och 14, 1988.

   Långöra


Än har jag inte hittat nån funktion för att länka bilden till originalstorleken. Sajten gör om storleken när man laddar upp bilden.


Av Kvasthilda - 11 april 2009 23:05

Vår porslinsblomma har gått i blom igen. Märkte det när jag passerade katten i hallen och kände en omisskännlig "doft". Plockade fram kameran. Två klasar på G. En har slagit ut till drygt hälften. Älskar de där blommorna men avskyr L U K T E N! Stanken.... 'yech'


porslinsblomma

Strax efter nio på kvällen börjar det lukta. Min svägerska är allergisk och nästan dör om de hinner slå ut innan hon nyper av klasarna. Vår porslinsblomma härstammar från nån av alla hennes. Jag brukar också springa o ta bort dem. Dels för att slippa lukten och dels för att slippa droppet! Kletigt på fönsterbrädan! Men vackra är de! De outslagna blommorna ser ut som små pentagoner i porslin och de utslagna som glittrande sammet. Urläckert. Om man bara slapp lukten! Lycke säger att hennes/ deras luktar choklad. Det gör INTE vår!

Av Kvasthilda - 11 april 2009 20:29


Mina barn är vampyrer! Vet inte vad de lever på (utom godis o glass o nyponsoppa ibland). De är uppe om nätterna och skyr solen. Svårt att få upp dem till skolan. Lite jobbigt om man varit uppe hela natten. Eller halva. Eller mer än halva... Tur att det är påsklov just nu!


Annars gillar jag vampyrer. Älskar Stephenie Meyer's böcker i Twilight-serien och har slukat dem med hull o hår (lät mer som en varulv där). Har lyssnat på dem ett par gånger också. Böckerna är inlästa av Ilyana Kadushin (utom den del i fjärde boken som handlar om Jake, där en man läser). Ilyana är helt suverän! Älskar hennes inläsningar av de här böckerna. Kan ju vara lite biased för att jag älskar böckerna i sig och inte hört någon annan inläsning, men hon gör det bra.



Föredrar engelska bokversionerna. Föredrar nästan alltid originalen på de böcker jag läser. Väntar med stor spänning på hennes femte bok i serien. Den är egentligen första boken om igen, men skriven utifrån Edward's sätt att se på saker. Händer lite mer i den hjärnan än hos oss andra dödliga.


En annan vampyrserie som fullständigt har tagit mig med storm, är True Blood. Har sett hela första säsongen med X-Men-skådisen Anna Paquin (Rogue) i huvudrollen som servitrisen Sookie Stackhouse. Detta utspelar sig i en liten småstad utanför New Orleans där Sookie träffar vampyren Bill.


Sookie skrattar halvt ihjäl sig åt hans totalt oexotiska namn. Hur kan en vampyr heta BILL? (tänk En Vampyrs bekännelser, med namn som Armand, Lestat och Louis).

Köpte böckerna av Charlaine Harris. Ögnade igenom första boken, Dead until Dark och konstaterade att TV-serien bygger på den. Började läsa andra boken, Living Dead in Dallas, men kom inte in i den riktigt utan började lyssna på audioböckerna i stället. Finns åtta i dags dato. Charlaine skriver på den nionde (Dead and Gone)och den kommer till sommaren. Maj säger hemsidan! YAY! Får väl beställa den snart då :-) Tjejen som läser de böckerna är också helt galet duktig. Läser på bredaste sydstatsamerikanska (så min son får spatt. Tycker det låter för jä*ligt). Hon heter Johanna Parker och kan läsa med vilken dialekt som helst och få det att låta bra. Jag bara smälter när hon berättar allt som händer. En av Skarsgårds alla "ungar", Alexander spelar äldstevampyren med vikingablod; Eric. Man bara dööööör när man ser honom - eller VILL dö av hans tänder. Eller kanske bara biten en stund. Yum Yum. Sexigt värre!


Andra sexiga vampyrer är killarna i Moonlight; Mick St. John (Alex O'Loughlin) och Josef Kostan (Jason Dohring som också var med i serien Veronica Mars).



Tyvärr lades Moonlight ner efter endast en säsong. Amerikanska bolag är så nyckfulla o galet inkomstkrävande.


En annan vampyrfavorit jag har är SPIKE (James Marsters) i Buffy the Vampire Slayer :-) Kan inte motstå den där truliga, tjuriga, griniga, ursexiga Billy Idol-wannabeen (som är så mycket äldre än idolen), och hans engelska accent.


Spike


Amerikaner som snackar brittisk engelska och kommer undan med det, kan jag inte annat än beundra. Svenskar kan i allmänhet inte prata "norrländska" utan att ge mig rysningar och amerikaners dialekter/ accenter är lite samma sak.


  --------------------------------

OK, måste spara det här NU. Datorn o internet håller på att få spatt. Får fylla på o redigera senare. Kommentarer får gärna vänta ett tag. Verkar lida mot en ombootning här! En jävla uppdatering mitt i alltihop o småvampyrerna sitter på laptoppar med radionät. Det tynger ner våra påstådda 8MB. Tror vi har en halv. Knappt. Back soon.  Tillbaks igen och skriver vidare o redigerar redan skrivet...

   --------------------------------


Det finns ännu en vampyrserie som jag sett alla avsnitt av (bara en säsong innan även den lades ner). Blood Ties. Det är en kanadensisk serie med F/X - the Series-skådisen Christina Cox som ex-snuten Vicki Nelson som öppnar en detektivbyrå. Hon får diverse suspekta fall med övernaturliga inslag. Mycket demoner inblandade. Vicki själv, vacklar mellan exet Mike Celluci, en polis på samma station hon jobbade och vampyren Henry Fitzroy (spelad av en ursöt kille vid namn Kyle Schmid).


 


Finns en massa filmer om och med vampyrer, av varierad kvalitet. Tänk att det ska vara så fascinerande med dessa bloddrypande varelser. Däremot är gamla vampyr-filmer inte så imponerande. Nosferatu va? Eller Bram Stoker's Dracula (med kråkans favvoskådis i huvudrollen som Dracuul, Gary Oldman) .

Däremot älskar jag Van Helsing med ännu en X-Men-skådis, Hugh Jackman jagandes nattens furste.

Gillar även twitchen i Dracula 2001 där vampyrernas anfader sägs vara Judas som förrådde Jesus en gång i tiden (om det alls hänt).


Av Kvasthilda - 11 april 2009 18:26


Min son tror att hans mamma är en relik från dinosaurernas tid. Äll-o-äll är ett av hans favvouttryck. Dvs LOL. Tror inte modern har en aning om vad det betyder. Eller än mindre ROTFLMAO. Lilla gubben. Det visste din mamma innan du kunde prata. Nåja, nästan. Vi blev med dator runt 1995 eller så och med det Internet och alla chattrum o intressegrupper på Onelist, som blev nåt annat jag glömt och som sedan blev Yahoo Groups. Sonen är född 1993 och kunde alldeles förträffligt prata när vår första dator flyttade in. Däremot hade han då ingen aning om alla dessa cyber-förkortningar som rullar runt överallt. O ROTFLMAO handlar just om det. Att rulla runt o asgarva :-) Rolling On the Floor Laughing my Ass Off.... Undrar om asgarva kommer från ass laugh.... mwahahahhaaaa.... Man vet aldrig.

Av Kvasthilda - 11 april 2009 15:28


Voj Voj.

En liten trappromenad igår o jag har o-n-t i mina lår! Man är alldeles för otränad. Helt klart. Men den "lilla" trappen var ju sådär en, vad-kan-man-tro 40 meter? Upp, upp, upp, upp. Och när man bara går på plan mark är trappor värsta träningspasset. Så många trappor i alla fall!


Hööööögt


Trapporna syns uppe till vänster i bild... Eller hissdörren om man ska vara petig! Hööööögt däruppe! Trappen går på andra sidan om hissdörren, och fortsätter upp till den fyrkantiga delen till vänster om silon.


utsikt


Utsikten är dock fenomenal när man väl tagit sig upp. Kanske inte så vackert i gråvädret och med utsikten mot bangår'n, men du ser låååångt!


nergång


Har man gått upp får man banne mig gå ner också. Detta är väl halvvägs ner. Ungefär...!

Man KAN ju ta hissen men vad är det för sport? Du kan bara åka med hissen ner om du åkt med den upp. Å andra sidan hade mina lår mått bättre idag. Ett par såna promenader per dag... Ja, då hade nog benen mått kanon efter ett tag!

Av Kvasthilda - 11 april 2009 12:52

Här är det vår! När det börjar droppa från taken känner man att det finns hopp om livet after all. Det kanske kommer en vår och så småningom en sommar.


Takdropp - med malmdamm
(malmdamm i snön)


Vi har ju vinter 8 månader av året. Eller så. Eller en vit vinter o en grön vinter. "Sommaren var en torsdag" brukar de säga häruppe. Ibland känns det så. När man är född kulla är dessa vårmånader en pina. Hade vi inte vårt underbara ljus i april och maj vore livet inte värt att leva. Så melodramatiskt är det väl kanske inte, men ibland vill man bara härifrån. Speciellt i maj, med allt malmdamm som ligger som ett svart täcke över allting. När snön så småningom tinar bort, tar det ytterligare några veckor innan man anar det gröna som kämpar sig upp genom det svarta täcket.


Smältvatten


Trägen vinner dock. Formligen över en natt exploderar floran och det blir grönt o vackert. Inget slår den ljuvliga skira grönskan i björkarna utanför köksfönstren. Underbart. Men än så är det vinter som den stackars lilla videbusken får höra.

Av Kvasthilda - 11 april 2009 10:30

(flyttat från Melodikryss 2009-04-11 10:05 )


Apropå Eldeman i Wikipedia:


Wikipedia är kul. Allt är skrivet av folk som tycker det är kul att skriva om olika saker. Inte alltid helt korrekt men uppgifterna stämmer nog alltsom oftast. Är man fantast så är man. Jag har varit där o petat också. En artikel om klippdockor någon hade skrivit. Redigerade lite :-) Undertecknad hade en jättestor klippdockssajt om de klippisar som funnits i svenska veckotidningar genom åren. Himla kul. Vi är några samlare i Sverige som med gemensam kraft fått ihop listor med alla dessa klippdockor, när och var de varit med. Det dyker upp nya uppgifter hela tiden. Tyvärr tog Tradera bort sin Café-verksamhet så vi har som tappat kontakten litegrann ('har som' är kirunesiska btw). Har själv samlat bilder för att bättre få grepp om hur dockan eller kläderna ser ut. Har ni nån aning om hur många ABBA-klippisar det funnits i tidningarna genom åren? Eller Siw Malmkvist?

Sajten tog jag ner för att en av alla artisterna blev rabiat över att hennes bilder låg på internet "utan tillstånd". Jag hade kontaktat redaktörer på olika tidningar och det var klartecken från de flesta. Man kan ju inte veta vem som faktiskt gjort originalen en gång i världen. Urlöjligt, men om man får en av Sveriges största jurister inom Upphovsrätt efter sig är det bäst att göra som pappa säger. Nästan. Kan ju lägga ut de bilderna om jag fotograferar dem. Faktiskt. Det där med upphovsrätt är inte enkelt.

Det löjligaste med den historien är att artisten har gjort, sådär en sex till tio klippdockor på 80-talet, till en tidning som folk knappt köper, Allas. Det är då jäkligt svårt att få fatt i just dessa klippdockor...! Inte jämfört med de stora drakarna som Allers och Hemmets Veckotidning eller Året Runt. Eller ens Hemmets Journal, som alla fyra har en låååååång tradition med klippdockor - och många prenumeranter. Allers klippdockshistoria går tillbaks så långt som till 1900-talets tidigaste linda. Eller 1914 i alla fall. Jaja. Klippdockor tar vi en annan gång.

Av Kvasthilda - 11 april 2009 10:05

Jag försöker lösa Melodikrysset när jag kan. Lite googlande blir det för att hitta rätt svar, men det är för att jag lider av "halfheimerz". Lite sådär halvglömska. Min hjärna tappar ord och namn emellanåt. Som trebarnsmor kan det kännas igen. Man kan inte ens kalla barnen vid sina rätta namn. Min svärmor tex, hann ta hela pojk-raddan innan hon kom rätt "La-Bo-Len...". Vi har som barn hetat allt möjligt också, då vi är många syskon (men bara två systrar iofs).

Jag tror dock jag överlåter åt Enn Kokk att skriva ut svaren. Än så länge ;) Inte ens han kan allt, men kan räkna ut svaren med hjälp av de bokstäver han redan har.


Hör just en av mina ABSOLUT mesta hatlåtar. O jag måste vara den enda i detta landet som inte gillar den (och mina barn, men de kan vara färgade av mor, fast de har ganska starka känslor när det gäller musik de inte gillar. Framför allt sonen ryser högt o lågt när han hör Timbuktu med sin Alla vill till himmelen eller Caroline av Ugglas Snälla Snälla). Vilken låt jag pratar om? BAOs Du är min man.... Svensktoppsdängan som naglat sig fast där i sådär ett decennium eller nåt. Ta det inte fel. Jag gillar oftast Benny Andersson o BAOs låtar, men just den ger mig HYBRIS! O se där. Nu gav jag ett svar i alla fall... Hahahahaaaaaa.... Hjärnan slutar funka när jag hör den. Så är det.


Gjorde en googling på Anders Eldeman. Eller snarare en Wikipediasökning. Karl'n har en av Europas största skivsamlingar! 130 000... Jisses.


Nu är krysset slut för idag och jag klarade allt utom en fråga. Inte direkt, men med hjälp från resten av krysset :-) Alltid bra med lite draghjälp. Det var en liten melodi jag säkert hört tretusen gånger förut, men det är inte lätt med min förvirrade hjärna att blogga samtidigt som jag försöker hitta texten till en melodi! Svaret kom av sig själv i alla fall. Får väl lyssna på Internet i lugn o ro så jag får namn på den också.

Tidigare månad - Senare månad

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<<
April 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards