Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 22 februari 2011

Veckans Hus 53 -Tegel

Av Kvasthilda - 22 februari 2011 21:15


Ahhhh... Denna vecka tittar vi på ett av mina favoritämnen. Tegel. Tegel, Tegel och åter Tegel! Mumma. Jag älskar gamla industriväggar med deras fantasifulla tegelsättningar. Har sett massor av tegelväggar genom åren och lagt dem i hjärnans vindlingar av arkiv men inte så många har fångats på bild, då man befunnit sig på resande fot eller av en eller annan anledning inte kunnat fotografera dem. Kanske inte ens haft kameran med! En hel del har jag dock fångat med kameralinsen och jag tog en tripp genom fotoarkiven och plockade ur "några" tegelväggar och detaljer... Jag har alltid svårt att begränsa mig! Hade plockat ut ytterligare tre byggnader i sådär en fem-sex bilder till, men struntar i dem... Tror det räcker ändå ;)

Det som först slår mig är alla kyrkor jag har på bild. Nu har jag bara valt två tre av dem - annars hade ni fått sitta här hela dagen o laddat bilder o tittat... Tegel är ju ett relativt hållbart byggnadsmaterial men även det påverkas ju av väder och vind. Otaliga är de skorstenar man sett som tappat liv pga vädrets makter och brist på underhåll. Men jämfört med alla känsliga gamla träkyrkor är de i tegel att föredra. Å andra sidan finns det ju träkyrkor kvar från medeltiden! Det fattas dock bara en liten klåfingrig pyroman in vardande för att för evigt förstöra dem. Den gamla vackra träkyrkan i Aspeboda brann under femtiotalets sista år av orsaker ingen vet och bygden och församlingen bestämde sig för att bygga en ny kyrka i tegel i stället. Den återfinns en bit ner på sidan. En del av den :)

En kyrka jag har svårt att se mig mätt på är inte kyrka alls idag. Sjömanskyrkan i Gävle med sitt gula grundtegel och alla detaljer i rött tegel. Den skippar jag idag men finns på bild i bloggen sen tidigare. Bland annat med rosettfönstret i Veckans Hus.


En av alla kyrkorna på Uppsalaslätten får dock vara med. Det här är Österlövsta kyrka med sina vitmålade mönster i gaveln. En liten distansbild sådär för att öka aptiten lite ;)



~*~*~


När det byggdes ny kyrka i Jörn för att komplettera den gamla träkyrkan valde man tegel för fasaden av St Mikaels kyrka. Det är satt i ett brokigt mönster, olika för gavlarna och sidoväggarna. 

En närmare titt:


~*~*~

Tre interiörbilder från Kiruna stadshus.






~*~*~


Sen är det alla industribyggnader och lagerlokaler...


Magasinet i Falun, byggt 1898. En gång i tiden ett godsmagasin för järnvägen, nu ett kulturcenter. Min mamma gick tillbaks ut i arbetslivet efter att ha tillbringat många år hemma med oss barn och ett av de första jobben var att städa här, då det fortfarande tillhörde järnvägen så jag har varit här en och annan gång. Idag ser det helt annorlunda ut invändigt.



~*~*~


Ett stort hus som väl idag bara inhyser företag av olika slag. Johanssonska huset på Tullkammaregatan 1 i Falun. Huset ligger olyckligt inklämt på andra sidan av vallgraven som bildar Korsnäsvägen mot Gävle. Än har den fått stå kvar efter alla ombyggnationer av södra centrum sedan sin storhetstid i början av 1900-talet.



~*~*~


Ett annat hus med anor. Vet inte riktigt vad huset inhyser idag men när det byggdes 1896, var det som Falu arbets- och försörjningsinrättning. Här bodde 80 fattiga och 27 sjuka människor, "samt ett antal dårar som låstes in i celler". Arkitekt var Hedin i Gävle.



~*~*~


Nästa byggnad sattes upp 1904 efter en småskolereform från 1858. Här utbildades lärarinnor tills ett annat hus byggdes för ändamålet. Byggnaden går under namnet Landstingsseminariet (i Falun igen) men här har bland annat inhysts mejeri sedan lärarinnorna flyttade ut tio år efter byggandet.


Lite fler detaljer av Landstingsseminariet.


   


~*~*~



En del av Scanias fabrik i Falun. Här byggdes lasbilsdelar, kardanaxlar till 2008.


 




~*~*~


Det här lilla huset står vid Vitriolverket i Falun. Det är en liten kraftstation som står placerad över en del av Faluån de dragit om till en kanal förbi fabriken.

En närmare titt på ett par av fabrikshusen man kan ana i bilden ovan, med det röda teglet blandat med slaggsten. Ljuvligt ursnyggt!
Den vänstra bilden visar själva vitriolverket och den högra skall enligt uppgift vara den gamla koppar- o zinkhyttan.  


  


Vet inte vad de har i den här byggnaden (som också syns i första bilden). Står precis innanför grindarna till Vitriolverket. Mer slaggsten med tegeldetaljer.
Urläckert.


~*~*~

Entrén till Dalarnas Museum.




En närmare titt.


~*~*~

O här är som utlovat, en del av väggen till Aspeboda kyrka.



~*~*~

Ett hus under renovering. Egnellska huset i Falun. Det brann 2007 och 2008 och som jag fattat det ytterligare en gång till efter att ombyggnaden satts igång. Fasaden är putsad men jag ville visa baksidan/insidan av väggarna som är helt i naket tegel. Huset byggdes 1903 och ritades av Klas Boman. Då huset har stort kulturhistoriskt värde ville man spara fasaden som klarade sig rätt bra efter bränderna och bygga om huset igen. Det ska stå klart till kommande höst och det sägs att kommunen ska flytta in.


En kille i byggnadslaget tar sig en paus i ett dolt hörn :-)



~*~*~

O en sista bild, bara-för-att :-)

Rullande reklam för ett ölkafé i Gävle :)





~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Veckans Husutmaning


 
 
Leena

Leena

22 februari 2011 22:50

Ojojoj! Vilken massa tegelbyggnader! Och fina var de också, det är något speciellt med de gamla industribyggnaderna. Bilen var skojig :)
Tack för titten!

http://utomhusliv.blogspot.com

Kvasthilda

22 februari 2011 23:13

Tack för kommentarer :-)) Jag ska försöka hinna runt i veckan o kika på alla andra tegelhus. Jag älskar tegelväggar :-)

 
m i l l a h . s e

m i l l a h . s e

22 februari 2011 23:06

Åååå vad roligt att se massa bilder från min hemstad :D
Kommer du härifrån? Innan du flyttade till norr...?

Det stämmer att Egnellska brann en andra gång under renoveringen, otroligt trist. Och det var anlagda bränder båda gångerna...

Slaggstenshuset vi gamla Vitriolverket är en byggnad som hör ihop med kraftstationen, om jag inte fattat fel.

I Aspeboda kyrka har jag varit mycket, barnen har gått i skolan där, så det har varit ett gäng skolavslutningar mm :O)

Ha det gott!

http://millah.se

Kvasthilda

22 februari 2011 23:12

Ja, men visst :-) Född och uppvuxen i Falun. Från en gruvstad till en annan ;)
Har min familj kvar där och reser ner varje sommar - o i november/december när jag kan.

 
Annelie-Singapore

Annelie-Singapore

23 februari 2011 02:37

Åh, vilka spännande tegelbyggnader du har i ditt bildarkiv.
Sista bilden på PV:n, kanonrolig!

Tänker också på att hur många är det inte som haft en tegelvägg i gillerstugan, mina föräldrar byggde hus 1973 och där var det en helvägg med dekorationer och med öppenspis och bänk i gult tegel.

Själv har jag faktiskt en köksö i rött tegel hemma i Sverige.

Tegel är vackert som du skriver i alla de former.
Ha en bra dag!

http://sandberg2singapore.blogg.se/2011/february/v

Kvasthilda

23 februari 2011 10:37

Du har nog rätt. Tegel eller furuväggar var väl det alla gillestugor byggdes av?

 
Hedwig

Hedwig

23 februari 2011 07:39

Här ser man att du har ögon för tegel. Vilka godbitar du visar. Kul att man i kyrkan i Jörn skapat mönster i fasaden och inte bara murat "rakt på". Kiruna stadshus, det huset upphör aldrig att förvåna, ännu en fräck detalj därifrån. Och allt skall flyttas...
Slaggstens tema har jag tänkt på, men undrar just hur utbrett det är, gillar slaggsten och har smycken gjorda i "Bergslagssten". Det finns ju fler byggnadsdetaljer som är provinsiella, ex vis halmtak, som tyvärr utesluter deltagare.
Tack för dina fina foton och text.

http://veckanshus.stjernvall.se

Kvasthilda

23 februari 2011 10:35

Jag tror att det lutar åt en nybyggnad av stadshuset. "Det är ju tegel". Hela kåken är byggd i tegel och det är nog mer tids- och pengakrävande att ta ner det sten för sten och bygga upp det igen än att kosta på en nybyggnation, no matter att huset varit utsedd till Sveriges Vackraste. De får väl göra ett nytt Sveriges Vackraste kanske?
Inget är bestämt var de ska bygga stadshuset heller. Jag måste ta mig dit o göra nya fotoexkursioner i sommar innan det rivs. Det är väl ett par år kvar än innan det tas ner. Det där datumet förskjuts lite hipp som happ...

 
Anni

Anni

24 februari 2011 12:43

Åh, en själsfrände!
Jag kan också falla i trans över gamla industribyggnader i tegel! Älskar tyngden och pondusen och samtidigt de fantastiska dekorationerna som tegel möjliggör!
Var nära att göra ett jätteinlägg jag också, men bestämde mig i sista stund för att göra något totalt annorlunda - och det känns bra nu när du lagt in detta fantastiska. Scaniafabriken och Vitriolverket... jag bara njuuuter!

http://vardagsnjutning.blogspot.com

Kvasthilda

24 februari 2011 13:20

NEJ! Varför göra nåt annorlunda? Hade gärna vandrat runt bland dina tegelväggar.
Fast den du publicerade var läcker ändå :)

 
Anni

Anni

24 februari 2011 13:44

Hittar nu info om att det är kakelplattor o inte tegel - kanske måste lägga in ett nytt bidrag ;-)

http://vardagsnjutning.blogspot.com

Kvasthilda

24 februari 2011 14:34

Se där :-) Snyggt är det i alla fall! O det runt omkring är ju en tegelvägg.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Torsdag 28 mars 09:00


  Tema nr 22 Blank-is 88/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Onsdag 27 mars 09:00


  Tema nr 183 Ledande linjer 87/366   Skönt att trafiken är igång igen. De två malmbolag som trafikerar Malmbanan/Ofotbanen. LKAB tv, Kaunis th.      Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte...

Av Kvasthilda - Tisdag 26 mars 09:00


  Tema nr 258 Samlingsplats 86/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Måndag 25 mars 09:00


  Tema nr 135 Ihopkopplade 85/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Söndag 24 mars 09:00


  Tema nr 124 I hatten 84/366   PoP Day to Night Barbie.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Skapa flashcards