Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg den 16 maj 2009

Av Kvasthilda - 16 maj 2009 16:49


Tunnelseende? Vill mest visa de här bilderna för kontrasternas skull :-)


Vi passerar x antal tunnlar och gallerier på vår resa från Abisko, via Riksgränsen, över Bjørnfjell och vidare ner mot Rombak, Straumsnes och Narvik. Fotona nedan är tagna på en uppresa.

De två nedre fotona är samma tunnelmynning, som leder till Søsterbekk. Se bild från andra hållet i ett äldre inlägg, fjärde bilden uppifrån. Den delen av banan byggdes om och tunnlarna är märkta 1988.


 

 (bilderna blir mycket mindre, max 500 punkter i höjd eller bredd. grrrrr)


Tidigare gick spåret via en gammal järnbro, Nordalsbron. Den här bilden tog jag i besöksgruvan för några år sedan. Ingen kanonkvalitet på bilden. Gammal kass digitalkamera. Nytaget foto av den verkliga bron nedanför.




Av Kvasthilda - 16 maj 2009 16:30


Har samlat på Barbiedockor i ett-o-ett-halvt decennium vid det här laget. I samband med det köper jag miniatyrer som kan passa dockskåpsfolket. På en av Kirunas marknader (vår eller vinter, höst eller vår, minns inte) hittade jag en kille som sålde små, små knivar och kosor (eller kåsor, små muggar). Dessa används som halsbandsberlocker eller till örhängen. Jag köpte ett par örhängen och ett halsband.



Här är en av mina små lekkompisar, "Linda" med sin mamma och pappa. Nej nu ljög jag. Inte pappa. (de har inget med varann att göra egentligen. Det finns bara två "riktiga" mamma-pappa-barn-familjer i Barbies värld och de här tillhör inte dem).




En närmare titt på den större kniven. Den har riktigt blad! Det har båda miniknivarna. Både slidan och knivskaftet i ben har utsmyckningar/inristade mönster. Vilket jobb! De var dyra för att vara så små, men det är ju hantverk!


 Snyggt silverarmband :-)


Hans armband tror jag är en piercingring. Har hittat den på en trottoarkant och kunde inte passera. (givetvis är det tvättat efter konstens alla regler innan han fick det runt armen)


Av Kvasthilda - 16 maj 2009 12:09


Nej, jag ska inte ha barnbarn. Än. Kom bara att tänka på ett inlägg när jag läste i en annan blogg om Ingers alla barnbarn. Mina föräldrar har ju inte haft den ynnesten (eller förbannelsen beroende lite på hur man ser på saken) att bo nära sina barnbarn. Inte heller våra respektive svärföräldrar. Vi är sex syskon i min familj. Två kullar sas om tre barn. Mina föräldrar har flyttat en del, genom pappas jobb på järnvägen och syskonen är födda lite här och där. Nu har ju inte detta med min lilla historia här att göra, så vi skippar den delen :-) Ska bara säga att de flyttade till Falun till sist och har sen blivit kvar där. De är härjedalingar båda två och bådas föräldrar bodde kvar i Härjedalen tills de gick bort.


Äldsta brorsan flyttade till Västerås och skaffade fru och barn. Hmmm... Undrar om äldsta barnet hann komma medan de bodde i Västerås? För lång tid har passerat och jag var barn själv... Annars blev det Uppsala. Andra o yngsta flickan är född i Uppsala och jag såg henne bara ett knappt dygn gammal för jag var i Uppsala just då och tävlade i Slottet Runt. En stafettävling. Barnens mormor bodde i Helsingborg. Morfar gick bort när äldsta flickan var liten.


Tredje brodern är Falun trogen. Har dock inga barn. Egna barn. Han har en styvson, också boendes i Falun. Inget konstigt där :-) Fast han har varit noga med att framhålla att det är "hans" son och inte bara "hennes" och folk har inte kunnat få ihop matematiken med åldern riktigt. Han är några år yngre än sin sambo. Urgulliga allihop :-)


Fjärde barnet. Ja, det är jag det. Maken är norrbottning och vi flyttade upp efter att han provat på att bo i Dalarna. Funkade inte riktigt. Du kan ta en norrbottning från Norrbotten men aldrig ta bort Norrbotten ur densamme. Nu blev det ju inte hem hem för honom, då detta är i Piteå. En bror till maken bodde i Kiruna och vi hamnade till o med i samma lilla område som honom. Maken bodde hos honom i en dryg månad och resten av oss (äldsta dottern, stormagen o jag) en dryg vecka innan vi fick vår lägenhet och vårt flyttlass kom ikapp oss. Så farmor bodde i Piteå, 40 mil bort. Farfar gick bort precis samma vecka som maken o jag träffades så jag hann aldrig möta honom. Han älskade barn och farmor sa många gånger att det var synd att han inte fick träffa sina yngsta barnbarn.


Hoppade över andre brodern.... Han bor i Stockholm. Har flyttat runt en hel del. Har bott i Småland och delat hus med en kusin. Sen träffade han sin blivande fru. Hon kommer från Jönköping. De har två pojkar, båda yngre än våra tre. Inte så nära till vare sig farmor eller mormor.


Sötaste Syster Yster, som är yngst har inga egna barn. Två styvbarn. Alla bor i Falun...


Hoppade även över lillebror. Han kommer här. Femte barnet i vår familj träffade en tjej med två barn. Alla bor i Falun. De har sedan fått två barn till och DESSA två ungar har farmor på gångavstånd och mormor ett par mil bort, i en by utanför grannsta'n. De är de enda av oss som haft tillgång till far-o morföräldrar om de tänkt hitta på nåt en kväll. Gå på bio eller ha en tête-a-tête med kärestan på tu man hand, utan barn. Har inte varit några som helst problem att ordna barnvakt. Äntligen har mamma och pappa fått någon att rå om en stund ibland. Pappa hämtar ofta barnen på dagis när deras mor jobbar sent. Brorsan har tidiga morgnar så ibland går de om varann och hinner knappt träffas, han o sambon.


Innan vi flyttade till landets nordligaste kommun var jag den som bodde närmast mor och far och de var jättelyckliga över deras första närmare kontakt med ett barnbarn. Pappa kom ofta och hälsade på oss på kvällar och helger. En lagom promenad för en kopp kaffe på kvällskvisten. De blev inte sådär jätteglada över nyheten att vi skulle bli norrbottningar strax innan andra barnet skulle komma till världen. "Jaha, sa pappa. Nu får man se ungarna sådär varannan decimeter".


De har inte haft det så lätt. Vi har skickat många foton till alla mor- o farföräldrar så det finns många ramar och album hos dem alla :-)

Barnbarn är livets efterrätt säger många. Bara synd att det blir så långt mellan gångerna!


Av Kvasthilda - 16 maj 2009 11:40


Har reflekterat lite över knasiga uttryck och har två nu, som jag använt i mitt bloggande.


Få lov att

vad menas med det?? Få lov att göra nåt. Vem ger dig lov att göra det? Måste du ha tillstånd??


Tagen på sängen

Ett annat totalt idiotiskt uttryck. Vem tar nån på sängen? Vem blir tagen på sängen? Eller kanske fråge-ställningen är hur?? Yikess. Rädda mig nån.

Av Kvasthilda - 16 maj 2009 10:30


Dagens melodikryss har haft sina ups-and-downs. Det mesta har hittills varit skitlätt, en del något besvärligare.


En av mina gamla favoritserier var representerad i dagens kryss. Nord och Syd. Jag har inte Viasat GULD som visar alla gamla klassiska TV-serier om igen, antar att den går/gått där. Vet att den repriserat nånstans. Vill så gärna se den igen! Måste köpa serien på DVD. Läste boken en gång. Jobbade nämligen på boktryckeri/binderi en gång i tiden och vi gjorde den boken en gång. Guld för en bokslukare. Många snedskurna ex som for i soporna, perfekt att läsa vid det urtråkiga plockbandet. Man rev av sida för sida bara och lät dem följa med bandet ner i sopvagnen. Man fick sån rutin på att plocka bokblocken så man visste när det var snett o saknades, eller var för många block i stöten. Kunde alltså fördriva löpande-band-tiden med att läsa en stund...


Hasse & Tages underbare Lindeman fick också vara med idag. Ingen är så underfundig som Hasse Alfredsson. Älskar deras dialoger när Tage varenda gång blir tagen på sängen med Hasses knasiga utsvävningar.

(Vilket jäkla uttryck förresten! Vem tar vem på sängen...??)


Ett par låtar som ger mig huvudbry. KAN dem o då blir det dubbelt irriterande. Ljuvligt söta Tutta Rolf. Så mycket ser jag framför mig. Men vad f-n heter låten? Hjärnsläpp. Nåja, det kommer om en liten stund...! Sånt brukar släppa bara jag slutar fundera på det :-)


Härliga Carl-Anton. Är inte så bevandrad i hans repertoar även om jag brukar kunna texter och annat när de spelas. Nu var det stillestånd, men fick ju hjälp av det runt omkring.


Och musik ur underbara Disneyfilmen Mary Poppins. Har henne som klippdocka också. Ett flertal olika. Fortfarande finns det ett par böcker kvar som jag skulle vilja lägga rabarber på, men de går ofta lite för högt i pris. Hon är Poppilär, fröken Poppins :-)


En av Lasse Berghagens många melodier. Hittar INGET i hjärnan om vad det kan vara och att chansa funkar inte. Måste söka vidare. Får lyssna om igen på en stund. ("på" en stund är kirunesiska igen...!)


Melodifestivalarna är inga problem. Eller killen som inte kan sjunga. Han gör det dock MYCKET bättre live. Håkan Hellström... Tillhör inte mina favvisar på denna jord, men hans konsert på Kirunafestivalen var helt OK. En stund i alla fall.


Bryan Adams är också en gammal favorit med sin raspiga röst. E-pigan har ett par klasskompisar som brukade sjunga hans låtar på skolavslutningen i kyrkan. De har lite raspiga röster själva :-)


Jahapp, har ett par små ord jag inte spikat. Nej, ett. Tuttas ord har fallit på plats. Då är det bara Lasse kvar.


Av Kvasthilda - 16 maj 2009 09:55


Vaknade relativt tidigt idag. Tidigt för att vara jag :-) Speciellt efter att kottarna o jag satt uppe så länge igår. Grannen har redan hunnit iväg med bilen en sväng. Far runt huset - "baklänges". Väntar bara att han en vacker dag ska krocka med nån på andra sidan.

Hade en fd granne som körde som en skållad råtta. Maken gick ut bakvägen en dag o gjorde en Aschberg. Nästan. Gav honom en rejäl uppsträckning för att han inte kan hålla foten från gaspedalen. En massa ungar i kvarteret och skulle nån av alla huliganerna (en annan grannes universalnamn på barnen) komma cyklande från andra sidan av vårt hus. Ja då vore det stackars barnet ett minne blott. IDIOT! Han hade egna små barn och kunde ändå inte fatta att man inte kör på det viset.


Nåja, nu ska jag ta itu med dagens melodikryss.


MORRN.

Av Kvasthilda - 16 maj 2009 01:22


Ser film med kottarna. Transformers. Sonens favoritfilm.


Mina jobbarkompisar kan inte förstå hur en femtonåring gillar en film som Transformers. De tycker att en kille i hans ålder ska titta på andra filmer. Jag, som hans mamma är då glad att han inte ser "såna" filmer.... Än. Det hinns nog med vad tiden lider. Fast jag skulle nog föredra om det inte blir så.

Hur som helst. Transformers. Det är en söt liten film, med alla robotar. Och sonens favoritlåt, Goo Goo Dolls' Before It's Too Late, är en av filmens alla tracks (mohahahhaaaa!). Denna låt spelar han på längden o tvären. Om o om o om o om o om o om o om o om o om igen. Åsså en gång till.


Megan Fox & Shia LaBeouf


 Transformerade rymdrobotar...


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards