Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under maj 2009

Av Kvasthilda - 10 maj 2009 18:38

... finns där i dimmorna. Nånstans.


 

Har sagt förut att det FINNS ett berg i bilden där. Måste nog fixa en bild där det faktiskt syns också... Ni tror väl att jag bara ljuger annars! Har hittills laddat upp tre bilder där Laxberget är helt dolt i dimmor och moln.


 

Lite snö på backen. Fotat igår förmiddag.


Av Kvasthilda - 10 maj 2009 17:37


Har fått frågan vid olika tillfällen (här o på annat håll) hur man kan infoga text i bilder. Jag har ett litet program  som jag inte använt till bildredigering alls, förrän min dotter berättade hur hon gjorde sina collage. Collage har jag alltid gjort på ett eller annat sätt, men hennes såg så proffsiga ut... Tänkte PhotoShop... Icke sa Nicke. Nåt betydligt enklare! Picasa 3! (Kan hämtas här) Jag använder det bara för att enkelt ladda ner bilder från Google o Picasas albumsidor. Med ett par tryck får man ner ett helt album i stället för att ta bild för bild. Enkelt sätt att dela bilder med vänner och familj :-)

Kul när pigan får chansen att lära sin mor nånting!


I detta program kan man alltså välja att skapa collage på ett SKITENKELT sätt. Man markerar de bilder man vill kollagera (HA!) och sedan trycker man på en liten knapp, som intelligent nog heter Skapa fotocollage. Därefter kan man välja olika teman för bilden, med färgsättning, eller inte. Du kan göra bilderna svartvita, eller gammel-dags sepiafärgat. Du kan dimma delar av bilden osv osv. Du kan även lägga till text på bilden. Se min bild av Rosenporslinet. Det vill bara till att man har ett passande teckensnitt att lägga in. Finns massor att hämta på Internet. Exempelvis här:

Det finns tusen och ett sätt att variera bilderna. Med eller utan ramar. Med eller utan skuggeffekt. Eller som ett Instamatic-foto. Vrida bilder, förstora o förminska. Skapa en bakgrundsbild till datorn (finns förvalda storlekar att välja mellan). Ontsåvaiter. Tyska kan jag inte stava till... Jo, shit, TYSKA kan jag ju uppen-barligen stava till...... Mohahahhaaaaa... Kan ingen tyska. Knappt. Alls.

Sen sparar man bara bilden med ett lämpligt namn. Eeehh.... nä, Picasa sparar bilden med eget hopknåpat namn som utgår ifrån mappen den ligger i och du får byta namn själv. Skapar ju även en picasafil där informationen om bilden finns, ifall du vill göra om den nån gång. Har inte gjort detta och kan inte supportera nåt sånt i dagsläget.


Min lilla logga däremot, som jag lägger på mina kort ibland, den infogar jag i mitt fotoprogram. Har skapat en logga med ett teckensnitt jag tycker om (men kanske inte alltid använder, för jag har andra favoriter. I just detta sammanhang passar den mitt ändamål) och som jag har sparat som en mall-fil för att enkelt byta färg på och kopiera till den färdiga bilden.

Det fotoprogram jag normalt använder är Corel PhotoPaint. En gammal version som fungerar bra till det jag använder det till. Hade gärna velat lära mig PhotoShop, men har inte haft tid att sätta mig in i det.


Av Kvasthilda - 10 maj 2009 16:02


Har ännu en nattur till Narvik. Får se om jag eventuellt kommer mig iväg till nån butik i morgon fm (mer chooooklaaaad). Annars har jag tre turer till den här veckan. Nej två till. Fyra totalt. Vi slipper dock mardrömsturen (4016/4019). Man är svintrött. Får inte sova en minut om man inte kan slappna av. Skiftet börjar vid 7-tiden på kvällen. Vet inte exakt avgångstid från Kiruna, men det anländer till Narvik vid 11 på kvällen. Då är det lite växling och avställning av loket innan vi åker till vårt hyresrum (en gillestuga i en villa) med en silvertejpad bil och återresans skift börjar strax före tre. Inte mycket sömn däremellan! Avgångstid är nån gång runt halv fem. Man är tillbaks i Kiruna vid 7 på morgonen om allt går bra.

4019 är inställd hela månaden kan jag se av min turlista. "tur" det. Man passar med 95an hem i stället. Persontåg hem är inte helt fel. Går sent på morgonen/fm så man får sova i lugn o ro :-) På skräckens hotell som några kallar det.

Byggt under 70-talet och har samma inredning ännu. En av kvinnorna har hockeyfrilla. En rufsig sådan. Måste visa bilder. Nån gång. Inredningen går i brunt o rött o alla murriga nyanser däremellan. Med vissa inslag av aprikost och lila. Weeeird.


Ikväll börjar jag 22.38 Avgång cirkus 23.16, beroende lite på hur tåget är i tid från Boden. Ankomst Narvik 02.00 Sen hotell o soooooova. Börjar inte förrän 11.56 i morgon igen. Åter Kiruna på eftermiddagen. Det jäkla tåget ska sen växlas och vissa dagar utgångsprovas innan det får fara vidare. Inget vi pysslar med normalt. Ska bli intressant att se!

Tåget utgår från Oslo.... Antar jag. Vet inte om alla godstågen gör det, men jag antar det! Oslo-Narvik, genom hela Sverige.


Av Kvasthilda - 10 maj 2009 15:47


Jag vill ha!! Barnen äter upp min choklad när jag jobbar. Otacksamma snorungar. Låt bli mammas choklad. Den är mig helig. *snyft*




Av Kvasthilda - 10 maj 2009 15:18


Jag har alltid gillat Tove Jansson och hennes underfundiga och underbara Mumintroll. Lilla My, den lilla tjejen med den vassa tungan. Snälla Muminmamman. Knyttet. Snusmumriken och alla de andra figurerna.

På Rombaks stasjon (jajaaa, det är norska!) finns ett gammalt vattentorn och det får mig alltid att tänka på Mumindalen och muminfamiljens hus.


 

 Här är originalet  :-)


O Mamman o Pappan o Morran o My..... 

Äh, klippen är borta....




Av Kvasthilda - 10 maj 2009 03:05


.... o hemkommen från Narvik för en dryg timme sen.


Vi åkte pass med persontåg till Narvik och så här såg det ut på gräddhyllan i Riksgränsen strax efter 4 i eftermiddags:


KNÖKFULLT!



Hade lite gott med mig i ryggsäcken hem.

 

Lefsor med kanel eller vanilj. Kneipplimpa. Ett måste för mig. Sjokade är som det (nästan) låter, en chokladkräm. HaPå originalet. Smakar som en mix av messmör o kola och kastar mig tillbaks till semestrar i Norge som barn. Just HaPå o Kneipp.... Gudbrandsdalsost. Den äkta från Tine. De hade en ost av gudbrandsdalstyp för hälften av vad denna kostade, men icke. 

Äkta vara ska det vara, annars får det bara vara....


Är som sagt trött. Extremt trött. Jobbar i morgon natt med, men nu går jag o sover. Får fixa fler bilder i morrn.


Av Kvasthilda - 9 maj 2009 13:31

... hinner jag inte svara på just nu. Måste förbereda mig o packa väskan för jobbet. Handledaren kommer o hämtar mig om tjugo minuter.

Hörs i morrn. Eller om jag ids sätta mig när jag kommer hem sådär vid fyratiden i morgon bitti.

Måste väcka huliganerna innan jag går. Åtminstone pigan. Sonen får jag nog inte liv i. Han var vaken ännu när jag klev upp vid nio i morse. Vänt på dygnet. Som alltid när de äe lediga mer än tre dagar. Eller sjuka. Bristen på nattmörker hjälper inte heller hugade tonåringar till sömn....  

Av Kvasthilda - 9 maj 2009 13:09


Från andra hyllor:



Mina älskade temuggar från Indiska! De är ljuvliga med sina handmålade blårandiga penseldrag över de stilistiska blommorna som är inristat i lergodset före målning. En har blivit kantstött, men annars är alla sex jag har, hela och fina som den dag jag föll för dem.


 


Frukostskålarna. Massproducerade för ICA. Älskar den här blå färgen och det rutiga mönstret. Färgen har runnit över rutmönstret och är mer eller mindre blått på varje skål. Ger de sex skålarna lite unikum, trots massproduktionen.



 


Åsså svärmor igen. Hon gav mig dessa för en massa år sen. Två små kannor som inte gör nån nytta alls annat än samlar fettigt damm där de står, överst i den lilla triangelhörnan ovanför hörnskåpet i köket. De rymmer väl en två o en halv dl eller så. Kanske tre. Kunde tjänstgöra som mjölk/gräddkannor på kaffebordet kanske? Dock passar de inte till min ljuvliga kaffeservis jag köpte och fick delar till, när vi hade dopkaffe för sonen för fjorton drygt femton år sen.



En väninna till svärmor som vi hållit kontakten med under alla år i Kiruna, älskar att dricka kaffe ur dessa. Jag skulle aldrig drömma om att bjuda på kaffe i nånting annat än dessa koppar när tant Astrid kommer och hälsar på. Tant. Skulle hon nog inte gilla heller :-)


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards