Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under maj 2011

Av Kvasthilda - 12 maj 2011 09:00


Tema nr 270 Spannmål
134/365

En jättesilo som ska fyllas med utsäde så småningom. Massor av spannmål blir det :) Än ser det lite tunnsått ut i åkrarna. Det är ju lite tidgt på såddsäsongen ännu ;) Snart nog böljar fälten av allehanda sädesslag. Eller bara ett. Vem vet?



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 12 maj 2011 08:18


Sitter i husvagnen i svappis igen. Trött som fan. Har försökt sova en stund men det var omöjligt. Har inte avgång hem förrän om två o en halv timme. Typ. Ute är det grått o trist. Har sett ett klocktorn en bit bort så jag har funderingar på att gå o se om det är kapellet jag blev tillfrågad om för ett tag sen. Kyrkan ligger uppe i samhället men det ska finnas ett kapell också tydligen. Man vet ju inte om det faktiskt är ett kyrktorn förrän man kommer nära. Det kan ju vara nåt helt annat även om min magkänsla säger kyrka.

I morgon har jag ett extra skift. Psf ringde o svamlade häromdagen. O vi är för lite folk?!?? Det sägs så i högre led. Men då är det konstigt att vi inte har folk till alla tåg.

Sen har jag en nattjour  i helgen. Isch. Gillar inte jour alls. Speciellt inte nattjourer. O de ringer från Psf lite hipp som happ. De har ju ingen koll på vilka tåg vi kan köra. De har jagat mina kollegor som kör på Narvik för att köra nåt ARE-tåg till Boden.

"Men jag har inte Rc!! Vem hade ni ringt mer?"

"XX."

"Ja men hon har inte heller Rc."

O en annan gång ringde de en av mina kurskompisar för att ta persontåget till Narvik o hämta hem ett godståg.

"Ja, men hallååå.... Jag har inte SIRen" (norska säkerhetsföreskrifterna).

Stenkoll.

Eller inte.

Nä, om man ska försöka få sig lite sömn?

Go'Morron!


Av Kvasthilda - 11 maj 2011 13:08


Mina tågresor var verkligen en upplevelse igår. Ibland är det kul att vara lokförare! Har sett stora delar av Norrbottens och Lapplands viltfauna. Givetvis en del ren-flockar som rörde sig i och omkring spåret. Viltstänglsen är inte alltid av godo. De blir så stressade o försöker hoppa igenom hålen i staketet - vilka de knappt får huvudet igenom.

Älgar. Älgar. O fler älgar. En jättestor tjur såg jag vid ett tillfälle. Trodde det var en björn då den försvann bakom en kulle men när jag närmade mig såg jag att det var en enorm och hornlös älgtjur.
Älgkor med kalvar. Ett par fjolårsdjur.

Rävar.

Några ripor som håller på att byta fjäderdräkt. En av dem kom för nära loket o plogen tog den. Den flög framför tåget i stället för ut åt sidan.

Tog även en hare som sprang framför tåget. Däremot var det säkert ett tjugotal harar som klarade sig. De håller också på att kliva ur vinterpälsen med mer eller mindre varierat resultat. Några är väldigt vita ännu medan andra nästan tappat all vit färg.

Ett par tranor flög över spåret på väg mot nåt vattendrag. Tror i alla fall att det var tranor. De var på lite för långt håll o såg dem för kort stund. Kan ha varit svanar men jag tror mer på tranor. Vet inte om de hittat hit upp än men helt omöjligt är det väl inte.

Tjädrar i parti o minut. Minst en tupp såg jag. Några skogshöns som jag inte kan säga om de är orrar eller tjädrar. Hönorna är snarlika.

En orrtupp flög förbi lokfönstret. Han måste ha suttit nånstans vid kontaktledningen.

Fler renar. En flock rörde sig inne på Murjeks driftplats. Jag stannade tåget för att titta till ett larm jag hade fått o de rörde sig mot södra utfarten. NEJ!!! Gå åt nåt annat håll... Vi har nämligen en spänningsfri sektion där. Nu är det inte hela världen om man kommer FRÅN Murjek. Värre om man är på väg norrut o ska IN i Murjek... Skyddssektionen sitter, som på så många andra platser, helt sjukt placerad i en backe strax innan infartssignalen. Det är många tåg som fått stopp mitt i sektionen. Då sitter man fast. Utan spänning får du ingen kraft till motorerna. Det är som att vrida av nyckeln i en bil - i en uppförsbacke. Prova ge gas då! Men jag skulle ju ut från Murjek o bara jag får upp nån kilometer på tåget rullar jag förbi den, även om det går sakta. Renarna gick av spåret innan jag kom o boxades med viltstängslet - enligt beskrivningen ovan.


En lama intill spåret!! (eller är det månne en hornprydd pingvin?)

 

Äh, skojja bara.... Här är några av djuren jag såg:

 

  



En fantastiskt vacker solnedgång var det också.


Mitt tåg hem var drygt två timmar sent till Boden så jag var måttligt trött på hemresan. Lyssnade på Vaken med P3 & P4 och de efterlyste vad som "är det bästa med dig" och vilken låt som "gör dig galen". Jag hade nåt stort att berätta o försökte smsa dem men hade inget nummer så jag väntade. O väntade.

Hade skrivit så här:

"Det bästa med mig är att jag just sett min första björn vid tågspåret!

Låten som gör mig galen - o inte på ett positivt sätt utan knasgalen, är 'Du är min man'. Den är inte bra på nåt sätt. Avskyr den!

Däremot älskar jag Take That's 'The Flood'. Mmmmmm!"

Medan jag sitter o väntar på ett nummer att skicka detta till, hör jag plötsligt vågor i radion. Började skratta. Som grädde på moset till den BJÖRN som jag såg strax norr om Gällivare (YAYYYYY!!!!) fick jag alltså The Flood - alldeles av sig självt. Men jag fick inte berätta om min björn. Åsså hade de säkert spelat den där jävla låten i alla fall. Kanske på engelska som jag hörde första gången i senaste Melodikrysset. Melodiryset. *rys-rys-rys*


Jag har sett en björn!


Jag har sett en björn!!


Sa jag det?

Jag har sett en björn :-))


Jag höll precis på att plocka upp nåt ut ryggsäcken på golvet. Var jättetrött o behövde röra på mig. Kikade upp över bänken o framåt o där, cirkus hundra meter framför loket studsade han över spåret. Ja, han eller hon. En nalle var det.
Brunbjörn.
Den tultade vidare ut i den skumma natten o försvann - innanför viltstängslet. 
Lite synd att det inte var ett malmtåg, då det går lite långsammare. Tåget svischade bara förbi björnen. Visserligen hade jag kameran med mig men även om jag hade sett den tidigare o hunnit fota var det för mörkt. Typiskt.


Men JAG HAR SETT EN BJÖRN!!!  :) :) :) :)


Av Kvasthilda - 11 maj 2011 09:00


Tema nr 333 Vatten
133/365

Mycket vatten är det. O mer kommer det. Konstant. Tar aldrig slut. Vattnet är Kukkolaforsen i Torneälv på gränsen mellan Sverige o Finland. Finska Kukkola syns på andra sidan älven. Isen hade inte försvunnit helt, då vi passerade för ett par veckor sedan.



Temalista

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 10 maj 2011 14:59


O jag var inte riktigt klar än. Skicka-knappen satt alldeles för nära där jag skulle fortsätta skriva. iPhönen är inte alltid smidigast i världen.

Solen strålar från en inte helt klarblå himmel men de gråaste molnen har flytt. Just ovanför mig finns inte en ulltuss. Folk samlas på bänkarna i parken o njuter av en fin (men lite blåsig) försommardag. Björkarna har musöron och fåglarna kvittrar.

Härligt. Det finns hopp om livet! O en kommande sommar!


Redigerat: Lite bilder från (det som nu är går-) dagen i Boden




En något suddig sädesärla...


Av Kvasthilda - 10 maj 2011 14:54


En härlig dag i Boden.

Köpte mig en macka o en Loka o satte mig i stadsparken en stund.


Av Kvasthilda - 10 maj 2011 09:00


Tema nr 262 Slagsida
132/365

/.




Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 10 maj 2011 03:36


En underbar morgon. En underbar tidig morgon. Solen är på väg upp o kastar rödrosa strålar på LKAB-skrapan på andra sidan det som en gång var en del av Loussasjön. De håller på att ska torrlägga ytterligare en del av sjön. Funderade var i fridens tider lastbilen var o körde när vi passerade igår. Plötsligt la jag märke till en helt ny väg ut till en av sjöns öar. De fyller igen sjön, sakta men säkert. Allt för gruvdriften- Inte så kul att få ner alla dessa mängder vatten i gruvan.

Ska strax ge mig iväg neröver landet. Flera mil söderut. Hahahhaaaa... Har en Bodensväng idag.

Maken far norrut. Skotern är lastad. I fjällen finns fortfarande en del skoterföre kvar. Fiskebevakning på G igen.

Go'Morron!


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards