Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under juli 2009

öb

Av Kvasthilda - 17 juli 2009 13:54


O det är inte herr Överbefälhavare vi pratar. Ska åka en sväng till ÖB, eller Ö&B som det av nån anledning heter. Överskott och bolaget???? Jaja, skitsamma. Måste köpa schampo o balsam. Går en del när man har tonåringarna omkring sig. Jag är för snål med mitt Apoteksbalsam med oliv i. Vet inte om det är bättre än nåt annat, men det ger en lite lyxigare känsla, rent allmänt och Tankens kraft är underskattad :-)


Mamma gråter. Nästan. Har varit i jordgubbslandet o plockat en bunke gubbar. Hittade bland annat en TOMAT-stor gubbe. Alldeles grågrön... yech. Vi har varit lite dåliga att plocka dem. Sommarens regnande har inte precis hjälpt till att hålla bären fräscha.

O smultron har hon. Överallt runt rabatterna. Stora, mörkröda. Mumsiga. Men de måsta vara mörkröda har jag märkt, annars är de lätt sura.


Nu åker vi till ÖB. Sen får vi se om jag hinner fixa några bilder att delge. Näää! Inte från Ö&B, men eventuellt Kristine kyrka. Eller mammas trädgård. Eller nåt annat.


Av Kvasthilda - 16 juli 2009 22:31


Min dotter är bara såååååå fantastisk! Vi for till stan med SysterYster idag, för att fördriva lite tid. Storpigan har praktiserat på en butik i stan (ja, hon for från Öjebyn till Falun för att praktisera) och ville hälsa på dem. Hon tog Lillebror med sig.


E-pigan följde med mamma. Vi gick till Kristine Kyrka för dagens kyrkbesök och fotofrenzy. Köpte en ny bok. De säljer informationsböcker i våra kyrkor och de varierar i pris mellan 20 o 40 kronor. Helt OK. Fina böcker med snabbinfo, en del ingående, en del ytligt, men alla med jättefina bilder. De flesta kyrk"porträtt" är tagna vår- eller vintertid. Sällan under högsommar. Det är nämligen nästan omöjligt att få med hela kyrkan på bild sommartid. För mycket höga träd med frodig grönska runtomkring som står i vägen och slåss om uppmärksamheten...


Storpigans besök i butiken var snabbt avklarat för det var tydligen bara en av personalen där från hennes tid. I stället gick hon o Lillebror på stan för att leta skor. Hon hittade inga. Jo, hittade ett par snygga, men de fanns givetvis inte i hennes storlek. Storfot hittade däremot ett par badtofflor han förhoppningsvis inte får skavsår av. Efter vår mastodontfotografisession med Kristine mötte E-pigan o modern upp resten av klanen.

Storpigan slängde åt mig en påse från Akademibokhandeln (eller Blids som jag envisas att fortfarande kalla Faluns bokhandel).


Gulle-Gulle-Gumman!


Vad jag fick??



Boken av en annan av mina stora idoler. Per Morbergs kokbok fylld med berättelser ur hans skådespelarkarriär o annat ("Scenen, livet och konsten att laga mat"). ÄLSKADE VÄN! Dottern alltså :-) Fast jag avgudar ju Per Morberg också. Många avskyr hans slabbande i köket, men jag kan inte annat än le fånigt när han gör det! Bara så underbart upproriskt!

Pigan vet att jag vill ha boken och sa vid ett tillfälle när jag nämnde det "Det är bra att veta att du inte har den. För rätt vad det är när man köper nåt åt dig har du redan köpt den så har du dublett..." Så det la hon bakom örat minsann.


Vi tog en snabb tur till Borlänge för att besöka radiobutiker o titta på mobiler o externa hårddiskar. O en del annat. Och besöka MAX. Bästa burgarna....


På hemvägen åkte vi via Torsång för att hämta upp infoboken för kyrkan som jag inte hade pengar till när pappa o jag var dit.


 


Nu sitter mor o far o Storpigan o ser 24. En serie jag ÄLSKAR (puss på Kiefer!!), men bara sett första o andra säsongen av. Har sett början av tredje, men där stagnerade det. Är så avundsjuk på dem som följt alla säsongerna/dygnen.

Åska i luften. Det fladdrar o far hör jag. Fast enligt mina upplevelser i det här huset spelar det ingen roll om det är åska i faggorna eller inte. Robert stökar i alla fall med boxern.


Nu ska jag krypa i säng med Phoebe o Duncan igen. Blev bara två kapitel igår!


Av Kvasthilda - 16 juli 2009 21:13


ÄNTLIGEN!!!!!


Nu har jag sett Harry Potter o Halvblodsprinsen.


Är helt salig.

I mitt tycke den absolut bästa filmen hittills!

Skulle vilja gå en gång till o sitta ENSAM utan fnittriga damer på sidorna. Jag vill fnittra SJÄLV! Där det ska fnittras o där det inte ska fnittras.

Snape är o förblir min idol. *salig suck*

Till-o-mé Storpigan, som gjort slut med Rowlings under/efter sjunde boken, tyckte filmen var bra. Dock skulle det inte vara alldeles väldigt hälsosamt för Helena Bonham Carter att möta dottern på en gata nånstans i världen. Så en varning utfärdas till henne....

Jag har lovat Ewa att inte skvallra så jag tänker inte säga ett ljud om innehållet, annat än att de följt boken skitabra och efter bästa förmåga. Inga roliga ministrar, men början brukar ju alltid vara annorlunda mot boken. KANON hur som helst! Jag är nöööjd :-)



En gång till. En gång till. En gång till!


Åsså har SysterYster o jag beställt biljetter till Tomas Ledin. Om man får biljetten för 205 spänn, kontra de 396 de egentligen kostar, kan man väl stå ut med rugg-Ugglas emellanåt också.


Av Kvasthilda - 16 juli 2009 09:31


Faluns kyrkor är byggda i tegel. Oputsat tegel kanske ska tilläggas. De har fått behålla sin röda färg som tillsammans med de gröna koppartaken på tornen har varit ett blickfång genom åren. Även Stora Kopparberg har genomgått renovering för några år sedan och delar av kopparplåten är bytt. Ser lite kul ut med de kopparbruna baserna på tornspirorna och gröna topparna. Nu är byggplast och ställningar borta så man får se tornen i all deras prakt.

Inredningen är i mörkt trä och vid en renovering runt förra seklets början tog man bort puts från de tolv pelarna och valvbågarna så kyrkan har tegelfärgade pelare i sin karakteristiska åttakantiga form. Allt mycket symboliskt.

Takvalven är olika med olika stjärnformer och en del dessutom målade.

Fet-Mats är Faluns o koppargruvans mest kände gruvdräng och minnesstenen som sattes upp för honom syns på en av bilderna. Han försvann i ett gruvras på sextonhundratalet och hittades av en slump trettio år senare. Mats såg ut precis som han gjorde den dagen, trettio år tidigare när han försvann. Gruvans vitriolvatten hade bevarat och balsamerat honom.

 






Av Kvasthilda - 16 juli 2009 09:24


Det blir en del kyrkbilder i sommar :-) Inte för att jag är en stadig gäst i dessa, utan för att jag alltid, alltid, alltid har fascinerats av kyrkor och deras arkitektur och historia. De står sig genom bränder o stormar och skulle de falla, byggs de snart upp igen med hjälp av pengar från statsmakten som för tillfället råder. Stora Tuna exempelvis har inbyggt flera omgångar och århundranden i sitt stora skepp. Ofta har klocktornen tillkommit hundratalet år efter kyrkskeppets byggande. Så är fallet med Stora Tuna och så är fallet med Stora Kopparberg. Stora Kopparbergs kyrka är mitt nästa objekt. Var där o fotograferade igår och lärde mig lite på kuppen. Exempelvis är den en av två kyrkor i Västerås stift som har fyra klockor i tornet. Den andra är Västerås domkyrka.

Nåja. Ska lägga in bilder innan Syster Yster kommer, så jag sätter punkt där.


Punkt


Av Kvasthilda - 16 juli 2009 00:00


På slaget tolv. Nu fortsätter jag läsa. Ett avsnitt avklarat. (av tre tror jag)

Natti Natt!


Av Kvasthilda - 15 juli 2009 19:33


Det har varit en lång dag idag! Har varit på långpromenad runt stan och fotograferat vilda vatten, stora gruvhål och kyrktorn. Fastnade hos en kompis i ett par timmar, pratandes om smycken o en massa annat. De driver en butik vid gruvområdet där de säljer sten- o silversmycken. Om ett par veckor ska de åka till Canada o gräva efter sten bland svartbjörnar o grizzlys. Huuuuuujja!


Nu behöver jag en dusch. Har varit en varm dag!


O just det. Hittade ett par sedlar som yrde omkring :-) Såg bara ett papper som for omkring men anade silverranden. Jajamen. Det var en sedel. Stampade fast den! Ett par sekunder senare kom det en till. Såg ingen i närheten som kunde ha tappat den så jag tackade o tog emot. När vi kom hem dök glassbilen upp så ungarna fick ett paket glass. Blev ju gratis så att säga.

O just det igen, köpte ett ljus i gruvbutiken. Nån påhittig person har tillverkat "klumpljus" i formen av slaggstenar. Eller inspirerade av slagg. Det låg tom ett par slaggstenar bland ljusen för att visa originalet. Tyckte det var lite för dyrt för tillfället, men sedlarna som flög in i famnen på mig sen, hjälpte med det så det kändes mindre dyrt.


Har hittat en sedel vid ett tidigare tillfälle. Tror det var en norsk hundring den gången. Vi hade parkerat bilen utanför ICA i Sveg och höll precis på att stoppa in varor i skuffen på bilen efter uträttat ärende. Tittade på backen o där låg en hopvikt sedel. Kom till användning vid ett senare tillfälle när Maken skulle till Norge.


Av Kvasthilda - 15 juli 2009 10:28


guuu va trevlig kille jag snackade med. Tredje gången gillt. Nu vet jag att Telia Kundtjänst kommer att läsa det här och jag vill ge Kristoffer en ros. Han lovar höra av sig under dagen/morgondagen. Hoppas att den här sk*ten med mms-inlägg löser sig då. Nåt är knas.


 

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards