Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under mars 2011

Av Kvasthilda - 26 mars 2011 21:37


Tja.... Kanske det ger en häftig upplevelse från rymden när en tidszon i taget släcker ner i en timme...? Jag vet inte.

En kompis till mig sa så här (typ): Humbug. Här släcker vi lampor o tror vi ska tjäna pengar o tänder en massa ljus i stället som kostat mycket mer att tillverka...

Kanske hon har rätt. Vad vet lilla jag?

Vi har INTE släckt lamporna ikväll. Heller. Jo, tror vi gjorde det förra året. Eller inte. Kanske bara var ett strömavbrott jag minns från nån annan kväll. Varför blir det alltid strömavbrott när det är becksvart ute?


Av Kvasthilda - 26 mars 2011 11:07


Tja, ibland är kryssen enkla även om det inte är livesändning nånstans ifrån. Nån enstaka svår grej idag men det mesta gick ner utan vatten. Eller kaffe.


Vi går tillbaks till tidernas begynnelse. Eller svensk talfilms tidiga linda. Nästan. Hahahhaaaa... Musikfilm. Swing it Magistern! från 1940. Givetvis var det eleven själv vi hörde. Var det Adolf Jahr som var majje? Minns inte. Jopps. Så var det. Eleven Inga Danell spelades förstås av Alice Babs.


Apropå att swinga.... Vi fortsätter i svensk film. Med lite skotska inklämt. Lasse Åbergs goa gubbe Stig-Helmer förlorar sitt jobb då brödrostfabriken lägger ner. Han börjar i stället plocka skräp på en golfbana... Där har vi ett gäng golfspelande sprättar varav en, Mette ger sig sjutton på att vem som helst på en veckas tid kan lära sig att spela golf bättre än polaren Bruno. Vem hamnar i skottgluggen om inte... StigHå. Han tar morbror Julles gamla golfutrustning i bagaget o far till Skottland. Bland säckpipor och skotska brygder lär han sig svinga klubba så grästuvor o golf-bollar yr. Den ofrivillige golfaren. Underbar. Behöver väl inte säga att det ska stå golf i krysset? Nä, tänkte väl det. Då gör jag inte det.


Stig-helmers utrustning är sällan tipptopp... Kanske hans skor var hela i alla fall, även om knän o armbågar ofta är lappade? Cornelis sjunger sin Somliga går med trasiga skor, fast på sitt hemlands språk, holländska. Underligt språk det där. Maken har en släkting som var gift med en holländare. När äktenskapet en dag tog slut försvann han dock inte ur familjen utan han höll snarare mer släktkontakt än kusinen han var gift med!


Våra slott har också ättlingar utifrån Europa... Nu är ju sessorna o lillprinsen svenska så det förslår. De lekte kanske inte bara med dockor o bakade pepparkakor utan fångade även fjärilar när de var små? Fjäriln vingad syns på Haga sägs det i vårt nästa kryssbidrag.


De levde dock lyckliga på sitt slott. Söta som socker med sina ljusa lockiga hårmanar. Fröken Löfgren var inte blond. Anna-Lena i förnamn. Men sjöng om Lyckliga gatan gjorde hon.


Det dröjer innan vi ser fjärilar här. Citronfjärilen brukar dyka upp innan snön försvunnit helt. Har hört att viden börjat knoppa på sina håll i landet. Inte hos oss... Än så är det vinter! Kalle Lundborg med flera bjöd oss på Sov du lilla videung.


Får se hur länge det dröjer innan vi får säja farväl till takdropp o snöglopp. Lär nog dröja. E.M.D sa i alla fall Baby Goodbye, baby farewell.....


Sen kom min första googling för dagen. Vem arrangerade Frank Sinatras On the Sunny Side of the Street? "frank sinatra + may" gav mest My way som (felstavat) svar... Bläddrade genom sökresultaten o på vad - fjärde sidan? - dök han så upp vid Franks namn, Billy May. Kan det ha varit han? May gissar jag att det ska vara i krysset även om det är en dryg månad dit ;)


Sen plockar vi fram en treo. Nej fan. Tre o ska det ju vara. Svenssons Treooo. Fru Svensson, eller Monika Bring som hon ju heter, spelar på en vit saxofon, den enda i sitt slag. Deras stående bidrag är Vår sista dans och det var vad vi fick.


Dock är dansen, eh krysset inte slut än utan vi stannar ett tag till o myser lite. Pussas lite. Katy Perry kysste en tjej och hoppades att pojkvännen inte skulle få reda på det. Bakom hennes hit står en svensk kille vid namn Karl Martin Sandberg. DET kan man ju inte heta om man ska slå internationellt... Eller hur? Nä. Då får det bli.... Ehhh... Max Martin. Men hitar har han gjort. Åt många stora stjärnor.


Efter dansen går vi hem o sover i alla fall. Vad man nu använder som underlag varierar väl men här blir vi erbjuden en arm, dock inte av Mia Skäringer som sjöng den för nån vecka sen utan helt textlös. Fantastiskt vacker. Evert Taubes Nocturne, eller Sov på min arm. För krysset blir det så armen.


Sen marscherar vi - om så i sömnen. Jag missade namnet på gitarrgruppen. Eller snarare hittar ingen grupp med namnet jag hör...   Alltså... HUR MÅNGA skivor med stålgitarrer har han, Eldeman? Ingenstans i texten nämns då gitarrer.

Vi äro musikanter, allt i från Skaraborg.
Vi äro musikanter, allt i från Skaraborg.

Vi kan spela fio lio lio lej,
vi kan spela basfiol och flöjt.

och vi kan dansa bom faderala bom faderala bom faderala,
vi kan dansa bomfaderala bomfaderalan lej.

Vi kan spela fio lio lio lej
vi kan spela basfiol och flöjt.

Och vi kan dansa andra hållet, andra hållet andra hållet,
och vi kan dansa andra hållet, andra hållet mä!


Så avslutas krysset med Lady Gaga som sjunger om Alejandro. Inte Skarsgård, men han har varit med i en av hennes videor.


O nu tar jag en treooo, nej tretår.

Ha en skön (familje-)lördag!


Av Kvasthilda - 26 mars 2011 09:40


Junior pågår i P4 o snart är det dags igen för veckans omgång av musiknötter att knäcka. Får se vad han stoppat i skålen åt oss idag, herr Eldeman?


Min Junior håller som bäst på att stoppa i sig frukost för att sedan på något sätt ta sig upp i backen för dagens liftjobb.


Barnafadern o Störstasyrran ska väl om prognosen sa rätt, komma hem idag. Idag när solen strålar o det kanske ÄNTLIGEN har slutat blåsa? Kan inte se att björkgrenarna rör sig sådär väldans mycket i alla fall.


Nä, kaffe o redogörning. Återkommer senare!


Av Kvasthilda - 26 mars 2011 09:00



Tema nr 136 Kommunikation

87/365


Innehållet i en låda på de flesta hotell. En telefonkatalog och del av Bibeln, Nya Testamentet. Båda en form av kommunikation.... ;) Eller del av kommunikationen!


Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 25 mars 2011 23:26


Blindfönster. Fönster som funnits och blivit igensatta. Fönster som kan ha varit tänkta men aldrig blev till. Illusioner av fönster. Fönster som inte är fönster. En tom ram. Eller en fylld ram :-)


Min första bild visar en byggnad i Säter, antagligen en skola. Här finns ett blindfönster ovanför en dörr. O se där, ett par ankarslutjärn också... Om än kamouflerade. O en läcker port som Hedwig gillar. Kanske inte just den, men portar i allmänhet ;)


Gamla Uppsala kyrka.

Kyrkor har ofta fönster igensatta i koret, som här i absiden. Fönstren har bytts ut mot altartavlor eller annat och fönstret har pluggats igen på ett eller annat sätt.

Vaksala kyrka från en annan vinkel. Häromveckan visade jag ankarslutjärn härifån. Och se där, i koret är ett fönster igensatt.



Spruthuset i Falun igen. Högst upp i tornet har man satt igen ett par fönster - om det funnits några. Antagligen då det är puts.


Transformatortornet i lokstallet i Kiruna. Här har ett par fönster försvunnit. Ett används som fläkt/luftintag och ett har fått en ventil, men är annars igensatt med tegel.



 

Ett par byggnader vid Falu gruva. Osäker på vad vänstra huset är, men den högra är Creutz lave. Båda har målade "fönster". Tror att det vänstra är ett pumphus av nåt slag - också.



Zinkhyttan vid Falu gruva. Alla fönster är igensatta med svartmålade träskivor.  


O slutligen ett par olika blindfönster på samma gavel.

Än en gång är ett korväggsfönster igenmurat. Väster Tuna kyrka i Spraxkya utanför Borlänge. Här sitter det en tavla bakom altaret idag och därav finns fönstret inte kvar (om det alls fanns).

Men det RIKTIGA blindfönstret här, är rosettfönstret under gavelnocken.
Utifrån ser det ut som ett riktigt fönster, ja är väl ett riktigt fönster - har varit ett riktigt fönster men inne i kyrkan finns det inte. Där ser man bara en vitputsad vägg, för fönstret är igenmurat inifrån. Man kan ana tegelringen i putsen men bara om man tittar. Jag såg det nämligen inte och tänkte inte på det alls, utan vaktmästaren som var där för att förbereda ett dop och släppte in mig påpekade just det om fönstret. Hon undrade om jag hade sett fönstret på utsidan. O jag kikade upp mot korväggen inne i kyrkan o såg - ingenting. Bara en vit vägg. Man har sänkt taket något, vilket antagligen påverkade fönstret i den änden. Vid ingången sitter fönstret kvar - på båda sidor :)  



~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Veckans Husutmaning


Av Kvasthilda - 25 mars 2011 10:55


Det fanns visst ett slott som hette så. Makalösa. Idag pratar jag om vädret. Igår var det riktigt skitväder med kalla vindar. Idag blåser det förvisso men solen skiner i alla fall. Kunde det ta o bestämma sig nån gång? Det är inte april riktigt än...


Måste iväg o skaffa mat åt grisarna. Varför blev inte det gjort i veckan då när Kråkan var hemma med Gubben? De har ju kunnat åka när som helst. Nu måste jag hitta nån som kan köra mig så jag får med mig en säck hö hem. O de skulle haft säcken för flera dagar sen.

Ett. Tänk om det är slut? Då ÄR det slut.

Två. De ska ha ett par dagar på sig att vänja sig vid en ny säck hö. De har olika bakgrund o deras små o känsliga magar tål inte alltid omställningen till en ny sort - om än det ser likadant ut för ett människoöga. Hö som hö. Nånä. Det är som ost. Vissa ostar luktar gamla sockar, andra ingenting - o smakar därefter. De luktlösa alltså. De med odör smakar som surströmmingen. Bättre än de luktar.


Lillklimpen är snart hemma. Ny har han helg. Mammas stora lilla älskling ringde o frågade om vi behöver nåt.

~ Toapapper? Nånting? Min buss går inte förrän om dryga tjugofem minuter.

~ Tror inte vi behöver nåt. Inget akut. Jag far o handlar sen om jag får tag i skjuts.

~ Men vad ska jag då göra till bussen går?? Äh, jag går in på Elgiganten i stället.

Mammas hjälte! Köpa tossipapper tar inte tjugo minuter heller. Men kul att han tänker på hushållet före leksakerna på teknikbutiken.


Say what?? Var tog texten vägen?? Måste ha tryckt till ctrl+v innan jag sparade... Asch då.

Saken var den - att det var ointressant men bara för sakens skull.

Kaffetarmen drar. Den är det bäst att underhålla.

Sen väntar tvätten. Den hänger sig fan inte själv.

Åsså var det nåt mer världsligt jag hade att delge men det försvann i cyberrymden. Så viktigt var det :-)


Av Kvasthilda - 25 mars 2011 10:00




Gamla Uppsala kyrka


Ännu en medeltida kyrka. Uppsala stifts första domkyrka och hemkyrka för vår förste ärkebiskop.


Man vet inte exakt när den första kyrkan sattes upp men den som står på kullen idag härstammar från 1100-talet och blev redan 1164 Sveriges första domkyrka. Den gamla kyrkan var mycket större än vad den är idag!

Under 1200-talet brann det i kyrkan och man började kring år 1260 bygga en ny kyrka   vid Östra Aros, det som idag är Uppsala. Detta skulle bli Uppsala Domkyrka och ge Uppsala en del av dess välkända siluett med de två tornen.

 <-------








Jag har inte så mycket information om kyrkan, men en massa foton :-)










Många av de gamla medeltidskyrkorna är rikt målade invändigt. Ibland har målningarna kalkats över vid någon renovering/ombyggnation för att sedan tas fram igen vid en senare renovering.


Dopfunten i röd kalksten


 

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Veckans ABC



Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

 

Av Kvasthilda - 25 mars 2011 09:00



Tema nr 12 Avkoppling

86/365


Efter en dag på bangården en av vinterns kallaste dagar i januari var det skönt att koppla av i ett skummande bad med ett litet glas whisky.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards