Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under mars 2011

Av Kvasthilda - 17 mars 2011 21:32


Härliga tulpantider :-)



~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Veckans Macrobilder



Av Kvasthilda - 17 mars 2011 15:11


Tar det aldrig slut? Vinden o blåsten. Termometern har inte visat mer än mellan 2 o 6 kalla grader men med vinden som far omkring här är köldfaktorn betydligt högre o ger en hiskelig kyla.


Var på väg att skriva ett långt inlägg men fastnade i bilder o har tappat tråden.... For väl iväg i en stormby!

Fyrtio minuter senare låter jag det stanna här. Kommer mer sen - om jag orkar! Är svintrött efter nattens skift.


Av Kvasthilda - 17 mars 2011 09:00



Tema nr 311 Tulpaner

78/365


.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 16 mars 2011 09:26


Ännu en grå morgon. Sover jättekonstigt. OK, inte så konstigt egentligen men att få ihop det med arbetstiderna är inte lätt. Slutade ju vid tiosnåret igår kväll - o börjar halvelva ikväll. Hur fan får man ihop den ekvationen? När ska jag sova? Har dessutom den där förbannade växlingen i morgon bitti - o ett senare tåg sedan. O ingen frukost på skithotellet vi bor. Dåligt.

Ser inte fram emot den här turen idag. Inte alls.

Känner mig lika grå o tråkig som vädret idag.


En positiv grej. Kikade in på en antikhandel igår o hittade två Nora Roberts för en femma styck. Kan det ju vara värt att betala för en bok nån annan suttit o dreglat i nån gång på åttiotalet. Eller två. Ska gå tillbaks nästa gång med en liten större slant o köpa en annan bok jag såg. Kanske kan få tag i den billigare på antikvariat eller Ta-till-vara-verkstad nånstans men det är ju inte säkert att den finns. O varken eller finns här. Får se. O kanske boken med bilden på Svärfar o familjen. En extra att ge åt ett av ärdena. Vi har ju bara en bok o de är tre... O andra sidan har vi SvågerTvå som inga ärden har alls...


Av Kvasthilda - 16 mars 2011 09:00



Tema nr 189 Nivå

77/365


Nivå. Ja det här visar en symbolisk bild av en nivå. Nivån är den som gruvan kommer att befinna sig på nästa gång. De håller på att förbereda brytning på nivå 1365. Dvs 1365 meter under den gamla bergstoppen - som sedan länge är borta. Dock är de så långt ner som en km ner under jord. Desto fler är de km väg som finns därnere! Nivå för nivå har de tagit sig ner längs malmkroppen.
KUJ 1365 står för Kiruna Under Jord 1365.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 15 mars 2011 12:44


Ja, det var ju frågan. Kompisens tåg var 45 minuter sent o mitt var i tid, i ottan i morse. Norsken som kom med mitt var så pratglad o ville inte släppa iväg mig. Han hade haft en sagolik tur längs fjorden och över fjället inatt. Vaddå midnattssol sa han? Löjligt. Det klår inte ens nära, det han såg inatt. Ett av de största norrskenen i historien.

Han hade kommit upp från Oslo (eller Göteborg om man ska vara petig) igår, för att köra ARE-tåget från Narvik till Kiruna. Jag hörde direkt på dialekten att han var Oslobo, snarare än nordnorsk. En helt annan sång i norskan. Men norrskenet. WOW. Jag såg det inte själv men jag berättade för honom att han hade tur (eller flax som de säger over there) att han fick se det o fortsatte med att berätta om Halmstadsbor o japaner som kommit till Kiruna på minisemester för att norrskenet o inte fått se skymten av nåt. Han kom upp för att jobba o WAM. Norrsken som brann över hela himlen i världens alla färger. Han glömde nästan bort att titta efter signalerna sa han :) Hoppsan. Där var det stopp... Nåja, ATCn tar tåget om man missar.

Så innan jag kom iväg, hann ett malmtåg smita emellan o jag gick en kvart sen från Kiruna.

Nu var ju inte det hela världen. För sen gick det käpprakt åt håvete. Kompisens ensamma lok slutade fungera o op i Hallsberg sa att jag fick dela med mig av min mult. Jaha.... Jag gick förbi polaren till nästa driftplats - plockade upp honom när jag passerade. Vi skulle ha blockerat för vår heliga ko om vi gjort som de ville i Hallsberg, att jag stannar jämte polaren o kopplar loss osv.... Nu for vi alltså till nästa "station" o plockade bort ett av mina lok som kompisen sen tog med sig tillbaks till sitt tåg för att ha nåt att dra med. Hans lok blev bara dövikt.

Jahapp.... Heliga kon, dvs persontåget passerade o polaren for med sitt lok o jag åkte med mitt. Nästan. Då ville givetvis inte DET fungera heller. Skump o hopp. O ATCn fungerade inte heller. Tog mig fram en bit... Äh, var bara att nolla hela skiten o börja om igen. Fortfarande inga uppgifter i ATCn. O loket gick som ett arsel. Tappade motorströmmen i ALLA FYRA maskinerna..... bah. Äh, det hankade sig framåt. ATCn kom igång. Då tappade jag klockan i telefonen. Jamenjaha. Sitter en på armen så det var inte hela världen. O mobilerna fungerade ju även om jobbmobbens batteri var på upphällningen o inget uttag i min lokände. Voffödådå??

Fortsatt krampaktig körning. Så mitt i värsta backen la de av. Alla fyra motorerna. 12 promilles lutning -UPPÅT. Shitponfritt. Hur långt kommer jag? Saktare. Saaktare. Saaaaktaaaare... Still. SHIT. Begärde hjälplok för det gick inte att få igång motorerna. Kompisen skulle komma med ett lok o knuffa upp mig till nästa station där jag skulle få vänta timtals på ett nytt lok. I Hallsberg svor de. Backup. Jotjena. Svågerns Måg ringde upp mig. Det var han som hade jouren. Se där. O hade jag tråkigt under väntan kunde jag ju leka med motorerna o stänga en i taget till jag hittat den som var fel... Men om jag nu inte får nåt pådrag alls - hur ska jag då kunna veta vilken som är kass? Nja, det skulle ju kanske gå att få pådrag. Just det ja.

Äh. Stod där o surade o testade få igång dem. Hände inget. Hände inget. Hände inget. Plöstligt händer det. Pådrag! YAYYY! Försiktigt försiktigt försiktigt.... Sakta framåt. Ringde fjärren o sa att jag går för egen maskin. Tog mig upp för backen o in på stationen (jaja driftplatsen då). *puh* Vänta. O vänta lite till. Möte med nåt tåg igen. Ringde Op o sa att jag k a n s k e skulle kunna ta mig fram själv så hjälploket kunde avvakta en stund. Jag TROR att jag är uppe för "sista" backen nu. Sista värsta backen. Sen är det lite krön bara men mest nerför. Jo, så fick det bli.

Rullade iväg o HIMMEL! Jag tog mig till Boden. Fyra timmar sen.

O upptäckte att jag glömt plånkan hemma. Shit igen då. En heldag i Boden - som nu blev en halvdag utan penki. Nåja, har ju matlåda med mig o åt lite mackor o yoghurt på uppvägen. Alla frågar om jag ska flytta när jag åker iväg. Men vaddå?? Vis av erfarenheten o mamma. Klart man har med sig extra mat. I en extra väska. När datorn o kameran ska med b l i r det lite fullt i ryggan. O kaffetermos.

Kompisen hade ingen mat med sig så han hann bli rejält hungrig innan han anlände Boden. Men han hade flirtat till sig tre ägg från hotellets frukostbuffé. Hahahahaa. Knapsu. Ful får man vara men inte dum.

Nä, ska ta en prommis nu. Se om jag hittar nåt att fota. Tror också jag har en hundring i jackan. TROR. Kan ju bli nåt extra innan jag åker hem ikväll.

Vilken dag. O den är inte slut än!



Av Kvasthilda - 15 mars 2011 09:00



Tema nr 89 Guld

76/365


Som guld ser de ut, de tre solarna. Givetvis är det ju bara en sol, men den har en stor gloria runt om sig som skapar fenomenet med extra solar i ytterbågen. En halo. Här är halon guldfärgad men den går oftare i regnbågens alla färger. Beror på att solen kommit så långt ner mot horisonten, den är bara minuter bort att försvinna helt. (iPhone-foto)



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 14 mars 2011 13:40



Hahahaha! Jag anade att jag skulle få användning för den här byggnaden, förr eller senare....


Betong. Jag vet inte hur många hus det finns som faktiskt är byggda i betong. Oftast har de putsat över fasaden och målat den. I Narvik finns en hel del hus med den råa betongen framme och sist jag var där fotade jag några av dem. Oftast är det detaljer som entréer eller balkonger som är gjutna i betong. Givetvis även hus-grunder och -kärnor men de ser man sällan så jag har satsat på några husdelar i och över ögonhöjd.

(bilderna öppnar i ett popupfönster, men om du vill se dem ännu något större, högerklicka o öppna i nytt fönster)





Har inte en aning vad som finns i detta hus. Kan vara lägenheter - eller nåt helt annat. Huset står dock i Narvik. Balkongerna är betonggjutna.



En favorit i repris - igen. Stadshuset i Kiruna.



Utvändigt helt byggt i tegel men som ni kanske såg redan i vårt tegeltema är insidan också betonggjuten på sina håll. Pelare och "rutindelningarna" är betong. Tegel, glastegel, trä o betong.


Den fantastiska trappen från entréplanet upp till första våningen. Enkel o skitsnygg. Trä, metall, granit (antar jag) - och betong.


Bilden nedan visar en detalj i källaren. Om ni har sett filmen Solstorm (från Åsa Larssons bok) kan jag meddela att den här gluggen finns med i filmen. Izabella Scorupco i rollen som Rebecca Martinsson är på väg för att hälsa på sin väninna Sanna i fängelset och de filmar henne genom hålet här. Stadshuset florerar till viss del som polisstation och Kristallkyrkan i filmen.


(de bygger antagligen ett helt nytt stadshus när det är dags för flytt... apropå tidigare funderingar)

 




Vika kyrka igen. Tidigare har vi tittat på tegelvägg här men inne i kyrkan finns det rå betong. Hörn"pelarna" är gjutna i betong - o likaså bottenplattan till predikstolen. Taket innanför entrén är också rå betong, men den har jag ingen bild på här. Som ett extra innertak har man satt upp det trätak som räddades från den gamla kyrkan på femtiotalet. Det var under renovering när gamla kyrkan brann.


 

Predikstol och dophörnan på var sida om altaret.


Återgår till bilden jag hade överst då, fast i något större format.

Det är en skola i Narvik, vars entré är byggd i funkisbetong.

Jag tyckte den var kul, så jag stannade till o knäppte ett par bilder.



~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Veckans Husutmaning


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards