Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under februari 2012

Av Kvasthilda - 3 februari 2012 16:10


Det är kallt idag. Jävligt kallt. Kallt som i helvete pratade vi om på loket men det stämmer ju inte. Inte alls. When Hell freezes over. Det finns en plats i USA som heter Hell o där kan det vara kallt. Kallt som fan. Vi har just nu runt tjugo minus. Kompisen fick nästan inte igång sin bil. Dieselvärmaren ville inte vara med. Efter en stunds kyligt väntande gick den igång i alla fall o han kunde köra hem mig. Stelfrusna fingrar o isiga tår. Kalla knän. Inga täckbyxor. Det blåser riktiga isvindar idag. Backis stod längst bak på en vagn i ett tåg som backades ut o inte fan hade jag velat byta med honom. *burr* O det är en underdrift. Mer hutter. Tandskaller. 


Gårdagen började ju bra. Kullen körde mig till jobbet. Ett osynligt sådant. Hela sjöbangår'n var becksvart. Inte en lampa nånstans. Jo, i ett av kontoren i LK-skrapan lyste det. Bilen stod o skakade i vinden. Drog inte på mig täckbyxor. Idioti. Pratade med handledaren. Vårt tåg var inställt. For hem igen. Väntade på besked om när vi skulle åka, då även nästa tåg var inställt. 20-22-24-02.... 20 o 22 inställt. O 24an likaså. Blir 2an alltså. Vilket blir det? Godståget? Malmtåget hade nästan samma avgångstid. Nej, vi tar malmen. Helst! Känns tryggare i den här jävla kylan. O lika bra var det för två av mina kollegor o klasskompisar var redan med på godståget för att få platskännedom i Tomtastallet.

Stefan hämtade upp mig när 2ans skift började o vi for ut till sjb. Kallt Kallt Kallt. Polaren som körde. Han dök upp. Föraren som egentligen skulle ha tåget hade tagit ut order o allt kompisen gjorde var att ringa tågleder för eventuella nya order. Ringde fjärren. "Kan vi gå tidigare? De går bromsen just nu". Inga problem. Vi traskade ut till loket... Fem förare i orange varselvästar. 


(fan, katten satte på teven!! - ingen bakom ryggen o plötsligt är de vidriga figurerna i Family Guy i teverutan o sjunger... *ryyys* - Neo trampade på fjärrkontrollen när han klev över till pallen från fåtöljen....)


Fem förare ja. Norsken som skulle haft, tja vilket? 24an? kom också med. En trevlig kille jag åkt med några gånger när de körde linjekännedom före Kra-Nk-Kra-körningarna. Minns inte vad han heter. Trond? Äh. 

De satte sig i bakhytten o kompisen ringde fjärren.... Hmm.... Blankett 21?? Jaha.... Vi fick gå på Blankett 21 o dvärgsignal mot KMB o "passera en dvärg i stopp".... Vilken då??? Första höger. Andra höger. Tredje hade grön huvudsignallampa o stod i lodrätt. Kontrollera växlarna. Givetvis. Första motväxeln i högerläge. Andra växeln i vänsterläge. Eller tvärtom. OK. Första växeln låg i det läge det var sagt, men sen då?? Samma växel har flera tungor åt alla jävla håll. Nästa växeln låg rätt för oss men den emellan låg helt fel.... Det var bara att kliva ut o sopa o blåsa ur den o försöka lägga om den. Spett o borste. Tryckluft. Mer spett. Så småningom såg den ut att ligga o fjärren kontaktades. Jodå, den är i kontroll nu. Inte en jävla lampa lyste på hela bangår'n. Växlingslampa. Men den var i kontroll o vi kunde gå mot vår huvudsignal som nu stod klart för kör. Det som skulle ha varit tjugo minuter tidigt blev fyrtio minuter sent. Kul när man åker fyra tåg senare.... Får vi nån vila till morgonskiftet? 

Kom upp en halvtimme efter rätt tid på det tåget vi körde. Dvs x antal timmar övertid från vårt eget skift. 


Fick ett rum, dubbelrum. Varmt som fan. Öppnade fönstret o gick på tossi. Kröp under täcket o slängde huvet på kudden. Sov fem minuter senare. Max. Vaknade något vilse när klockan ringde. Var är jag? Vad gör jag? Just ja. Narvik. Frukost. 

Intog morgonens frukost o tiggde åt mig en Fremover från onsdagen där det enligt uppgift skulle finnas en ritad plan äver hur Narvik ska se ut framledes. I alla fall hur nån vill att Narvik ska se ut med nya tunnlar, flygfält, broar o annat. 


Vi tog oss ner till terminalen o vårt tåg var klart nästan direkt. De skulle precis bromsa tåget när vi tog ut ordern. 

Gick mot loket efter sedvanligt ringande till togleder. Mötte växlarna i dörren till silotunneln. Ahaa. Den mannen känner jag igen. Mannen med cigarillerna. Snygg-Ole. Var ett tag sen jag såg honom. Kompisen uppfattade nånting med "...bra..." i förbifarten genom dundret i fläkthallen så vi antog att bremseprovet hade gått bra. Upp på loket... Mmmmmmmmm... Luktade gott av cigarill. Enda rökresterna jag gillar. Kanske piprökrester då. Men Snygg-Oles cigariller är nåt för sig. 


Kallt som fan igen. Vad var det? Elva grader i Narvik? Nåt sånt. For norröver o rackarns vad kallt det blev. Fick ett varmgångslarm på axel 230 o 233. Mamma mia?!?? "Tycker synd om dig. Är det kallt?" frågade fjärrisen. Tja... 22 grader. Det var bara att knata iväg o räkna vagnar. Kompisen o jag tog en prommis på sjuhundra meter. Nästan. Kollade med pistoliten. Inget konstigt. Lågnivårlarm. Vi knatade tillbaks. Nästan en o en halv kilometer i vare-sig-bära-eller-brista-snö. Rött i båda ändar. Gick i andra spåret. Ändå genomslag vartenda steg. Frostig i håret tog jag mig upp på loket igen. Stefan hade kokat kaffe. Mmmmm.... Vi for vidare efter avlagd rapport. 

Kallt. 22 grader. 23 grader. 22,8 grader. 21 grader. Det gick upp o ner men i samma überkalla region. 


Tillbaks till stan igen (efter ett halvlångt stopp då traktorn stod i vägen för ett annat tåg som skulle flyttas på innan vi fick komma in till Kiruna). Parkerade tåget på sjb o klev ur loket. MEN FYYYY FAAAAAAAANNNN!!! Jävlar vad kallt!!! Hugaligen. Blåste isvindar i stan. I 22-gradig kyla. 


Men nu är jag hemma o har nästan tinat. Ska ta en tur till bolaget o köpa en go' whisky. O nån öl. 

Det är ju fredag! 

Av Kvasthilda - 3 februari 2012 13:19Hotellfrukost - tidigare idag. 

Av Kvasthilda - 3 februari 2012 09:00


Tema nr 125 Inuti

34/365


Lite från insidan. Hos lokleder. Från och med onsdag, dvs första februari heter hela firman LKAB - med tilläggsnamn. Inte min firma. Men allt jag har att göra med. Vi kör ju deras malm. O just malmen handlar det om här. Loggan är omgjord. Tidigare var det en stor ring med en pil snett upp till höger med två fjäll på - så ser den förvisso ut ännu men i uppdaterad version. Pilen är ju tecknet för järnmalm (eller hanne i djurens värld). Loggan är fortfarande blå-vit o svart men det svarta har fått en annan betydelse, eller plats. Fjällen är givetvis Loussavaara och Kirunavaara och det svarta den stora järnmalmskroppen i Kirunavaaras inre. Inuti gruvberget. Tjusigt. 


- 


Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2012


Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 2 februari 2012 15:08


Har hittat en grej jag skulle vilja se. Ännu en sak att fylla "the Bucket List" med. Eller att sätta på hundralistan som den kallas hos oss. Saker jag vill göra. Jag har inte skrivit någon villgöralista men bland annat finns där att besöka Paris o London o New York i vuxen ålder. Kinesiska muren. Såna där stora grejer. Se pyramiderna i Egypten. Undrar när mina bröder åker dit? De var ju till Kina för ett par år sen - o träffade svenska fotbollslandslaget på krogen. Damlandslaget. Just när de fått stryk i en viktig match. Hur som haver ska de till Egypten. Det står på deras attgöralista. Stoppat i deras bucket list.
Men vad var det jag ville göra nu då? Jo, kolla det här: Är inte det häftigt, så säg??

Av Kvasthilda - 2 februari 2012 14:39


Jobbar med min 365a. Nu är det ny månad igen och jag försdöker lägga upp lite inlägg i förtid. Vill ha bilderna på "rätt" månad så de ligger liksom o väntar tills det blir månadsskifte. Skriver o flyttar runt. Hittar ett datum här och ett datum där så inläggen får snällt maka på sig o hamna på "rätt" datum. Finns inga rätt eller fel datum men om det går att koppla ett tema till en speciell dag gör jag det. Om jag kan :) Petimeter. Ibland i alla fall. 


Jobbar natt idag. Eller börjar tidig kväll. Sover på hotell o får kanske frukost i morgon. Måste kolla det där. Antagligen är det så. Man får väl kliva upp o äta frukost o sova igen sedan. Om det behövs. Har ju helg sen så det ska nog ordna sig. Vet inte om jag kör hem. Skulle hellre ta ner tåget till Narvik. Faktiskt. Det är mer "spännande". Utförskörning med åttatusen ton. Att ta sig upp med tomtåg är mer en resa med armarna i kors. Man är betydligt mer aktiv på nervägen. Det är en konst att ta sig ner med långa malmtåg. 16-18 promilles utförslut.... O ett par planer över stasjoner. Men bara ett par. Tillome stasjonerna lutar på Ofotbanen. Inte så våldsamt men har du ett tåg på nästan 750 meter så lutar det garanterat nånstans under hjulen. 


Vi gjorde ett studiebesök inne hos t-eks-p i måndags. Vårt tåg var så väldigt sent upp (ner) från Kiruna och blev nära två timmar försenat. Svamlade runt på stasjonen i Narvik o fotade lite o frös. Tre av oss knackade på hos Tågekspeditøren för att se vad de pysslade med. Txp o Tl. De hade det riktigt koselig därinne med skinnsoffor o pysmys. Txp hade snygga örhängen! Stora glittrande stenstuds i öronen. O Tl höll andan o Gu' hjälpe oss sa han när han fick veta att vi var de nya förarna. Tja, humor har de i alla fall :) Trevliga killar. 


Blir det tacos idag nu då? Köttfärsen tinar o grönsakerna väntar. Jag är sur i magen av frunchen idag. Stekte ett par Kabanoss o två ägg. Ungarnas kusin brukar steka Kabanoss emallanåt å äter så magen skriker högt. Magsår! Man blir risig i kistan av dem! Men gott är det. 


Junior klev just in genom dörren. Han har haft körlektion. Blev sen iväg o ingen buss kom så han ringde körskolan o de kom hit o plockade upp honom... Han övningskörde i kvarteret! Inte helt fel. 


Nähä.... Lite funderingar o kanske ett par avsnitt Hawaii Five-0 igen. 


Av Kvasthilda - 2 februari 2012 09:00


Tema nr 16 Betraktare

33/365


Gårdagens ämne var ju villebråd... Om Tyra fick som hon ville skulle nog stackars Willow också vara ett willow- eehh villebråd. Nu får hon nöja sig med att *stilla* betrakta mössen genom glaset i akvariet. 


'Temalista 


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2012


Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 1 februari 2012 14:21


En eftermiddag i Narvik væntar. En stund i alla fall :)

Ja, o bokstæverna blir som de blir før att jag har ett norskt tangentbord. åæø ÅÆØ Sånn ær det. Å ær som å blev men æ o ø ær norsk.

Vi passade upp till Narvik idag. Eller ner. Beror lite på hur man ser det. Upp till Bjørnfjell o ner till Narvik. Åhååå... Kul att kunna skriva Bjørnfjell utan att leta fram ett norskt ø. Søker alltid fram mitt inlægg nær jag ska ha dem fast det finns en genvæg i asciikod. Kopier snarvei... Hahahhahaaaa.... Jag har nu kopieret snarveien o hær ær lænken: åæø. Lim inn.

Det blir en salig svorsk nær man har norgeutbildning. Man tænker delvis på norsk o delvis på svenska. O då blir språket dærefter. Både skriftligen o muntligen.

Vi passade som sagt upp med persontåget idag, handledaren o jag. Vi ska ha ett tomtåg hem. Børjar vid halvfemsnåret eller så. Till dess ær det egen tid som gæller. Typ. Givetvis orderuttag o -læsning också føre avgång.

Sitter vi en dator som ibland kan vara låst. Fick informationen igår att, om den ær sånn, "bruk den svenske knappen". "Jaha, du menar norsk omstart?" Beror ju på vilken sida av staketet man sitter.

Har ætit en matlåda. En fryst sådan. Vad ska du æta sen då? frågade handledaren. Jag har ju en sallad också!

Nu pratar de LKAB-fest hær. Den som æven Lillkullen o Storpigan ær bjudna på. Ett storpartaj på flygfæltet i Kiruna. Hær ær de ju MTAS-anstællda. Dvs LKAB. O snart från och med idag heter de LKAB. LKAB Malmtrafikk såg jag på bilarna utanfør. De satte upp nya loggan på væggen igår. O rev ner de gamla MTAS-dito. Den ser annorlunda ut mot tidigare LKAB-loggan. Fjællen ær kvar men nu finns æven malmen med. Samma færger. Næstan. Mer modern.

Tittade just på loklederens dator o dær hade de fått den också på skrivbordet. De skulle logga ut i morse klockan nio o logga in igen o då kom den upp. Centralstyrt.

Nånæ. En kopp kaffe då. En till. Har tømt en termos på vægen hit. Får væl magknip på køpet men den får det vara vært. Slutar vid niosnåret ikvæll.

Av Kvasthilda - 1 februari 2012 09:00


Tema nr 344 Villebråd

32/365


Det är långt till älgjakten. Maken lever för den numer. När vi träffades, för dryga tjugo år sedan gillade han inte älgjakt sådär vidare. Sitta på pass o göra ingenting var inte hans grej lixom. Nu jagar han älg en massa veckor varje höst. O lyckas alltid se till att vi har mat i frysen vintern igenom. Det är som fint :)  (o det är kirunesiska)

En annan form av villebråd är porslinsfigurer och figuriner. Den här älgen är så übercharmig. Vet inte vem som står bakom designen. Lisa Larssons djur är eftersökt villebråd och jag funderade om det kunde vara just en Lisa Larsson men hon har gjort ett par andra älgmodeller. Hittar ingen info om just den här - så om du vet nåt meddela gärna! Jag vågade aldrig vända på älgen för att se nån stämpel... Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2012


Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Kvasthilda

Hörru... Va' ä' klockan?

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Följ bloggen

Följ Kvasthildas Malmdamm med Blogkeen
Följ Kvasthildas Malmdamm med Bloglovin'

Fototeman


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se