Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under augusti 2010

Av Kvasthilda - 19 augusti 2010 09:00


Tema nr 192 Mörkt

232/365


Augusti. Hösten är på G. Kvällarna är mörka. Hemma i Norrbotten är det nog fortfarande ljusare på kvällen än härnere en månad till, men det har ju vänt så vi är snart ikapp och om.... *usch*

SysterYster har en fin lykta i trädgården som lyser upp i nattmörkret.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2010 hos akson



Av Kvasthilda - 18 augusti 2010 09:00


Tema nr 27 Byst

231/365


En bild som bara "råkade bli". Eller njae. Jag var ju ute efter en byst till 365an men hade ett par andra i bakhuvudet. Hjalmar Lundbohm som anses vara Kirunas grundare, eller gubben (Johan Olof Wallin) som står staty... byst utanför Kristine-gymnaiset i Falun, där jag en gång gick. Tror vi var sista klassen som gick ut på Falu Högre Allmänna Läroverk som det står på fasaden, innan huvudgymnasiet flyttade till Lugnet.... Jaja. Nu blev det en annan herre i stället, då han stod "parkerad" (uppställd i i en park) vid Gamla byn i Avesta som besökte häromdagen. Axel Ax:son Johnson. Han ligger numer begravd i Avesta kyrka som ligger intill Gamla byn. 

E-pigan tyckte jag kunde ta en bild jag tog av SysterYster i en "hit-and-miss"-klickning.... Blev bara hennes byst. Nånä.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2010 hos akson



Av Kvasthilda - 18 augusti 2010 08:21


*bäh*

Vi måste fixa busskort. Då kommer frågan. NÄR är bästa tiden att skaffa ett kort? De räcker i 31 dagar från första resdagen. Jahapp. Ska vi då köpa ett kort den dagen man vet att det kommer in nya pengar? I Studiebidrag räknat är det den sista varje månad. I lön är det den 25e. Skolan har börjat och resor ska företas. Köper vi ett nu räcker det bara 31 dagar från NU o tar alltså slut innan den 25e och/eller den sista. Sen gäller det att få Dotra att hitta rätt buss. I Kiruna finns det EN buss att tillgå o den tar oss genom hela stan. Man kan få byta beroende på vart "på andra sidan av stan" man ska. Här är du tvungen att byta för att komma till Lugnet. En uppsjö av bussar. Kan vara nog så skrämmande för vilken KirunaUNGE som helst. Nu är bruden arton bast men det ter sig uppenbarligen lika skrämmande ändå. Det går att promenera om man mot förmodan skulle missa en av de tre bussarna per timme men det tar nästan lika lång tid att vänta in nästa buss. Givetvis lite beroende på var man befinner sig. Sen är det ett jävla gnäll om att ta sig TILL bussen... Ja, men herre gud. Femhundra meter. Ungefär.

O mina ungar är inga Curlingbarn. Har aldrig varit. Ändå gnälls det - i vissa led...

O idag strilar det. Riktigt jävla blötregn. Ett sån't där tretusen-procents-luftfuktighets-regn. Allt bara för att jävlas.

Hade tänkt följa med idag för att visa hur bussarna går o var man ska byta och till vad. Det är sjutton grader. Varmt. Hemma är det väl minst en etta mindre. Ett tiotal grader lägre temp. Datortempen visar TRE.... *rys*

Måste fixa ett busskort på nåt sätt.


Av Kvasthilda - 17 augusti 2010 21:01


Det har varit en lång dag idag. Igen. Vi skjutsade E-pigan till skolan i morse sen for vi på turné runt Dalarna. Var inställd på en tur Grycksbo/Bjursås o ev Sågmyra. Väl där var klockan bara elva så vi for vidare västerut. Blev till slut (via Härads-bygden) Leksand, tillbaks Riks70 mot Insjön/Åhl, Gagnef o Norr Amsberg... Har svept förbi åtta kyrkor idag.... ÅTTA?




Grycksbo kyrka, stängd

Bjursås kyrka, öppen

Sågmyra kyrka, stängd

Leksands Missionskyrka, provade inte gå in

Leksands kyrka, öppen

   plus St Persgården, utsidan, för att täcka in en 365a....

Åhl kyrka (Insjön), öppen

Gagnef kyrka, öppen

hoppade kapellet i Garsås... passerade bara.

Amsbergs kapell, öppet


Sen en sväng förbi I13 där SysterYster jobbar för att hämta upp E-pigan igen.

Å sen hem till lillebror vars dotter Julia fyller åtta idag.

*puh*

Av Kvasthilda - 17 augusti 2010 21:00


Jaha, så kan man också göra.... Stockholm i mitt hjärta till Pomp and Circumstance....


Av Kvasthilda - 17 augusti 2010 09:00


Tema nr 157 Lagom

230/365


Alltså... Lagom. Det är väl det svenskaste som finns? Svensken är lagom, från början till slut. Därför får mitt tema idag symboliseras av den svenska flaggan vid något som också är typiskt svenskt, faluröda stugor med vita knutar bland (tyvärr färdigblommade) syrener. Lagom är bäst. Det svenskaste av svenskt.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2010 hos akson



Av Kvasthilda - 16 augusti 2010 22:36


Säteritak. Ännu ett byggnadstekniskt ord man fått lära sig genom Hedwig och Veckans Hus. Har inte ens "lagt märke" till dessa tak tidigare. Befinner mig ju på semester och min mor har en bok om byggnader i Falun (jag har samma bok hemma i Kiruna o den är kul att bläddra i). Kikade igenom några foton jag tog på stan häromda'n o hittade genast ett par byggnader med säteritak. Sen kidnappade jag fadern som chaffis o vi for in på kvällskvisten för att att fånga ytterligare ett par centrala byggnader på bild som jag sett i boken. Tre av de här ligger i samma grannkvarter och det fjärde huset en bit ifrån, men efter samma gator.


Falu Högre Allmänna Läroverk, numer kallat Kristinegymnasiet. Här gick jag i gymnasiet och vår årskull var den sista att gå ut i "vanliga" gymnasiet här. Se på attan. Två av taken har faktiskt säteritak! Jag försökte fota nerifrån parken häromdagen men det är så uppväxt bland träden att byggnaden knappt syns sommartid. Det övre högra fotot tog jag ikväll men då ser man knappt övre takdelen.... Vinkeln blir för snäv.


Ett par hus efter Parkgatan. Det står i boken (Husen berättar, en rapport utgiven 1988 av Dalarnas Museum på uppdrag av Falu Kommun) att Klas Boman ritat flera av de stora villorna, i jugendstil och ett par av dem har just säteritak. Om jag tytt boken rätt är han far till alla husen nedan.


Kv Kämparvet 2

Om jag minns rätt är det bostadslägenheter i det här huset. SysterYsters styvdotter bodde här ett tag för något år sedan.


Kv Kämparvet 4, Lindgården

"Hörselns hus" kallades det tidigare påminde pappa mig. Tror det var här man kollade sin hörsel för hörapparat. Vill minnas att vi skjutsade hit min farmor en gång i tiden, men jag kan ha fel.


Kv Bergmästaren 20


Rekommendationer ur boken:

"I kvarteren Kämparvet och Tingshuset bör byggnader se "pampiga" ut.

Fasader bör vara av sten och utformas detaljrikt.

Färgsättningen bör vara ljus."


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Veckans Husutmaning


Av Kvasthilda - 16 augusti 2010 17:22


Så heter ett lokalprogram i radion. Vi har varit där en en sväng idag. Ja, inte vid radion då, utan i Aspeboda. Tog en kort sväng runt kyrkan o gick sen in o fotade lite o tog sen en runda till utvändigt. När jag passerade kyrkporten efter andra svängen var den stängd. Sicken tur att jag gick in (nästan) direkt när jag kom.


Mammas lillklimp har kommit hem. Barnafadern hade ett A-skydd under morgonen och "väntade på persontåget". Se där. Så fort det hade passerat kunde han fara iväg - till detsamma vid stationen o hämta upp klimpen.


E-pigan har klarat första skoldagen. Utan alltför mycket magknip. Var "skämmigt" när läraren sa att det kom elever från olika städer runt Dalarna - och en från Kiruna! Vem är det? Alla vände sig givetvis om för att kolla in kirunesen. O utsocknes elever får inget busskort. Men jisses.


Det är varmt här ännu. Hemma är det långkalsongväder. 2 knappa plusgrader under morgonen när Junior anlände hemmaplan. Hurr Burr. Här lägger vi på en nolla o lite till. Min datortemp visar 11 varma i Kiruna nu vid halvsju. 


I morgon har min yngsta brorsdotter födelsedag. Lilla Julia blir 8 år. Jisses igen. Har köpt ett par böcker åt henne. Hoppas hon gillar dem. LasseMajas Detektivbyrå. Både lättläst text o en del bilder.


Nu ska jag ta en kopp kaffe o butiksbakt fikabröd.


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards