Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under januari 2011

Av Kvasthilda - 15 januari 2011 09:00


Tema nr 297 Tekopp

17/365


Min tekopp. Den enda i huset. Med rosenknoppar alltså. Tekoppar har vi många. Jag sprang på den här på en butik i Narvik för halvannat år sen och kunde inte låta bli att köpa hem den. Jag älskar rosenknoppar. Den har också små vita prickar överallt och en rosa spetskant. Senare såg jag en likadan serie på en presentbutik i Kiruna och blev nyfiken. Upptäckte att den hade en annan stämpel under och det visade sig att presentbutiken antagligen hade originalen och den norska affären hade kopior. Men téet smakar lika gott för det. Just här ett ljust, apelsinsmakande te - med apelsinblomshonung...



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 14 januari 2011 21:14


Mmmm.... sitter o zippar en slurk saffransglögg. Blossa X. Endera gillar man den - eller så gör man det inte. O endera så gillar man glögg - eller så gör man det inte. Jag gillar glögg. Och tillhör den del av befolkningen som faktiskt gillar X-et.

Mmmmm.


Av Kvasthilda - 14 januari 2011 09:00

Tema nr 113 Januari
16/365


Årets första månad. Idag är ju första dagen "utan jul" o fjolåret är i och med det bortplockat.

Jag har tänkt försöka fotografera den här vyn, med björken och slalombacken året igenom för att följa dess långsamma förändring. Dock kan jag inte fota under samma tidpunkt eller samma datum varje månad pga mina arbetstider, men jag får försöka ta en bild nån gång varje månad i alla fall - så får vi se vad som händer under sommarens semestermånad(er). Slalombacken bara anas i bilden men den finns där, i bakgrunden.

Vårt blå vinterljus är dock övertydligt i bilden. Kameran översätter färger på ett lite annat sätt än ögonen faktiskt uppfattar det. I mina ögon var det inte fullt så blått ute som i bilden, men vi har ett väldans blått ljus vintertid. Bilden togs igår. Inte ett spår av solen, då det var mulet men Maken sa att E-pigan och han såg solen ovan horisonten i förrgår. Härligt att veta att vi går mot ljusare tider igen!



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 14 januari 2011 00:30



Kiruna kyrka


Ja, egentligen är det lite löjligt men jag har valt Kiruna kyrka som mitt tema denna vecka. Hade ju kunnat tagit vilket som helst av... tja åtminstone tre andra K-kyrkor jag har bild på men jag väljer ändå min nuvarande hemstads kyrka, mest för att så många av er säkert inte sett den och för att den tål att ses igen - och igen.


Kiruna kyrkas beställdes av Kirunas grundare, Hjalmar Lundbohm under 1900-talets första decennium och han ville att arkitekten skulle rita en kyrka liknande en lappkåta. Gustaf Wickman fick uppdraget och 1909-1912 byggdes den vackra och mycket speciella kyrkan. Den 8 december 1912 invigdes Kiruna kyrka och den firar således hundraårsjubileum nästa år.


   

Tre årstider. Juni, september och januari.


Hjalmar Lundbohms minnessten. Han är den enda som finns begravd på kyrkogården.


Kyrkan fotograferad från klockstapeln.


...som ser ut så...

Klockstapeln byggdes före kyrkan och stod klar redan 1907.


Lite av interiören. Det luktar tjära från det mörka träet. Det är högt i tak. Trots det mörka träet kommer det in mycket ljus från de jättestora fönstren i takets alla väderstreck.

Altartavlan är målad av Prins Eugen, även kallad Målarprinsen. Han var bror till kung Gustav V.


En närmare titt på altartavlan.

Kören består av lärare i barnens skola och de sjunger här för Sonen och hans avgångsklass. Loussavaaraskolan har ingen aula så de har nyttjat kyrkan för alla skolavslutningar. Vackert :-)


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Veckans ABC



Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

 

Av Kvasthilda - 13 januari 2011 09:00


Eget tema nr 1 Sliten

15/365


Soffan är sliten. Färgen är avgnagd överallt. Man kan följa åren i slitaget. Det är grundfärg. Eller inte. Det är en grå färg som funnits under all den gröna färgen. Sen är det målat minst två gröna nyanser. Den är sliten efter att ha stått många år i en jaktstuga innan soffan fick ett ännu mer ihärdigt liv som kökssoffa i min familj. SvågerTvå har tiggt den flera gånger. Maken älskar soffan. Under några år hade vi en hemvävd matta som skydd för locket. Nu ligger det ett fult liggunderlag där i turkost o lila. Katten har klöst hål i den. Men den duger att sitta på. O Maken ligger på den. Med ryggen mot elementet så det blir varmt o gott åt hans slitna rygg. I min bild finns endast en liten detalj från en hörnstolpe. Den är väldigt sliten.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 13 januari 2011 01:10


... är det visst idag. Dvs Tjugondag Knut. Får se om vi (jag) ids ta ner julen när jag vaknar. Tror jag väntar till helgen. Vi är alltid så sena att få upp julgrejerna så de brukar få vara kvar till nästkommande helg efter tjugonda'n. Är ju ledig i helgen. Måste ta ner senast i helgen annars lär det bli stående till nästa helg. Ska ju bort på utbildning till veckan.


Var så tidig igår o idag blev det övertid. Klar för avgång från stan före tidtabellen men fick vänta in den. Sen blev lastningen sen pga lite kulor i silon så då blev jag sen hem i stället.

O söte Ole lyckades lösa ut larmet på Kumla innan han löste av mig. Det var bara att ringa Securitas.

"Min norske kollega lyckades utlösa larmet...".

"Jojo, skyller du på kollegan?

Mwahahahahaa... Kul kille.


Av Kvasthilda - 12 januari 2011 17:09

Men sheeeeeesh. Ge er. Vilket jäkla bra jobb de har på Copyswede. Tjänar en massa pengar på att jävlas med "vanligt" folk. De lägger en massa förslag på fördyringar för slutanvändarna som låter helt orimliga i mina öron. De vill på ett nytt sätt, nåla fast piratkopierarna på väggen genom att lägga en avgift om 160 spänn per 250meg diskutrymme. Köper du alltså en extern hårddisk på två terrabyte blir den med deras förslag trettonhundra spänn dyrare, vilket är åtminstone ett påslag på trettio procent, kanske mer. Jag vet att det finns massor av människor som laddar ner terrabyte efter terrabyte av musik och film och lägger på sina hårddiskar men detta drabbar även moster Berta o faster Britta o gamla Helga i grannhuset när de vill ha en extra disk att lägga sina foton och kanske omgjorda smalfilmer på. Min bror skapar egna filmer som han ger bort på skiva till oss. Det är familjesammankomster och annat. Hans senaste projekt är att försöka rädda alla gamla smalfilmer till digitalt format. Blir en o annan byte av det. Själv har jag haft en fundering på att föra över mina gamla LP-skivor o plastsinglar till digitalt format innan stereon pajar fullständigt. Skulle ge X antal byte också. Det är många skivor.

Jag är rabiat när det gäller backuper och har alltid tre kopior av mina foton innan jag är "klar" med fotona jag lägger på min hårddisk. Jag måste investera i en ny extern för utrymmet börjar ta slut.

"De" tror på fullaste allvar att gemene man använder minnespinnar att lägga alla foton på. Många gör det. Självklart. Men i min värld känns det osäkert som lagringsmedium. Jag har haft ett flertal pinnar som kraschat. Om man bara kopierar till en pinne o aldrig rör den klarar de sig säkert bra, men att alltid koppla i och ur dem tär på dem och jag har som sagt flera stycken som slutat funka på en eller annan dator. Min senaste pinne på 8Gig börjar bängla och vill inte alltid vara med. Den är mer tom är full så där finns gott om lagringsutrymme men ALDRIG att jag skulle använda den som slutlagringsmedia. Never. Den har funkat som sommarbackup av foton då det går en o annan Gig per sommar men aldrig att jag skulle lite på den allena. Never. Never. Never.

Nu räcker ju en disk på exempelvis en Tb jäkligt länge om man BARA sparar sina foton där, men många använder dem som speglingsdisk av hårddisken - som ofta ligger på en dryg Tb idag, eller gör backup av än det ena än det andra. De används inte BARA till olagligheter för jösse namn.

Undrar hur många som, om förslaget får igenom kommer att över ån efter vatten o köpa sina diskar annorstädes än i svenska butiker? Grattis grabbar. Det blir kanske just faster Berta o moster Britta o gamla Helga i huset bredvid för att de inte vet hur man annars ska göra... Så till syvende o sist drabbar det de som minst behöver eller framför allt orsakar "behovet" av den höjningen.
Jag hoppas att teknikbranschen står fast vid sin tro att det kan vara olagligt med dylik avgift, eller att de med alla medel står emot kapitalismens giriga fingrar. Copyswede förespråkar artisterna men jag tror att de också förespråkar sig själva till en stor del. Man ser till sin egen börs först o främst. O det gör jag.

Redigerat senare:

Jahaja. Har kikat in på Copyswedes hemsida och det de förespråkar är privatkopiering till skillnad mot piratkopiering. Om jag nu förstått dem rätt vill de ge nån form av ersättning till artisterna för det lilla ekonomibortfall som orsakas av kundernas skivköp och kopiering av denna musik till egna media för lättare lyssning och det är inte kunderna som ska betala detta utan tillverkarna av mediat. Jo tjena säger jag igen då. Som om de inte skulle lägga en extra avgift på lagringsmediat? Man ser ju hur bankerna behandlar sina kunder. Eller snarare småbutiker som tar ut en (idag olaglig) avgift för småköp via konto/kreditkort pga bankernas ibland hutlösa avgiftssystem.

Äh. Nu skiter jag i den här diskussionen o avvaktar vad som händer o sker.



Av Kvasthilda - 12 januari 2011 13:44


Arbetsnarkomaner. Jisses. Har en kompis som arbetar ungefär som jag - o sen jobbar extra med annat på lediga helger. Jävla galning säger jag.


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards