Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under januari 2011

Av Kvasthilda - 12 januari 2011 09:00


Tema nr 234 Rester

14/365


Nu är det bara rester kvar. Julcidern är slut. I botten ligger glittret kvar. Sulfiten. "Sulfat luktar skit, sulfit luktar mat". Sulfat finns i pappersbruken. Sulfit i bland annat rödvin. Och Xiders julsmaker. Det är det som är glittret. Det glittrar om du skakar flaskan och låter det sakta sjunka till botten. 
Sitter o lyssnar till The Flood. KANONlåt. Det är fan inga rester, utan ett återuppståndet band igen. Ett komplett femmanna pojkband från England, nu med vuxna män i mycket snyggare förpackning. Take That. Får se hur länge det håller. Om Robbie blir en rest ur bandet eller om han stannar.




Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 11 januari 2011 20:38


Ibland är livet rätt sweet. Försov mig i morse. Hade siktet o klockan inställd på ett senare tåg. Psf ringde o efterlyste mig cirkus en timme efter att jag skulle ha varit på jobbet. Hoppsan. Kastade på mig kläderna o gubben skjutsade ut mig. Rusade in på orderrummet, loggade in på datorn o tog ut min körorder. Hastade iväg till loket o kom iväg .... hmmm en timme efter ordinarie avgångstid. Å andra sidan hade jag fått vänta en halvtimme i alla fall för tåget var bromsprovat en halvtimme innan jag kom. Ungefär. Gick iväg o fick stopp på första driftplats. O där stod jag. O stod. O stod.... Huuuuuuuuur länge som helst. Tur att man hann slänga ner boken i väskan! Fjärren vågade inte släppa mig ner till svappis då de inte fick tag i personalen där. Ja, men hallåååååååå!!!!!!!!! Vi RYMS där. Jag hade kort tåg o det är gjort just för att rymmas på ett av spåren. BAH. Var bara att vänta in mötande tåg..... Hann läsa några kapitel innan det dök upp. Hann också se en underbar rosa himmel också. Solen är inte långt borta....
For ner till svappis o stannade. Där skulle de till att ha möte. Strax innan ankomst ringde op o sa att det var lite ändrade planer. Jag skulle gå hem med ensamt lok. JAYYYY.... Klev ur för att meddela gänget... o hoppsan gänget var rätta ordet. De skulle till att ha möte. Ringde op igen o frågade om de skulle ha loket snabbt - "...o säg ja!" Jodå, "det ska in i stall för översyn". JIPPPPPPIIEEEE! Jag kör det till stall. Apselut. Ringde fjärren o frågade om det var OK. Lite tvekande var han men jag sa att jag stod i apt i flera timmar.... "Jaha., Ah, du får gå. Vi säger det. Lite kan du få igen" :-) Sagt o gjort. For hemåt o hann en bit innan en dum jävla renjävel inte kunde kliva av spåret så jag fick bromsa o lusköra..... Blinkade o tutade o den traskade o lufsade o småsprang längs ena rälen - på INSIDAN. Men för helvete, kliv åt sidan!!!!!!!!!! Å inte det. Ett par km lusade jag bakom den envise jäkeln som hela tiden sneglade bakåt för att se var det där stora åbäket bakom den var nånstans. Så fort jag saktade in för mycket slöade den till också. GÅ ÅT SIDAN!!! Plöstligt fick den ett ryck o drog iväg så jag kunde lägga på lite fart.... Kom hem o parkerade i stall :-)  Jag hann hem o börja med middagen o tillome äta den innan min avgångstid var inne. SWEET :-)


Väl hemma väntade vårt paket från ComHem på "posten" o Maken hämtade det. Strul med inställningarna. Teven hittade inte kortet.... RING SUPPORTEN! Nä. Gubben vägrade. Jamenförhelvete.... Det är ni som hållt på med teven, varför ska jag ringa som inte har en susning om vad ni gjort?!? Nej. TVÅ-åringar är lättare att hantera än en tjurig gubbe.

Ringde supporten själv o det tog sin tid (VAD jag avskyr dessa jävla "uppge ditt ärende"-verktyg. "Ursäkta, uppfattade inte vad du sa. Uppge ditt ärende"). Supportkillen skulle ringa Samsung för att kolla upp lite grejer o återkomma. Efter en stund ringde han upp igen och efter en kvart ungefär hade vi fått allt att fungera och bilden var knivskarp. Äntligen var den analoga sändningen borta o en digital värld öppnade sig. Vi hade dock fortfarande inte alla kanaler så det var bara att ställa in den hiskeliga reklamkanalen från ComHem o vänta en timme. Ljud AV. Nu har vi bild o X antal extra kanaler. Många av dem försvinner väl då vi bara har ett mellanutbud. Gubben sitter just o ser Canal+ Action där presidenten just blivit skjuten. Den har vi INTE.


Men nu är allt lugnt. Förutom att vi inte har en tevetidning. Värdsliga saker.


Av Kvasthilda - 11 januari 2011 09:00


Tema nr 255 Sittande

13/365


Neo sitter i vardagsrumsfönstret o tittar ut. Här kan han sitta o filosofera långa stunder. Just i det här fotot ser han inte klok ut där han sitter på hela bakfoten.... Normalt hänger tassen ut över soffkanten o bara framtassarna är på fönsterbrädan när rumpan vilar på soffryggen. Knaskatt.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 10 januari 2011 22:21


Har inte sett E-pigan på hela da'n. Hon har sovit så länge jag varit vaken. Har säkert varit uppe hela natten. Bara hon håller sin Af-tid nästa gång! Förutom det, får hon väl sova när hon vill. Hon har i alla fall tagit sig dit o anmält sig. Fast Lillkullen tycker att hon är tråkig. Tror jag. Inte mycket till samliv där inte. Vakna nån gång då! Man måste vara rädd om kärleken också.

Maken sover hela dagarna. Eller delar av dagarna. Uppe om nätter, sover nån timme, kryper i säng, skottar lite snö, sover en stund till....

Sonen börjar skolan i morgon så jag hoppas han får sova en stund i natt i alla fall. Han har också vänt dygnet upponer under jullovet.

Storpigan går i säng sent o sover lääääänge.

Jag har också mina knepiga tider o sover väl på efternatten o hela förmiddagen. Typ. Men det hänger ju ihop med mina arbetstider. Jobbar sällan förmiddagar. Hittills. Blir väl ändring på det i februari kanmantänka med långa turer till Boden.

Ska iväg på utbildning nästa måndag så till helgen måste jag väl försöka vrida tillbaks dygnet nån timme i alla fall. Fet chans. Den utbildningen kommer att ge mig en ny loktyp. Just det LOKTYP. Inte tågföringsövningskörning. Alls. Godståg. Tre turer får vi. *blech* Hade gärna tagit en ny utbildning för gods nu, med handledare. Bara för att få lite trygghet. Det är ju trots allt ett helt nytt sätt att köra.

Liiite orolig är man.


Snorar o nyser.

Oavbrutet.

En ny förkylning på gång.

*suck*

Atchjooooo!


Idag har vi ätit en variation på "räktjosan". Ett gammalt namn på en räkgryta SysterYster o jag brukade göra på nittiotalet. Starkt. Om man vill. Det ska vara purjolök, paprika och champinjoner. Kryddas med paprikapulver, curry och chilikryddor. Chilisås. Krossade tomater. Gärna tomatpuré. Grädde. Puttras ihop en stund. Tillsättes räkor. Ätes med ris (det var bandspagetti till receptet jag en gång fick av vem det nu var).

Idag blev det gul lök, haricot verts o majs. Samma kryddblandning. Ingen tomatpuré. Dock både chilisås o krossade tomater. O grädde. Lite majzenamjöl som mest blev vita klimpar i såsen. Ris. O en god knäckemacka med cheddarost.

Näsan rann ännu mer en stund....

Atchjooooo!


Av Kvasthilda - 10 januari 2011 20:47


Den här veckan tittar vi på gavlar och närmare bestämt strax under taket :-) Vissa husgavlar är väldigt dekorerade, andra mer modesta. Några har snidade vindskivor medan andra hus har rikt skurna spetsmönster under gaveltaket eller på något sätt lite mer utsmyckning. Det är väl dessa vi ska koncentrera oss på i veckans hustema.

Jag har tagit en vandring genom en del av mitt fotoarkiv och sökt gavlar. Det är inte så många närbilder utan jag har fått klippa fotona för att få med detaljerna på många av dem. Here we go (fotona klickbara - högerklicka för ännu större bilder):


Ett "nybyggt" hus i Sveg, Härjedalen. Det är byggt nån gång under de senaste tre decennierna men jag minns inte när. Fotat på långt håll och väldigt nerklippt.


 

Jag TROR att det här är samma hus sett från två olika håll. Hur som helst står det/de i Sveg.


Ett hus i Mora, Dalarna. Det är rikt smyckat med torn och annat. En lite underlig skapelse men urläcker. Fotograferad i förbifarten en regnig dag.


 

Ett stenhus i Alfta Hälsingland | Ett uthus i Stjärnsund, Dalarna


En skola i Stjärnsund. Ligger intill kyrkan.


 

Alfta, Hälsingland. Inhyser enligt en skylten vid entrén en restaurang.


Alfta, Hälsingland


Böna utanför Gävle. Jag kom inte nog nära för detaljfoton och det började skymma o var allmänt grådisigt. Inte de bästa fotoförhållandena. Det är en del snickarglädje runt vindskivor och fönstret till höger.


 

En repris, ett hus på Bolagsområdet i Kiruna.


Nikkaloukta. En stor sol tar upp sin plats under taknocken vid entrén.


En entré till Jokkmokks kyrka.


 

Den här har varit med förut - i gavelfönsterveckan. Vet inte riktigt om den passar det här temat men jag tycker den är så läcker med de snedställda brädorna under taket. Fotat i Sundborn, Dalarna. Falugult.


Jag har ju många fler foton på enklare utsmyckningar. Just gavel-/vindskivor som är mönsterskurna på ett eller annat sätt men det här kan få räcka för ett inlägg :-)




~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Veckans Husutmaning


Av Kvasthilda - 10 januari 2011 09:00


Tema nr 293 Söndag

12/365


Igår var det söndag och stora stekgrytan stod på spisen. I grytan fanns ett antal älgkotletter från höstens jakt. TIll det serverades potatis, murkelstuvning och en gräddsås med torkad trattkantarell. Ibland är livet ljuvt :-)



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Av Kvasthilda - 9 januari 2011 12:57


Oj. Blev sittande med de två första avsnitten (egentligen de fyra första men svensk teve har satt ihop dem två och två till långfilmslånga avsnitt). Jag blev så fascinerad av historien och konstaterade att de är en sån historia man kommer att sitta förbannad i fyra (sjuoetthalvt) avsnitt innan man vet att det mesta kommer att lösa sig i slutet. Antagligen. Arg på intriger och kyrkans makt på elvahundratalet. Kunde du skapa medicin på något sätt var du häxa. Punkt o slut. Åderlåtning var enda sättet att rädda sjuka människor. Jo men tjena. Tacka för industrialismen och läkekonsten som fick rätt till slut. Jag menar, kan man inte leva på det som naturen ger så vet jag inte? Jag är inte ateist men tror inte på gud, om du förstår vad jag säger. Jag är döpt och konfirmerad i kyrkan. Våra barn är döpta i kyrkan. Jag är gift i kyrkan. Barnen är dock inte konfirmerade. Det har de fått välja själva. Dopet är ju inte till för att barnen ska få sitt namn, utan du döps in i kyrkan och den kristna tron. Så är det. Dock är jag medlem i Svenska Kyrkan. Jag gillar Bibeln och dess historier. Behöver dock inte tro allt där står.

Jag hade en klasskompis i gymnasiet som var troende. Minns inte vilket samfund hon tillhörde men jag minns hennes ilska när vi läste om Darwin och evolutionen. Gud har skapat människan. Punkt. Det var hennes åsikt. Jag är mer öppen än så. Visst finns det krafter man inte har en aning om eller kan föreställa sig, men i mina ögon har religionen över världen ställt till mycket skada. Och ställer till skada. Den gör mycket gott också, det förnekar jag inte med min bror som närmaste exempel på en strulig och besvärlig ungdomstid som lugnade sig när han kom i kontakt med sin del av världsreligionen, Jehovas Vittnen. Tillhör inte mina favoriter på denna planeten, men de har gjort honom gott.


 


Ken Follett har skrivit en uppföljare till sin roman Svärdet och spiran (The Pillars of the Earth). Den heter En värld utan slut (World without end) och de som läst den säger att den är minst lika episk som den första. (skrev apisk först, hur mycket freudiansk felsägelse var inte det i sammanhanget?)

Jag har nu inte läst Follett's bok om det enorma katedralsbygget i lilla Kingsbridge och alla intriger och sammansvärjningar som rådde mellan alla inblandade och Tom Builder's jobb att rita och börja bygga England's största (fiktiva) kyrka. Kyrkan har Follett skapat utifrån de stora katedralerna i Salisburg och Wells. Salisburg förekommer i teveserien och Tom söker jobb vid ett kyrkbygge där (kanske det var vid katedralen?).

Jättebra teveserie är det och har ni missat första två avsnitten är ni bara att beklaga och hoppas på en repris. De resterande två sänds i veckan.


Uppföljaren till boken utspelar sig cirka 150 år efter första boken så vi är fortfarande i engelsk medeltid. Fyra ungdomars liv följs, ättlingar till personerna i första romanen. De har olika bakgrund men binds samman av att de bevittnar ett mord i ung ålder. Intrigerna fortsätter.

Kanske jag köper de här böckerna. De omfattar dryga tusen sidor var, andra boken tillome över 1200.


Av Kvasthilda - 9 januari 2011 09:00


Tema nr 9 Armbandsur

11/365


Min klocka. Jag måste ha en rättvisande klocka med mig på jobbet. Det är ett av måstena. En annan är en penna. Och Linjeboken. Klockan fick jag i fyrtioårspresent av Maken. Den är gjord i titan, vilket är en metall som  sägs aldrig bli kall. Kan ju vara bra i våra kyliga trakter. Speciellt den här årstiden! Tvåfärgad med matt titan och gulddoublé.



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2011 hos akson



Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards