Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under juni 2009

Av Kvasthilda - 11 juni 2009 08:34


dagens morgonskift avklarat. Vi blev en timme tidiga hem. trots två ATC-stopp - i MOTLUT! Voj Voj. Tur man haft utbildning med Lenki ett par veckor och fått starta i backe. Tar en stund att komma igång, men det funkar.

Börjar om igen vid tiotiden ikväll. Före det har vi Öppet Hus i sonens klass. De ska visa upp sina arbeten,  Bygg ett samhälle och annat och det ska vara avslutningsfika. Tidigare år har de haft fikastunden direkt efter skolavslutningen i kyrkan, men de har flyttat den till torsdagen innan för ett par år sedan. Kanske smartare. Då får barnen/ungdomarna SLUTA när det är klart i kyrkan. Vår skola har sina skolavslutningar i kyrkan för det finns ingen aula/samlingslokal på skolan. Sonens klass är sist ut. Sista nian. De har varit ensamma på högstadiet det här läsåret. Förra året var E-pigans klass också där. Det har varit en 0-6-skola tidigare men för några år sen skulle alla Kirunas skolor vara 0-9. Trångt o eländigt. Skolan blev enparallellig. En klass i varje årskull. När storpigan började ettan den gången för 12 år sedan var de två klasser i hennes kull. Eller var de till o med tre? Nej, två tror jag. Sen blev det en klass fr.o.m trean och högstadiet tillkom så sakteliga.

Får se om jag blir trött nog att kunna sova. Det tar på huvudet känner jag att jobba såhär. Tror vi har inställelsetid 1800 på skolan. Eventuellt 19. Kottarna är lediga idag. Hade sista "skoldagen" igår. Sonen kom hem från skolan sjöblöt inifrån o ut. De slutar alltid med vattenkrig. Pråmarna står på torkning i källaren. Dvs sonens skor. Man kan paddla i dem. Fast igår hade man väl drunknat om man försökt.

Nä, lite kaffe kanske, innan kroppsverksamheten avstannar fullständigt. Tror jag fått ATC-broms själv!


Av Kvasthilda - 11 juni 2009 01:53


Nu skramlar 4015 in hör jag. Nattens godståg från Narvik. Har sovit sådär en sex timmar. Pigan väckte mig tolv. "Nej, vägrar. Väck mig ett." Hon väckte mig igen för en timme sen. "Usch." Hade gärna sovit till två känner jag.

Junior stapplade just i säng. Han har sovit hela kvällen också, men vaknat nån gång under min törnrosasömn och satt sig vid datorn. Pigan är pigg som vanligt. Nattlevande varelser. De närmaste tio-elva veckorna gör det varken till eller från. Förutom hos mommo. Lite ohyfsat att sitta uppe på nätterna där. Ingen av kottarna fick sommarjobb och det känns lite surt. Äldsta pigan är ledsen över allt möjligt. Mest över att lämna sina klasskamrater. De sprids för vinden nu.

Tog en kopp te. Ska man äta, eller ska man inte äta? Känner jag mig själv rätt, blir jag superhungrig om en timme eller två. Har nattskift! Börjar jobba 02.55 En sväng till Svappavaara på morgonkvisten. Ikväll/nästa natt ska vi till Björkliden. Som tur är, har vi tillbakaturen inställd. Annars har vi sådär en sju-åtta timmar i Björkis med återresa mitt på dan nån gång. "Najs" säger min kompis. Han gillar att sova. Vi ska åka bil hemåt - bara tjejen med tåget innan, kommer ihåg att vänta på oss. Annars blir sonen ledsen i ögat. Det är ju hans skolavslutning på fredag. Slutar nian. Storasyster slutar gymnasiet, men hennes avslutning tar pappa hand om, tillsammans med faster o kusiner.


Åsså säger jag som alla andra - och Broder Tuck i Robin Hood:

"Prisa gud, Här kommer skatteåterbäringen!"


 


Av Kvasthilda - 10 juni 2009 14:59


Så här ser det ut där vi bor. Här har vi inga fantastiska trädgårdsmöbler ā la båtdäck, eller vita skärgårdsmöbler. Nej, här tar vi det som finns.




Av Kvasthilda - 9 juni 2009 22:01


Morkullan sträckar igen. Man hör dess knirpande ("knisp" & "knorp") när den passerar sent på kvällarna. Vi har ett sträck rakt över vår gård.

En gammal pojkvän hade en ännu "gamlare" labradorhanne som var näst intill stendöv. De var ute o jagade och jycken hade fullt sjå att andas. Han flämtade och frustade. Hörde sällan att man sa nåt åt honom. Så plötsligt kom en morkulla flygande och jycken stannade upp. Tvärnit. Lyssnade på morkullan när den sträckade över. Det ljudet missade han inte. Väntade på eventuellt skott. Var inte riktigt tid för morkullejakt så han fick vänta till senare tillfälle.


En dag (kväll) för nåt år sedan satte sig en pippi på bodataket och jag fick den på bild. Den brukar inte ha tid att stanna hos oss utan flyger bara rakt över skogen med sitt säregna ljud. Maken skällde på mig och sa att det INTE ALLS är en morkulla utan kusinen enkelbeckasin.

Morkullan har kortare ben - och skulle aldrig nedlåta sig till att parkera på ett hustak! Ränderna på huvudet är olika. Morkullan har tvärgående ränder, enkel-beckasinens går längs med. O det gör de på denna pippi :-)

Man böjer sig för den som vet.... Bilden således redigerad!

 

5 juni 2005


Av Kvasthilda - 9 juni 2009 21:08


Jaha, försommaren är här och med den blommar mina kaktusar. Nej, det är faktiskt INTE kaktusar, utan suckulenter. En Aloe dessutom.

Dessa Aloe förökar sig som kaniner! Har vuxit sig jättestora i sina numer små lerkrukor. Har satt om dessa massor med gånger och delat dem.



Jag har läst att Aloe aristata är en kyltålig suckulent. Den kan planteras utomhus och trivas lika bra som den verkar göra hos oss. Den ska ha vita band på bladen och dessa är mer eller mindre synliga på mina växter. Blomstängeln dyker upp runt midsommar, oftast lagom till semestern så man inte får se dem i "full" blom. De blir väl inte mycket större än så här egentligen, men stängeln växer ut till ca 30 cm.




Har några i fyra små porslinskrukor jag fått av svärmor och de växer emellanåt. Oftast har de inte en chans att växa, då deras jord är SLUT i krukorna! Men de verkar klara sig bra på luft också.  :-)


 


(Tack för teckensnittet Gladan :-) )


Av Kvasthilda - 9 juni 2009 20:37


... är uppdaterade. Lite grann i alla fall :-) Massor kvar att kika igenom!

Kvasthildas länkar ---------->


Av Kvasthilda - 9 juni 2009 07:01


Sista dagen med Lenki. Idag ska vi vara i verkstad och fara ut o lufta Dan. Nej inte nån som heter Dan, utan dee-aa-n. Dvs stallets äldsta lok. Det är säkert från sent femtiotal eller tidigt sextiotal. Dm3orna är ju från 63 eller nåt o framåt ett tiotal år. Dan är äldre. Dmens föregångare. Dm är ju en multiplad Da. M står för multipel - sammankopplad. Dmen har hytt bara i ena änden, Dan i båda. Dm3 är ju tre halvor som blir en hel :-) Helt sant.


Ska se om jag får med mig nån kamera. Min är lite klumpig, men det fungerar. Sonen kidnappar syrrans kamera även idag. De ska till Porjus. Ikväll är det Grundenten.


Av Kvasthilda - 8 juni 2009 22:45


.... då det kan snöa i juni kan väl jag få visa upp lite av mina favvojulsaker?


 

Hej Tomtegubbar, UE/Gefle Porslinsfabrik


Min underbara grötskål jag fått av mamma. Ärvt i förtid. Mamma köpte den nån gång på 50-talet eller så, när mina bröder var små. Den här har vi haft på julbordet många, många, många jular när jag växt upp. ALLA jular kanske man ska säga. Jag är nog den av oss syskon som är mest galen i jul och allt som hör till. Har alltid älskat den här skålen. Hos mig tjänar den som fruktskål till jul. Stora momschiga apelsiner. Kannan hittade mamma på en loppis (eller antikhandel, vet inte) förra sommaren och köpte den till mig. Gulle henne! Den hade vi godis i julas. Blev lite dåligt med hemkola och sånt så det var mest snöbollar tror jag! Dvs kolabollar rullade i pudersocker. O polkagrisar.



 

Snapstomtar från Mique


En trio (av sex) små snapsglas med stilistiska tomtar på. Tål inte maskindisk! Tror jag. Färgen är folie, som så ofta och jag tror att diskmaskinen inte vore så snäll mot dem! Trippar alltid fram ur vrårna på julafton. En snaps till sillen.



 

Skålar från Indiska


Skålar med underbart hjärtemönster och snöflingor. Fifty Fifty röda/vita. Gick tillbaks och köpte fler. Tror det blev fyra av varje. Går knappt att stapla i varann.... Får se vad vi använder de här till. Godis? Nån god efterrätt ā la Leila? Nå't ska vi väl hitta på.


 

 Kanna från Indiska.


Samma ljuvliga hjärte/snöflingemönster :-)  Kunde inte motstå (den röda)  kannan, fast vi använder sällan dylika tingestar på julbordet. Kanske tippar varm kolasås i den här till glassen vi kan ha i skålarna....? Eller nåt. Får väl göra mjöd. hahahahahaaaa!



 

Krukor med hjärtan. Indiska


Köpte två krukor på rea. Kanske till godis? Eller ljus? Får se. De är inte så stora. Röda med vit insida och guldkant upptill. Ljuvliga med de små fötterna under! Och fler hjärtan. Rött o hjärtan gör mig varm i hjärteroten :-)



 

 Åsså den nya vattenkokaren :-)

ÄLSKAR den här metallfärgen!


Inte tillstymmelse till jul över den egentligen. Bara en häftig julfärg. Vår gamla vattenkokare värmde sin sista tekopp i julas och sen var familjen utan. Köpte den här för mina traktamentspengar. Delar av det.


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards