Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under januari 2010

Av Kvasthilda - 16 januari 2010 17:44

... det är frågan.

Kikade in hos Tant Alexandra o lille Malte. Jisses, palten fyller sex månader ju! Tiden rinner iväg!

Lämnade en kommentar o kände att jag var tvungen att göra ett inlägg "hemma" oxå.

Har köpt några av kvällsblaskan de dagar de haft bakbok. Missat en himla massa men tror vi har tre stycken. Eller eventuellt fyra. Givetvis missade man julgodiset, eller var det julbaket? Skitsamma. Det har varit Småkakor, Adventsbak, Julgodis, Kladdkakor, Baka med barn och nu senast Matbröd & surdeg, vilket säger mig att vi har tre av dem. Kokböcker är kul. Bakböcker är ännu roligare. De finns mest som ögongodis hos oss, snarare än inspirationskälla eller vad det är, receptböcker. Oftast hemfaller man åt de egna receptlösa matlagningarna. Ungarna kan inte förstå hur vuxna kan laga mat utan recept. Å andra sidan är jag oftast slav under bakrecepten. Vågar inte riktigt ta ut svängarna och chansa. För lite mjöl, för mycket mjöl, för många ägg, för lite smör, för mycket mjölk, för lite bakpulver... Ja, så kan det pågå.

Att prova sig fram med en kaksmet är en total waste of time. Det finns så många andra som provat sig fram o hittat den gyllene medelvägen med idealförhållandet mellan ingredienserna. Varför ska jag då chansa hejvilt? Däremot kan jag ändra lite i recepten med smaker o annat. Nåt ungarna älskar att göra är att hacka ner choklad o i viss mån nötter i kladdkakan. Själv sätter jag gärna apelsinskal i den.

Mat är en annan sak. Där kan man prova sig fram. Bara man inte provar med en näve salt i stället för en nypa. Det är dumt.

Apropå böcker. Jag fick en ögongodisbok i julklapp av äldsta dotra. En bok med baaaara chokladrecept. YumYum! Fast vad är "vispa till hårda toppar" eller "vispa grädden till lösa toppar".....? Vilken översättning. Ibland undrar man hur de tänker. Har de inga korrekturläsare? Nej, just det. Det är en utdöd folkart. Stendöd arbetsuppgift. Men ibland behövs det! Boken heter passande nog Choklad. Med tillägget 365 oemotståndliga frestelser. Det är en engelsk bok i översättning till nån form av svenska. Men bilderna är oerhört njutbara!

Min kommentar till TA:

*klipp* 

Jag drömmer om en sån där dyr amerikansk assistent i nån klatschig färg. KitchenAid heter den ja. Jäklar vad det skulle bakas om man hade en sån..... Heheheheee... Köpte oxå tidningen med den där boken men ska sanningen att säga inte ens öppnat den än! Jobbar som en skållad råtta. Köpte däremot lite choklad häromdagen med föresatsen att göra muffins.... Vad tror du? Kan det klassas som matbröd?

Äh, jag tror jag tar en snäcka till. Fick det i samma paket som Chokladboken. En stor låda med nougatsnäckor. YUMYUM! FiaLottaLarsson tror inte mamma vill ha dem.... Nej du, gumman. Eller snarare Jodu. Den som spar hon har! Kan njuta ev en bit ibland i flera veckor i stället för fjorton bitar på en liten stund. Men magknip som följd.

*snap*

Gott är det!

Av Kvasthilda - 16 januari 2010 17:25


Det är många hus som är rivna efter järnvägarna. Oftast små banvaktarstugor, men även större bostadshus som det här. Bergfors var en gång i tiden en liten knutpunkt med egen skola. Skolan är borta sedan många år och ett efter ett, har även bostadshusen försvunnit. Några är fast rotade i myllan nedanför Nakeri men många är borta. Idag finns bara en stor platt med sandtrav där huset har stått. Eller fanns. Det har grävts omkring platån.

Fotot här är taget med en vanlig kamera för negativ film och fotot inscannat för nåt år sen.

Ett av alla gamla järnvägshus som inte finns kvar längre. Hus 9, Bergfors


 


Arkiverade Lördagsfoton


Av Kvasthilda - 16 januari 2010 14:58


Himlen var alldeles rosa idag. Svårt att få fram rätt färg. Å andra sidan väntade jag några minuter för länge innan jag tog mina bilder så den hann gå över i en mer orange ton. Fotat över gruvberget, Kirunavaara.




Av Kvasthilda - 16 januari 2010 09:54

En av förra veckans vinnare kom från Vittangi. Närmare bestämt förstaplatsens placering. Se där :)

Det börjar i en taktfast tango, eller två... Tango Tango med Petra Nielsen som hon tävlade med i Melodifestivalen 2004.

Nån som borde veta att föra sig på dansgolvet är ju en marinofficer och det finns säkert en sån bland de vi ser vid Vinga fyr. För i nästa uppgift siktar vi dem, killarna i Engelska flottan.

Nästa uppgift. Kort fråga, vem sjunger? Alf Robertson med sin omisskännliga röst sjunger om sin lilla mamma, bland annat. Melodin heter Jag är inte den jag var förut.

Lennart Palm tar över och spelar en barnvisa. Hasse Alfredsson skrev låten om Styrman Karlsson som hade ett visst besvär med nånting. Han fastnade ju med foten i en potta.... Bestämd form skulle vi ha. Styrman Karlssons besvär med porslinpjäsen är väl rätt titel på låten.

En av mina favvolåtar kom sen! Jag jobbade på Jägarskolan ett kort tag och under lunchen brukade den här spelas. Låten Believe med sångerskan och skådespelerskan Cher. Do you believe in life after love?

Så från en kärlek till tre. Ingmar Nordströms spelade signaturen till just Tre kärlekar. En omtalad teveserie, sedd av många men som jag faktiskt aldrig, sett fast den gått i repris.

Serien ovan kan ju ha utspelats i en liten svensk stad. Nu är ju inte Östersund så där pytteliten men titel och text säger Nu tändas åter ljusen i min lilla stad, även om vi inte fick höra det idag. Enligt wikipedia tror Luleborna att det är just deras stad som Gunnar Wiklund sjunger om, men det var Per-Martin Hamberg som skrev den, om just Östersund. Idag spelades den på trumpet, utan ord.

Till och från dessa kärlekar i Östersund, eller var de nu kantänkas utspela sig eller bo, har det nog sänts ett o annat kärleksbrev. Elvis sjöng om brev som gick i retur. Return to sender. För att breven ska hitta tillbaks igen krävs ju att de är försedda med en avsändare. Nåt som är alltmer ovanligt idag... Speciellt i auktionsvärlden. Kan inte förstå varför.

En annan kärlek sjunger sir Elton John om. Hela Englands älskade ros, Lady Di. Han gjorde om sin Candle in the Wind och döpte den till Goodbye England's Rose när prinsessan Diana så tragiskt gick bort för drygt tolv år sedan! Hennes barn, som idag är vuxna unga män är ju givetvis prinsar.

De har nog kysst en och annan groda för att hitta sin prinsessa... eehhhhhh.... Kanske det är de som är grodorna? Partyprinsarna.... Hur som haver. Kiss me honey, honey kiss me. En kyss efterfrågas. Eller fler. Ole Erling spelade.

Prinsarna är bröder med pengar och nästa artist kallar sig just det, Moneybrother. Egentligen heter han Anders Wedin och är mas :-) Kommer från Luudvika enligt wikipedia (ja, med två u, uttalas med diftong!). Se där. Man lär sig alltid nåt! Hans fantastiska låt som slagit runt om i världen heter They are building walls around us.

Sen tar vi tåget från Paddington. Åtminstone var låten med i filmen om och med Agatha Christie, 4.50 från Paddington. Vi vill ha upphovsmannens förnamn till krysset. Ron Goodwin komponerade musiken till alla filmer med Dame Margaret Rutherford där hon spelade Agatha Christie. Just den här filmen hette Murder she wrote (4.50 from Paddington). Den här filmen är inspelad med alla Agatha Christie-skådisarna, förutom Dame Margaret, även Joan Hickson och Geraldine McEwan.

Till sist hör vi Happyland från nya albumet med samma namn av Amanda Jenssen. Jag gillar den här låten! Undrar om hon sjunger i strumplästen fortfarande? Tror det :-)


Av Kvasthilda - 16 januari 2010 09:44


Vaknade o slog på radion lagom till att höra sista ackorden ur Detroit Rock City med Kiss önskat av nån hos Lisa Syrén. Dessa få ackord kastade mig tillbaks till tonåren igen :-) Åh vad jag saknar min Kiss-skiva. Gav bort den, INKLUSIVE klistermärket till en av brorsans mindre bemedlade vänner som suktade efter den. Nu var ju inte DRC med på det albumet utan på deras Destroyer-album.


Jaja, ska fixa lite o förbereda för krysset här.


Back in a few.

Av Kvasthilda - 16 januari 2010 09:00


Tema nr 226 På rad

17/365


Följdtema från gårdagen. Här är vagnarna som sitter fast. På en låååååååååång rad sitter de bakom loket. Just det här är 42 vagnar, men hade det varit gamla vagnar, hade de varit 52 till antalet. Nyvagnarna är större och på ungefär samma tåg-längd har vi fyrtiotvå av de nya. Ibland sitter det 68 vagnar bakom loket men ska de dras av en Dm3, som här, krävs det att de står vända åt samma håll som mitt tåg gör på bilden, vilket innebär att de är tomma. En Dm3 orkar inte dra 68 lastade, utan då sitter det en Iore i fronten. En kompis till mig hade just en Dm3 och 68 tomburkar hem förra veckan.

På rad står även lyktstolparna till vänster och stolp.. eh stopplyktorna i andra änden av bangården :-)



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2010 hos akson


Av Kvasthilda - 15 januari 2010 23:15


Vad betyder halv för dig? Oj, det är mycket det. Har ett halsband Maken o jag fick av svägerskan, med en rundel vi har delat på. Två halvor som blir en hel.


Nu har jag inte valt det som veckans bild utan en bild från jobbet - IGEN. Eller en bild från jobbet och en bild fotad samma dag (onsdags) men på helt annan plats.

Första bilden är fotad på hemresan från Gällivare. Fick möte på en driftplats och klev ur o fotade den fantastiska himlen med fronten av mitt lok i kanten medan jag väntade. Dett är fronten på en av lokhalvorna som bildar ett Iore-lok. De sitter ihop två och två. Två lokhalvor som bildar ett lok tillsammans. Självklart.


  



Andra bilden är tagen tidigare under onsdagen, på museet i Gällivare där de har utställt lite bilder och modeller från Malmbanan. Bland andra finns denna modell av en Dm3. Ett gammalt brunt Dm3-lok. Som synes. De hade numrering i 900-serier och de lok vi kör idag har en 1200-serie. Vad de dock har gemensamt är att de består av TRE lokhalvor.
1 Dm + 1 Dm3 + 1 Dm gör en Dm3....
Den halvan i loket som faktiskt heter Dm3 har ingen hytt. Tre halvor blir ett helt lok. Knepigt ja, men så är det :-) Bilden under modellen visar Aitikgruvan där världens största truckar går skytteltrafik. Det har dock inget med halvor att göra så det får bli ett inlägg nån annan gång.



Tema Fredag hos sinneskatten


Av Kvasthilda - 15 januari 2010 23:00


Veckans fredagsfärger går i midvintertidens färger. Vitt o grått. Grått o vitt. Idag har hela världen varit grå och vit. Förutom den stund då solen lyste och färgade fjällen, bergen och omgivningarna gyllengula. I alla fall delar av omgivningarna.

Jag visar en bild, tagen under dagen, med lite vilt. Några av våra skygga skogsfåglar som alltid håller sig kring järnvägen. Har inte sett mycket renar i vinter, men nu finns de längs spåren och mer än en gång faller de offer för förbipasserande tåg. Detta till våra bevingade vänners glädje. Här syns en flock korpar lyfta från sitt as, tillsammans med en något större fågel, en havsörn. Fåglarna är mycket klokare än renarna för de flyttar ju på sig när tågen kommer! Renen står oftast kvar o bara ser på....



Fredagsfärger


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards