Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 23 oktober 2010

Melodikrysset v42, 2010

Av Kvasthilda - 23 oktober 2010 11:24


Lördag morgon. Eh, förmiddag. Sören och Severin har namnsdag. Hur många heter Severin? Jag har däremot tre facebookvänner som heter Sören. Gamla skolkamrater. 60-talister. Som Eldeman o jag.


Idag har det varit lite blandat bandat. Vi börjar med en melodi som jag tycker är ljuvlig. Staffan Percy sjöng Bo Setterlinds Drömmens skepp.

Vårt hav, med hatten i silver,
drömmande går mot land,
ett skepp med blommor kring rodret
syns stäva mot himlens rand.

Vi ser dess brusande sidor
lysa som kaprifol,
och babords reling bär timjan,
som rodnar likt morgonsol.
Vindarna vaknar och vänder,
vaknar och vänder sig om,
vågorna skimrar,
skimrar av sång, av sång
.


Sen hör vi Sune Mangs paradnummer. Ett av dem. Och den kan väl kopplas till hans trinda rundör. Någonting att äta, någonting att dricka. Tralalalalaaaalaaalaa... "En trettiotalsschlager som hörs lite då och då ännu" sa Eldeman. Idag hörde vi den i jazztappning med Sone Banger och Lars Erstrand.


Sen "knyter han ihop planen med en dubbel" och det är en dubbel, eh duett. Björn Skifs och Agnes fantastiska When you tell the word you're mine. Den spelades för första gången vid "ett speciellt tillfälle" där vi vill veta något om "de som i första hand hörde på". Det är vad "han hade för efternamn innan" då "hon blev hans, ja vaddå?" Redan när Eldeman pratade om duett o ett speciellt tillfälle anade jag vad som komma skulle. Jag älskar den här låten. Liksom Daniel Westling gjorde sin då blivande fru. Störst av allt är kärleken. Kronprinsessbröllop. Händer inte så ofta i världen!


En kronprins följde sen. Nåja. Han axlar inte pappas musikmantel rakt av. En "känd son" sa Eldeman. Hahahahahaaaa! Jag frågade E-pigan om hon visste vem det var.

"Ja, Enrique Iglesias" sa hon.

"Men vet du vem pappa är?"

"Eehh, nä??"

Så, nä. "Sonen", eller snarare fadern är känd hos oss åldringar, inte hos Enriques generations musiklyssnare. För dem är Sonen bara Enrique. Idag sjöng han en av sina nya låtar, I like it tillsammans med rapparen Pitbull.


Eldeman har Eroupas största skivsamling (stor del ärvd) o nu pratade han om skivarkiven o deras samling av folkmusik.... Undrar om han lånar ut sina skivor för han köper en hel del musik själv? Nästa uppgift hittades i alla fall i arkiven och det var en inspelning med en speciell sorts sätt att sjunga för att det ska höras lång väg och den framförs i ett speciellt geografiskt område. Min första tanke var kulning från Dalarna.... Nu for vi lite längre än så och hörde ett par joddlare. De hör hemma i Alperna. Där vandrar joddlingarna långt mellan fjälltopparna. "Det var ju långt före mobiltelefoner o annat" sa Eldeman. Hahahhaaaa...


Från fjälltoppar till militära toppar... Berlin tar andan ur mig, Take my breath away. Jag pratade med en kollega häromdagen om den här filmen. Hennes idol var The Iceman när alla andra suckade över Maverick. Tom Cruise i sin ungdom. Top Gun. Mmmmmm.


Maverick var ju en jäkel på att flyga o de for både högt o lågt. För att knyta ihop till nästa kryssbidrag.... Top Gun är en klassiker (i alla fall i MIN filmhylla). En annan klassiker är ju Bach. Åtminstone gjorde han klassisk musik. Och en o annan psalm.

Nu grönskar det i dalens famn,
nu doftar äng och lid.
Kom med, kom med på vandringsfärd
i vårens glada tid!
Var dag är som en gyllne skål,
till brädden fylld med vin.
Så drick, min vän, drick sol och doft,
ty dagen den är din.

Bachs original heter Bondekantaten men den fick under titeln Sommarpsalm svensk text av Evelyn Lindström och en av alla som sjungit in psalmen, är enligt Wikipedia Ulthima Thule. Jag har lite svårt att koppla UT med psalmer... För krysset plockar vi ut första ordet i svenska texten, dvs nu. Den kallas oftast för Nu grönskar det för att hållas isär från alla Sommarpsalmer...


Efter nyhetspausen kommer en på senare tid återkommande gäst i krysset. Fast det kan kanske vara svårt att sätta in nåt annat än ett o mellan l och a då vi nyss haft lya i den spanska räven? Idag sjöng han Tom Jones Delilah. Han? Ja, Loa Falkman förstås.


Vi har haft gifta sessor med idag. Nästa uppgift handlar om brudens mor o jag trodde vi skulle få oss spelad en låt av Queen enligt det Q som fanns i planen. Men så var icke fallet. Queen var rätt men inte gruppen. ABBA sjöng den här på deras bröllop en gång i tiden. Kungen o SiIvias då. Fast idag var melodin instrumental med pianisten Richar Clayderman. Dancing Queen. Sonen som just satt sig i soffan när den spelades sa "till och med jag vet vad det är". Han tycker det är fascinerande när han kan en o annan låt i krysset. Ja, men vaddå. Det är ju en lek för hela familjen? Sonen liksom jag, skrattade åt minnet av Annika Andersson och Per Anderssons halvhamboversion ur Doobidoo för ett tag sen.


Mer toppar. Anna Bergendahl vann ju Melodifestivalen med sin This is my life och första platsen är väl topplats om nåt. Nu blev hennes svenska etta inte nån Europeisk dito utan hon for ut på målsnöret i sin delfinal. Attans.


Efter det tar Eldeman fram ett par skivor med Ingmar Nordströms o kör en av sina underliga dubbeluppgifter illustrerade med två låtar. Först tar vi regnbågen upp till Landet of Oz för att sedan ta oss ner till gudarnas hemviste i Aten. Vilken film den är hämtad ur, vet jag inte.


Han sjunger som en gud. Nja. Finns nog de som tycker det. Det går väl an. Östen med rösten. Herr Warnerbring sjöng en gammal slagdänga i hans alldeles egna stil, Förlåt lilla vän. Kan berätta att jag en gång fajtades med ett av hans barn på Tradera om en klippdocka av en familjemedlem. Kanske det var dotra själv om hennes egen avbild? Minns inte. Hon fick den. Det kommer mera. Eller flera. Klippdockor.


 
 
Ingen bild

Ida

23 oktober 2010 20:02

Jodå, visst vet även vi yngre vem "den riktige" Enrique Iglesias är (för övrigt den av dem som kan sjunga...)! Själv är jag 23, och känner mkt väl till honom. Är man musikfantast, så är man! ;)

Kvasthilda

23 oktober 2010 21:04

Julio :-) Skönt att höra! Fast jag gillar Enrique också.

 
Jah Hollis

Jah Hollis

24 oktober 2010 12:13

Det lär bara finnas 38 stycken i Sverige som har Severin som tilltalsnamn, så chansen att man skulle känna någon är minimal.
Melodikrysset måste vara ett av radions äldsta program. Minns hur morsan löste det på lördagsförmiddagarna när jag var tonåring och låg på mitt rum och hämtade mig efter vilda fredagskvällar.

http://jahhollis.blogspot.com

Kvasthilda

24 oktober 2010 15:25

Det har funnits ett tag :-) Jag har börjat lösa det på en mer kontinuerlig basis under de senare, kanske tre åren. Tidigare blev det när jag kom ihåg det! Det händer att Syrran o jag löser det tillsammans - via SMS :-)

38 Severin? Se där.

 
Ingen bild

Ida

30 oktober 2010 10:23

Julio, så klart! Tack för rättelsen. ;) Blandade nog ihop då han har en son som heter heter Julio (Enriques storebror?)... Men men, här försöker man ha koll, så har man det inte alls! Hehe. Å förresten, tack för en mkt bra "Melodiblogg"!

Kvasthilda

30 oktober 2010 11:01

Tack Ida :-))

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Måndag 29 april 09:00

  Tema nr 352 Vägg 120/366   En är en äkta skiffervägg, en är en tapet.       Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Söndag 28 april 19:33

Så är jag då hemma igen och har datorn för mig själv en stund. Min krysslösning med Anna Charlotta den här helgen såg ut som följer:    Vi började i Så Mycket Bättre där Amanda Jenssen tolkade Carolas Fångad av en stormvind.    Barbro Skinnar...

Av Kvasthilda - Söndag 28 april 09:00


  Eget tema nr 21 Borst 119/366   Försökte komma på något fiffigt tema till den här gula mockajunken. Det är en spårsnöröjare som tappat ett av sina borst intill ett spår på en bangård och jag kunde inte låta bli att ta en bild. Solgult o gra...

Av Kvasthilda - Lördag 27 april 10:35


Ahh. Bloggen är tillbaks. Den låg nere igår och så även idag på morgonen. Jag befinner mig på en plats där kryssblogg inte låter sig göras. H A D E kunnat ta med mig Lapptoppen men det blev så hastigt och lustigt och den var inte det enda jag 'kunde ...

Av Kvasthilda - Lördag 27 april 09:00


  Eget tema nr 20 Tussilago 118/366         Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards