Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2010

Melodikrysset v43, 2010

Av Kvasthilda - 30 oktober 2010 11:01


Jag fick tillbaks datorn till sista uppgiften. Så går det när Maken är hemma :-) Hade inte ens en kryssplan men löste det mesta vid köksbordet. Operan fick jag till när jag fick planen framför mig. Hade Fantomen.... eh nä heter ju Fantomen på operan o La Traviata i huvudet. Operor med åtta bokstäver. Lite svårt när man inte har nån ledbokstav. La Bohčme fanns inte ens i min hjärnbalk vid tillfället.

Jaja. Dagens kryss då. Eldeman inledde med att säga

Så här kort är en vecka. Jajamen.

Ja, ibland undrar man om någon stjäl dagar mitt i veckan då de rinner förbi så fort!


Oktobers sista kryss var alltså rätt enkelt. O vi började väldigt enkelt. Maken väckte sonen för dagens skotermässa på stan men för hans morgonfrids skull, tack o lov inte förrän Caroline hade sjungit klart. Hade nog varit svårt att få upp sonen till hennes Snälla Snälla Snälla. Caroline af Ugglas som vuxit i mina öron o jag numer lyssnar på hennes melodier. Det var bra att få gå på hennes spelning och få lite bakgrund till alla konstiga låtar.


Ja, då var vi igång hörni! (Eldeman)


Nästa låt hör vi i det franska originalet, Comme d'habitude som sedan Paul Anka skrev en engelsk text till o för krysset vill vi dels ha titeln och dels efternamnet på den man som gjorde den känd. Paul sjöng ju inte själv. Eller jo, det gjorde han, men den vi för alltid förknippar med hans sätt att sjunga den, är Frankie Boy. Frank Sinatra. Just det ja. My Way förstås.


Så hem till Sverige igen och svenska visor. Alla fåglar kommit re'n. Här har de flytt för idag vräker snön ner! (vilket påminner mig att jag måste gå ut sen sväng o ta några bilder..... brb som ungarna säger)


OK, I am back (ā la Arnold).

Sen då?

Eehhh... jo just det ja....


Operan var det. Montserrat Caballé och Placido Domingo sjöng ur La Bohčme.


Sen leker vi ringlekar. Vi vill ha ett par efternamn. Jaha, Andersson o Pettersson o Lundström o jag trallade jag innan musiken började. "Hur kunde du veta det??" sa sonen förundrad. Det var här han precis hade klivit upp. "Jamen, hur många efternamn finns det i ringlekar?" Jungfru skär. Undrar om det är ören de tar betalt i karusellen? Kan ju inte vara kronor? Såpass gammal är väl den där ringleken? Tio för de stora o fem för de små... För krysset noterar vi Lundström och Pettersson.


Tivolit kanske låg Vid en korsväg? Näste man vandrar mellan sina dito i alla fall. Undrar hur många gånger den här snurrat i dotras öron? Endera via datorns mediaspelare eller i bilens CD-snurra. Nordman är en av hennes absoluta favoriter och den enda grupp hon frivilligt stannat för att se live, på Kirunafestivalen :-)


Om Herr Hemlin är hennes drömprins förtäljer dock inte historien men bröderna Grimm skrev om en sådan. En prins. Fast sagan handlade om sessan med hy vit som snö och hår svart som kol. Eller hur det nu var. Såg den ju häromdagen men minns inte vad spegeln mässade för Snövits elaka styvmor. Om den nu sa nåt om det alls... Ännu en lösning jag tog på ledtråden med sonens mun i stil med ComHem-kattens.... Qué?? En dag är prinsen här sjunger hon medan hon lallar runt i dvärgarnas lilla stuga, där i skogen. Vad sa han nu Eldeman? Vem dyker upp en dag? Just det. Fast idag fick vi ingen text. Bröderna Grimm skrev OM sagan. Sonen än en gång: "De snodde ju alla sagor". Tja, de hämtade folksagor, samlade ihop dem och skrev ned dem o gjorde väl om en del. Antar jag. I original är det visst drakar och rövare som hjälper henne snarare än sju små dvärgar. Ni vet väl förrseten att dvärgarna egentligen var åtta? Trötter hade en tvillingbror som hette Jesper..... (en kompis till mig är fullproppad av bombade skämt).


I nästa uppgift fick vi en röst. En unik sådan. Som ofta hördes "i det eldemanska barndomshemmet" eller vad han nu sa. Mamma Eldeman spelade ofta skivor av näste artist. Sonen trodde det var "han med de dansande tjejerna". Förvisso har även han en källarröst (mörk o dov o djup) men inte lika säregen som Jim Reeves. Han sjöng Adios Amigos idag (igen). Källarrösten? Christer Sjögren ;)


"Har du sett Stevie Wonders fru?"

"Nähä. Det har inte han heller".....

*bäh* Ett sån't dåligt skämt som vandrade runt när man var tonåring.... För nästa uppgift fick vi hans I just called to say I love you, fast på stålgura med The Shadows... Han tycks ha en enorm förkärlek för sina gitarrgrupper, Eldeman. Jag fick ett kassettband en gång i tiden (vet ni vad ett kassettband är??) av en brevvän jag hade i Kanada. Stevie Wonder var en av hennes största idoler. Det var då jag kom i kontakt med hans repertoar och just den här låten. Hade väl hört låtarna tidigare men lyssnade rätt ofta på dem när jag fick kassetten.


Efter skuggorna får vi ännu en instrumenal låt som normalt har en sån där tungvrickartext. Eller inte. Just den här är väl inte en av Povels värsta men en underlig uppmaning är det.

Hej pojkar lyssna ni förstår
Min svärmor fyller 80 år
och jag vet inte vad jag skall ge
säg har ni någon idé?

 

Köp inte en Zebra. Nej nej
Köp inte en Zebra. Nej nej
Köp inte en Zebra. Nej nej nej nej nej nej
Köp nått som hon har glädje av

Ja, vad säger man... Povel Ramel. Han kunde han. För krysset snor vi en etta. Eller en.


Nästa skiva är också en underlig skapelse. "Tekniska finesser" kallar Eldeman det. Den som nu står bakom albumet Forever Cool har tagit en massa låtar av en stor (hm, ja kanske, jo det får man väl säga) och alldeles väldigt bortgången sångare o mixat ihop det med nu levande artister. Idag hörde vi Pop-Soultjejen Joss Stone i
I can't believe you're in love (with me). Mot henne sjöng Dean Martin. Han är för evigt kall.... ehhh cool.


Sen fick vi höra en instrumental låt igen. Fast ingen av dem sjunger. Janne Schaffer spelar mest med tungan :-) Och på sin gitarr. Idag var han tillsammans med Björn J:son Lindh i dennes vackra Brusa högre lilla å. Idag stod bindestrecket för hans kolon.


Till sist går vi på musikal. Modern sådan. Den går visst i Stockholm just nu. Jag bor så långt från världens cemtrum (var det då ligger... Fan, det kanske är här??), jaja vi säger kulturvärlden då....  att jag inte vet vad om pågår där. Med titeln från Queen hörde vi ledsången ur musikalen We will rock you.


Rock On! På teven hör jag just nu mer rock, Bon Jovi. Hmmm...


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Fredag 19 april 09:00


  Tema nr 208 Nästan borta 110/366   ... eller kanske tvärtom. Den är väldigt ny och på väg fram igen.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adres...

Av Kvasthilda - Torsdag 18 april 09:00


  Tema nr 240 På väg 109/366   373 för att vara exakt.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Onsdag 17 april 09:00


  Eget tema nr 19 Takdropp 108/366   Förklaringen på gårdagens "skål". En isgrop i snön, formad av ihärdigt takdropp.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om ...

Av Kvasthilda - Tisdag 16 april 09:00


  Tema nr 274 Skålformad 107/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Måndag 15 april 09:00

  Tema nr 279 Solen lyser även på liten stuga 106/366   Vincents gulliga stuga i norrbottenslademodell får lite varmt ljus av vårsolens sena strålar.     Några dagar har gått och snön har gått ihop sig lite:    Temalista    ...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards