Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under oktober 2017

Av Kvasthilda - 17 oktober 2017 11:02

Åsså konstaterar jag att facebook svämmar över av hashtaggar just nu. #MeToo. Många, många, många är de kvinnor som nån gång utsatts för nån läskig kille som ansett att deras kropp varit fritt villebråd, att se på, att tafsa på, att våldta. Alla tjejer jag känner har nog nån gång utsatts för varierad grad av detta. Obekväma situationer. Ett nej är ett nej. Jag vill inte ha en puss av dig. Nej. Du får ingen kram. Jag ger o tar ändå. Assholes. Och utnyttjande av fulla tjejer. Eller busvisslande på nyktra tjejer som går omkring med tanken nån annanstans, kanske vid sitt sjuka barn, kanske hos sin gamla farmor, på en bok hon läser, en film hon just sett, vad hon ska lägga för goda ingredienser i cupcakesen hon tänker baka när hon kommer hem, vilket doftande badsalt som ska användas vid det härliga badet som väntar. Åsså bryts den där tankegången av en busvissling av nån idiot som bara ser ett långt hår, en rumpa, ett par bröst eller nåt annat de tycker är skoj att vissla åt. Läste just ett inlägg av en tjej som skrev just det. Hon gick i sin egen tanke o funderade, så kom den där visslingen och det avbröts och hon blev medveten om annat i livet. Sån't som är oväsentligt. 

Jag har varit utsatt. Speciellt vid två tillfällen där jag inte kunnat värja mig. Ena gången var jag ung (nånstans precis i tonårsskiftet) och vi hade en familj på besök. En mamma, pappa o deras fyra barn. Åsså mina föräldrar, yngre syskon och jag. Jag sov när sagde kompis pappa tyckte att han skulle mysa med mig. Det ledde inte till nånting för jag knep ihop o han ändrade sig mitt i sitt tafsande av någon anledning. Så kröp han därifrån igen o jag kunde somna om - efter att ha låst dörren till rummet där kompisen, hennes syster, min syster o jag sov. Det blev ett himla rabalder dagen efter kan jag säga o gubben vägrade kliva upp o träffa mina föräldrar. De har umgåtts efter det, men den gången blev det lite kyligt. Inget var ju OK i det, men det har inte satt ett spår i mig o jag har valt att minnas honom bara som kompisens pappa, ingen äcklig snuskhummer som våldför sig på barn. Det hände aldrig, vare sig förr eller senare med nån mig nära inblandad - vad jag vet, men det är ju inte OK för det. 

Den andra händelsen skedde i vuxen ålder - eller ja, kring 20-årsåldern och var nog fan så mycket värre men har inte heller satt några spår i mig. En anledning är att jag var så inihåvete packad att jag inte har ett enda minne av själva händelseförloppet eller något av det som ledde dit. Det andra är att ingen av killarna det handlade om efterlämnade sig nånting, som sjukdomar eller ungar. För det var killar. I plural. Jag var bara medveten om det sista ansiktet jag såg när jag vaknade till. En kompis pojkvän. Kul kille. Knuffade undan honom, klev upp o såg mig om. Låg ju halvnaken på hans säng, men det var fler killar i rummet. O var fan resten av gänget var under tiden kan man ju undra. Hans föräldrar och alla tjejer. Vi var trots allt hos föräldrarna till tre av ungdomarna/de unga vuxna som var med på kalaset.... Pratade med hans flickvän senare o hon frågade bara vad som hände - vad nu jag skulle kunna svara på det? Fy fan. Så ja. #MeToo. (kan ju tillägga att "flickvännen" o jag är vänner än idag). 

Av Kvasthilda - 17 oktober 2017 10:57

Det var sista 365an jag hade på lut för den här gången. Nu måste jag börja leta nya infallsvinklar o nya motiv igen. Åker förmodligen till stugan i helgen o kanske får lite tips o idéer där. Eller inte alls. Då skiner säkert solen i Kiruna o det spöregnar längre ner i länet. Just my Luck. 

Jäklar vad hungrig jag blev. Har tagit reda på makens alla svampar. Sprängticka. 

Av Kvasthilda - 17 oktober 2017 09:00


Eget tema nr 31 Tappad

290/365


Hittade en vacker fjäder på gården o tog reda på vad det var. Visade sig vara en sträckande fågel, morkulla.




Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2017

Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 16 oktober 2017 15:28

Huff. Decisions Decisions... Sitter o tittar på hemsidan för superpresentkortet. Maken har fått julklapp från jobbet två år på raken o jag kände att det var dags att leta fram dem för att se hur lång tid det var kvar på dem. De gäller liksom i 24 månader. Alltså måste ett av dem vara på väg ut.... Jodå. Tur att jag kollade nu. 19 november går det ut. Vore ju synd att kasta 500 spänn i sjön. Men vad sjutton ska man lägga pengarna på? Presentkort till avkommorna? En superhäftig lampa till oss? Presentkort på Panduro? Hemtex? Toys' r Us? Bio? Åhléns? Siba? Finns många att välja på. Inte helt lätt det där... Speciellt som många av butikerna och present-kortsmottagarna inte finns i närheten av Kiruna.

Samtidigt som presentkorten uppenbarade sig, hittade jag en triss från förra julen... Jaja. Den var det ingen panik med. Heller. O så var det bara 50 spänn. Vinst upp till tre gånger på samma lott... Det är en adventskalender. Blev bara en vinst. Nä, två ser jag. 75 spänn totalt. Plus minus noll då. Lotten kostar 75 pix. *bah* 

Maken på hemväg. O vad fan ska vi äta idag då? Rester blir det bog. Vi åt älgstek häromdagen. Så får det bli. 


Av Kvasthilda - 16 oktober 2017 09:00


Tema nr 91 Frostnupen

289/365


-.


Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2017

Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 15 oktober 2017 11:27

Laddar för jobb. Det sista för några dagar. En kväll i svappiskuren står på schemat innan det blir ledigvecka. 

Jenny ringde o ville ha info om hårddiskar. Det finns en app, likt Wish som heter Geek där man kan köpa allt i teknikväg. Funderar om det är äkta vara eller bootleg-grejer. Ali har en hel del Barbieprylar o mycket är kopior o inte alltid så välgjorda sådana - läskiga dockskor i taskig passform o ännu läskigare färger. De slumpas bort för nån tia, inklusive frakt o folk säljer dem sen på Tradera för mångdubbla pengar. Mycket irriterande innan man lärt sig vad som kan vara kopior o vad som kan vara äkta vara till ordinarie priser - eller i en del fall äkta vara till billiga priser. Allt är inte kopior där heller. 

Själv håller jag på att kopiera filer till min nya externa o det tar eviga tider. Kostar betydligt mer än på Geek, det är då ett som är säkert. Gav henne tipset att köpa minst två diskar till foton - o ha en som "aldrig" sitter i datorn, utan bara är slutstation för kopiering o som sen bara ligger o väntar på nästa backuptillfälle. Till film o annat som är mindre viktigt kan det räcka med en stor disk bara. 

Gubben la sig just på sofflocket i köket. Kronblom som en kompis dubbat honom. Tur att jag fick mormors gamla soffa från jaktkojan. Han har varit ute en stund o blev ståendes o prata med en granne. Frös som en gris när han kom in. Sate sig vid teven o konstaterade att Mythbusters är inget bra sätt att förstöra en söndag så han la sig vid elementvärmen på soffan i stället. 

Jag ska packa en ryggsäck o dra mig mot jobbet. Om en timme. Eller två. Måste kolla exakt när jag börjar. Tja!

Av Kvasthilda - 15 oktober 2017 09:00


Tema nr 258 Rimfrost

288/365


Det har konstaterats meteorologisk vinter på sina håll i landet redan förra helgen...



Temalista


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

365 Foton 2017

Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat.

Av Kvasthilda - 14 oktober 2017 15:18

Jag har jobbat hela förmiddagen men nu kommit hem och satt mig för att skriva lite blogg. Hej på Er! Idag har det snöat och regnat om vartannat. Olika på olika platser. Ruggigt väder. 


O med det kan jag ju säga att Det är Inte lätt att leva med vårt klimat alla gånger ;) Så heter Nanne Grönwalls låt som började dagens krysserier. 


Julian Beals ledde Göteborgsoperans orkester genom den mest kända melodin från Evita, Don't Cry for me Argentina


Göran Fristorp tog oss genom Syner i lövsprickningen, en dikt av Nils Ferlin, tonsatt av Leif Strand. 

Det går en svag resedadoft av markens unga gräs,
där strös av Perbergs-Joel några "no" och några "yes".
Och Inga-Lill från backarna hon tror att nästa vals,
skall Bagar-Harald linda ömt sin arm kring hennes hals.


Tennisvalsen? Har jag aldrig hört, men det är ju inte ett helt oävet namn på Tennessee Waltz, speciellt för nån boende i Kiruna. Här skriver kiruneserna om allt o ger precis allt ett eget namn. Alma Cogan sjöng. 


Efter det hörde vi en melodi ur Evert Taubes stora visskatter o jag förmodar att det var Första torpet, en av hans mindre kända melodier framförd av Hans Arrendal. Kikade lite på YouTube o hittade nåt med Hootenanny Singers som lät likadant. Ungefär. Detta lilla torp ska in i kryssplanen. Eftersom vi redan har haft ett Fristorp var det bara ett t som saknades i det nya lilla torpet... 


Vi tar paus efter ett hopp in i Mellon från 2016. Pernilla Andersson tävlade då med Mitt guld. Eller hennes. Eller vems det då var. 


Ja, må du leva idag. Det är namnet på en av Darins nyaste låtar. 

För när du blundar är allting klart
Säg mig vad du ser när du ser dig själv
Kan du sakna sånt du redan har
Ett andetag, den tid du har kvar
Ja må du leva idag!
Ja må du leva idag!
Ja må du leva idag!


En fransk melodi från anno dazumal, eller 1937 då, hörde vi sen. Från den ska vi hitta nåt som har med den svenska texten att göra. O det var ju Under ekars djupa grönska. O dessa ekar skriver vi i krysset. 


Från nåt gammalt till nåt nytt. Oskar Linnros är Bäst (i Sverige). Säger han själv i alla fall. 

När de e svart e de för att man ska se fyrverkerierna
De e inte tårar de e ba smycken du har lånat ett tag
Du måste lita på att ingen kommer ta sig förbi dig
Om du e bäst (du e bäst)
Om du e bäst i Sverige


Nästa uppgift tyckte inte jag var helt lätt men jag hittade henne efter lite letande och med hjälpbokstäver. Gunnel Fred sjöng Var mig nära


Tillbaks till Mellon. Året var nu 2008 och bröderna Rongedal stod på scenen o sjöng Just A Minute. Fast tre minuter tog det. 

Baby, takes just a minute to get it
Oh baby, takes just a few if you let it through
Time is ticking
I'm just a minute away from you


Vi slutar med stråkar i händerna på Vitamin String Quartet. Life on Mars. David Bowies fantastiska låt i en fantastisk version. Hade bara varit bättre med Bowie själv. 


O där slutar jag för idag. 



Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Oktober 2017 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards