Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under december 2009

Av Kvasthilda - 12 december 2009 14:41


Har lyssnat igenom krysset, lite hastigt och det var väl inga större svårigheter idag. Lite googlingar för att kolla upp artister och deras verk men inget för att hitta rätt svar! Jo ett. Operor eller klassisk musik o jag är inte alltid överens, även om jag räknade ut vad rätt ord i krysset skulle vara. Dock ville jag ju veta vad operan heter!


Det börjar med en snabb dubbel. Magnus Uggla sjöng sitt Melodifestivalbidrag från 2007, För kung och fosterland.


Nästa melodi letade jag texten till men den finns inte att finna! Att det var Änglamark som Roger Hinchcliff sjöng i en engelsk version kunde inte missas, men jag hade gärna velat hitta hans översättning av den underbara texten. Rosenknoppar och blåbär tyckte jag passerade. Herr Hinchcliff har gjort översättningar av många svenska klassiker och den här heter visst Gardeneden - i ett ord....


Från en klassiker till klassisk musik. Herbert von Karajan dirigerade här en symfoniorkester utan namn i Barcarole och vi vill veta ur vilket verk det är hämtat. Här kom min googlesökning. Hoffmans äventyr. Som sagt, äventyret hade jag, men inte vems äventyr det var! Skrevs av Jacques Offenbach 1881. Det är ett tag sen. Faktiskt hela sju år innan min farfar föddes...


Lotta Engberg sjöng sedan i en duett med Jarl Karlsson och vi vill veta vem som skrivit den fina texten. I folkviseton var ursprungligen en dikt av skalden Nils Ferlin som sedan fick en vacker tonsättning av Torgny Björk.

Jag skrev ett författarporträtt i gymnasiet om just Nils Ferlin. Pappa kopierade bilder ur böcker o jag klippte o klistrade sent en natt före inlämning... och skrev givetvis en himla massa... Enda gången min svenskalärare faktiskt gillade mig. Fick en stark fyra minns jag. Han o jag kom aldrig överens annars.... Jag har kvar skrivhäftet jag fyllde med information om Nils Ferlin :-)


Nästa uppgift är dagens Beatles. Eldeman återkommer ständigt till Beatles, Bond och Melodifestivalen.... :-) Beatles har ju en stor "visskatt" så det är kanske inte konstigt. Let it be var dagens bidrag och det spelades på tvärflöjt av Hubert Laws.


Apropå Bond. Nästa uppgift är filmmusik, svensk sådan. Vi vill ha namnet på sångerskan och en del av filmtiteln. Helen Sjöholms ljuva stämma hörs i låten Skenbart. Melodin är hämtad ur en Peter Dalle-film som heter just Skenbart, en film om tåg. Har inte sett den!


Nästa melodi var helt instrumental och framfördes här av Göteborgs Symfonietta. En text till den gjordes av Cornelis Vreeswijk och den superlånga titeln är Visan om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind... Puh, tar på krafterna bara att skriva hela titeln! Ett av alla orden räcker till krysset...


Mycket sportsnack är det, trots att jag lyssnar på internetreprisen! Bra att man kan spola framåt :-)


Vi tömmer rummen på "sportreferatare" och lyssnar till Sanna Nielsen och hennes Melodifestivalbidrag Empty Rooms.


I nästa uppgift vill vi veta operans namn ur vilken Toreador-arian är hämtad. Robert Merrill mfl framför den idag. Operan är ju förstås Carmen.


O apropå Helen Sjöholm.... Jag trodde jag skulle slippa undan - NÅN GÅNG! Bara melodin till den här låten, som var allt vi fick höra idag, ger mig rysningar..... Du är min man.... *rys-rys* Dansbandet Bennys (Bennyz?), spelar. Mer blåsande... eller saxofonerande vid en närmare titt... eehh lyssning? Eh ja. O det är Bennys. Med S.


Nästa uppgift är dock skön, både i original och i den danska version vi hörde här. Søs Fenger sjöng Inderst inde som Uno Svenningsson skrev med namnet Under ytan.


I näst sista uppgiften tjuvstartar julen. Det är Lucia i morgon så Eldeman tyckte att Ave Maria kunde passa idag. Mer blås! Valter Scholz trumpetade ut den i etern.


Sista uppgiften är också instrumental och här blåser det som attan. "Lite karaokeläge" kallade Eldeman det... Carolas Fångad av en stormvind brassar ut i hörlurarna, fast utan hennes skrikande. Förlåt. Hon skrek inte då. Det kom senare.


Ja jisses. Inte mycket kött på benen idag, men många av låtarna har jag inga relationer till och då är det svårt att sväva ut och brodera in lite extra... O mycket "uppgifter" blev det idag. Är för trött för synomymer känner jag. Ha lite överseende, va? Som jag alltid har. Mwahahahahahaaaa!


Nästa vecka är det 100% JUL!


Av Kvasthilda - 12 december 2009 13:55


Hemma igen. Parkerade tåget prexis på minuten jag skulle anlända kmb. Slutar officiellt om några minuter. Slapp ju lokväxlingen efteråt då tåget ska vidare norrut.

Nu ska jag sätta mig med Melodikrysset o se vad det har att bjuda idag. En gammal Dm3 erbjuder ingen radio och mer än halva krysset hade gått innan jag ens kunde tänka tanken att slå igång mobilradion så jag skippade det helt.


Av Kvasthilda - 12 december 2009 11:00


I dagens lucka ser vi husmor bakandes lussebullar. Solrosor. Inget recept, men i alla fall vägen dit. Delar av vägen dit. Det tråkiga med knådandet o jäsandet lämnar vi därhän :-) Gyllene bullar fyllda med mandelmassesmör och russin (röda o gula) och strösslade med pärlsocker. Försvinnande goda.


 


Av Kvasthilda - 12 december 2009 08:11


är det idag o jag ska iväg o jobba.

Min kod för att komma in idag var RHEA och för att knyta till det tycker jag att Chris Rea har gjort en av de bästa julsångerna som finns. Driving home for Christmas. Jag har ju tjatat om det, jobbar på julafton så jag kommer att driva home för julaftonskväll i alla fall.

Idag är det en sväng till Svappis som gäller. Några timmars jobb.

Tillbaks i eftermiddag/kväll för krysset.


Av Kvasthilda - 11 december 2009 23:36


.... sova sova sova.

Nu börjar ögonlocken bli tunga på Kvastis. Dags att krypa i säng. Har sovit en timme före IDOL, men behöver nu min skönhetssömn inför morgondagens jobb. Sitter på loket när krysset går, så det får jag ta när jag hinner. Jobbar sedan bagartidigt på söndag morgon så lördagen lär bli lite loj.

Hoppas ni har en bra helg!

Mina arbetskamrater har bowling med middag i morgon. De som inte gick förra veckan. Det är bland annat nästan alla mina elevkompisar. De flesta har fått veckorna mot mina. Dvs vi jobbar varannan helg och de har fått den helg jag är ledig o tvärtom. Eller tvärtom ;)

Sov Gott!


Av Kvasthilda - 11 december 2009 23:21


Sinneskatten har satt Ljus som veckans fredagstema. Jag fotade lite runt omkring mig förra veckan och valde att plocka ut en supersuddig bild på gruvberget, Kirunavaara.

När man kommer med tåget söderifrån ser gruvberget ut som ett enormt passagerarskepp. En jättefärja med lysen i flera våningar. Det är gamla dagbrottsvägar som är belysta. Överst på berget står (året runt) en gigantisk ljusgran. Egentligen är det bara en stor stålställning med ljusslingor men det ger ett magiskt ljus och illusionen av en stor gran. Om jag minns rätt är granen hela ARTON meter hög.

Bilden är fotad utan stativ (ni som följt min blogg ett tag vet att jag saknar en sån, men önskar att Tomten ger mig en.... Tror inte jag varit snäll nog för att få en så jag får nog önska mig ett tag till. Så mycket annat som behövs först).

Granen är den stora vita blubben överst till vänster... Ni ser ju att alla lamporna ser ut som julgirlanger.... De gula lysena nertill är KMBs bangårdsbelysning.

Det sägs att granen syns ända till Gällivare en klar natt. Man anar den som ett skimmer i fjärran. Har aldrig kunnat verifiera det! Man kanske ser den från Dundret, vad vet jag? :-)


 


Tema Fredag hos Sinneskatten.


Redigerat, lördag. Se här för en kanske lite bättre bild...


Av Kvasthilda - 11 december 2009 23:09


En värdig vinnare av 2009 års IDOL-resa. Vem som helst av dem kunde ha vunnit. Skillnaden i år tror jag blir att ettan inte försvinner i mängden av artister. Erik är för bra för det. För stor, så "liten" han är.

Vinnarlåten kan man tydligen ladda ner på tv4s hemsida.

Gulligt med kramandet av flickvännen på vinnarscenen :-)


Av Kvasthilda - 11 december 2009 21:30


Nästa bokstav i alfabetet är L och veckans bidrag fortsätter i julens tecken. På söndag firar vi Lucia med pepparkakor och lussekatter.

Det har tagit mig åtskilliga försök att fotografera detta lilla Luciatåg men till slut fick jag en bild. Krävdes ett lampbyte i taklampan först, för att få ljuuuuus. För mörkt i min hall och med den röra vi har i huset det senaste året, är det nästintill omöjligt att hitta en "studio" att fota i.

L står alltså för Lucia och hennes följetåg av tärnor, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar.


 


Titta in hos Petunia för andras L i ABC i ord og bild.


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards