Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under december 2009

Av Kvasthilda - 15 december 2009 00:56


Tisdag är lika med rubinrött. En pepparkaksburk där pepparkakorna sedan länge är uppätna och i stället fylld med struvor! Jag bakade struvor för några år sedan och Svågern tyckte att det var ju onödigt med ihåligheten på undersidan. "Kan man inte fylla det med nåt? Som mandelmassa?" Hmmm....


It's Tuesday again and with that comes the red theme shot. As you can see, three candles are lit so this is taken on Sunday, third Sunday in Advent. A tin can printed with yarn elves and straw goats. This came filled with gingerbread cookies but they are long gone and filled with home made cookies instead.



Explore other Ruby red Tuesday shots at Work of the Poet.


Av Kvasthilda - 14 december 2009 16:53


Jag bestämde mig för att mixa två olika färgfototeman den här veckan (och antagligen en o annan gång framöver). Svenska flaggan är ju blå & gul och en del bilder har man tagit och kommer väl att ta som blandar de båda på ett eller annat sätt. Mina foton denna vecka är inte purfärska utan hämtade ur arkiven som så många gånger tidigare. Jag ville ha dem båda nu för att representera att jag blivit färdig lokförare och kör mina egna turer. Har förarbevis på det övre, blå loket. En Dm3, här är det den sist tillverkade och den enda som har alla tre delarna i nummerordning, 1246+1247+1248, döpt till Oskar.


I have recently found two different Monday color theme photo challenges and wanted to mix the two this week (and probably several times in the future). Our Swedish flag is blue and yellow :-) I have participated in Mellow Yellow a couple of weeks already but the Blue one is new to me.

The photos I chose for the two themes this week are in no way freshly photographed, but as per usual picked from my photo archives. I wanted to put them in the same post since they represent that I this past week have finished my training (heheheheheee) to become a train engineer and I can now steer these monsters myself. Well, the blue one that is. And "steer"... my husband always jokes and say "You can't even steer"... So OK, the train goes straight forward. LOL!


Blue Monday:

Dm3 1246+1247+1248, aka Oskar

MTAB's "newest" tripple Dm-loco from the early 70's


Mellow Yellow Monday #47:

TMX 1015 belonging to another company: railcare

I love this one. Looks like a cartoon character to me :-)



To visit other participants in these color photo challenges follow these links:


Blue Monday at Smiling Sally's


Mellow Yellow Monday 


        


Av Kvasthilda - 14 december 2009 11:00


Bakom dagens lucka, den fjortonde i ordningen står en liten tomteskara och värmer sig i ljusets sken. Den som kan räkna ser att det är just fjorton små tomtar. Jag köpte den här lilla ljuslyktan i Falun förra julen. Som ni vet vid det här laget, gillar jag små tomtar och den här talade till mitt hjärta i det ögonblick mina ögon föll på den! Hade lite svårt att välja storlek och motiv, då det fanns även större modeller med tomtar, lussekatter och luciatåg, men just den här tomteringen för värmeljus är så söt!


 


Av Kvasthilda - 13 december 2009 15:33


Ikväll visas Solstorm på teve. Jag var o såg den på Galapremiären i Kiruna en kall novemberdag för ett par år sen. Galapremiärer är vardagsmat för många, i andra delar av landet men häruppe händer det inte så ofta. Jag var delaktig i filmen såtillvida att jag statistade i en scen där Rebecca anlände till flygplatsen i Kiruna och hyrde en bil. Vi rusade genom ankomsthallen för att "hinna med sista bussen till stan". Denna bland många andra statistscener blev bortklippta i den färdiga filmen. Om ni tittar på filmen ikväll kan ni också se att inte många av statisterna, eller de lokala skådespelarna har många repliker. Det är mest skådis-skådisarna som snackar och agerar. Izabella Scorupco, Jakob Eklund, Micke Persbrandt, Susanne Reuter, Krister Henriksson mfl. Förutom barnen förstås, som båda är Kirunatjejer.

Huset Rebecca bor i, tillhör en arbetskamrat till Maken :-)

Som sagt. Andra delar av landet kanske är vana vid stora produktioner (eller många produktioner, läs Ystad ;) ) men jag tycker det är kul med filmer inspelade i "min" stad. Åsa Larssons böcker är inte lika stora som sin namne Stieg Larssons och filmerna kommer aldrig upp i samma popularitet, trots de namnkunniga skådisarna men jag tycker det är skitkul! Bara synd att alla statistscener försvann....

Några finns kvar. Bland andra de som utspelas i "kyrkbutiken". Det är matsalen/ restaurangen på min förra arbetsplats. Toaletten där lilltjejen säger att hon brukar tvätta sig är receptionen på samma ställe! Och snöhögen Rebecca har parkerat bilen vid, där hon hittar den handskrivna lappen under vindrutetorkaren är i rundeln utanför. De tillbringade flera dagar "hos oss". Kompisen i respan hade en av sina döttrar med sig (vad var hon då, åtta? nio?), och hon satt vid en dator i receptionen (after hours förstås, men respan var där för att hålla ställningarna sas) när en av skådisarna kommer till receptionen och frågar om hon får låna en dator. Javisst. Hon går in, skakar flickans hand och presenterar sig. "Jag heter Susanne Reuter".... Lite luftlöst svarar tjejen "Jag vet!". Susanne är en av hennes idoler! Susanne hade inga scener där, men tillbringade kvällen med filmteamet i alla fall och ville väl kolla mailen eller nåt en stund. Hon pratade länge och väl med kompisens dotter :-)


Den "fantastiska" Kristallkyrkan.....

~Stora bilden fotad från "min" busshållsplats. Lite snö för att föreställas utspela sig i januari. Inspelat i slutet av april...

~Andra bilden visar den fula byggnadsställningen, aka kyrkan...

~Tredje bilden visar inspelningsplatsen vid "kyrkan" sett från mitt köksfönster en mörk natt. Scenerna där en procession går till kyrkan med facklor är inspelad just där, på parkeringsplatån.


Svavelstickor? Ja, Flickan som lekte med elden.... Har inte sett den än. Trean är visst också färdig o klar.


Av Kvasthilda - 13 december 2009 11:28


Ännu ett tema man kan tolka lite som man vill :-) Allt är inte guld som glimmar. Glitter kan hittas lite här och var.

Om jag hade haft kameran med mig och en supersnabb sådan som kan fota blixtar (i jämförelse) i totalmörker, hade jag kunnat få läckert blått glitter på bild från dagens tur. Det sprakade o rasslade fråm strömavtagarna idag och de blå svetsljusen kastades emot mig i snöflingorna som föll. Det var verkligen glitter! Gjorde rent ont i ögonen!


Jag har dock valt två rena glitterbilder - och en bild där det glittrar superbus i ett par tvååriga pepparkornsögon. Bara, bara bus. E-pigan var en av tidernas mysigaste tvååringar. Busig, jättebusig och supersöt.


Glitter i guld och silver - och en liten "discokula" med glitter och spegelmosaik.


En av de sex vita änglar som hänger i vår smideskrona.  


 

Busan


Fler busiga.... ehhh, glittriga trissar här.


Av Kvasthilda - 13 december 2009 11:00


Lusse lelle, Lusse lelle

Elva nätter före jul...


Ja, idag är det Lucia - och tredje advent. Bakom dagens lucka döljer sig en ljusstake jag fått av Störstebror och hans fru för en massa år sedan. Hon har formen av en dam i vit klänning och jag har bundit ett rött sidenband runt midjan för att förstärka Lucialooken. Visst är hon läcker? Hennes tre ljus får väl även symbolisera tredje advent.


 


Av Kvasthilda - 13 december 2009 08:21


Har just anlänt hemmet efter nattens skift. Jobbigt med dessa nattliga turer. Började strax före 3 inatt. Dimmigt. Eller snarare snöigt. Stora flingor dalade ner. Det är precis som att köra bil i snöfall, jättejobbigt och man vet inte om man ska köra med helljus eller dra ner till halvhalv. Vi har tre körlägen på strålkastarna så jag kan inte säga bara halv, även om det väl är rätt benämning.

Kom tidigt till Svappavaara. Eller snarare, kom ner enligt tidtabellen men mitt tåg var inte lastat och fick sen höra att de "mer erfarna" ser till att komma ner till kvartisju... Ja, men då har min avgång FRÅN svappis redan passerat....?? Hmmm...

Min söta ins tog över tåget när jag kom till kmb. Skönt att höra att han får sina egna turer till slut.


Tredje advent och min julstämning har inte infunnit sig än. Var är den?? Har letat julgranar efter svappabanan. Finns en del tänkbara kandidater. Har inte haft en riktig julgran i huset sen innan barnen föddes! Vi köpte en plastgran innan vi flyttade från Falun för arton år sedan och den har varit vår julprydnad sedan dess. Saknar doften av en riktig barrgran. Dock ställer djurburar o innehav av katt, till det lite....


Igår är det ju exakt arton år sedan jag stängde dörren i vår fyra i Falun för att flytta till Kiruna. Flyttlasset kom upp dagen före julafton. Maken hade redan flyttat upp. I oktober? Vi bodde i kappsäck sista julveckan och plockade sen i flyttkartonger till E-pigan föddes ännu en vecka senare. Fast vi hann komma i ordning före nyåret. Nåja, en sanning med modifikation!

Vi firade nyåret i fjällen med goda vänner o Maken sa att "Kommer bebisen ikväll, är den född första januari och inget annat!!!!" Men det dröjde till den fjärde innan hon kom, vår andra dotter. Ett par av våra vänner hade fått en dotter i mitten av december och vi visste inte ens att de väntade barn! Deras tjej föddes några månader för tidigt och tillbringade sina första veckor i Umeå... Det är vårt stora regionssjukhus. För att någorlunda ge en bild av avstånden, kan jag berätta att vi som numer bor 120 mil från min hemstad, hade lika långt till bebisen som barnets far... Umeå ligger prcis halvvägs mellan Falun o Kiruna! Och det är "längre" från Falun.... Allt är så mycket närmare i söder... O vi hade närmaste IKEA i Sundsvall.... Dit är det trettio mil från Falun. Desto fler härifrån.... Nu har vi fått ett IKEA i Haparanda och det är jättenära! Bara trettiofem mil härifrån! ;)

O nu vill de göra en enda stor jävla landstingsregion av allt norr om Dalälven. Typ. Regionssjukhuset föreslås ligga i Östersund! Va?!? Har skånska vänner som åker till "Norrland" när de drar till Transtrand. Himmel o plättar.

Av Kvasthilda - 12 december 2009 17:57


Från fullmåne till månskära på bara några dagar.

Jag tyckte vi hade fullmåne i, typ förrgår. Var det så länge sen att månen nu bara syns som en smal strimma? Var tvungen att ta några foton i morse o lånade E-pigans kamera med mig på jobbet. Månen flyttade sig medan man tittade på den! Sakta, sakta, men om man kikade noga kunde man se den förflytta sig. Jag svär! Ja, fan.

Månen var dock väldans nära i morse också, så skäran var enorm!

Här syns ljusen lite skarpare än i gårdagens bild, även om bilderna har mycket annat att önska. Brusigt värre. Blir lätt det när det är nattamörkt och ljuskänsligheten måste ställas upp till max. Ni ser granen i alla fall!

Innan jag hade klargjort mitt lok och faktiskt tagit mig ut på sjöbangår'n för en närmare titt, hade det ljusnat så mycket så granen var släckt. Energibesparingar. Eller nåt.

 

 


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards